Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Harry Potter a ohnivý pohár - sběratelská edice

DVD: Harry Potter a ohnivý pohár - sběratelská edice

Vydáno: 08.01.2011 06:00 v sekci Recenze | Blu-ray - Kateřina Samková | foto: 2005 Warner Bros.

I čtvrtý díl Harryho Pottera se objevil na pultech našich obchodů v třídiskové sběratelské edici a opět se bonusově kromě televizních dokumentů můžete podívat na další díl filmu o vytváření magického světa Harryho Pottera.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Čtvrtý rok v Bradavicích je tak trochu jiný, protože tento čarodějný hrad ve Skotsku letos hostí tradiční turnaj tří kouzelnických škol. Nedočkáme se tedy tentokrát famfrpálu, moc se nepodíváme na hodiny kouzlení, ani neprozkoumáme nové kouty zapovězeného lesa i dalších školních pozemků. Náhrada za to všechno je víc, než lákavá – tři těžké úkoly pro tři (čtyři) šampióny a hlavně výroční ples. Velká společenská akce je něco, co jsme ještě ve světě Harryho Pottera neměli příležitost poznat a to byla, jak můžete přesvědčit, velká chyba.
Veškeré přípravy na ples (hodina tance s profesorkou McGonagallovou nebo třeba Ronovo zkoušení hábitu) i jeho samotný průběh patří k tomu nejlepšímu, co jsme mohli v potterovských filmech dosud vidět. V tomhle případě jde rozdíl mezi světem čarodějů a mudlů stranou: dívky se samozřejmě nemůžou hřebu sezóny dočkat a z nadšení chlapců by byla zima i otrlému Sibiřanovi. Ostatně ledovou výzdobou se může pochlubit i samotný plesový sál, který všemi svými rampouchy, ledovými sochami a stříbrným nábytkem bere dech.
Samotné plnění tří úkolů pěkně odsýpá a pobaví, stejně jako v knize, studentky z Krásnohůlek i studenti z Kruvalu (kteří opravdu, pokud mají být z Bulharska, nejsou ze severu – těžko říct, jestli by se měla zeměpis doučit spíš paní Rowling nebo pan Kloves) jsou skvěle obsazení a přesně odpovídají popisům z předlohy. Povedené jsou i scény z mistrovství světa ve famfrpálu, ale už zde, na začátku, nastává největší problém celého filmu. Scénárista se sice právem zbavil spousty zbytečných pasáží, ale stejně velké množství jich bohužel vynechat zapomněl. Zejména úvodní část se nese ve stylu, kdy se zběsile přesunujeme z jedné scény na druhou, sotva se stihne něco nového nakousnout, už jsme zase úplně jinde a sledujeme jiné postavy v jiné zápletce. Potterofilové si tak svoje oblíbené scény pořádně neužijí a knih neznalí diváci mají smůlu a prostě napoprvé nemůžou zjistit, co se vlastně děje a proč.
Druhý problém mám se scénou, která měla být vyvrcholením celého filmu a je vrcholem čtvrté knihy. Bohužel, vrcholem filmu se opravdu nestala a těžko říct, komu to přičítat. Monumentálnost návratu lorda Voldemorta se jednoduše nekoná a scéna ze hřbitova působí celá tak trochu uměle. A to především ve chvíli, kdy se hůlky protivníků spojí a objeví se kouzlo Priori Incantatem. Místo, kdy čtenář hltal jednu stránku za druhou a nemohl odlepit oči od písmenek, ve filmu vyšumělo do prázdna a že v tuto chvíli vlastně změnil svět, poznáme doopravdy až ve Fénixově řádu.
Ale abych jen nenadávala, protože to by si Ohnivý pohár určitě nezasloužil, musím Miku Newellovi nechat, že skvěle se štábem obsadil nově příchozí postavy, zejména volba Ralpha Fiennese jako lorda Voldemorta byla snad jediná správná na celém světě. Dokázal i udržet atmosféru pracně vytvořenou Alfonsem Cuarónem a díky zamračenému nebi a použití studených filtrů dodat celému snímku patřičnou temnotu. Skvělou práci odvedl i Patrick Doyle, který měl po mistru Johnu Williamsovi nelehký úkol (jak říká Nicolas Hopper: „je těžké variovat témata toho nejlepšího skladatele“), ale popral se s tím na jedničku a třeba téma irského famrpálového týmu nebo motiv Kruvalu určitě hned tak nedostanete z hlavy. Mike Newell se s jednou z nejslabších knih J.K.Rowling nakonec vypořádal s úctou a rozhodně neodešel jako poražený.
Bonusový obsah disků se opět složením neliší od minulých dílů. Druhá placka je rozdělena do čtyř oddílů – po jednom ke každému úkolu z kouzelnického turnaje, kde je vždy mimo jiné dokument o jeho natáčení a čtvrtým s Bradavickým hradem. V dračí aréně si děti můžou zkusit ulovit zlaté vejce a všichni se pobavit u dokumentu ze zákulisí, kde se v roli uvaděčů/moderátorů představí jednotliví šampióni a zejména Robert Pattinson se ukazuje jako zábavný průvodce po place. U jezerního úkolu dojde na ukázky a přípravu natáčení pod vodou, v bludišti se nacházejí další dvě jednoduché hry a dokument o převedení lorda Voldemorta na plátno. V sekci „Bradavice“ najdeme vystřižené scény, dokument o přípravě plesu, rozhovor s Emmou, Danem a Rupertem a vzpomínky herců i štábu na natáčení.
Na třetím disku se tradičně nachází několik televizních dokumentů, například „Co se skrývá za kouzly“ nebo „Uvnitř ohnivého poháru“, ale hlavním lákadlem je čtvrtý díl nového dokumentu „Magický svět Harryho Pottera“, jehož obsah mě tentokrát velmi potěšil, protože je celý věnovaný hudbě a zvuku. Dočkáme se rozhovorů s Johnem Williamsem, Patrickem Doylem a Nicolasem Hopperem, nahlédneme jim přes rameno do not, podíváme se na natáčení s orchestrem a staneme se svědky celého tohoto úžasného tvůrčího procesu, který dodává filmům opravdové kouzlo a dokáže jejich vnímání od základu změnit. Neméně zajímavá je i možnost podívat se pod ruce zvukovým specialistům a dozvědět se, jaké bizarní a nečekané zvuky slyšíme například při famfrpálu, nebo běhu stovek přerostlých pavouků v zapovězeném lese.
TECHNICKÁ SPECIFIKACE
Zvuk: 5.1 Dolby Digital angličtina, 5.1 Dolby Digital čeština
Titulky: české, anglické
Obraz: 16:9, 1,78:1

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Téma: Ve stínu nejslavnější role: Daniel Radcliffe (Harry Potter, série Harry Potter filmů) (16.10.2021 10:30 v Články | Publicistika)
- Téma: Ve stínu nejslavnější role: Emma Watson (Hermiona Grangerová, série Harry Potter filmů) (29.08.2021 10:30 v Články | Publicistika)
- Top 10: komerčně nejúspěšnější filmy 2000-2009 (01.02.2020 10:30 v Články | Publicistika)
- Hudba Hollywoodu: slavné melodie se rozezní v Praze (16.03.2015 07:00 v Novinky | Zprávy)
- Famfrpál v průběhu věků míří do kin (01.10.2013 12:09 v Novinky | Zprávy)
- Potterovská sága vyjde v exkluzivní DVD / BD edici (04.03.2012 09:54 v Novinky | Zprávy)
- Novinky na Blu-ray: 45. týden (05.11.2011 21:25 v Radar | BD a DVD tipy)
- TV tipy: Akce, kriminálky a Clint Eastwood (09.09.2011 14:00 v Radar | TV tipy)
- Téma: Britské fenomény, které dobyly svět (18.07.2011 16:51 v Články | Publicistika)
- Téma: Zůstalo v knihách J. K. Rowling (17.07.2011 13:20 v Články | Publicistika)
- Téma: Po stopách Harryho Pottera (16.07.2011 14:00 v Články | Publicistika)
- Top 10: Noční můry Harryho Pottera (17.11.2010 06:00 v Články | Žebříčky)
- Top 10: Filmové fantasy světy (15.11.2010 10:30 v Články | Žebříčky)
- Novinky na DVD: 45. týden (07.11.2010 06:00 v Radar | BD a DVD tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu