Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Snadný prachy 2

Recenze: Zdařilé pokračování Snadných prachů

Vydáno: 17.05.2014 17:30 v sekci Recenze | Premiéry - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Pokračování kriminálního dramatu Snadný prachy, tentokrát v režii Babaka Najafiho, vstupuje do kin současně s prvním i třetím dílem. Jak se povedl snímek sledující osudy postav z jedničky?

Snadný prachy 2Recenzoval/a Václav Limberk dne 17.05.2014 17:30. Pokračování kriminálního dramatu Snadný prachy, tentokrát v režii Babaka Najafiho, vstupuje do kin současně s prvním i třetím dílem. Jak se povedl snímek sledující osudy postav z jedničky? Hodnocení: 4
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Dva roky po prvním díle Snadných prachů , které měly ve Švédsku i v mezinárodním měřítku slušný kritický i divácký ohlas, přišli tvůrci s pokračováním. To máte možnost vidět zásluhou filmové distribuční společnosti Film Europe ve stejný den jako díl první a třetí. Druhému dílu, tentokrát v režii Babaka Najafiho, se úspěšně daří držet vysoko nasazenou laťku první části a zároveň ji v některých momentech i překračuje, což nebývá u dvojek zvykem. Režisér filmu je absolventem dokumentární režie na stockholmském filmovém institutu a za sebou má pouze "festivalový" snímek, drama Sebbe.

Fotografie z filmu Snadný prachy 2 / Snabba cash IINejdříve několik informací k obsahu. K jeho krátkému shrnutí je ale nutné stručně zrekapitulovat události z konce dílu prvního. Předpokládáme, že do zhlédnutí druhého dílu se pustí jen ti diváci, kteří viděli jedničku. Do čtení recenze druhé části se však mohou pustit všichni a tedy i ti, kteří neviděli ani první díl. Pokud mezi ně patříte, pak jen přeskočte následující odstavec.

Na konci první části jsme viděli, jak nezdařeně skončila akce, ve které se JW (Joel Kinnaman) spojil s Mradem (Dragomir Mrsic) a zatímco Mrado zůstal postřelen, JW skončil ve vězení (kde mimochodem začal i první díl). Po třech letech vidíme oba muže za mřížemi a dovídáme se, že před rokem byl k JW přeložen i Mrado, který po nehodě zůstal ochrnut do půli těla a upoután na vozíček. Oba muži se spřátelí. JW během času stráveného za mřížemi nelenil a vyvinul zatím nový software. Se svým společníkem Nippem (Joel Spira) plánuje zbohatnout a vrátit se do života. Po propuštění ale zjistí, že ho Nippe podvedl. Vedle toho současně sledujeme osudy drogového dealera Jorgeho (Matias Varela), který pokračuje ve svých kšeftech a zároveň se seznamuje s prostitukou Nadjou (Madeleine Martin). Stále jsou tu ovšem i mafián Radovan (Dejan Čukić), který plánuje pomstu a Mahmoud (Fares Fares), který má být jejím nástrojem.

Fotografie z filmu Snadný prachy 2 / Snabba cash IIDruhý díl zpočátku jede ve vyjetých kolejích jedničky. Zhruba první třetinu jako by šlo o její prodlouženou část. Najafi dodržuje styl i tempo prvního dílu, to znamená konstantně se opakující hudební motiv, způsob snímání ruční kamerou, barevné ladění a samozřejmě postavy, které jsou divákovi již známé, a které jsou opět ztvárněné svými představiteli. S uplývající dobou je ale stále zřejmější, že se dvojka začíná ubírat i trochu jinou cestou. Kladem je určitě to, že se ve druhém díle objevuje méně postav a příběh se více soustředí na rozvíjení přediva mezi nimi. Do popředí se tentokrát dostávají postavy, které v jedničce byly upozaděné.

Oproti první části se do popředí více dostává postava Mahmouda, který v jedničce neměl tolik prostoru. Rovněž se režisér více soustředí na postavu Jorgeho a také na jeho vztah k nové postavě, kterou tu je Nadja. Naopak postava JWovy přítelkyně Sophie (Lisa Henni) se tu mihne jen v jedné scéně. Do pozadí se dostává i Mrado, který se z postavy nebezpečného zabijáka stává ve dvojce téměř sympatickým JWovým kumpánem. Jeho vztah k dceři Lovise, který měl v jedničce velký prostor, se tu tentokrát omezí na jednu snově zabarvenou scénu ilustrující Mradovu představu o shledání s ní. Příběh se zhušťuje a tempo filmu se zpomaluje. Nenajdeme tu tolik adrenalinových akčních scén jako v prvním díle, i když pár jich tu také je. Celkově je ale dvojka poněkud pomalejší a soustředěnější než hektická jednička. 

Fotografie z filmu Snadný prachy 2 / Snabba cash IITomu odpovídá i postupné ustupování roztřesené ruční kamery, která v jedničce působila dost rušivě. Zde se obraz třást přestal, aniž by tím vizuální stránka něco ztratila. Najafi se více soustředí na budování atmosféry a psychologii postav. To je rozhodně milé překvapení a popírá to obecně platné pravidlo, že se druhé díly musí snažit po všech vnějších aspektech, v akci a efektech, překonat originál. Což však platí hlavně u hollywoodských produkcí, kterou ale trilogie Snadných prachů není. Dvojka má sevřenější podobu než jednička a je rovněž výrazně kratší než první díl. Najafimu se tu daří vytvořit hutnou a chvílemi až podmanivě hypnotickou atmosféru občas i lépe než jeho předchůdci a podobně zdařilé je i vygradování v závěru. 

Snadný prachy 2 úspěšně obstojí i jako samostatný film, ačkoliv se jedná jen o pokračování a "můstek" v trilogii. Jsou poměrně překvapivě méně akční a více komornější, než bychom předpokládali a zdařile se jim daří zachovat úroveň nastolenou prvním dílem. Zároveň jsou i výjimkou z pravidla o většinově horší kvalitě filmových sequelů.  

Oficiální trailer filmu Snadný prachy 2

VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Sebevražedný oddíl vypráví pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy (10.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Legenda Mulan se ocitla v žoldu smrti (27.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Silent Night (04.10.2023 10:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Papežův vymítač zrodil legendu Super Mario Bros. (05.04.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Malá čarodějnice podepsala marseillskou smlouvu a vzpomíná na Itálii (26.08.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Lukas hraje vysokou karetní hru a podniká útok na Rommela (17.06.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Doktor Spánek je parazit, který je v pasti, kde hledá zónu úniku (08.04.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- John Woo natočí Silent Night (01.11.2021 15:12 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Králíček Petr, Marco a Jan Werich bojují se sebevražedným oddílem (04.08.2021 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Sebevražedný oddíl (26.03.2021 19:48 v Novinky | Trailery)
- Sylvester Stallone odhalil cameo v The Suicide Squad (15.11.2020 09:30 v Novinky | Zprávy)
- The Suicide Squad: první ukázka (23.08.2020 14:30 v Novinky | Trailery)
- The Secrets We Keep: trailer (18.08.2020 13:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Kryštůfek Robin prožil pád Londýna a ocitl se v království opic (05.06.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- Sebevražedný oddíl doplňuje obsazení (26.08.2019 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Mladý Karl Marx v sebevražedném oddílu nestárne a jí zelňačku (16.08.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- Storm Reid posílí The Suicide Squad (11.07.2019 12:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Josey Wales právě začíná rychle a zběsile vyhlížet prodloužený víkend (29.03.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- Idris Elba míří do Sebevražedného oddílu (07.03.2019 07:00 v Novinky | Zprávy)
- James Gunn bude režírovat Sebevražedný oddíl (31.01.2019 10:20 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu