Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 9. 5. 2014 - 15. 5. 2014

TV tipy: Dramata, westerny a jiné závislosti

Vydáno: 09.05.2014 08:00 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Ačkoli je máj lásky čas, romantický film najdete v naší televizní nabídce tentokráte jen jeden. Přednost totiž dostala dramata válečná, psychologická a experimentální a na řadu přišly i dva pozapomenuté hollywoodské westerny.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Láska a jiné závislosti (Love and Other Drugs) (pátek 9. 5., Nova, 22.05 - 00.10 / sobota 10. 5., Nova Cinema, 02.10 - 03.55)

Plakát filmu Láska a jiné závislosti / Love and Other DrugsPříjemná romantická komedie se bohužel nevyhýbá typickým žánrovým klišé a prvkům, které si mohli tvůrci odpustit (nezbytný looserovský bratr), nicméně to ve výsledku až tak nevadí. Režírující Edward Zwick do snímku totiž zapojil i vážnější prvky, které vůbec nejsou na škodu a obrušují hrany odlehčenější atmosféře. Nechybí tu ani odvážnější erotické scény, jež tu mají svůj význam a nepůsobí samoúčelně. V hlavních rolích se objeví velmi dobrá Anne Hathaway, která ukáže (skoro) vše, a spolehlivý Jake Gyllenhaal. Pohodový konec pracovního týdne.

Synopse: Jamie (Jake Gyllenhaal) je profesionální flákač, který umí snad jen balit holky. Jelikož tahle činnost obnáší jistý přesvědčovací talent, přijme práci reprezentanta farmaceutického koncernu, který vnucuje jeho výrobky lékařům, kteří by je měli šířit mezi pacienty. V jedné čekárně potká okouzlující Maggie (Anne Hathaway), kterou okamžitě zláká do svých osidel. Netuší ale, že děvče pro něho nebude jen flirtem, ale možná něčím víc a ani to, že trpí velmi závažnou chorobou. 

Zajímavost: Při natáčení erotických scén pouštěl režisér hercům podobné momenty z jiných filmů a ptal se, co by je vzrušovalo dělat.

Český trailer filmu Láska a jiné závislosti / Love and Other Drugs

Julie (Julia) (pátek 9. 5., ČT2, 22.40 - 00.35)

Plakát filmu Julie / JuliaMálo známé třemi Oscary oceněné a na dalších osm nominované drama doplácí na pomalé tempo a povrchnost, s jakou vše zobrazuje. Režírující Fred Zinnemann ale jinak dodal lehce snovou atmosféru, zajímavé dialogové scény, skvělou práci s postavami a vnitřními monology. Podařilo se mu také obsazení, jemuž kralují oscaroví Jason Robards a Vanessa Redgrave, které doplňují třeba Maximilian Schell, Jane Fonda nebo Hal Holbrook. Milovníci staré školy a silných příběhů si přijdou na své.

Synopse: V roce 1934 přijíždí na radu svého přítele, spisovatele detektivek (Jason Robards) do Evropy Američanka Lillian (Jane Fonda), aby tu dokončila svou první divadelní hru. Vzpomíná tu mimo jiné na svou přítelkyni Julii (Vanessa Redgrave), od níž se dozvídá, že byla vážně zraněna při útoku fašistů na univerzitu ve Vídni. Sama autorka je posléze varována, aby rakouskou metropoli v zájmu bezpečnosti opustila. 

Zajímavost: Ve snímku herecky debutovala Meryl Streep.

Originální trailer filmu Julie / Julia

Zastavení na Missouri (The Missouri Breaks) (pátek 9. 5., TV Barrandov, 22.55 - 01.30 / neděle 11. 5., 00.55 - 03.15)

Plakát filmu Zastavení na Missouri / The Missouri BreaksDnes už pozapomenutý western z roku 1976 by se spíše dal řadit do subžánru antiwesternů. Režírující Arthur Penn v něm boří všemožné mýty, pracuje s hrdiny, kteří nejsou zrovna vzorem ctností a po celou dobu udržuje velký komický nadhled, který nemusí sednout každému. Vedle krásné kamery a spolehlivé hudby Johna Williamse zaujme také obsazení hlavních rolí, v nichž se objevili výtečný Marlon Brando a tehdy vycházející hvězda Jack Nicholson. Škoda jen dost nevyrovnané úrovně snímku a zbytečného přeskakování mezi žánry.

Synopse: Bohatý rančer Braxton (John McLiam) má spousty koní a krásnou dceru, která mnohým mužům stojí za hřích. Novou hrozbou pro něho je zloděj koní Tom Logan (Jack Nicholson), jenž se nezastaví skoro před ničím. I proto najímá Braxton drsného pistolníka Lee Claytona (Marlon Brando), který je chladnokrevným zabijákem.

Zajímavost: Brando si nebyl schopen zapamatovat scénář a většinu replik četl z papíru.

Originální trailer filmu Zastavení na Missouri / The Missouri Breaks

Bitva o Anglii (Battle of Britain) (sobota 10. 5., ČT2, 21.35 - 23.45)

Plakát filmu Bitva o Anglii / Battle of BritainSlavné britské válečné drama ocení hlavně zájemci o historii a fanoušci letadel a létání. Režisér Guy Hamilton v něm totiž vsadil jednak na realističnost a věrohodnost a jednak na perfektně zvládnuté, nasnímané a strhující letecké souboje, které patří k tomu nejlepšímu ve svém žánru. Vzhledem k době vzniku je tedy nutné počítat s jistou dávkou sentimentu, pomalejším tempem a částečně i zastaralými efekty, to ale mnohý divák určitě rád promine. V hvězdném hereckém obsazení navíc nechybí třeba Michael Caine, Curd Jürgens, Ian McShane, Laurence Olivier, Christopher Plummer nebo Robert Shaw, takže ani z tohoto hlediska si není nač stěžovat. Absolutní klasika.

Synopse: Od května do září 1940 probíhala letecká bitva o Británii, která patří k největším akcím druhé světové války. Německé letectvo se v ní pokusilo o invazi do Británie a svedlo tuhý boj s početně slabší, ale odhodlanější anglickou jednotkou RAF. 

Zajímavost: Ve snímku se objevilo sedmadvacet Spitfirů, z nichž dvanáct bylo letuschopných.

Originální trailer filmu Bitva o Anglii / Battle of Britain

Doktor játro (Kanzo sensei) (sobota 10. 5., ČT art, 22.40 - 00.50)

Plakát filmu Doktor játro / Kanzo senseiV našich končinách prakticky neznámé japonsko-francouzské drama překvapí svou univerzálností a vstřícností vůči západnímu divákovi. Nestor japonské kinematografie Shohei Imamura vše vsadil na iluzi dobovosti, dynamické a velmi svižné tempo a univerzální téma, kde sice prosvítají typicky asijské reálie a zvyky, jinak je ale blízké všem. Potěší také pro Evropana snesitelné herecké výkony titulního Akiry Emota, jehož doplňují kupříkladu Kumiko Aso nebo Keiko Matsuzaka. Nebýt přehnané symboliky, nebylo by takřka co vytýkat.

Synopse: Doktor Akagi (Akira Emoto) se na konci druhé světové války rozhodne uchovat zdraví v jedné přímořské vesničce, které hrozí epidemie žloutenky. To ho ale uvádí ve velkou nemilost japonské armády, která se z něj v nastalé panice z prohraných bojů pokusí udělat obětního beránka. 

Zajímavost: Jde o tvůrcův předposlední celovečerní počin.

Trailer filmu Doktor játro / Kanzo sensei

Vzdálená země (The Far Country) (pondělí 12. 5., Prima Cool, 22.45 - 00.45 / úterý 13. 5., 03.00 - 04.35)

Plakát filmu Vzdálená země / The Far CountryAčkoli je western Anthonyho Manna starý už šedesát let, v podstatě nenudí ani chvilku. Typická dobová naivita se v něm prakticky neobjeví, protože důraz je kladen na nádherné záběry kanadské přírody, propracované postavy, zajímavý příběh a realističnost. Nechybí tu ani poměrně drsné přestřelky a charismatičtí hrdinové, kterým propůjčili své tváře třeba James Stewart, Walter Brennan nebo John McIntire. Na závadu budiž snad jen méně napětí a rozvláčné tempo.

Synopse: Na konci devatenáctého století je zlatá horečka na Klondikeu v plném proudu. Jedním z těch, kteří chtějí zbohatnout, je Jeff Webster (James Stewart), jenž chce prodávat dobytek. Se svým stádem tak cestuje až do Dawsonu, kde se setkává s partnerem Benem Tatumem (Walter Brennan). Společně poznávají tvrdý život zlatokopů a také nespravedlnost, která potkává chudé lidi. Jeff se sice o nikoho nestará, ale když se bezpráví dotkne i jeho, začne jednat.

Zajímavost: Kůň, na němž se ve filmu Stewart prohání, se jmenoval Pie a společně si "zahráli" dokonce sedmnáctkrát. 

Originální trailer filmu Vzdálená země / The Far Country

Tři ženy (3 Women) (pondělí 12. 5., ČT2, 23.20 - 01.20)

Plakát filmu Tři ženy / 3 WomenV našich končinách nepatří drama z konce sedmdesátých let k tomu nejznámějšímu z filmografie klasika Roberta Altmana, což je trošku škoda. Po formální stránce jde o excelentní podívanou a zejména kamerové hrátky, surreálná atmosféra a minimalistická hudba dost zaujmou. Mnoho diváků možná překvapí, že slavný tvůrce tu nahlíží do ženské duše a poměrně se mu to daří. Nevyhýbá se jistému sentimentu a vzhledem k pomalému tempu a tomu, že se tu toho zas tak moc nestane, mohl ale vyměřit o něco kratší stopáž. V hlavních rolích se objeví Shelley DuvallSissy Spacek a Janice Rule. Trošku náročnější kousek.

Synopse: Svérázná mladá Pinky (Sissy Spacek) přijíždí do Kalifornie, kde si najde práci jako sestra v lázních. Tady poznává světačku Millie (Shelley Duvall), na níž ji fascinuje její bezprostřednost. Ačkoli Millie pohlíží na dívku s despektem, nabídne jí, aby se k ní nastěhovala. Obě se jezdí bavit do motorestu, který vlastní excentrická umělkyně (Janice Rule) a její manžel (Robert Fortier). Každá ze tří žen prožívá emoční krize, v jejichž průběhu si osvojuje identity zbývajících dvou.  

Zajímavost: Duvall byla za svou roli oceněna mimo jiné i na festivalu v Cannes.

Originální trailer filmu Tři ženy / 3 Women

Přežil jsem svou smrt (úterý 13. 5., ČT2, 21.40 - 23.15)

Plakát filmu  / Přežil jsem svou smrtJeden z prvních filmů Vojtěcha Jasného patří k těm, které se v televizi často nevysílají. To je určitě dáno i tím, že jeho atmosféra je velmi depresivní a podání natolik sugestivní, že není jednoduché se jím "prokousat". Tvůrce tu servíruje hned několik těžko zapomenutelných a silných scén, které podmalovává zajímavou hudbou Svatopluka Havelky. Vyloženě potěší nejednoznačné postavy, mizivé prvky ideologie a obsazení, v němž utkví Vladimír Menšík v netradiční roli, dále pak uvidíte třeba Františka PeterkuJiřího Sováka nebo Václava Lohniského. Zamrzí jen nevygradovaný a v podstatě nijaký konec.   

Synopse: Boxer Tonda Majer (František Peterka) se dostal do koncentračního tábora kvůli rvačce s příslušníkem gestapa. V něm pak zažil vražednou práci v lomech, kruté týrání nacistů, ale též vězeňskou solidaritu, která pomáhala přežít. 

Zajímavost: Vězni nosí ve filmu pytle naplněné polystyrénem, pouze Peterka je z důvodu autentičnosti nosil opravdové, skoro padesátikilové.

Ukázka z filmu Přežil jsem svou smrt

Nic proti ničemu (středa 14. 5., ČT2, 22.50 - 00.30)

Plakát filmu Nic proti ničemu / Nic proti ničemuPřed třemi lety vyvolala komedie Petra Marka bouřlivé diskuze, které prakticky pokračují až dodnes, jen s menší intenzitou. Dvě skupiny diváků se totiž nemohou shodnout na tom, zda je snímek trapný záměrně, nebo nechtěně, zda se snaží proti něčemu vymezovat, případně zda jde o přiznaně amatérský film. Faktem každopádně je to, že se tu najde pár vtipných a zajímavých momentů a také velmi dobré výkony vesměs neznámých herců. Tip pro ty, kteří fandí jakýmkoli nekonvenčnostem v tuzemské kinematografii.

Synopse: Manželé Radek (Radek Rubáš) a Johana (Johana Švarcová) inkognito přijíždějí na sraz adoptovaných, protože se chystají sami adoptovat dítě a chtějí vidět, co z podobných lidí vyroste. Když se ale Radek ukvapeně představí pod cizí chatovou přezdívkou, je odhalen a skupina jím opovrhuje. I přes tento fakt se pár rozhodně zůstat, protože teprve teď se na akci začíná něco dít. 

Zajímavost: Na Finále Plzeň získal snímek cenu studentské poroty za nejlepší film.

Český trailer filmu Nic proti ničemu

Beze mě: Šest tváří Boba Dylana (I´m Not There.) (čtvrtek 15. 5., ČT art, 20.20 - 22.30)

Plakát filmu Beze mě: Šest tváří Boba Dylana / I'm Not There.Svérázné a experimentální americko-německé hudební drama vyžaduje velkou dávku divácké tolerance. Režisér a spoluscenárista Todd Haynes v něm totiž nezachovává pevnou dějovou strukturu a jelikož vyměřil i poměrně dlouhou stopáž, stává se sledování chvílemi nesnesitelným. V orientaci také dost pomůže znalost života písničkáře a umělce Boba Dylana, neboť spousta věcí tu není vysvětlených. V roli slavného hudebníka se postupně vystřídají Marcus Carl Franklin, Christian Bale, Ben Whishaw, Heath Ledger, Richard Gere a na Oscara nominovaná Cate Blanchett, což je hodně originální nápad. Dost osobitá záležitost.

Synopse: Šestice herců ztvárňuje různé dekády a žánry oblíbeného folkového zpěváka. Objeví se tu tedy jako černošský kluk posedlý folkem (Marcus Carl Franklin), zpěvák a rebel v jedné osobě (Christian Bale), lyrický poeta (Ben Whishaw), populární herec (Heath Ledger), jehož život se ocitne v troskách, milovník starého folklóru (Richard Gere) a taktéž v šedesátých letech plných drog a improvizace (Cate Blanchett).

Zajímavost: Haynes se s Dylanem nikdy osobně nesetkal.

Originální trailer filmu Beze mě: Šest tváří Boba Dylana / I´m Not There.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem (15.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Borderlands (22.02.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Road House (25.01.2024 18:30 v Novinky | Trailery)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- TOP 10: WOODY ALLEN (02.12.2023 09:30 v Články | Žebříčky)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Pes v ofsajdu míří na grand prix (24.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu