TV tipy: Začátek května ve znamení evropské kinematografie

Vydáno: 02.05.2014 08:00 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

První květnové televizní tipy jsou ve znamení evropských snímků. Většinou jde o náročnější a festivalové kousky, které ocení hlavně přemýšliví diváci. Na řadu se ale dostanou i jeden zapomenutý western a československá klasika.
Twister (Twister) (neděle 4. 5., Nova, 16.15 - 18.15 / pondělí 5. 5., 00.25 - 02.05)

Plakát filmu Twister / TwisterJeden z nejlepších katastrofických filmů devadesátých let je typickým příkladem tehdejšího holywoodského mainstreamu. Jeho příběh nedává příliš smysl a má spoustu logických děr, jenže režírující Jan de Bont mu dodal natolik svěží tempo a postaral se o perfektní vizuální efekty (které byly nominovány na Oscara), že nad tím divák vlastně nestihne přemýšlet. V hlavních rolích se objevili spolehliví Helen Hunt a Bill Paxton. Příjemná vzpomínka na "devadesátky".

Synopse: Moderátor počasí Bill Harding (Bill Paxton) potřebuje, aby jeho stále ještě manželka Jo (Helen Hunt), jež se živí jako lovkyně tornád, podepsala rozvodové papíry a on si mohl vzít svou novou přítelkyni (Jami Gertz). Jenže matka příroda je proti a do cesty jim posílá silné tornádo, které vše ničí obrovskou rychlostí. 

Zajímavost: Jedná se o první film, který byl komerčně distribuován na DVD.

Oficiální trailer filmu Twister / Twister

Na vertikále léta (Mua he chieu thang dung) (neděle 4. 5., ČT art, 20.20 - 22.10)

Plakát filmu Na vertikále léta / Mua he chieu thang dungVietnamsko-francouzsko-německé drama udělá radost zejména náročnějším divákům a návštěvníkům filmových festivalů. Režisér a scenárista Tran Anh Hung totiž vsadil na extrémně pomalé tempo a nenápadný příběh, který vypráví hlavně obrazem. Lyrickou atmosféru pak doplňují přesné herecké výkony u nás neznámých tváří, které dodávají také jakousi autenticitu a pocit, že se vše mohlo klidně stát. Zaujmou i dialogy, jež mají hloubku a nechybí jim přesah. Všechno zmiňované může samozřejmě mnohé odradit. Hodně sebevědomý počin.

Synopse: Tři sestry žijící v Hanoji provozují kavárnu a každá se navíc stará o vlastní domácnost. Ačkoli na povrchu vše vypadá idylicky, ani jedné z nich se nevyhýbají problémy, které se vzhledem k národním tradicím pokouší utajit. Jedna z nich prochází velkou manželskou krizí, druhá zase neví, zda si něco začít se studentem architektury, protože ho srovnává s dávno zesnulým otcem. Všechny tři ale vědí, že největší oporu mají v sobě navzájem.

Zajímavost: Pro tvůrce šlo o zakončení tzv. vietnamské trilogie, která započala roku 1993.

Originální trailer filmu Na vertikále léta / Mua he chieu thang dung

Síla country (Country Strong) (pondělí 5. 5., Nova Cinema, 20.00 - 22.15 / úterý 6. 5., 15.05 - 17.20)

Plakát filmu Síla country / Country StrongČtyři roky staré hudební drama, které získalo i oscarovou nominaci za ústřední píseň, našince odradí zejména tím, že v něm zní styl country, který mu povětšinou není moc blízký. Příběh není nikterak originální a objevuje se v něm dost klišé, jenže režisérka a scenáristka Shana Feste dokázala udržet emoce ve snesitelné rovině a příliš na ně netlačí. Potěšující jsou i (nejen herecké) výkony všech zúčastněných, mezi nimiž nechybí Gwyneth Paltrow, Tim McGraw nebo Garrett Hedlund. Škoda, že tempo lehce kolísá a vše je někdy až moc povrchní. Spíše žánrová jednohubka.

Synopse: Nově vycházející hvězda country Beau Hutton (Garrett Hedlund) si začne románek se zpěvačkou Kelly Canter (Gwyneth Paltrow), jejíž slavná kariéra je pomalu minulostí. Spolu prožívají jeho vzestup i snahu o její comeback, což vede k dalším milostným komplikacím, které vznikají i kvůli jejich bývalým partnerům.

Zajímavost: Tim McGraw je sice úspěšným zpěvákem, ve filmu však paradoxně jako jediný nezpívá.

Oficiální trailer filmu Síla country / Country Strong

Spálené stodoly (Les Granges brûlées) (pondělí 5. 5., ČT2, 21.55 - 23.30)

Plakát filmu Spálené stodoly / Les Granges brûléesJediné, co ne úplně známému francouzsko-italskému kriminálnímu dramatu chybí, jsou emoce. Režírující Jean Chapot vše natočil možná až moc chladně a s odstupem, tím pádem se nejde moc identifikovat s postavami. Jinak je ale všechno, jak má v podobném filmu být. Jeho základem je silný a zajímavý příběh, který působí díky hutné atmosféře, propracovaným charakterům, pomalejšímu tempu i parádní hudbě, kterou složil Jean Michel Jarre. V hlavních rolích excelují Alain Delon a Simone Signoret, mezi nimiž to potřebně jiskří. Milovníci klasických kriminálek budou mít radost. 

Synopse: Nedaleko vesničky ve francouzských horách je zavražděna bohatá Pařížanka. Vyšetřování vede přísný soudce Larcher (Alain Delon), jehož stopy zavádějí až na samotu zvanou Spálené stodoly, kde žijí dvě generace rodin. Na statku však má rozhodující slovo padesátiletá Rose (Simone Signoret), které se všichni bojí. Ačkoli ji Larcher podezřívá, zároveň se nedovede ubránit jisté přitažlivosti. 

Zajímavost: Chapot kvůli rozporům s herci štáb na čas opustil, natáčení pak řídil Delon

Originální trailer filmu Spálené stodoly / Les Granges brûlées

Ulzanův nájezd (Ulzana´s Raid) (pondělí 5. 5., Prima Cool, 22.45 - 00.55)

Plakát filmu Ulzanův nájezd / Ulzana's RaidPod názvem Na stopě Apačů najdete v programu opomíjený western, který je na svou dobu hodně odvážný a dnes patří k tomu nejlepšímu, co lze v podobném žánru vidět. Režírující Robert Aldrich v něm absolutně rezignoval na tradiční romantiku a naivitu, místo nichž se soustředil na realističnost, poměrně velkou brutalitu, hodně temnou atmosféru a krutou obžalobu rasismu. Nechybí ani propracovaná psychologie postav a výtečně natočená akce. Ze známějších tváří se ve snímku objeví jen Burt Lancaster. Fandové "kovbojek" budou možná překvapeni. 

Synopse: Z indiánské rezervace utekla skupina apačských bojovníků vedená obávaným Ulzanou (Joaquín Martínez), která drancuje, co jí přijde pod ruku. Na její stopu se vydává stíhací oddíl, jemuž velí mladý a nezkušený poručík DeBuin (Bruce Davison), jemuž je jako pravá ruka přidělen ostřílený stopař McIntosh (Burt Lancaster). Ten sice proti indiánům nic nemá, jenže je mu jasné, že uprchlíky bude muset zastavit za každou cenu. 

Zajímavost: Aldrich později přiznal, že s konečnou podobou filmu příliš spokojen není.

Originální trailer filmu Ulzanův nájezd / Ulzana´s Raid

Pan Klein (Monsieur Klein) (pondělí 5. 5., ČT2, 23.35 - 01.35)

Český plakát filmu Pan Klein / Monsieur KleinFrancouzsko-italskému dramatu s tematikou holocaustu škodí místy přehnaná snaha o artovost a to, že se pokouší zaujmout za každou cenu. Scenárista Costa Gavras vymyslel zajímavý a atraktivní příběh, v němž až do konce není jasné, jak vlastně vše je, a který nemá daleko k různým konspiračním snímkům. Režírující Joseph Losey pak dodal až kafkovsky temnou a nepříjemnou atmosféru, několik silných scén, ale také utahané tempo a přetaženou stopáž. Hodnocení ale výrazně zvedá smutný a pro mnohé šokující konec. V hlavní roli se objeví vynikající Alain Delon. Ne tak úplně známá záležitost.

Synopse: V nacisty okupované Paříži žije v roce 1942 Robert Klein (Alain Delon), který bohatne z laciných nákupů uměleckých předmětů od Židů. Z novin se dozvídá, že existuje jeho židovský jmenovec, po němž okamžitě začne pátrat. Netuší, že se brzy zaplete do temného labyrintu různých rébusů, z něhož nebude snadné najít cestu ven.

Zajímavost: Snímek získal tři Césary, včetně těch za režii a film. 

Originální trailer filmu Pan Klein / Monsieur Klein

Vyšší princip (úterý 6. 5., ČT2, 21.55 - 23.40)

Plakát filmu  / Vyšší principJeden z nejlepších a nejsugestivnějších snímků československé kinematografie ve své podstatě nezestárl ani o kousek. Režírující Jiří Krejčík bravurně zadaptoval povídku Jana Drdy a místo atraktivních prostředků vsadil "jen" na silné emoce, zajímavé a propracované postavy a samozřejmě působivý příběh, což se mu vyplatilo. Zdánlivě nenápadnou školní zápletku rozehraje do téměř epických rozměrů, aby na konci odhalil nacistickou zrůdnost v plné parádě. V klíčové roli exceluje František Smolík, vedle něhož se objevili tehdy ne tak slavní Jana Brejchová nebo Petr Kostka. Hodně mrazivý zážitek.

Synopse: Skupinka studentů zesměšní za Protektorátu Hitlerův obrázek, za což je uvězněna a později popravena. Jejich spolužáci od té doby žijí ještě ve větším strachu než obvykle a snaží se nějakým způsobem zachovat zdravý rozum a přežít. Pochopení nacházejí u profesora latiny (František Smolík), který se později vyprofiluje jako hrdina. 

Zajímavost: V závěrečné scéně byla hercům pouštěna československá hymna, aby měli slzy v očích. 

Ukázka z filmu Vyšší princip

Pod pískem (Sous le sable) (úterý 6. 5., ČT art, 22.45 - 00.15)

Plakát filmu Pod pískem / Sous le sableFrancouzské mysteriózní drama je typickou ukázkou tvorby slavného režiséra a scenáristy Françoise Ozona. To znamená, že v centru dění je opět ženská hrdinka, jíž tentokráte brilantně ztvárnila Charlotte Rampling, tempo není nijak strhující, dialogy se šetří a vše je spíše naznačováno gesty a nedostanete mnoho odpovědí na tvůrcem kladené otázky. Nechybí ani jakási snová atmosféra. Další studie silné osobnosti sice nepatří k tomu nejlepšímu z autorovy tvorby, jeho příznivce ale rozhodně nezklame.

Synopse: Spokojený manželský pár Marie (Charlotte Rampling) a Jean (Bruno Cremer) se vypraví strávit část léta ve svém domě u moře. Jednoho dne si jdou odpočinout na pláž. Zatímco Jean si jde zaplavat, Marie se opaluje. Žena na dece usne a po probuzení nemůže svého muže nikde najít. Ačkoli ho marně hledá, netuší, že už se k ní nikdy nevrátí. Co může zdánlivě spokojeného člověka vést k tomu, že bez jakéhokoli oznámení zmizí?

Zajímavost: Problémy s rozpočtem přiměly tvůrce k zajímavému rozhodnutí - první polovinu natočil na pětatřicetimilimetrový film, druhou pak na Super 16. 

Originální trailer filmu Pod pískem / Sous le sable

Přímo nad hlavou (Twelve O´Clock High) (čtvrtek 8. 5., ČT2, 13.05 - 15.15)

Plakát filmu Přímo nad hlavou / Twelve O'Clock HighV našich končinách prakticky neznámé válečné drama ze zlaté éry Hollywoodu zřejmě dnešního diváka už moc nezaujme. Režisér a scenárista Henry King totiž kladl důraz hlavně na psychologii postav a snažil se zobrazit "běžný život" velitele jednotky. Akce je tu dost málo, ale když se na ni dostane, je velmi zdařile složena z různých dotáček a autentických záběrů. V hlavní roli se objeví na Oscara nominovaný Gregory Peck, jehož mimo jiné doplňuje stejnou cenou ověnčený Dean Jagger. Něco pro milovníky opravdové klasiky.

Synopse: Film líčí osudy amerických letců v Británii, kteří se zúčastňovali pravidelných denních náletů na Německo. Na podzim 1942 to byli dokonce jediní Američané, kteří bojovali v Evropě. Jejich velitelem byl generál Savage (Gregory Peck), jenž rozhodně neměl lehkou úlohu a udržet jednotku v pohotovosti mu dalo někdy dost zabrat.

Zajímavost: Vůbec poprvé tu byly v americkém filmu použity záběry bojových akcí pořízené německou Luftwaffe.

Originální trailer filmu Přímo nad hlavou / Twelve O´Clock High

Milovníci hudby (The Music Lovers) (čtvrtek 8. 5., ČT art, 22.35 - 00.35)

Plakát filmu Milovníci hudby / The Music LoversBritské hudební drama, které je zároveň svérázným životopisem skladatele Petra Iljiče Čajkovského, je hodně náročnou podívanou, která vyžaduje plnou diváckou pozornost a spolupráci. Režírující Ken Russell v něm používá všechny své typické prostředky, tudíž třeba kombinuje flashbacky, reminiscence a snové výjevy, aniž by je jakkoli označil nebo oddělil. Orientace v ději je tak dost obtížná. Zaujmou také téměř dokonalé spojení obrazu s hudebním doprovodem a zřejmě životní role Richarda Chamberlaina. Ne zrovna ideální kousek před spaním. 

Synopse: Učitel na piano a později slavný skladatel Petr Iljič Čajkovskij (Richard Chamberlain) bojuje se svou homosexualitou tak, že se rozhodne oženit. Ke své smůle si za manželku vybere nymfomanku (Glenda Jackson), kterou rozhodně nedokáže uspokojit.

Zajímavost: Režisér nabídl hlavní roli Alanu Batesovi, ten ji však po přečtení scénáře odmítl.

Originální trailer filmu Milovníci hudby / The Music Lovers


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY