TV tipy: Arnie loví jeleny, tuneláře i tanečníky

Vydáno: 25.04.2014 07:00 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Poslední dubnový televizní výběr zaujme hlavně filmovým návratem Arnolda Schwarzeneggera, který zhruba před rokem brázdil naše kina. Dále se dočkáte třeba i jednoho z nejlepších tuzemských dramat posledních let.
Obyčejní hrdinové (Imaginary Heroes) (pátek 25. 4., ČT2, 23.00 - 00.50)

Plakát filmu Obyčejní hrdinové / Imaginary HeroesNenápadné komediální drama zaujme hlavně kouzelnou atmosférou, která si získá i toho největšího cynika, a minimem patosu. Tehdy debutující režisér a scenárista Dan Harris prokázal určitý talent, protože vše natočil citlivě, vkusně a netahá z diváka příliš laciných emocí, což se vždy počítá. Do hlavních rolí navíc sehnal solidní obsazení, v němž nechybí třeba Sigourney Weaver, Emile Hirsch nebo Jeff Daniels. Určitým začátecnickým chybám se však tvůrce úplně nevyhnul.

Synopse: Rodinný obraz Travisových je nenávratně poškozen událostí, na kterou nejsou zvyklí. Ta rázem otevře tajné dveře a odhalí tajemství, která v sobě někteří členové rodiny po léta nosí.

Zajímavost: Premiéru měl film v květnu 2004 na festivalu v Cannes, kde se promítal mimo soutěž.

Oficiální trailer filmu Obyčejní hrdinové / Imaginary Heroes

Velmi relativní známosti (Relative Values) (sobota 26. 4., TV Barrandov, 12.25 - 14.20 / neděle 27. 4., 01.10 - 02.55)

Plakát filmu Velmi relativní známosti / Relative ValuesBritská komedie z roku 2000 je adaptací divadelní hry Noela Cowarda, takže je jasné, že jde o konverzační záležitost. Režírující Eric Styles z ní udělal hodně nenáročnou podívanou, která doplácí zejména na nevyrovnanou úroveň humoru a poněkud drhnoucí tempo. Za lehce nadprůměrné hodnocení tak mohou hlavně herci, jejichž sestava je opravdu exkluzivní. Objeví se tu třeba Julie Andrews, William Baldwin, Colin Firth nebo Stephen Fry. Jako odpolední žánrová jednohubka snímek funguje báječně, znalci původní hry však budou spíše zklamaní.

Synopse: Hraběnka z Marshwoodu (Julie Andrews) vládne pevnou rukou v konzervativní rodině z vyšší společenské třídy. Poprask však způsobí její nejstarší syn Nigel (Edward Atterton), který si přivede svou budoucí ženu, hollywoodskou hvězdu Mirandu Frayle (Jeanne Tripplehorn). Jde totiž o mladší sestru jejich služebné.

Zajímavost: V průběhu natáčení, které probíhalo na ostrově Man, došlo k zatmění Slunce. Když ho šel štáb pozorovat, veřejnost více upoutala Julie Andrews než samotný přírodní úkaz.

Originální trailer filmu Velmi relativní známosti / Relative Values

Kankán (Can-Can) (sobota 26. 4., ČT2, 13.25 - 15.35)

Plakát filmu Kankán / Can-CanNejen u nás ne moc známý muzikál rozhodně neoplývá originalitou a jeho děj je hodně prostý a předvídatelný. Režírující Walter Lang to částečně vynahrazuje parádní choreografií, pěveckými čísly a také na Oscara nominovanými kostýmy a hudbou. Spoléhá také na atraktivní prostředí pařížských šantánů a spolehlivé herecké výkony, které obstaraly kupříkladu Frank SinatraShirley MacLaine nebo Maurice Chevalier. Tip spíše pro fanoušky klasického žánru.

Synopse: Na konci devatenáctého století je ve francouzské společnosti stále zakázán kankán. V kabaretu Simone Pistache (Shirley MacLaine) se však beztrestně tančí každý večer. To chce změnit ambiciózní soudce Philipe Forrestier (Louis Jourdan), který dění v podniku obrátí vzhůru nohama. Majitelka tak bude muset nasadit všechny ženské zbraně, aby starého mládence nějak obměkčila.

Zajímavost: V průběhu natáčení se na place objevil dokonce i sovětský ministerský předseda Nikita Chruščov.

Ukázka z filmu Kankán / Can-Can

Krycí jméno: Farewell (L´Affaire Farewell) (sobota 26. 4., ČT2, 21.30 - 23.20)

Plakát filmu Krycí jméno: Farewell / L'affaire FarewellV zahraničí velmi slušně hodnocený francouzský thriller je u nás prakticky neznámý. Režírující Christian Carion vsadil na extrémně pomalé tempo a minimum akce, což rozhodně nesedne každému. Na druhou stranu je vše zachyceno poměrně důvěryhodně a realisticky a tvůrce se nebál ani detailního vykreslení sovětské špionážní mašinérie. Ze známějších tváří se ve snímku objeví jen Willem Dafoe a Diane Kruger, hlavní roli ztvárnil poněkud netradičně Emir Kusturica. Zajímavá podívaná pro trošku náročnějšího diváka.

Synopse: V roce 1981 vede zklamání z Brežněvovy vlády a nenaplněných ideálů komunismu plukovníka KGB Grigorijeva (Emir Kusturica) k radikálnímu kroku. Ve vší tichosti vyhledá v Moskvě francouzského inženýra a předává mu tajné dokumenty svědčící o největší špionážní akci proti USA v dějinách studené války. Je jasné, že podobná akce nezůstane bez odezvy.

Zajímavost: Tehdejší ruský ministr kultury Alexander Avdějev, jenž byl na základě kauzy zpracované ve filmu vyhnán z Francie, zabránil několika ruským hercům, aby se ve snímku objevili.

Originální trailer filmu Krycí jméno: Farewell / L´Affaire Farewell

Konečná (The Last Stand) (sobota 26. 4., Nova, 22.15 - 00.20)

Český plakát filmu Konečná / The Last StandPo roce a dvou měsících od premiéry se do televize dostává filmový návrat Arnolda Schwarzeneggera. Ten je mu ušit přesně na míru a v mnohém připomíná jeho nejslavnější snímky, jen je uzpůsoben současné době. Režírující Kim Ji-Woon naštěstí nebral nic vážně a vsadil na velkou porci nadsázky a hlavní hvězda se tu příjemně shazuje a hláškuje. Nechybí ani solidní vizuál a slušná akce, která sem tam nabídne originální nápad. Jednoduchý příběh je samozřejmost, v tomto případě se k němu bohužel přidávají i zpočátku pozvolné tempo, slabý záporák a přehnaná délka. Fanoušci akční legendy se ale budou bavit.

Synopse: Ray Owens (Arnold Schwarzenegger) kdysi pracoval u policie v LA, ale po jedné zpackané akci se rozhodl skončit a přijal nabídku na místo šerifa v ospalém pohraničním městečku. A právě sem zřejmě míří nebezpečný boss mexické mafie Cortez (Eduardo Noriega), na něhož zde už čeká jeho kumpán Burell (Peter Stormare). Ač se agenti FBI pod vedením Johna Bannistera (Forest Whitaker) snaží Corteze zastavit, veškerá práce stejně zbyde na Owense a jeho tým. A to si mafiáni za rámeček rozhodně nedají.

Zajímavost: I přes pokročilý věk točil Schwarzenegger většinu akčních scén osobně.

Český trailer filmu Konečná / The Last Stand

Rodina je základ státu (neděle 27. 4., ČT1, 20.00 - 21.50)

Plakát filmu Rodina je základ státu / Rodina je základ státuVynikající drama Roberta Sedláčka trefně a mnohdy i drsně poukazuje na tuzemskou realitu a hlavně se vyhýbá prvoplánovosti a lacinému působení na ty nejnižší divácké pudy. K celkovému vyznění pomáhají nádherná kamera Petra Koblovského, atmosférická hudba Michala Rataje a minimalistické herecké výkony, jimž dominují Igor Chmela, Eva Vrbková a Simona Babčáková. Škoda jen utahaného začátku a některých zkarikovaných postav.

Synopse: Bývalý učitel dějepisu Libor (Igor Chmela) dosáhl vysokého manažerského postu ve finančním ústavu a už řadu let žije spokojeně se svou rodinou v luxusní vile na kraji Prahy. Momentálně ale vychází najevo machinace s penězi klientů, které se týkají celého vedení banky. Liborovi tak šlape na paty policie a on potřebuje uprchnout před hrozícím vězením. Nic netušící rodině tak vymyslí dovolenou v podobě výletu na jižní Moravu. Jenže tuhle informaci dlouho tajit nelze.

Zajímavost: Snímek získal čtyři Ceny české filmové kritiky, včetně filmu roku a nejlepší režie.

Český trailer filmu Rodina je základ státu

Lovec jelenů (The Deer Hunter) (neděle 27. 4., ČT2, 20.55 - 23.55)

Plakát filmu Lovec jelenů / The Deer HunterPětioscarové psychologické drama patří k nejsugestivnějším protiválečným snímkům vůbec a ruská ruleta v něm zobrazena zůstává jedním z nejděsivějších symbolů války, které byly kdy na plátně ztvárněny. Režírující Michael Cimino striktně rozdělil film na tři třetiny, během nichž buduje silně depresivní a bezvýchodnou atmosféru a rozehrává podobně emotivní příběh o síle přátelství. K fantastickému zážitku přispívají i překrásná kamera Vilmose Zsigmonda a slavné ústřední hudební téma. V hlavních rolích excelují Robert De Niro, John Cazale, Meryl Streep, John Savage a Oscarem oceněný Christopher Walken. Geniální záležitost.

Synopse: Michael (Robert De Niro), Steven (John Savage) a Nick (Christopher Walken) jsou mladí dělníci z Pensylvánie, kteří musí odejít do vietnamské války. Jako rozlučku před odchodem pojmou Stevenovu svatbu, která pro všechny znamená poslední společné chvíle štěstí. V centru bojů totiž zažijí děsivé věci, jsou zajati a nuceni hrát proti sobě ruskou ruletu. Ačkoli všechno přežijí, zážitky vymazat nedokážou a jen těžce se s nimi vyrovnávají. 

Zajímavost: Ve scéně, kdy skáče z vrtulníku do vody, si John Savage skutečně zlomil obě nohy. 

Originální trailer filmu Lovec jelenů / The Deer Hunter

... a pátý jezdec je Strach (úterý 29. 4., ČT2, 21.45 - 23.25)

Plakát filmu ... a pátý jezdec je Strach / ... a pátý jezdec je StrachČeskoslovenské komorní a expresionisticky pojaté drama nepatří k těm často reprízovaným, protože není úplně divácky vděčné. Režisér Zbyněk Brynych v něm totiž vsadil na hutnou atmosféru, určitou temnou absurditu a tehdy neobvykle použitou kameru Jana Kališe, která všemu dodala zvláštní a sugestivnější nádech. Nechybí ani silný a depresivní příběh, jenž v divákovi dlouho rezonuje. V titulní roli exceluje Miroslav Macháček, který všechnu pozornost zaslouženě strhává na sebe. Sledování mírně ruší snad jen nevhodně používané hluky a určité prvky, které nepůsobí úplně dobově. Jinak ale výtečný kousek.

Synopse: Židovskému lékaři Braunovi (Miroslav Macháček) je během okupace zakázána činnost právě kvůli jeho původu. Jelikož už je starý, zdá se, že rezignuje a bude se pokoušet doufat v zázrak. Jednoho dne ho soused požádá, zda by operoval postřeleného politického uprchlíka. Ačkoli lékař ví, jaké nebezpečí to obnáší, rozhodne se pomoci.

Zajímavost: Pro exportní verzi filmu byly údajně dotočeny odvážné erotické scény.

Upoutávka na film ...a pátý jezdec je Strach

Dva muži ve městě (Deux hommes dans la ville) (čtvrtek 1. 5., ČT1, 21.30 - 23.05)

Plakát filmu Dva muži ve městě / Deux hommes dans la villeFrancouzsko-italské kriminální drama zaujme zejména tím, že lehce překročí hranice svého žánru a velmi brzy se mění v jakési společensko-kritické poselství, jež je silně nadčasové. Režisér a scenárista José Giovanni navíc vše zachytil až mrazivě reálně a nabídl i několik zajímavých myšlenek, nad nimiž se lze zamyslet. Nemá potřebu nijak exhibovat, ale spíše nenápadně a citlivě působí na diváka, což se mu daří. Do hlavních rolí obsadil Jeana GabinaAlaina Delona, kteří se mu odvděčili parádními výkony. Na škodu je snad jen místy hodně pomalé tempo.

Synopse: Bankovní lupič Gino Strabliggi (Alain Delon) strávil deset let ve vězení, kde hodně přemýšlel. Rozhodl se nadále žít poctivě, a protože se slušně choval, vychovatel mu věřil a zařídil jeho podmínečné propuštění. Gino začne pracovat v tiskárně a stále se stýká s moudrým vychovatelem. Jenže policejní inspektor (Jean Gabin), který ho za mříže dostal, nevěří, že lidi jsou schopni se od základu změnit a sleduje každý jeho krok. 

Zajímavost: Sám Giovanni byl po válce odsouzen k trestu smrti, kterému unikl jen díky prezidentské milosti.

Originální trailer filmu Dva muži ve městě / Deux hommes dans la ville

Půlnoc v Paříži (Midnight in Paris) (čtvrtek 1. 5., TV Barrandov, 22.00 - 23.55 / pátek 2. 5., 14.05 - 16.05)

Plakát filmu Půlnoc v Paříži / Midnight in ParisPohodová romantická komedie s fantastickými prvky je víc než co jiného jednou velkou poctou Paříži, kterou skládá legendární Woody Allen. Ten tedy nenabízí úplně promyšlený příběh (ačkoli získal Oscara za scénář), protože spousta postav se tu objevuje a mizí bez většího vysvětlení. Úplně dořešené nejsou ani časové roviny, jejichž existence zůstává zahalena tajemstvím. Vtípků a hlášek je tu nicméně dost a platí, že čím více historických osobností znáte, tím více se budete bavit. Obsazení, v němž nechybí Owen WilsonRachel McAdams nebo Marion Cotillard, se také povedlo na výbornou, takže není nač si stěžovat. Povinnost (nejen) pro milovníky žijícího klasika. 

Synopse: Mladý pár Gil (Owen Wilson) a Inez (Rachel McAdams), který se má brzy brát, přijíždí s jejími rodiči do Paříže. Zatímco on toto město miluje, jeho budoucí manželka to nechápe a jeho kouzlo ne a ne objevit. Když se dívka jednoho dne vydá s přáteli tancovat, jde se Gil projít. Netuší, že o půlnoci prožije zážitek, který mu málokdo uvěří, a který navíc změní jeho náhled na dosavadní život. 

Zajímavost: Jde o první Allenův film, který celosvětově vydělal víc než sto milionů dolarů.

Český trailer filmu Půlnoc v Paříži / Midnight in Paris


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY