Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Preview: X-Men: Budoucí minulost

Preview: X-Men: Budoucí minulost aneb Singerovi "Avengers"

Vydáno: 12.04.2014 17:00 v sekci Radar | Preview - Jakub Brych | foto: facebook tvůrce

Nejultimátnější x-menovský zájezd napříč časem už se na nás řítí a kočíruje ho po letech opět mutantí praotec Bryan Singer. Jsou noví X-Men nejočekávanější film letošního jara? Pro nás rozhodně ano!

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Řekněte „Wow!“. Možná si pamatujete na reklamní kampaň Windows Vista, v níž Microsoft používal přesně tuhle frázi. A bohužel poměrně neadekvátně wow kvocientu výsledného operačního systému. Já si ji ale dovolím použít znovu a to v mnohem příhodnější okamžik – při psaní preview na X-Men: Budoucí minulost. „Wow“ a i mnohem silnější výrazy mi totiž přicházely na mysl, když jsem poprvé viděl první trailer s hudbou Johna Murphyho a Hanse Zimmera. Naposledy na mě takhle silně zapůsobila děsivě vygradovaná ukázka na Promethea a Budoucí minulost ten dojem ze Scottova vetřelčího prequelu snad ještě trumfla.

Hugh Jackman, Michael Fassbender, James McAvoy, Evan Peters ve filmu X-Men: Budoucí minulost / X-Men: Days of Future PastJasně, hudba dělá hodně - Murphyho nadzemské Addagio v D moll by nakoplo k epickým výšinám i dokument o plavení dříví, ale v tomhle případě by nás obsah dostal na kolena i bez strhujícího soundtracku. „X-menovští Avengers“, jak si svůj nový film dovolil nazvat Bryan Singer, měli najednou v ruce tolik trumfů, že jim div karty nepadaly pod stůl. Staří mutanti, staronoví mutanti plus úplně noví mutanti, super cool postapokalyptická budoucnost, super cool 70s a k tomu všemu člověk, který odstartoval komiksovou filmovou mánii a vdechl žánru tu potřebnou osobitost a autenticitu, sám Bryan Singer. Vítej zpět, chyběl jsi nám (hlavně u Posledního vzdoru). Není to ale jen Singer, kdo by vám měl dělat radost – zpátky je i Matthew Vaughn (ten měl původně režírovat, ale nakonec vzal post producenta a spolupráci na scénáři) a Jane Goldman, Vaughnova věrná spolupracovnice, co dělala na scénářích k většině jeho filmů. Jako hlavní scenárista a rovněž producent pak figuruje Simon Kinberg, který produkoval První třídu a spolupracoval na Posledním vzdoru.

„Snový tvůrčí tým“ je, řekl bych, adekvátní označení výčtu výše. Copak si na nás ale připravil? To nejzákladnější určitě není třeba vysvětlovat, dáme si proto jen menší opáčko – v budoucnosti jsou mutanti pronásledováni a vězněni. Jako nástroj útlaku lidstvo používá tzv. Sentinely, obrovské roboty se spoustou schopností včetně lokalizace mutantů a létání. Letmý pohled na ně už jste si mohli užít v Posledním vzdoru v úvodním bojovém simulátoru, kde se Wolverinovi jednoho z nich podařilo stylově dekapitovat. Spousta mutantů už je v téhle budoucnosti po smrti a hrstka zbývajících se rozhodne změnit minulost, aby zkázu odvrátila. K čemuž hodlají využít Wolverina. (V komiksu to bylo trošku jinak, ale na pitvání rozdílů mezi předlohou a filmem bohužel není čas a prostor). Kdo koneckonců viděl potitulkovou scénu z Wolverinovy druhé solovky, tak ví, že se něco kuje (a taky, že to bude souviset s Trask Industries). Středem pozornosti bude tentokrát mladší vydání Charlese Xaviera (McAvoy). Těžko přesně definovat, v čem bude hlavní problém, očividně se ale Charles vychýlil ze své tradiční sofistikované cesty a je potřeba ho na ni navést zpět. A k tomu účelu bude nutná i pomoc Magneta. Především se ale bude řešit primární impuls pro lidskou nenávist vůči mutantům a v tom by měl figurovat atentát na důležitou osobu, přičemž nejvíc se nabízí samozřejmě J.F. Kennedy, jak naznačuje toto virální video. Situace ale určitě bude komplikovanější a Singer spol. si to samozřejmě nechávají pro sebe.

Nicholas Hoult ve filmu X-Men: Budoucí minulost / X-Men: Days of Future PastTím se taky trošku dostáváme k tomu, jak to vlastně bude s tím setkáváním singerovské skvadry s vaughnovskou. Těšíme se samozřejmě na obě, počítat je ale nutné s tím, že velkou převahu bude mít První třída. Děj se odehrává primárně v jejich době a soustřeďuje se na události vedoucí k protimutantským tendencím. První housle tudíž mají v rukou Profesor McAvoy, Magneto Fassbender, Mystique Lawrence a Beast Hoult, k nimž se tentokrát připojí Wolverine z budoucnosti (vyfuckování v tomhle případě bohužel nepřipadalo v úvahu). Patrick Stewart, Ian McKellen a zbytek se vyskytnou jen v pár scénách (ovšem o to samozřejmě zásadnějších). Určitě se připravte i na pár úmrtí a na to, že někoho prostě vůbec neuvidíte (Anna Paquin aka Rogue byla z filmu bohužel úplně vystřihnuta, i když v ukázkách se objevila).

Zato ale na scénu přichází řádka úplně nových tváří, které pár fandů určitě rádo uvidí (i když opět není na místě čekat, že by nováčci dostali extra velký prostor). Z těch zbrusu nových jsou to Bishop, Warpath, Blink, Sunspot a Quicksilver. Ze starých harcovníků z původní trilogie se pak vrací ještě Storm, Iceman, Colossus, Shadowcat (Kitty Pride - v komiksu to právě ona poslala svoje vědomí časem) a záporák Toad (Raye Parka v roli nahradil Evan Jonigkeit) a z První třídy kromě již jmenovaných taky Havoc. Je to solidní výčet a jeho podrobný popis by vydal na samostatný článek (a to nám ještě spousta jmen chybí, jelikož někteří herci se buď nemohli, nebo nechtěli do svých rolí vrátit).

Michael Fassbender ve filmu X-Men: Budoucí minulost / X-Men: Days of Future PastTakže, Budoucí minulost bude velká. Už teď je to největší a nejočekávanější letošní komiksový film a jeden z vůbec nejočekávanějších filmů roku. Foxové na něj sází a Bryan Singer si s X-Meny možná kráčí pro svého temného rytíře. A proč by neměl. Má skvělý tým, má skvělé herce, má skvělý námět. Jediné, co může Budoucí minulost výrazněji potopit, je přemíra postav, ale to by si právě Singer měl umět pohlídat. Nezbývá tedy, než se neskutečně těšit a odpočítávat dny. Za pět týdnů je tu máme.

P.S.: Točeno bylo ve 3D, takže si můžete vybrat, jestli chcete prostorové, nebo ploché mutanty...

X-Men: Budoucí minulost má v českých kinech premiéru 22. května 2014.

Český trailer filmu X-Men: Budoucí minulost

 


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Sci-fi Duna: Část druhá láká na příběh mesiáše i na jízdu na pouštních červech (01.03.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Blade Runner bude pokračovat (20.02.2024 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Ridley Scott natočí film o Bee Gees (16.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Akční komedie Argylle: Tajný agent je nejslabším filmem Matthewa Vaughna (05.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Jeden gól stačí Ferrarimu k zásahu štěstím (03.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Jeden gól (13.12.2023 14:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Film Napoleon zaujme velkolepostí, ke slavnému vojevůdci se staví výsměšně (25.11.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Napoleon slaví Den díkůvzdání a odhaluje tajemství a smysl života (22.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Nicholas Hoult bude Lex Luthor (21.11.2023 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Michael Fassbender je Zabiják (28.10.2023 19:04 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Legenda Mulan se ocitla v žoldu smrti (27.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Vizuálně opojná sci-fi Stvořitel obstojí jedině jako kritika americké válečné politiky (04.10.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Teaser: Zabiják (29.08.2023 18:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Dámy v černém spustily mnoho povyku pro nic (11.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Joaquin Phoenix jako Napoleon v prvním traileru (11.07.2023 16:00 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Takové to léto v Asteroid City (21.06.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Ridley Scott je stále bez Oscara (28.05.2023 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Pasažéři ve službách mafie jsou nezvěstní v boji (26.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu