Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Snowpiercer

Za horizontem: Snowpiercer aneb splašený vlak na zmrzlé Zemi

Vydáno: 11.04.2014 12:30 v sekci Recenze | Za horizontem - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Jihokorejské koprodukční dystopické sci-fi z nedaleké budoucnosti Snowpiercer je zvláštní tím, že se celé natáčelo v Barrandovských ateliérech. Stačí ale tato zajímavost na to, aby film zaujal?

Ledová archaRecenzoval/a Václav Limberk dne 11.04.2014 12:30. Jihokorejské koprodukční dystopické sci-fi z nedaleké budoucnosti Snowpiercer je zvláštní tím, že se celé natáčelo v Barrandovských ateliérech. Stačí ale tato zajímavost na to, aby film zaujal? Hodnocení: 4.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Ano, stačí. A to samozřejmě nejen kvůli této zajímavosti. Snowpiercer by zaujal, i kdyby se natočil na Měsíci. Přesně tak totiž i působí, ačkoliv celý vzniknul v Barrandovských ateliérech. Disponuje totiž hned několika přednostmi. Předně má netradiční a originálně pojatou zápletku, která nabízí jak strhující akční děj, tak i bohatý myšlenkový potenciál. Za druhé precizně odvedenou řemeslnou stránkou - má pestré mezinárodní a téměř hvězdné herecké obsazení. A především jde o nekonvenčně natočené polární sci-fi , které je stylově dost odlišné od typické americké produkce.    

Fotografie z filmu  / SnowpiercerSnowpiercer natočil jikohorejský režisér Bong Joon-ho podle komiksu Le Transperceneige francouzských autorů a kreslířů Jacqua Loba, Benjamina Legranda a Jean-Marc Rochette. Jedná se o Bongův anglicky mluvený debut s několika málo pasážemi v korejštině. A pro nás jako bonus je zde zajímavý fakt, že se Snowpiercer natáčel celý u nás, o čemž nás nepřesvědčí jen spousta českých jmen v závěrečných titulcích, ale i jméno "production designera" Ondřeje Nekvasila v těch úvodních. Nekvasil má již na svém kontě například práci na výpravě k americko-českému Iluzionistovi, který se také před lety natáčel na Barrandově nebo na "protektorátním" dramatu Protektor. A skutečně je na něm v některých okamžicích poznat jakási "domáckost".

Snowpiercer je jméno vlaku, který krouží kolem Země poté, co se v reakci na globální oteplování aplikovala do atmosféry chladící látka CW-7. V důsledku toho však planeta zamrzla a život na ní vyhynul. Přežili jen ti, kterým se podařilo ukrýt do moderní Noemovy archy, kterou je právě Snowpiercer. Co však zůstalo stejné jako před katastrofou, je lidské dělení na kasty, takže i tento vlak je rozdělen na jednotlivé sekce. Na jeho čele sedí "neviditelný" vládce Wilford (Ed Harris), stvořitel zázračného perpetum-mobile, který vlak pohání. Na jeho konci je naopak "spodina", která protestuje proti špatným podmínkám, ve kterých musí žít a proti nedostatku jídla.

Fotografie z filmu  / SnowpiercerTéto spodině nepsaným pravidlem vládne Curtis Everett (Chris Evans), který se spolu s dalšími odhodlá ke vzpouře poté, co vlaková policie pod vedením ministryně Mason (Tilda Swinton) unese další dvě děti. To se pochopitelně nelíbí jejich rodičům Andrewovi (Ewen Bremner) a Tanye (Octavia Spencer) ani všem ostatním. Nyní půjde o to, zda se Curtisovi a ostatním vzbouřencům podaří dostat na začátek vlaku. V tom jim musí pomoct Namgoong Minsu (Song Kang-ho) se svojí dcerou Yonou (Ah-sung Ko), který umí otevírat dveře vlaku. Aby byl Namgoong svolný, uplácí ho Curtis drogou zvanou Kronal.

Celý vlak tu funguje na videoherním principu, kdy každé jeho kupé představuje další level obtížnosti. Skupina putuje vlakem, aniž by tušila, co jim přinese další oddíl. Princip procházení jednotlivými patry, v tomto případě vagony a zneškodňování protivníků, kteří nám stojí v cestě, na němž je Snowpiercer založen, je neobyčejně funkční a přitom atraktivní. Každý oddíl vlaku má jiný obsah a tím pádem i jiné výtvarné řešení, které je vyvedeno většinou velmi originálně. Nejvíce povedená mně přišla sekce s učitelkou a dětmi (velmi originální a vtipná scéna). V nabízené rozmanitosti "tajemných komnat" si tu každý myslím přijde na své.

Fotografie z filmu  / SnowpiercerSnowpiercer má i díky několika slušným akčním sekvencím solidní spád. Jednou z nich je i ta, která připomíná kultovní kladívkovou sekvenci Old Boye Park Chan-wooka, který Bongův film spoluprodukoval. Navíc jde i o originální ukázkou dystopického žánru, ve které se nabízí mnoho paralel, ať už na Orwellovy antiutopické romány či na klasická sci-fi jako Blade Runner nebo také na nepovedený Costnerův Vodní svět. A ještě na jednu klasiku dává vzpomenout - tou je Čaroděj ze země Oz - jakýmsi čarodějem je i Wilford, který tento svět řídí a udržuje v chodu tím, že ostatní oklamává a ovládá. Snowpiercer v sobě nese i Bongův oblíbený sociální motiv v podobě rozčlenění obyvatel vlaku do sekt a kast. 

Pokud bych filmu přeci jen něco vytknul, tak možná jen příliš americky ploché herectví Chrise Evanse v titulní roli zachránce či Jamieho Bella v roli jeho pravé ruky. Ani Ed Harris zde nepředvádí víc než obvyklý standard, na který jsme u něj zvyklý. Naopak hereckou lahůdkou je výkon Tildy Swinton, která zde exceluje v další divné roli, na které je specialistkou. Výborný je také kmenový Bongův herec Song Kang-ho, který předvádí typickou ukázku nevšedního jihokorejského herectví, které se diametrálně liší od toho amerického. 

Fotografie z filmu  / SnowpiercerO tom, že se nejedná o nějaký obskurní jihokorejský nezávislý film, ale o divácky vděčnou záležitost, svědčí i jeho nezanedbatelný komerční ohlas ze zámoří (především z Jižní Koreje). Film, na jehož americkou premiéru se teprve čeká (v limitované verzi se jí dočká 27. června), zatímco ta jihokorejská proběhla již minulý rok v srpnu, už dokázal ve světě vydělat slušných 67 milionů dolarů. Česká premiéra bohužel v plánu vůbec není. Což je opravdu velmi zvláštní, vzhledem k faktu, že vznikl u nás.

Snowpiercer je nadmíru originální ukázkou uvedeného žánru s mnoha vizuálně podmanivými pasážemi, originálním výtvarným pojetím a bohatým myšlenkovým potenciálem. Každý divák tu má možnost najít si v něm své téma, něco, co ho zaujme. Jako pověstná třešnička na dortu, který se upekl na Barrandově, je ta jedná česká věta, kterou zde uslyšíme. Zvláštní pocit déjà vu při sledování Snowpierceru je tak skoro dokonalý. 

Oficiální trailer filmu Snowpiercer

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
9/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím (12.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel M. Emmet Walsh (21.03.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Blade Runner bude pokračovat (20.02.2024 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Teaser: Wicked - Part One (13.02.2024 13:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Sci-fi Bod obnovy vizuálně ohromuje, v kontextu české tvorby je nevídané (21.09.2023 07:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Fantom Opery podstoupil zkoušku umění a stal se z nuly hrdinou (01.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Wes Anderson ve filmu Asteroid City zvážněl, poprvé zkusil i sci-fi prvky (28.06.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Takové to léto v Asteroid City (21.06.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Top 10: Sam Raimi (04.06.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Téma: Ridley Scott je stále bez Oscara (28.05.2023 10:30 v Články | Publicistika)
- Stroj času: Sylvester Stallone versus Wesley Snipes ve filmu Demolition Man (21.05.2023 10:30 v Recenze | Stroj času)
- TV tipy: Rocketman hraje stínohru s Angry Birds (05.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Tenkrát v Hollywoodu patřili apoštol Pavel a myši do nebe (07.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Venom vzpomíná na Manhattan a hledá temnou hvězdu (31.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 1. část (18.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2022 opustily (26.12.2022 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Robert Pattinson ve filmu Mickey 17 (06.12.2022 10:30 v Novinky | Trailery)
- Pinocchio Guillerma del Tora má nový trailer (10.11.2022 12:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Spirited (03.11.2022 09:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: The Eternal Daughter (02.11.2022 10:30 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu