Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Hra o trůny: 7 věcí, které potřebujete vědět před čtvrtou řadou

Hra o trůny: 7 věcí, které potřebujete vědět před čtvrtou řadou

Vydáno: 03.04.2014 18:00 v sekci Články | Televize - Zuzana Hofmanová | foto: facebook tvůrce

Čtvrtá sezóna pro mnohé již nyní kultovního seriálu klepe na dveře, a tak je na čase se na deset nových epizod řádně vyzbrojit. Místo ostří volíme sedm užitečných informací týkajících se nové série a příslib žádných spoilerů k tomu.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Ve Spojených státech odstartuje čtvrtá řada Hry o trůny již tuto neděli, a tak je načase podívat se, čemu bude Sedm království letos čelit. Draci a chladní obyvatelé za Zdí stranou, v sedmi bodech přinášíme spoiler-free průvodce z placu i ze zákulisí nadcházejících epizod.

1. Kdy:
První epizoda čtvrté sezóny odstartuje v zámoří 6. dubna. Nová řada bude čítat tradičních deset epizod, které poběží pouze s jednou pauzou 25. května až do 15. června, kdy čtvrtá řada zamíří do velkého finále.
Emilia Clarke ve filmu Hra o trůny / Game of Thrones2. Co: Čtvrtá série pokryje druhou polovinu třetí knihy Písně ledu a ohně, kterou najdete pod českým titulem Bouře mečů. Naváže tak přímo na pro diváka traumatické události z konce třetí řady, ale těžit bude i z dějových linek čtvrtého a pátého dílu. Fanoušci věrní předloze se možná dočkají nemilého překvapení, protože podle všech indicií hodlají tvůrci pokračovat s postupným odkláněním se od knižního kánonu. Naposledy se údivu neubránil Jerome Flynn coby seriálový Bronn, který se na letošním newyorském Comic Conu nechal slyšet, že „diváci budou překvapeni tím, jak moc se začne seriál vzdalovat své předloze.“

3. Kde: Pro geografické účely Západozemí poslouží podobně jako v minulých sezónách hlavně tři lokality: Severní Irsko, Chorvatsko a Island. Do posledního zmíněného se filmařský tým vydal hned dvakrát; mimo lokace za Zdí natáčené v zimě byl Island otestován i jako lokalita pro zachycení jiných částí Západozemí. Island v letních měsících, příznačně přezdívaný jako země ohně a ledu, se tak objeví třeba ve scénách věnovaných Brienne nebo Ohaři s Aryou (přesvědčit se můžete ve videu).

Fotografie z filmu Hra o trůny / Game of ThronesChorvatsko, které zdatně supluje třeba Královo přístaviště, se také těší velké přízni natáčecího štábu, protože filmové kulisy se pro čtvrtou sezónu rozrostly mimo Dubrovník i do dalších částí země. Kupříkladu antický Diocletianův palác ve Splitu se stane dočasným útočištěm pro Daenerys a její dějovou linku. Pokud je řeč o dědičce z rodu Targaryenů, tvůrci se během posledního natáčení nevrátili do Maroka, kde byla v minulých řadách natáčena většina scén věnovaných Dany.  

4. O kom: Čtvrtá řada je charakteristická nezvykle bohatým přírůstkem, co se obsazení týče. Jedním z nováčků, na kterého se momentálně upírají zraky většiny diváků, je Pedro Pascal, chilský herec, který si zahraje Oberyna Martella. Dornský princ, přezdívaný Rudá zmije, kterého „milují jak ženy, tak muži“, lze označit jako poměrně castingový oříšek. Čtenáři oblíbená postava je totiž taky první ochutnávkou jižních částí Západozemí. Z Dornu si s sebou přiváží i milenku a matku svých dětí Ellariu Písek, kterou ztvární převážně seriálová herečka Indira Varma.

Michiel Huisman ve filmu Hra o trůny / Game of ThronesMluvíme-li o seriálech, ve čtvrté řadě se objeví i televizní autor a herec Mark Gatiss, kterého jistě dobře znají nejen fanoušci Sherlocka. Gatiss se představí v roli braavovského bankéře, který se vzhledem k situaci v konflikty zmítaném království bude potýkat s nelehkým úkolem. A konečně, na obrazovku se dostanou i postavy, které známe pouze z doslechu. Jednou z nich je i Mace Tyrell, hlava rodu Tyrellů a dosud neznámý otec Margaery. Tvář mu propůjčí zkušený herecký veterán Roger Ashton-Griffiths.

4. Z koho: Některé známé obličeje budete ale hledat marně. Mírné zmatení může vyvolat přeobsazení Daaria Naharise, tyrošského žoldnéře, který zkříží cesty právě známé princezně v exilu. Daario se poprvé představil během třetí série, kdy měl ještě podobu herce a hudebníka Eda Skreina. Ve čtvrté přebírá štafetu nizozemský herec Michiel Huisman. Změny v obsazení se dočkal i Ohařův starší bratr Gregor Clegane.

Kit Harington ve filmu Hra o trůny / Game of Thrones„Hora“ marně hledá svého definitivního představitele už leta, protože během svých krátkých chvil na plátně změnil svou podobu už potřetí. Poprvé si Clegana staršího zahrál Conan Stevens, podruhé Ian Whyt (ten si mimochodem v průběhu seriálu vystřihl i několik dalších drobných rolí). A ve čtvrté sérii připadla postava nejsilnějšímu Islanďanovi se jménem Hafþór Júlíus Björnsson. S rostoucí důležitostí se mění i postava Tommena, bratra nezvedeného panovníka Joffreyho. Calluma Wharryho nahradí Dean-Charles Chapman.

5. Jak: Jelikož první tři knihy byly původně plánovány jako jeden celek a první díl trilogie, podle scénáristů se dočkáme většího počtu dějových klimaxů než v minulých sezónách. S odkazem na tento fakt slibuje showrunner David Benioff kromě většího počtu vrcholů i uzavření mnoha dějových linek načatých v první sezóně. Čtvrtá série má být také mnohem akčnější. Větší počet bojových scén se ostatně podepsal na mnohem náročnější produkci. Na drobnou ochutnávku bojových scén se můžete podívat ve videu.

Emilia Clarke ve filmu Hra o trůny / Game of Thrones6. S kým: George R.R. Martin opět napsal scénář k jedné z nadcházejících epizod. Po „Bodej ostrým koncem“, „Černovodě“ a „O medvědovi a krásné panně“ napíše scénář k epizodě s názvem "The Lion and the Rose", která odkazuje na erby rodu Lannisterů a rodu Tyrellů. Oproti minulým sezónám nebude ani nutné čekat na poslední třetinu série, protože GRRM je tentokrát autorem již druhé epizody.  

7. Kdo: Od druhé řady je tradicí pozvat na natáčení série zástupce z řad indie hudebních skupin. Zatímco ve druhé sérii poprvé zazněly Deště Kastameru v podání The National, The Hold Steady propůjčily svůj zvuk O medvědovi a krásně panně. Tuto sezónu padla volba na islandskou kapelu Sigur Rós.   

Trailer ke čtvrté řadě seriálu Hra o trůny

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Hezký článek, doufám, že odchylka od předlo... (Anonym, 06.04.2014 01:06) Reagovat

    Hezký článek,
    doufám, že odchylka od předlohy nebude nutně znamenat horší kvalitu seriálu.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Rebel Moon: První část – Zrozená z ohně (23.08.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Drive-Away Dolls (25.06.2023 11:30 v Novinky | Trailery)
- Mandalorian: trailer 3. série (18.01.2023 13:30 v Novinky | Trailery)
- Nový trailer seriálu The Last of Us (04.12.2022 18:45 v Novinky | Trailery)
- Teaser: 1923 (14.11.2022 08:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: The Last of Us (26.09.2022 19:16 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Happy Feet tancuje na Velké čínské zdi a je lepší než kdy jindy (22.07.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Rod draka (21.07.2022 16:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer komedie V bublině (10.03.2022 17:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: The Unbearable Weight of Massive Talent (14.12.2021 18:26 v Novinky | Trailery)
- Chlapec, kterému říkají Vánoce má nový trailer (02.11.2021 14:30 v Novinky | Trailery)
- V listopadu na streamovacích službách: Velké herecké hvězdy a fantasy seriál natočený u nás! (01.11.2021 12:30 v Radar)
- Recenze: Vizuálně strhující Duna rozvážně otevírá nové světy a potvrzuje status filmu roku (23.10.2021 12:00 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Equalizer Steve Jobs prožívá příběh žraloka (15.10.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Chlapec, kterému říkají Vánoce (07.10.2021 13:30 v Novinky | Trailery)
- Prequel Hry o trůny má první teaser (05.10.2021 15:39 v Novinky | Trailery)
- Prequel Hry o trůny na prvních fotkách (05.05.2021 18:11 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu