Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Katyň

Stroj času: Katyň aneb sugestivní výpověď o hrůzách války

Vydáno: 05.04.2014 10:00 v sekci Recenze | Stroj času - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Polské drama Katyň Andrzeje Wajdy, jehož novinku o Lechu Walesovi právě uvádějí naše kina, se vrací k nechvalně známému katyňskému masakru během druhé světové války. Má nám Katyň co říct i dnes?

KatyňRecenzoval/a Václav Limberk dne 05.04.2014 10:00. Polské drama Katyň Andrzeje Wajdy, jehož novinku o Lechu Walesovi právě uvádějí naše kina, se vrací k nechvalně známému katyňskému masakru během druhé světové války. Má nám Katyň co říct i dnes? Hodnocení: 4
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Katyňský masakr patří k nejznámějším a nejostudnějším kapitolám druhé světové války. Ostatně která událost ve válce nebyla a není ostudná? Přitom jde "jen" o jednu dílčí událost, kterých bylo v obou světových válkách a v jiných také nesčíslně. V tomto případě šlo o chladnokrevně naplánovanou genocidu polských důstojníků včetně inteligence, která bylo schválena sovětským politbyrem, podepsána Stalinem a uskutečněna sovětskými "lidovými složkami" NKVD, jež prováděly represe, zatýkání a popravy již od poloviny třicátých let minulého století.

Zavraždění zhruba dvaceti tisíc Poláků bylo tedy jen jednou z mnoha položek v sovětských plánech, které tehdy rozjely program plánované masové genocidy všech nepohodlných. Ve skutečnosti šlo o chladně a strojově odvedenou "práci", která osudově poznamenala dějiny Polska i životy obyčejných lidí, hlavně manželek, sester, příbuzných a dětí zavražděných polských mužů v Katyni a dalších místech v tehdejším Sovětském svaze.

Fotografie z filmu Katyň / KatynA v neposlední řadě o těchto událostech vznikl film Katyň, který natočil jeden z nejvýznamnějších polských i světových režisérů Andrzej Wajda. Předlohou mu byla kniha polského spisovatele a scenáristy Adrzeje Mularczyka nazvaná Post Mortem: Příběh Katyně, kterou vydal v roce 2007. Ve stejném roce vznikla i filmová Katyň.

Film otvírá sovětským vpádem na polské území 17. září 1939, které bylo krátce předtím napadeno a okupováno z druhé strany Německem. Sledujeme osudy několika vybraných postav. Jednou z nich je Anna (Maja Ostaszewska) a její dcera Veronika (Wiktoria Gasiewska). Anně se krátce podaří setkat se svým manželem, zajatým polským důstojníkem Andrzejem (Artur Żmijewski). Na její prosbu, aby s nimi odešel, však Andrzej odpovídá, že nemůže zradit a opustit své zajaté druhy. Brzy je s nimi Andrzej, spolu se svým kamarádem Jerzym (Andrzej Chyra) deportován do zajateckých táborů. Poté, co se Anna s dcerou vrací do rodného Krakowa, dojde k dalšímu zásahu do života její rodiny - její otec, profesor na zdejší univerzitě, kterou Němci zavřou, je deportován do koncentračního tábora. Začíná napjaté čekání, zda se někdy Andrzej k Anně vrátí. 

Fotografie z filmu Katyň / KatynWajda Katyň koncipoval jednak jako osobní drama Anny, která spolu s dcerou prožívá mučivé chvíle nadějného čekání, zda se její muž jednoho dne objeví živý a zda vše bude jako dříve. A zároveň je snímek i zobrazením části polských dějin, kde nešlo jen o zmasakrování dvaceti tisíc vojáků, ale i o následky, které to sebou přineslo. Důsledkem bylo i to, že z genocidy bylo dlouhou dobu viněno Německo, přitom bylo ještě během války dokázáno, že za masakry stojí Sovětský svaz. Ale ještě dlouho po válce se museli Poláci držet oficiální verze, kterou propagoval Sovětský svaz (obě verze, pravdivá i lživá jsou ve filmu přítomny formou krátkého vřazení dobových autentických záběrů).

Všechna tato dramata a morální dilemata, která to sebou neslo, ukázal Wajda dostatečně výmluvně a přesvědčivě. Wajda také dobře rozvrhnul strukturu svého filmu. Nejedná se striktně o chronologicky odvyprávěný děj, ale o několik dílčích výseků ze zhruba pětiletého období. Nejedná se primárně také jen o drama Anny, ale je zde nakousnuto i několik dalších dramatických osudů. Snad jen to o mladém studentovi, který si smluví schůzku s dívkou, tu působí možná trochu navíc a "nevhodně". Jinak ale Wajdova mozaika několika osudů působí velmi sevřeným dojmem, který výrazně podporuje syrově působící obraz a také dramaticky výrazná hudba.

Fotografie z filmu Katyň / KatynJednoznačným vrcholem, a ten si Wajda podle hesla "to nejlepší na konec" nechal právě až na závěr, je samotná rekonstrukce části poprav. I když se jedná jen o filmovou rekonstrukci, je tato sekvence strhující ukázkou režijní strohosti a funkčního minimalismu. Aniž by se Wajda odvážil nějakého zlehčování na způsob Benigniho válečného opusu Život je krásný nebo Spielbergova sklonu k sentimentu v některých scénách Schindlerova seznamu, vystřihnul tu scénu, z jejíž syrovosti a přímočarosti vás bude mrazit. Ukázal ji jen jako úřednicky suchopárnou a strojově mechanickou povinnost, která se prostě musí vykonat. Absolutně tuto scénu zbavil nějakých emocí, což vyvolává o to silnější emoce v divácích. 

Katyň je tak trochu podobným filmem jako Polanského Pianista. Má s ním společný věcný, sentimentu, ale i vtipného odlehčení či nadhledu zbavený styl, kterým oba pro ně osobní téma uchopili. O to silněji ale jejich věcný přístup ve výsledku působí. Ačkoliv se Wajda nebál ani experimentování s ruční kamerou, která těm scénám, kde ji režisér využije, dává ještě větší míru napětí a Katyň se tak stává určitě zdařilým zachycením válečných hrůz (stejně jako zmíněný Pianista či například Černá kniha), přesto je na ní znát její částečně televizní původ. V některých místech tak Katyň místo velkého filmu vypadá spíše jako lepší a nákladnější verze televizní inscenace. Naštěstí to ale nesráží celkovou hodnotu a působivost tohoto filmu. 

Fotografie z filmu Katyň / KatynKromě umělecké stránky díla je Katyň, i přesto, že jde o film historický, mapující konkrétní událost polských dějin, i dost aktuální. A to zvláště dnes, když přihlédneme k událostem na Ukrajině. Zdá se, že někteří lidé a některé národy se z historie zkrátka nepoučí a ta se proto může snadno kdykoliv opakovat. I proto není sledování Katyně jen ztrátou času a "školním" výrazem piety k obětem a jejich příbuzným, ale zdařilým filmovým dramatem.

Film se dočkal také "povinné" oscarové nominace, kterou ale nepoměnil. Ve finále dostalo přednost jiné a zdařilé válečné drama, a sice rakouská Ďáblova dílna. Katyň ale určitě nebyla natočena proto, aby získala Oscara. Wajda tu alespoň trochu napomohl filmově rehabilitovat jednu z mnoha ostudných kapitol historie, z které se nedokážeme poučit. A většinou o ní nechceme ani slyšet. 

Trailer k filmu Katyň s anglickými titulky

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
8/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Pianista bere na Noemovu archu Frantu mimozemšťana (07.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Hranice (14.09.2023 12:30 v Novinky | Trailery)
- Top 10: Roman Polanski (19.08.2023 17:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Naše kamarádka Atomic Blonde bez lítosti hledá lék na život (04.11.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Divoký mustang Beauty podstupuje hru o život (24.06.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Maxinožka Bernadetta je člověk ze železa (10.12.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Paul Verhoeven chystá thriller Young Sinner (08.12.2021 16:20 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Jack Strong pro balík prachů podstoupí cestu do středu Země (19.11.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Wojciech Pszoniak (20.10.2020 18:23 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel scenárista Pianisty Ronald Harwood (09.09.2020 10:00 v Novinky | Zprávy)
- Top 10: Gérard Depardieu a jeho filmy (28.12.2019 10:30 v Články | Publicistika)
- Stroj času: Mrazivě autentický Schindlerův seznam (31.01.2019 07:30 v Recenze | Stroj času)
- Téma: Lesk a bída Oscarů (27.01.2019 17:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Šmoulové našli úkryt v zoo, kde popírají holocaust, volají netvora a čtou Ghost in the Shell (29.03.2017 07:00 v Radar | Kinopremiéry)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2016 opustily (31.12.2016 16:27 v Novinky | Zprávy)
- Stroj času: Země zaslíbená Andrzeje Wajdy (23.10.2016 16:12 v Recenze | Stroj času)
- Zemřel polský režisér Andrzej Wajda (10.10.2016 17:05 v Novinky | Zprávy)
- Preview: 42. Letní filmová škola v Uherském Hradišti (22.07.2016 07:18 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu