Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Captain America: Návrat prvního Avengera

Recenze: Captain America: našlapaný Návrat prvního Avengera

Vydáno: 03.04.2014 05:00 v sekci Recenze | Premiéry - Jakub Brych | foto: facebook tvůrce

Nejčilejší devadesátník se vrací ve své druhé sólovce pod taktovkou dvojky stojící za jedním z nejzábavnějších současných seriálů. Kapitán Amerika je zpět a vy s ním rozhodně nechtějte jet výtahem.

Captain America: Návrat prvního AvengeraRecenzoval/a Jakub Brych dne 03.04.2014 05:00. Nejčilejší devadesátník se vrací ve své druhé sólovce pod taktovkou dvojky stojící za jedním z nejzábavnějších současných seriálů. Kapitán Amerika je zpět a vy s ním rozhodně nechtějte jet výtahem. Hodnocení: 3.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Tak jsme se konečně přehoupli do druhé poloviny marvelácké Fáze 2. A nutno říci, že do té lepší. Nic proti třetímu Iron Manovi (no, vlastně by se pár výtek našlo, dokonce i víc než pár, ale šťávu prostě měl), ovšem na druhého Thora zrovna vřelé vzpomínky nemám. Ona druhá fáze má vůbec tak trochu problém s tím, že po Avengers si musí každá postava řešit to svoje a po epickém klimaxu v New Yorku zápletky jejich filmů působí buď banálně, nebo naopak přemrštěně. Navíc už začíná být trošku přemarvelováno a plocha jejich komiksového univerza se rozrostla až do bodu, kdy se vazby mezi jednotlivými sériemi budou poměrně těžko udržovat.
Fotografie z filmu Captain America: Návrat prvního Avengera / Captain America: The Winter SoldierNový Kapitán Amerika se stejně jako Iron Man s Thorem na zbytek týmu nijak zvlášť neohlíží a kromě asistující Black Widow a pár zběžných narážek si jede čistokrevné sólo nezávisle na avengerovských kořenech. Středem jeho pozornosti jsou nečisté machinace v S.H.I.E.L.D.u a kromě bohatšího obrazu ze života samotného Kapa konečně skýtá i prostor pro původně epizodní postavy, takže ke slovu se dostane jak Black Widow, tak Nick Fury. Kapitán Amerika se díky absenci superschopnostmi překypujících jedinců drží hezky při zemi, nikdo tu plošně neničí městskou zástavbu a epické rozměry servíruje až slušně vyhrocené finále, které se naopak ze země přesouvá do vzduchu, aby se s ní následně opět střetlo.

V akci Kapitán vážně exceluje. Má šmrnc a vyzařuje z ní poctivá oldschoolová hravost, takže když Nick Fury díky svému superobrněnému vozidlu přecpanému technickými vychytávkami suverénně zpacifikuje skupinu atentátníků, cítíte kdesi uvnitř podobné nadšení z přestřelky, jako byste právě sledovali ve stejné situaci Johna McClanea. Vrcholem je pak nástup Winter Soldiera, cool záporáka s mlčenlivě drsňáckými manýry, který je Kapovi ideálním protipólem. Kovovou rukou sází nemilosrdné levé háky a poradí si i s Kapovým ultrameganezničitelným vibraniovým štítem. Jejich souboje muže proti muži překypují živelností, které navíc dodává emocionální rozměr společná historie obou protivníků. Vůbec by nevadilo, kdyby se jejich nahánění vyšetřilo trošku víc času a mohli se na plátně servat ještě o něco víc.

Sebastian Stan ve filmu Captain America: Návrat prvního Avengera / Captain America: The Winter SoldierSe snahou o konspirační veletoče totiž Návrat prvního Avengera maří zbytečně moc času. Je fajn, že na palubu přibírá nové tváře (okřídlený Falcon s prořízlou pusou Anthonyho Mackieho) a nezapomíná na staré (Black Widow prodává své pozadí na sto procent, včetně toho charakterového, Cobie Smulders si opět užije pár minut na scéně coby Maria Hill), přičemž dává dohromady sympatický tým klaďasů, jehož příslušníci nejdou pro hlášku daleko (a rádi jim odpustíte i ty ze slabších soudků). Pokud jste se ale třeba na zahraničních webech dočetli o tom, že se Kapitán úspěšně pouští i do vod špionážního trhilleru, svá očekávání radikálně kroťte.

Jako film je mnohem zemitější než všechny ostatní marvelovky dohromady a i přes nízký rating přístupnosti se tu kosou mává dost často, komiksové kořeny ale film při nejlepší snaze nezapře a dává najevo, že nové žánrové prvky jsou vážně jen na okrasu, než že by doopravdy nějak soběstačně fungovaly. Proto se sice dějem vine konspirační linie, je ale tak banální, že její strukturu a totožnosti všech zúčastněných postav si domyslíte z trailerů a soupisky hereckých jmen, popřípadě je uhodnete po půl hodince v kině. Robert Redford si pak může klidně hrát o sto šest a stejně situaci nezachrání.

Fotografie z filmu Captain America: Návrat prvního Avengera / Captain America: The Winter SoldierSamozřejmě se tím nemění fakt, že Steve Rogers jako postava úspěšně skládá maturitu a dokazuje, že není jen nudným pěšákem ve větší komiksové hře a Kapitán Amerika coby série skýtá potenciál pro objevování nových směrů, kudy se může komiks na plátnech ubírat. Hra na espionage se totiž vyplácí především v tom, že přidává do celé mozaiky marveláckých adaptací vítanou tématickou transfúzi, která stojí nohama pevně na zemi a je protiváhou nebeských dobrodružství Kapových druhů z Avengers.

Což tedy neplatí stoprocentně, protože i jeho zápletka se nevyvaruje výstřelků a zbytečně přemrštěných prvků – Iron Man měl svůj Extremis, Thor Ether, v Návratu prvního Avengera se zase vyskytuje cosi jako pozemský ekvivalent Hvězdy smrti. V rámci komiksových zápletek samozřejmě standard a základ pro finální velkolepou akci, která svými rozměry směle konkuruje všem předcházejícím marvelovským flákům, přetechnizovanost ale obecně snaze o old-schoolovou atmosféru nesvědčí.

Anthony Mackie ve filmu Captain America: Návrat prvního Avengera / Captain America: The Winter SoldierNovým Kapitánem Amerikou tak sourozenci Russoovi dávají filmovému světu směle na vědomí, že i přes minimální akčňákové zkušenosti mají žánrové konvence jasně v oku a dokáží skloubit geekovské nadšení s poctivým řemeslem. Navíc mají očividně vynikající pojem o tom, co přesně za přístup marvelovky potřebují, aby si zachovaly svoje klasické komiksové kouzlo a zároveň na plátně nebyly k smíchu. Přinejmenším v případě Kapitána se trefili hodně přesně.

Přesto ale Návrat prvního Avengera pořád není úplně tím pravým ořechovým, jako film spíš přináší ideální koncept, který Kapovi sedí, nad rámec zdařilého zakomponování konspiračních prvků ale vlastně nic nepřidává, protože příběhově si jede po těch nejtypičtějších kolejích. Je proto v určitém slova smyslu i menším zklamáním, alespoň pro ty z vás, kdo jste čekali velkou a revoluční pecku. V každém případě ale patří k tomu lepšímu, s čím se na nás Marvel vytasil, a zajít na něj do kina bude rozhodně jedno z těch moudřejších filmových rozhodnutí, které můžete učinit. Tak do toho.

Český trailer filmu Captain America: Návrat prvního Avengera

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
7/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Japonská mafie rozehrává za slunovratu zlodějskou partii (23.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Ray Stevenson (22.05.2023 19:36 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Neviditelní Mrňouskové se ve jménu otce ocitají v osmé třídě (12.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Bojovník s peklem je rudý kapitán, který utíká do bezpečí (14.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Box Office: 10 komerčně nejúspěšnějších filmů všech dob (13.04.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- TV tipy: Drsnej Shaft a Abraham Lincoln jsou božští kazišuci (27.01.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Martin Scorsese slaví 80 (17.11.2022 08:30 v Články | Publicistika)
- Stroj času: Hypnotická, deziluzivní a znepokojující Apokalypsa (28.07.2022 12:30 v Recenze | Stroj času)
- TV tipy: Richard Pryor hledá Elizabeth, aby se za osm dnů dostal na Měsíc a zpět (10.06.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Stroj času: Kmotr slaví 50 (26.02.2022 12:30 v Recenze | Stroj času)
- TV tipy: Sjezdař Karel přežil pád říše římské a shání novou šichtu (14.01.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Dvojitý milenec má zraněné srdce a mění se v gentlemana s pistolí (24.09.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Novým Kapitánem Amerikou bude Anthony Mackie (20.08.2021 08:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Šofér Dumbo uvízl na mělčinách, kde ho čeká inferno (14.05.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Captain Marvel si rodinu nevybírá a raději tančí foxtrot (16.04.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- V dubnu na streamovacích službách: Udělejte si zásoby popcornu! (07.04.2021 07:30 v Radar)
- Trailer: The Falcon and the Winter Soldier (08.02.2021 09:04 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Poslední Podskalák čte ostrovní zprávy a řídí se heslem ukradni, co můžeš (05.02.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Když dostával otázky a odpovědi, zažil Angličan zlý časy v El Royale a Twin Peaks (15.01.2021 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu