Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Walesa: Člověk naděje

Recenze: Strhující životopis Walesa: Člověk naděje

Vydáno: 04.04.2014 12:30 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Lech Walesa je považován za jednoho z nejvýznamnějších polských politiků minulého století. Andrzej Wajda patří k těm vůbec nejslavnějším a nejzkušenějším polským režisérům. Mohlo spojení těchto dvou osobností dopadnout špatně?

Walesa: Člověk nadějeRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 04.04.2014 12:30. Lech Walesa je považován za jednoho z nejvýznamnějších polských politiků minulého století. Andrzej Wajda patří k těm vůbec nejslavnějším a nejzkušenějším polským režisérům. Mohlo spojení těchto dvou osobností dopadnout špatně? Hodnocení: 4
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Každá země má ve svých dějinách člověka, k němuž vzhlíží a jehož uvádí za příklad dalším a dalším generacím. A je úplně jedno, zda jde o historii dávnou, nebo relativně novou. U našich polských sousedů je takovou osobou Lech Walesa, který se velkou měrou zasloužil o pád komunistické diktatury, založil hnutí Solidarita a obdržel Nobelovu cenu míru. Právě jeho osudy zpracovává film s názvem Walesa: Člověk naděje.

Fotografie z filmu Walesa: Člověk naděje / Walesa. Czlowiek z nadzieiJak už bylo řečeno, Lech Walesa patří k polským symbolům pádu komunismu. Přitom o podobný status zpočátku vůbec nestál, protože byl obyčejným elektrikářem v loděnicích a zdánlivě jedním z mnoha dělníků. Jenže se nebál mluvit veřejně a měl schopnost strhnout davy. Proto byl vždy klíčovou osobou různých stávek a demonstrací za lepší podmínky pro dělníky, následně pak vězněn a tvrdě vyslýchán. Výsledkem jeho snah pak nakonec bylo založení hnutí Solidarita, zisk tisícovek přívrženců, pád komunistického režimu a Nobelova cena míru.

Není náhoda, že filmový portrét tak významného polského státníka zpracoval legendární režisér Andrzej Wajda, který má v místní kinematografii velmi podobnou pozici jako Walesa v historii, a navíc už cit pro podobně důležitou látku prokázal u dramatu Katyň. A vybrán byl asi i z toho důvodu, že vnímání předsedy hnutí Solidarita není dodnes úplně jednotné a je lehce kontroverzní.

Celý snímek je uvozen rámcem rozhovoru, který s Walesou dělá italská novinářka, která pro diváka zcela záměrně s polskými reáliemi není příliš obeznámena. V jeho průběhu je tak líčen Walesův pohnutý osud a logicky se dostává na řadu flashbacků i archivních záběrů. Klíčové ovšem je, že nikdy nesmíte ztratit ze zřetele to, že film vypráví vlastně Walesa, takže všechny události mohou být hodně subjektivizovány a upravovány dle libosti.

Fotografie z filmu Walesa: Člověk naděje / Walesa. Czlowiek z nadzieiNejsympatičtějším faktem je, že ačkoli Wajdovi bude za dva roky devadesát let, nevsadil na režijní "oldschool", ale naopak se pokusil o dravé a ryze současné pojetí, což se mu poměrně vydařilo. Jeho zkušenost je vidět z každého políčka a absolutně nemá problém kombinovat záběry hrané s těmi dokumentárními a k tomu všemu používat ruční kameru. Je sice pravda, že ta někdy není úplně vhodná, na druhou stranu jí rozhodně není moc, takže neruší a děj příjemně osvěží.

Podařilo se mu také vystihnout onu neveselou atmosféru osmdesátých let ve východním bloku a částečnou bezmoc pomalu se hroutícího komunismu, který už absolutně nevěděl, jak s podobnými osobnostmi zacházet a uchyloval se tak k různým trikům a lžím, které se ale brzy podařilo odhalit. K tomu mu kromě výše zmíněných faktorů pomáhá i použití (zřejmě) dobové undergroundové muziky a celkový "špinavý" nádech celého filmu. Na výsledku je zkrátka vidět, že tvůrce si na něm dal hodně záležet a nejspíš dostal i dost prostředků k tomu, aby vše dopadlo k jeho spokojenosti.

Fotografie z filmu Walesa: Člověk naděje / Walesa. Czlowiek z nadzieiÚstřední roli ztvárnil Robert Wieckiewicz, který naštěstí nijak neexhibuje, ani nepřehrává, ale snaží se být co nejvíce umírněný a pokud možno civilní. Walesovu postavu si vyloženě užívá a nebojí se ani upozornit na jemné kontroverze, které ho provázely. Řeč je o určité "nabubřelosti" a namyšlenosti samotného politika a později i jeho touze po slávě. Je opravdu fascinující ho pozorovat a je moc dobře, že si nikdy nekrade film pro sebe, i když je strhující, ale přizpůsobuje se celku. Za zmínku pak stojí minimálně ještě Agnieszka Grochowska jako Walesova žena, která má sice výrazně méně prostoru, dokáže se ale dostatečně projevit a navíc snímku dodává jistý drsně ironický pohled.

Možná je malinko škoda, že Andrzej Wajda se pokusil obsáhnout co nejdelší období života držitele Nobelovy ceny, protože místy se děje vše dost překotně a je těžké se v ději orientovat, ačkoli tu nechybí datace. Stejně tak již zmiňované prostříhávání hraných a archivních záběrů je někdy trochu zmatené a celé to má o chloupek delší stopáž, než by bývalo bylo vhodné. To už jsou ale jen drobné detaily, které z celkového dojmu strhnou jen pár bodíků.

Walesa: Člověk naděje je primárně určen všem těm, které zajímají filmové životopisy významných osobností světových dějin. I ti ostatní by se mu ale neměli vyhnout, protože se v něm svěží a přátelskou formou dozví něco o člověku, který bývá spolu s naším Václavem Havlem považován za klíčovou postavu moderní historie postkomunistických států. A takových filmů přece jen stále moc není.

Oficiální trailer filmu Walesa: Člověk naděje / Walesa. Czlowiek z nadziei

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
8/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Naše kamarádka Atomic Blonde bez lítosti hledá lék na život (04.11.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Drama Nezanechat stopy je sugestivním obrazem doby, v níž nebylo moc veselo (08.05.2022 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Maxinožka Bernadetta je člověk ze železa (10.12.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Avengers vzpomínají na hudbu a je jich mnohem víc než dvanáct do tuctu (03.09.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Wojciech Pszoniak (20.10.2020 18:23 v Novinky | Zprávy)
- Top 10: Gérard Depardieu a jeho filmy (28.12.2019 10:30 v Články | Publicistika)
- Elle Fanning se chce stát zpěvačkou v dramatu Teen Spirit (28.12.2018 11:46 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Šmoulové našli úkryt v zoo, kde popírají holocaust, volají netvora a čtou Ghost in the Shell (29.03.2017 07:00 v Radar | Kinopremiéry)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2016 opustily (31.12.2016 16:27 v Novinky | Zprávy)
- Stroj času: Země zaslíbená Andrzeje Wajdy (23.10.2016 16:12 v Recenze | Stroj času)
- Zemřel polský režisér Andrzej Wajda (10.10.2016 17:05 v Novinky | Zprávy)
- Preview: 42. Letní filmová škola v Uherském Hradišti (22.07.2016 07:18 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Django a psychopaté podstupují terapii láskou (21.08.2015 07:00 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Danton a Waldo Pepper páchají atentát v Paříži (10.07.2015 07:00 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu