Preview: Amazing Spider-Man podruhé a epicky

Vydáno: 29.03.2014 12:12 - Jakub Brych | foto: Impawards

"Jeho největší bitva začíná!" Úžasný Spidey je tu už podruhé a v novém filmu ho čeká boj (nejen) s prvními členy avizované Sinister Six. Bude to přepálené jako Raimiho trojka, nebo se u Sony poučili?
„Vy nás ale zásobujete, pane Webb.“ Parafrází slavné věty z Jáchyme, hoď ho do stroje, si dovolím tenhle článek začít, protože málokterý film nás letos tak intenzivně zásoboval všemožnými materiály, jako právě dvojka restartovaného Spider-Mana. Sony nás zasypalo takovým kvantem teaserů, trailerů, spotů a klipů, že už se v nich jen těžko lze orientovat a některé scény už prakticky známe nazpaměť. Těžko říct, jestli je tohle zrovna šťastný tah, jelikož odkryto bylo opravdu hodně, na druhou stranu ale reklamní kampaň celkem povedeně gradovala a našponovala očekávání až ďábelsky vysoko.

Andrew Garfield ve filmu Amazing Spider-Man 2 / The Amazing Spider-Man 2Nikdy bych nečekal, že tak snadno a rychle zapomeneme na sérii Sama Raimiho, která se i přes nešťastnou trojku zapsala zlatým písmem do žánru komiksových filmů, především perfektním druhým dílem, který co do čiré zábavnosti jen hodně těžko hledá protivníka. V dnešní době, kdy se komiksová univerza rozprostírají na ploše několika filmů a hraje se na co nejrozsáhlejší mytologii, už ale „starý“ Spider-Man bohužel působí opravdu staře. Místo klasických lineárních sérií teď Spideyho vesmír čeká výstavba základů pro nástup dalších postav, především pak šestičlenné skvadry Sinister Six sestávající z jeho největších nepřátel (o té jsem psal v tomhle článku), jakož i sóloveho čísla jeho úplně nejzásadnější nemesis, Venoma (čtěte víc zde).

Soustřeďme se ale nyní na to, co nás již za měsíc čeká a snad nemine. Peter Parker se v prvním díle vypořádal s Dr. Connorsem alias Lizardem a slíbil umírajícímu Arthuru Staceymu, že se bude od jeho dcery Gwen držet dál, aby ji uchránil od nebezpečí, jimž musí jako Spider-Man čelit. Z ukázek ale moc dobře víme, že Peter kromě toho, že nedokáže vymyslet kloudnou výmluvu a chová se jak ten nejhorší puberťák, tak ani svoji přísahu nezvládá dodržet a vesele si s Gwen randí. Idylku mu ale vzápětí pokazí hned několik věcí najednou. Jednak dál objevuje tajemství kolem života a smrti svého otce a svou vlastní roli v celé konspiraci kolem Oscorpu, a jednak se musí vypořádávat hned s trojkou nových záporáků, jimž vévodí modravý neurotik Electro (Jamie Foxx).

Fotografie z filmu Amazing Spider-Man 2 / The Amazing Spider-Man 2Jasně, "smrdí" to hodně, jako by se u Sony nepoučili z třetího Spideyho a rozhodli se opět při psaní scénáře uplatnit "Pejsek & Kočička stajl." Na druhou stranu, Rhino a Green Goblin by z dostupných informací měli opravdu hrát jen druhé housle, v případě Rhina to dokonce podle Marca Webba vypadá jen na pár presto tahů smyčcem a dost. Green Goblina zase obestírá mlha tajemna, jelikož ačkoliv obrázků už máme dost (včera zrovna nám byl dopřán detailní obličejový portrét), to jak se vlastně Harry Osborn chopí zelenoskřetí role, zatím není úplně jasné, určitě ale můžeme čekat nějaký ten nevyvedený experiment.

Jako nevyvedený experiment bychom bohužel ale mohli označit i některé CGI momenty z ukázek, které by vypadaly špatné i coby intro počítačové hry (scéna Spider-Mana pronásledovaného Electrem je vážně ostudná). Přesto obecně film ve výsledku vypadá epicky, na spider-manovské poměry dokonce až nebývale epicky. Režisér Marc Webb už v jedničce ukázal, že i přes takřka nulovou zkušenost s těžkotonážní akcí má pro velkolepost cit, a určitě nebude bláhové si na jeho oko v tomhle případě vsadit. Hodně fajn věc je, že film se natáčel z většinové části přímo v New Yorku, a bude tudíž mít řádný punc autenticity.

Fotografie z filmu Amazing Spider-Man 2 / The Amazing Spider-Man 2Jak jste si určitě z ukázek všimli, Spidey taky dostal nový kostým, vpravdě je to ale kostým starý, jelikož přesně takhle “okatě” a jednoduše vypadá i v komiksu. Od extravagantního oblečku z jedničky, kdy bylo potřeba odlišit se od předchozí série, je to velký skok, fandové si ale spokojené mručí, protože takhle to má vypadat. Na druhou stranu se ale úplně nemůžu zbavit dojmu, že kostým u Raimiho byl co do materiálu a barev o kus víc cool...

Změnou vizáže prošel i Green Goblin, aneb na rozdíl od kovového Willema Dafoe Dane DeHaan vyhlíží v podstatě jako zelená ježibaba. Opět se tím víc blížíme komiksu, kde byl Goblin vlastně napůl fialový a opravdu vypadal, jako by vylezl z perníkové chaloupky. Produktem téhle komiksové věrnosti byla koneckonců už Gwen Stacy, která skutečně byla Peterovou dívkou ještě před Mary Jane. Ovšem Gwen tu nezmiňuji jen proto, že by mě bavilo o ní psát - teď, když se vyskytuje v jednom filmu s Green Goblinem, mají čtenáři komiksu jistý důvod se strachovat, jak to s ní nakonec dopadne. Víc ale zase napsat nemůžu, jelikož spoilery jsou ošklivá věc a chceme se jich vyvarovat...

Když byla ale řeč o Mary Jane, tak ta se málem dostavila taky. Vlastně se doopravdy dostavila, jelikož Shailene Woodley obsazená do té role skutečně odehrála svých pár krátkých scén, které ve filmu měla mít, ty se do výsledného střihu ale bohužel nevešly, takže na “Em Džej” si počkáme až do dalšího dílu (pokud jste ale fanda Shailene, zoufat nemusíte, jelikož ta právě plení kina v teenagerské sci-fi Divergent...). Trojku bude mimochodem opět režirovat Marc Webb a není to určitě poslední díl Amazing Spideyho, v plánu je už čtyřka na rok 2018 a i ve spin-offech ho určitě zahlédneme, takže fandové se o nedostatek pavučin a klasických vtípků v následujících letech bát nemusí.

Fotografie z filmu Amazing Spider-Man 2 / The Amazing Spider-Man 2Co se hereckého ansámblu týče, od minule se nám celkem rozrostl. Kromě Jamieho Foxxe, který bude jiskřit coby arcizáporák Electro, Dana DeHaana alias Harryho Osborna/Green Goblina a Paula Giamattiho v roli rohatého Rhina, se konečně obsazení dostal i Norman Osborn, kterého si střihnul Chris Cooper (jeho role zahrnovala samé postelové scény, bohužel o samotě a s nemocí). Zpět jsou pak všichni herci z prvního dílu, včetně těch zesnulých jako Martin Sheen a Denis Leary alias strýček Ben a Arthur Stacey, kteří si zahrají v pár flashbacích. Na scénu se vrací i Campbell Scott a Embeth Davidtz coby Peterovi rodiče, o nichž bude podle nedávných projekcí pro novináře opět úvodní scéna filmu.

Těšit se můžete na hudbu Hanse Zimmera, který vystřídal Jamese Hornera a tentokrát kooperoval s několika dalšími skladateli (např. Pharellem Williamsem). Zimmer si tímhle připsal práci už na třetím nejzásadnějším superhrdinovi (dělal i na Nolanových Batmanech a Muži z oceli). Je z toho hodně patrná snaha Sony posunout Spideyho do co nejepičtějších rovin. To, jestli uspěli, nebo ne, si budeme moct vychutnat buď ve velkém v IMAXu, anebo s extra prostorovým zvukem v Dolby Atmos (obojí najednou bohužel nejde). Ne že by se Webb pustil do práce s IMAX kamerou (komu by se taky chtělo s něčím takovým tahat), pro obří plátno bude ale Amazing Spider-Man 2 přizpůsoben, takže skalní fandové nechť plánují výlet na Floru...

Fotografie z filmu Amazing Spider-Man 2 / The Amazing Spider-Man 2Spideyho doposud největší bitva vypukne za měsíc. Obavy o to, jak se to všechno nakonec vyvrbí, jsou bohužel na místě, jelikož trailery nás sice bavily, pořád jim to ale kazí ulepené CGI a taky fakt, že ten kýžený epický rozměr nedovedly stoprocentně prodat. Přesto se těšíme, a i když konkurence je letos veliká (Captain America 2, X-Men: Budoucí minulost a Strážci Galaxie), fandíme Spideymu, aby tu největší bitvu – nepohořet u svých věrných fandů – nakonec vyhrál.

Amazing Spider-Man 2 dorazí do českých kin 24. dubna 2014.

Finální trailer filmu Amazing Spider-Man 2


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY