Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Zbav se svých miláčků

Za horizontem: Zbav se svých miláčků - bezkrevná biografie beatníků

Vydáno: 23.03.2014 17:00 v sekci Recenze | Za horizontem - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Biografické drama Zbav se svých miláčků pojednává o raných studentských letech některých proslulých beatníků. Před očima nám ožívají Burroughs, Kerouac a Ginsberg. Stačí to ale na dobrý film?

Zbav se svých miláčkůRecenzoval/a Václav Limberk dne 23.03.2014 17:00. Biografické drama Zbav se svých miláčků pojednává o raných studentských letech některých proslulých beatníků. Před očima nám ožívají Burroughs, Kerouac a Ginsberg. Stačí to ale na dobrý film? Hodnocení: 2
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Jedním z titulů objevivším se v sekci "Made in USA" na letošním jedenadvacátém ročníku Mezinárodního filmového festivalu Febiofest je i americké biografické drama Zbav se svých miláčků, kterým na poli celovečerního filmu debutuje americký režisér John Krokidas. Ten má na svém kontě pouze několik krátkých filmů, které si napsal, režíroval i produkoval. Snímek se objevil ve světové premiéře na nezávislém festivalu Sundance, na mezinárodním filmovém festivalu v Torontu a nyní dorazil i k nám, respektive na festival Febiofest. Film obdržel převážně zatím pozitivní reakce. Musím přiznat, že netuším za co, neboť vzbuzuje přinejlepším hlavně rozpaky.

Fotografie z filmu  / Kill Your DarlingsKrokidas se spoluscenáristou Austinem Bunnem nás zavádí do první poloviny čtyřicátých let do New Yorku, kde žije se svou psychicky nevyrovnanou matkou (Jennifer Jason Leigh) a svým otcem (David Cross) mladý Allen Ginsberg (Daniel Radcliffe). V jedné z napjatých domácích scén ho dostihne radostná zpráva, že je přijat na prestižní newyorskou Columbijskou univerzitu. Ginsberg jako nezkušený nováček je do tamního chodu univerzitního kampusu zasvěcen mladým rebelujícím bohémem Lucienem Carrem (Dane DeHaan).

Ginsberg brzy objeví, že Carr žije ve vleku svých psychických traumat a je fixován, a to citově i sexuálně na svého učitele, ochránce a milence Davida Kammerera (Michael C. Hall), z jehož vlivu se labilní Carr snaží marně vyvléct. Ginsberg se rovněž seznamuje s mladým spisovatelem experimentujícím s drogami Williamem S. Burroughsem (Ben Foster) a také s nespoutaným Jackem Kerouacem (Jack Huston), toho času námořníkem. Do Carra se zamiluje i sám Ginsberg. Všechny události ale nakonec dramaticky vyústí v násilný čin. 

Fotografie z filmu Zbav se svých miláčků / Kill Your DarlingsZbav se svých miláčků má dle mého soudu až příliš mnoho kazů. Jedním z nich, a myslím tím nejméně závažným, je Krokidasova režijní nezkušenost, která by se dala omluvit jeho začátečnictvím. Nicméně jsou zde přítomny a nelze je přehlédnout. Na otázku položenou v úvodu tak musím jednoznačně odpovědět, že nikoliv. Samotná přítomnost zvučných jmen postav příslušníků beatnické generace samozřejmě dobrý film nedělá. Co je ale horší, nedělá ho lepším ani Krokidisova režie, projevující se vypravěčskou těžkopádností a polopatičností.

Snímek je tak cokoliv, jen ne tím, čím zamýšlel být – tedy odvázanou, svižnou a nekonvenční výpovědí o bezesporu zajímavých umělcích i lidech a jejich pestrých a barvitých životech i myšlenkách. Přes velkou snahu Krokidase i jeho herců to je bohužel jedna velká nuda, která názorně dokumentuje, jak vypadá pseudoartový snímek. Jinými slovy, Zbav se svých miláčků se snaží být uměním, ale tato snaha vyznívá dost křečovitě a nepřesvědčivě.

Fotografie z filmu  / Kill Your DarlingsNenalezneme zde žádný filmový spád. Příběh se vleče a ještě více ho zpomaluje inscenační nezkušenost a neobratná práce s montáží jednotlivých záběrů i sekvencí, jejichž okázalé střídání ve vypjaté chvíli (klíčová scéna filmu) nepřináší kýžený efekt osudovosti a tragédie, který měl vyvolat. Nefunkční a nesmyslné jsou i některé dílčí scény jako například "zastavení času" v baru a především ona klíčová scéna, jakož i některé těžkopádně inscenované flashbacky, které působí vyloženě amatérsky. Všechny tyto "maličkosti" nepomáhají filmu jako celku, který prostě nedrží pohromadě a je ještě víc zbytečně kouskován těmito neúčinnými režijními finesami. 

K negativům musíme přidat fakt, že postavy, jejichž předobrazy byly skutečné žijící osoby, z valné části navíc známé svým rebelstvím a nekonvečním způsobem života, který se promítal i do jejich tvorby, jsou ve filmu vykresleny vyloženě jednorozměrně, šablonovitě a jejich schematičnost ještě podporují špatné herecké výkony téměř všech představitelů. Ze všech nejhůře dopadl ten, který je zde největší hvězdou, tedy Daniel Radclilffe. Zbav se svých miláčků rozhodně nepřesvědčuje, že by byl již odrostlý Harry Potter dobrým hercem.

Fotografie z filmu Zbav se svých miláčků / Kill Your DarlingsNevím, zda je Radcliffe skutečného hereckého výkonu schopen, anebo zda se jedná o podobný případ herce, jakým byl Macaulay Culkin. Oba mají společné to, že uvízli v zajetí jedné role. Culkin v roli Kevina, který zůstal Sám doma a Radcliffe v roli čarodějského učně a studenta z Bradavic, kterého si zahrál rovnou sedmkrát. Jak známo opakování jedné role váš herecký talent nerozšíří ani neobohatí. A Radcliffe to tu potvrzuje. Jeho Ginsberg je zoufale mdlý a nezajímavý a Radcliffe ho obdařil jakýmsi podivně formovaným šklebem v obličeji, který má zřejmě ilustrovat Ginsbergovu složitou psýchu. Přitom ale nabízí jen divně zkroucenou Radcliffovu tvář, která nevyjadřuje nic ze složitosti postavy, kterou představuje.

O mnoho lépe ale nedopadli ani Radcliffovi spoluhráči. Zbav se svých miláčků je vlastně příběhem nikoliv o Ginsbergovi (je pouze vyprávěn z jeho perspektivy) ale o mladíkovi, který je na rozdíl od svých mnohem známějších a v uměleckých kruzích proslulejších kolegů, osobou relativně neznámou, a tou je Lucien Carr. V té době se nicméně jednalo o jednu z klíčových postav kroužku beatníků. Film je především o něm a o jeho vztahu se "sexuálním predátorem" Davidem Kammererem, kterého představuje "Dexter" Michael C. Hall. 

Fotografie z filmu Zbav se svých miláčků / Kill Your DarlingsAni Dane DeHaan v roli Carra v hereckém souboji se svou postavou příliš neuspěl. Jeho sympatický a rebelantský volnomyšlenkář, kolem kterého se vše točí, jak "predátor" Kammerer, tak i mladý Ginsberg a rovněž i Kerouac, je sice dostatečně vděčnou hereckou postavou, ale v podání DeHaana se jedná o herecky neuspokojivou kombinaci zjevu i projevu mladého Leonarda Dicapria v Úplném zatmění (Krokidas zde ostatně k tomuto filmu o vztahu prokletých básníků Rimbauda a Verlaina okatě odkazuje, když se v jedné scéně Carr představí jako Arthur Rimbaud) s mladou verzí Brada Pitta.

Můžeme v něm identifikovat i příbuznost s podobně laděnou postavou Jima Andersona z filmu Napříč vesmírem a může vám také asociovat Michaela Pitta z thrilleru Vzorec pro vraždu. Ze všech tří uvedených srovnání vychází DeHaan nejhůře a především ve srovnání s Úplným zatměním, o jehož modernizovanou variantu se Krokidas v homosexuálním a především nerovném (a nevyrovnaném) vztahu dvou moderních "prokletých básníků" (Carr a Kammerer) snažil. 

Daniel Radcliffe ve filmu Zbav se svých miláčků / Kill Your DarlingsPodivně bezkrevnou a mdlou postavou je i Burroughs v podání Bena Fostera, který se omezil také na jeden konstantní, strnulý výraz, který ho líčí  jako nevzrušivého a emocím nepodléhajícího světáka. Jedinou postavou, která zde alespoň trochu žije a dýchá, je Kerouac. Ostatní postavy působí jako oživlé voskové figuríny. Co lze na filmu, který je dle mého soudu tak špatný, pochválit? Snad jen jeho "kosmetickou" stránku, kterou jsou dobové kostýmy a věrnost dobového zasazení. Jinak je Zbav se svých miláčků bezkrevnou a nudnou sondou do života osobností, jejichž skutečné životní osudy si nezasloužily takovýto akademický způsob uchopení. V tomto případě lze jedním slovem konstatovat: nuda.

PS: Pokud se chcete s osobností Ginsberga přesto seznámit, zkuste raději Kvílení.

Oficální trailer filmu Zbav se svých miláčků 

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
4/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem (15.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Smolný den pro Jana Žižku (03.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Legenda Mulan se ocitla v žoldu smrti (27.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Treat Williams (13.06.2023 04:45 v Novinky | Zprávy)
- Velký lov na nacisty se vrací (05.01.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Téma: Oscar 2023: jací jsou favorité? (21.11.2022 12:30 v Články | Publicistika)
- Will Smith na útěku v novém traileru Osvobození (17.11.2022 07:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Hostitel Rambo beze stopy letí ke hvězdám (11.11.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Naše kamarádka Atomic Blonde bez lítosti hledá lék na život (04.11.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Savage Salvation (30.10.2022 17:30 v Novinky | Trailery)
- Will Smith je uprchlý otrok v traileru Osvobození (04.10.2022 11:54 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Záletník prožil svatbu podle Margot, která se proměnila v ohňostroj marnosti (30.09.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Vizuálně zajímavý, ale příběhově banální Jan Žižka (08.09.2022 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Jan Žižka je lovec jelenů (07.09.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Daniel Radcliffe je “Weird Al” v traileru (30.08.2022 12:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Muž v povětří Shazam prožívá tulipánovou horečku a čeká na tramvaj do stanice Touha (12.08.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Jan Žižka má nový trailer (26.07.2022 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Gnomeo a Julie a muž mimo zákon prožívají dobrý časy (15.07.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Jan Žižka má první trailer (06.05.2022 08:30 v Novinky | Trailery)
- Daniel Radcliffe je “Weird Al” v teaseru (04.05.2022 10:30 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu