TV tipy: Povedené žánrovky a dvě překvapivé premiéry

Vydáno: 21.03.2014 07:00 - Vratislav Šálek | foto: Bontonfilm

Na aktuální televizní nabídce je nejzajímavější fakt, že dva filmy si odbudou premiérové vysílání nedlouho po uvedení v kinech. Jedním z nich je komediální drama Druhá šance, druhým pak akční Pád Bílého domu z loňského roku.
Únos (Breakdown) (pátek 21. 3., Nova Cinema, 21.40 - 23.30 / sobota 22. 3., 01.45 - 03.10)

Plakát filmu Únos / BreakdownNikterak objevný, ale pořád velmi slušný thriller spoléhá hlavně na atmosféru, která je patřičně hutná a předvídatelný příběh dost ozvláštňuje. Režírující Jonathan Mostow se sympaticky snaží a občas nabídne nějakou zajímavou a svižnou akční scénu, případně neobvyklý záběr, vesměs volí ale spolehlivou rutinu. V hlavní roli se objeví spolehlivý a drsný Kurt Russell, jehož protivníkem je charismatický J. T. Walsh, dále uvidíte třeba Kathleen Quinlan. Ideální oddechovka na konec pracovního týdne.

Synopse: Manželé Jeff (Kurt Russell) a Amy (Kathleen Quinlan) Taylorovi jedou přes nevadskou poušť do San Diega. U odlehlé benzinové pumpy se dostanou do konfliktu s řidičem Earlem (M. C. Gainey). Když mají o pár kilometrů dál problémy s autem, nabídne jim pomoc řidič kamionu Barr (J. T. Walsh), který slíbí, že Amy odveze k nejbližšímu telefonu. Ten to samozřejmě neudělá a manželka zmizí neznámo kde. Jakmile navíc Jeff zjistí, že porucha na autě byla způsobena úmyslně, vydává se na velkou pátrácí akci. 

Zajímavost: Russella odvážel každý den z natáčení vrtulník do Los Angeles, aby mohl být se svou rodinou. 

Originální trailer filmu Únos / Breakdown

Město psanců (Un Minuto per pregare, un instante per morire) (pátek 21. 3., Prima, 23.15 - 01.50)

Plakát filmu Město psanců  / Un Minuto per pregare, un instante per morireNejen u nás téměř neznámý italský western vyniká zejména vydařenou snahou o realističnost a mnoha drsnými scénami. Výrazně potěší taktéž dobře napsaná hlavní postava, která není jen nezranitelnou figurkou, nýbrž má i svůj hluboký lidský rozměr. Alex Cord, jenž si ji zahrál, je sice místy nepřesvědčivý, v drtivé většině času ale úlohu zvládá více než dobře. Ze slavnějších jmen se ve snímku objeví jen Arthur Kennedy a Robert Ryan. Režírující Franco Giraldi poté dodal potřebnou atmosféru a zcela správně rezignoval na jakýkoli nadhled a případné hlášky. Hodně raritní a výtečný kousek.

Synopse: Špičkový střelec Clay McCord (Alex Cord) je pronásledován jednak všemi možnými pistolníky a také na něho začíná útočit rodinná choroba - epilepsie. Ve stejné době vyhlašuje guvernér amnestii pro všechny pronásledované psance. Ti se ukrývají v chudé mexické vesnici, kterou terorizuje banda zločinců. O amnestii má pochopitelně zájem i McCord, který se ale brzy ocitá sám proti všem.  

Zajímavost: Pro uvedení v USA byl snímek zkrácen o zhruba dvacet minut.

Originální trailer filmu Město psanců / Un Minuto per pregare, un instante per morire

Harvey (Harvey) (sobota 22. 3., ČT2, 13.50 - 15.30)

Plakát filmu Harvey / HarveyPřes šedesát let stará rodinná fantasy komedie vychází z divadelní předlohy, což tedy znamená, že očekávat se dá spíše velké množství vtipných, ne však ale veselých dialogů. Režírující Henry Koster už z pohledu dnešního diváka volí hodně staromódní řemeslo, melancholická atmosféra a poměrně originální děj ovšem bez problému obstojí i v současnosti. Excelentní je taktéž obsazení, jemuž vévodí na Oscara nominovaný James Stewart a stejnou cenou dokonce oceněna Josephine Hull. Pro milovníky klasických černobílých hollywoodských filmů jde o jasnou volbu.

Synopse: Nejlepším přítelem dobrosrdečného Elwooda Dowda (James Stewart) je šest stop vysoký králík Harvey. Problém je v tom, že ho vidí jen on sám. Jeho sestře se toto chování nelíbí a nechá Elwooda zavřít do ústavu pro choromyslné. Aniž by to tušila, rozjíždí tím kolotoč zábavných situací a nečekaných zvratů.

Zajímavost: Josephine Hull si zahrála stejnou roli jako v divadelní předloze.

Originální trailer filmu Harvey / Harvey

Druhá šance (Hope Springs) (sobota 22. 3., Nova Cinema, 20.00 - 22.05 / neděle 23. 3., 14.05 - 16.10)

Český plakát filmu Druhá šance / Hope SpringsVelmi brzy po premiéře v kinech se na obrazovky dostává slušné komediální drama, které plně docení spíše střední a starší generace. Režírující David Frankel se v něm totiž soustředí na téma lehce unaveného dlouholetého vztahu dvou manželů a místo velké komediální jízdy vsadil na posmutnělou a malinko depresivní atmosféru, kterou odlehčuje několika trefnými vtípky a hláškami. Vesměs předvídatelný příběh povyšují nad průměr skvělí Meryl Streep a Tommy Lee Jones, s nimiž později drží krok i Steve Carell. Víkendová oddechovka (nejen) pro rodiče.

Synopse: Kay (Meryl Streep) a Arnold (Tommy Lee Jones) jsou manželé již více než tři desítky let. Je tak jasné, že jejich svazek se proměnil v rutinu a každodenní stereotyp. Zatímco Arnold je s tím celkem spokojený a nic moc neřeší, Kay je nešťastná a chtěla by se s manželem více sblížit a zažehnout novou jiskru. A právě ona jednoho dne narazí na knihu uznávaného manželského poradce doktora Felda (Steve Carell). Jeho dílo ji zaujme natolik, že přesvědčí Arnolda, aby využili jeho služeb a pokusili se vzkřísit uvadající svazek. Jenomže Feldovy metody jsou netradiční a poněkud bláznivé.

Zajímavost: Na režijním postu se měl původně objevit Mike Nichols.

Český trailer filmu Druhá šance / Hope Springs

Wasabi (Wasabi) (sobota 22. 3., Prima Cool, 20.00 - 22.05 / neděle 23. 3., 12.30 - 14.35)

Český plakát filmu Wasabi / WasabiJeden z lepších snímků z produkce Luca Bessona, který v tomto případě zastával i funkci scenáristy, baví hlavně v první polovině. Režírující Gérard Krawczyk v ní servíruje svěží a povedenou akci, jíž nechybí potřebný nadhled a hlášky a nezapomíná ani na odlehčenou atmosféru. Spoléhá také na vtipný kontrast mezi francouzskou a japonskou kulturou, z něhož vzniká většina vtipů. Opřít se může i o výborného Jeana Rena, jenž nemá problém s drsnou i vtipnou polohou své postavy. S přibývajícím časem se však kupí klišé, dostavuje se mírná nuda a tvůrci se začínají opakovat. Víceméně příjemná jednhoubka.

Synopse: Hubert (Jean Reno) je drsný policista, který nejde pro ránu daleko. Proto jedné noci v klubu nekompromisně inzultuje drzého "spratka". Problém je ten, že šlo o syna jeho nejvyššího nadřízeného. Jelikož je potřeba celou záležitost zamést pod koberec, je kriminalistovi doporučena delší dovolená. I z toho důvodu se mu hodí, že ho volají z Japonska a informují ho o tom, že Miko, která ho před dvaceti lety záhadně opustila, zemřela a dle závěti mu zanechala velké jmění. To si ale musí převzít jedině osobně. 

Zajímavost: Ve snímku je vyzrazeno, že Hubert měří 193 cm a váží 90 kg. Jean Reno ve skutečnosti měří ještě o šest centimetrů víc.

Originální trailer filmu Wasabi / Wasabi

Pád Bílého domu (Olympus Has Fallen) (sobota 22. 3., Nova, 22.20 - 00.50)

Český plakát filmu Pád Bílého domu / Olympus Has FallenNecelý rok (!) od uvedení v kinech si odbude televizní premiéru spíše rutinní akční film upomínající na podobné žánrovky z devadesátých let. Režírující Antoine Fuqua jede celou dobu na jistotu a s výjimkou samotného úvodu nabízí jen standardní a nepříliš zajímavou akci, která se navíc odehrává většinou ve tmě. Ústřední příběh nemá smysl řešit, protože s realitou toho moc společného nemá a logika v něm místy hapruje. V hlavních rolích toho dost zachraňují charismatický Gerard Butler, spolehlivý Morgan Freeman a bohužel upozaděný Aaron Eckhart. Škoda jen, že záporák Rick Yune není výraznější.  

Synopse: Jednoho dne dojde ke zcela nečekanému a dokonale připravenému útoku na Bílý dům, který završí uvěznění prezidenta Benjamina Ashera (Aaron Eckhart) a jeho spolupracovníků v nepřístupném bunkru. Při celé akci je zdecimována skoro celá prezidentova ochranka. Jedinou výjimkou je jeho bývalý osobní strážce Mike Banning (Gerard Butler). Ten má k ruce prezidentova zástupce Trumbulla (Morgan Freeman) a společně se tak musí pokusit nejmocnějšího muže světa osvobodit. Jenže čas ubíhá a požadavky teroristů rostou.

Zajímavost: Butler natočil veškerou akci sám a odnesl si z ní několik naraženin a modřin. 

Český trailer filmu Pád Bílého domu / Olympus Has Fallen

Na chvíli svobodní (Ein Augenblick Freiheit) (neděle 23. 3., ČT art, 20.20 - 22.10)

Plakát filmu Na chvíli svobodní / Ein Augenblick FreiheitAsi největším problémem rakousko-francouzsko-tureckého dramatu je fakt, že až příliš spoléhá na své politicky závažné téma. Celovečerně debutující režisér Arash T. Riahi sice nedělá nic vyloženě špatně, ale chybí mu větší invence a osobitost, které by v tomto případě byly rozhodně potřeba. Jinak ale silný příběh nezklame, leckoho donutí k zamyšlení a prakticky neznámé obsazení způsobí i autentický dojem. Milovníci festivalových snímků a evropské kinematografie by si ale měli přijít na své.

Synopse: Snímek sleduje osudy tří skupin íránských uprchlíků - manželů s dítětem, dvou mladíků, kteří slíbili dopravit děti rodičům do Vídně a dvojice mužů, která se přátelí i přes vzájemné rozdíly. Všem se podařilo z Íránu uprchnout, zasekli se však v pochybném hotelu v Ankaře, kde den za dnem marně čekají na víza. 

Zajímavost: I když se to v titulcích neobjeví, předlohou snímku jsou skutečné události.

Originální trailer filmu Na chvíli svobodní / Ein Augenblick Freiheit

Hlídač (pondělí 24. 3., ČT2, 21.55 - 23.25)

Plakát filmu Hlídač / HlídačNeprávem opomíjené podobenství je jedním z posledních filmů tzv. československé nové vlny. Režisér Ivan Renč, pro něhož šlo o jediný počin kariéry, sice občas zaváhá a vše tak úplně nezvládne, brilantní a mrazivý příběh, v němž nechybí krutost a černý humor, ale tyto nedostatky bohatě vyváží. V jedné z mála dramatických rolí tu exceluje Jiří Hrzán, jehož výkon z hlavy jen tak nedostanete. Hodně silný zážitek.

Synopse: Vězeňský hlídač Josef Vildomec (Jiří Hrzán) je doma poslušným synem a v práci zodpovědným vykonavatelem všech rozkazů. Ledasco si nechá líbit a působí hodně ušlápnutě. Vztek a ponížení si však vybíjí na psovi, jediné bytosti, která je slabší než on. Svatba s opovrhovanou Marií (Helene Verschurová) a útěk jednoho z vězňů však započnou proces Josefovy proměny v sadistickou bestii.

Zajímavost: Natáčení probíhalo i v tehdy jugoslávském (dnes chorvatském) městě Pula. 

Ukázka z filmu Hlídač

Oni (The Strangers) (středa 26. 3., Prima Cool, 22.45 - 00.30 / čtvrtek 27. 3., 02.40 - 04.05)

Český plakát filmu Oni / The StrangersŠest let starý horor určitě neohromí svou originálností, protože příběh je předvídatelný a plný klišé. Režírující Bryan Bertino tak raději velmi správně vsadil na pořádně hutnou a klaustrofobní atmosféru osamělého domu, poměrně fungující lekačky a výtečné využívání ruční kamery, která v pravých chvílích oživí fádní příběh. Z pouhé pětice herců, která se tu objeví, upoutají zejména velmi dobrý Scott Speedman a umírněná Liv Tyler. Noční žánrovka jak má být.

Synopse: James Hoyt (Scott Speedman) a Kristen McKay (Liv Tyler) spolu chtějí v domě patřícím jeho rodičům strávit pohodovou a vášnivou noc. Po odchodu z kamarádovy svatby a návratu domů jim však už nic nevychází. Uprostřed noci se navíc ozve klepání na dveře a za nimi zvláštní hlas. Zamilovanou dvojici tak místo milostných hrátek čeká úprk před třemi maskovanými cizinci. Jenže netuší, že jim se uniknout nedá. 

Zajímavost: Liv Tyler trpěla v průběhu natáčení zánětem mandlí. 

Oficiální trailer filmu Oni / The Strangers

Piko (středa 26. 3., ČT2, 22.50 - 00.15)

Plakát filmu Piko / PikoPoměrně zajímavé tuzemské drama zrežíroval, napsal a kameru k němu obstaral talentovaný Tomáš Řehořek. A právě řemeslná stránka je jeho devízou. Atmosféra je zvládnuta výborně, kamera je velmi dobrá, tvůrce se nebojí prokládat snímek dokumentárními záběry a vše dokresluje perfektní hudba. Horší je to se samotným příběhem, který je přeplněn postavami a vztahy mezi nimi nejsou příliš vysvětleny a spousta věcí je nedořečena. Z neokoukaného obsazení výrazně zaujme jen Rostislav Novák. I vzhledem k netradičnímu tématu nicméně film za vidění stojí.

Synopse: Hrdiny snímku je trojice mužů, jejichž životy výrazně ovlivnily drogy. Jeden patřil k vynálezcům a "vařičům" pervitinu v Československu, druhý roky působil v protidrogovém oddělení policie a třetí drogové závislosti propadl. Všichni prošli zajímavými osudy a mnohdy i takřka psychickým peklem.

Zajímavost: Piko je krycím názvem pro pervitin.

Originální trailer filmu Piko


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY