Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 21. 3. 2014 - 27. 3. 2014

TV tipy: Povedené žánrovky a dvě překvapivé premiéry

Vydáno: 21.03.2014 07:00 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: Bontonfilm

Na aktuální televizní nabídce je nejzajímavější fakt, že dva filmy si odbudou premiérové vysílání nedlouho po uvedení v kinech. Jedním z nich je komediální drama Druhá šance, druhým pak akční Pád Bílého domu z loňského roku.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Únos (Breakdown) (pátek 21. 3., Nova Cinema, 21.40 - 23.30 / sobota 22. 3., 01.45 - 03.10)

Plakát filmu Únos / BreakdownNikterak objevný, ale pořád velmi slušný thriller spoléhá hlavně na atmosféru, která je patřičně hutná a předvídatelný příběh dost ozvláštňuje. Režírující Jonathan Mostow se sympaticky snaží a občas nabídne nějakou zajímavou a svižnou akční scénu, případně neobvyklý záběr, vesměs volí ale spolehlivou rutinu. V hlavní roli se objeví spolehlivý a drsný Kurt Russell, jehož protivníkem je charismatický J. T. Walsh, dále uvidíte třeba Kathleen Quinlan. Ideální oddechovka na konec pracovního týdne.

Synopse: Manželé Jeff (Kurt Russell) a Amy (Kathleen Quinlan) Taylorovi jedou přes nevadskou poušť do San Diega. U odlehlé benzinové pumpy se dostanou do konfliktu s řidičem Earlem (M. C. Gainey). Když mají o pár kilometrů dál problémy s autem, nabídne jim pomoc řidič kamionu Barr (J. T. Walsh), který slíbí, že Amy odveze k nejbližšímu telefonu. Ten to samozřejmě neudělá a manželka zmizí neznámo kde. Jakmile navíc Jeff zjistí, že porucha na autě byla způsobena úmyslně, vydává se na velkou pátrácí akci. 

Zajímavost: Russella odvážel každý den z natáčení vrtulník do Los Angeles, aby mohl být se svou rodinou. 

Originální trailer filmu Únos / Breakdown

Město psanců (Un Minuto per pregare, un instante per morire) (pátek 21. 3., Prima, 23.15 - 01.50)

Plakát filmu Město psanců  / Un Minuto per pregare, un instante per morireNejen u nás téměř neznámý italský western vyniká zejména vydařenou snahou o realističnost a mnoha drsnými scénami. Výrazně potěší taktéž dobře napsaná hlavní postava, která není jen nezranitelnou figurkou, nýbrž má i svůj hluboký lidský rozměr. Alex Cord, jenž si ji zahrál, je sice místy nepřesvědčivý, v drtivé většině času ale úlohu zvládá více než dobře. Ze slavnějších jmen se ve snímku objeví jen Arthur Kennedy a Robert Ryan. Režírující Franco Giraldi poté dodal potřebnou atmosféru a zcela správně rezignoval na jakýkoli nadhled a případné hlášky. Hodně raritní a výtečný kousek.

Synopse: Špičkový střelec Clay McCord (Alex Cord) je pronásledován jednak všemi možnými pistolníky a také na něho začíná útočit rodinná choroba - epilepsie. Ve stejné době vyhlašuje guvernér amnestii pro všechny pronásledované psance. Ti se ukrývají v chudé mexické vesnici, kterou terorizuje banda zločinců. O amnestii má pochopitelně zájem i McCord, který se ale brzy ocitá sám proti všem.  

Zajímavost: Pro uvedení v USA byl snímek zkrácen o zhruba dvacet minut.

Originální trailer filmu Město psanců / Un Minuto per pregare, un instante per morire

Harvey (Harvey) (sobota 22. 3., ČT2, 13.50 - 15.30)

Plakát filmu Harvey / HarveyPřes šedesát let stará rodinná fantasy komedie vychází z divadelní předlohy, což tedy znamená, že očekávat se dá spíše velké množství vtipných, ne však ale veselých dialogů. Režírující Henry Koster už z pohledu dnešního diváka volí hodně staromódní řemeslo, melancholická atmosféra a poměrně originální děj ovšem bez problému obstojí i v současnosti. Excelentní je taktéž obsazení, jemuž vévodí na Oscara nominovaný James Stewart a stejnou cenou dokonce oceněna Josephine Hull. Pro milovníky klasických černobílých hollywoodských filmů jde o jasnou volbu.

Synopse: Nejlepším přítelem dobrosrdečného Elwooda Dowda (James Stewart) je šest stop vysoký králík Harvey. Problém je v tom, že ho vidí jen on sám. Jeho sestře se toto chování nelíbí a nechá Elwooda zavřít do ústavu pro choromyslné. Aniž by to tušila, rozjíždí tím kolotoč zábavných situací a nečekaných zvratů.

Zajímavost: Josephine Hull si zahrála stejnou roli jako v divadelní předloze.

Originální trailer filmu Harvey / Harvey

Druhá šance (Hope Springs) (sobota 22. 3., Nova Cinema, 20.00 - 22.05 / neděle 23. 3., 14.05 - 16.10)

Český plakát filmu Druhá šance / Hope SpringsVelmi brzy po premiéře v kinech se na obrazovky dostává slušné komediální drama, které plně docení spíše střední a starší generace. Režírující David Frankel se v něm totiž soustředí na téma lehce unaveného dlouholetého vztahu dvou manželů a místo velké komediální jízdy vsadil na posmutnělou a malinko depresivní atmosféru, kterou odlehčuje několika trefnými vtípky a hláškami. Vesměs předvídatelný příběh povyšují nad průměr skvělí Meryl Streep a Tommy Lee Jones, s nimiž později drží krok i Steve Carell. Víkendová oddechovka (nejen) pro rodiče.

Synopse: Kay (Meryl Streep) a Arnold (Tommy Lee Jones) jsou manželé již více než tři desítky let. Je tak jasné, že jejich svazek se proměnil v rutinu a každodenní stereotyp. Zatímco Arnold je s tím celkem spokojený a nic moc neřeší, Kay je nešťastná a chtěla by se s manželem více sblížit a zažehnout novou jiskru. A právě ona jednoho dne narazí na knihu uznávaného manželského poradce doktora Felda (Steve Carell). Jeho dílo ji zaujme natolik, že přesvědčí Arnolda, aby využili jeho služeb a pokusili se vzkřísit uvadající svazek. Jenomže Feldovy metody jsou netradiční a poněkud bláznivé.

Zajímavost: Na režijním postu se měl původně objevit Mike Nichols.

Český trailer filmu Druhá šance / Hope Springs

Wasabi (Wasabi) (sobota 22. 3., Prima Cool, 20.00 - 22.05 / neděle 23. 3., 12.30 - 14.35)

Český plakát filmu Wasabi / WasabiJeden z lepších snímků z produkce Luca Bessona, který v tomto případě zastával i funkci scenáristy, baví hlavně v první polovině. Režírující Gérard Krawczyk v ní servíruje svěží a povedenou akci, jíž nechybí potřebný nadhled a hlášky a nezapomíná ani na odlehčenou atmosféru. Spoléhá také na vtipný kontrast mezi francouzskou a japonskou kulturou, z něhož vzniká většina vtipů. Opřít se může i o výborného Jeana Rena, jenž nemá problém s drsnou i vtipnou polohou své postavy. S přibývajícím časem se však kupí klišé, dostavuje se mírná nuda a tvůrci se začínají opakovat. Víceméně příjemná jednhoubka.

Synopse: Hubert (Jean Reno) je drsný policista, který nejde pro ránu daleko. Proto jedné noci v klubu nekompromisně inzultuje drzého "spratka". Problém je ten, že šlo o syna jeho nejvyššího nadřízeného. Jelikož je potřeba celou záležitost zamést pod koberec, je kriminalistovi doporučena delší dovolená. I z toho důvodu se mu hodí, že ho volají z Japonska a informují ho o tom, že Miko, která ho před dvaceti lety záhadně opustila, zemřela a dle závěti mu zanechala velké jmění. To si ale musí převzít jedině osobně. 

Zajímavost: Ve snímku je vyzrazeno, že Hubert měří 193 cm a váží 90 kg. Jean Reno ve skutečnosti měří ještě o šest centimetrů víc.

Originální trailer filmu Wasabi / Wasabi

Pád Bílého domu (Olympus Has Fallen) (sobota 22. 3., Nova, 22.20 - 00.50)

Český plakát filmu Pád Bílého domu / Olympus Has FallenNecelý rok (!) od uvedení v kinech si odbude televizní premiéru spíše rutinní akční film upomínající na podobné žánrovky z devadesátých let. Režírující Antoine Fuqua jede celou dobu na jistotu a s výjimkou samotného úvodu nabízí jen standardní a nepříliš zajímavou akci, která se navíc odehrává většinou ve tmě. Ústřední příběh nemá smysl řešit, protože s realitou toho moc společného nemá a logika v něm místy hapruje. V hlavních rolích toho dost zachraňují charismatický Gerard Butler, spolehlivý Morgan Freeman a bohužel upozaděný Aaron Eckhart. Škoda jen, že záporák Rick Yune není výraznější.  

Synopse: Jednoho dne dojde ke zcela nečekanému a dokonale připravenému útoku na Bílý dům, který završí uvěznění prezidenta Benjamina Ashera (Aaron Eckhart) a jeho spolupracovníků v nepřístupném bunkru. Při celé akci je zdecimována skoro celá prezidentova ochranka. Jedinou výjimkou je jeho bývalý osobní strážce Mike Banning (Gerard Butler). Ten má k ruce prezidentova zástupce Trumbulla (Morgan Freeman) a společně se tak musí pokusit nejmocnějšího muže světa osvobodit. Jenže čas ubíhá a požadavky teroristů rostou.

Zajímavost: Butler natočil veškerou akci sám a odnesl si z ní několik naraženin a modřin. 

Český trailer filmu Pád Bílého domu / Olympus Has Fallen

Na chvíli svobodní (Ein Augenblick Freiheit) (neděle 23. 3., ČT art, 20.20 - 22.10)

Plakát filmu Na chvíli svobodní / Ein Augenblick FreiheitAsi největším problémem rakousko-francouzsko-tureckého dramatu je fakt, že až příliš spoléhá na své politicky závažné téma. Celovečerně debutující režisér Arash T. Riahi sice nedělá nic vyloženě špatně, ale chybí mu větší invence a osobitost, které by v tomto případě byly rozhodně potřeba. Jinak ale silný příběh nezklame, leckoho donutí k zamyšlení a prakticky neznámé obsazení způsobí i autentický dojem. Milovníci festivalových snímků a evropské kinematografie by si ale měli přijít na své.

Synopse: Snímek sleduje osudy tří skupin íránských uprchlíků - manželů s dítětem, dvou mladíků, kteří slíbili dopravit děti rodičům do Vídně a dvojice mužů, která se přátelí i přes vzájemné rozdíly. Všem se podařilo z Íránu uprchnout, zasekli se však v pochybném hotelu v Ankaře, kde den za dnem marně čekají na víza. 

Zajímavost: I když se to v titulcích neobjeví, předlohou snímku jsou skutečné události.

Originální trailer filmu Na chvíli svobodní / Ein Augenblick Freiheit

Hlídač (pondělí 24. 3., ČT2, 21.55 - 23.25)

Plakát filmu Hlídač / HlídačNeprávem opomíjené podobenství je jedním z posledních filmů tzv. československé nové vlny. Režisér Ivan Renč, pro něhož šlo o jediný počin kariéry, sice občas zaváhá a vše tak úplně nezvládne, brilantní a mrazivý příběh, v němž nechybí krutost a černý humor, ale tyto nedostatky bohatě vyváží. V jedné z mála dramatických rolí tu exceluje Jiří Hrzán, jehož výkon z hlavy jen tak nedostanete. Hodně silný zážitek.

Synopse: Vězeňský hlídač Josef Vildomec (Jiří Hrzán) je doma poslušným synem a v práci zodpovědným vykonavatelem všech rozkazů. Ledasco si nechá líbit a působí hodně ušlápnutě. Vztek a ponížení si však vybíjí na psovi, jediné bytosti, která je slabší než on. Svatba s opovrhovanou Marií (Helene Verschurová) a útěk jednoho z vězňů však započnou proces Josefovy proměny v sadistickou bestii.

Zajímavost: Natáčení probíhalo i v tehdy jugoslávském (dnes chorvatském) městě Pula. 

Ukázka z filmu Hlídač

Oni (The Strangers) (středa 26. 3., Prima Cool, 22.45 - 00.30 / čtvrtek 27. 3., 02.40 - 04.05)

Český plakát filmu Oni / The StrangersŠest let starý horor určitě neohromí svou originálností, protože příběh je předvídatelný a plný klišé. Režírující Bryan Bertino tak raději velmi správně vsadil na pořádně hutnou a klaustrofobní atmosféru osamělého domu, poměrně fungující lekačky a výtečné využívání ruční kamery, která v pravých chvílích oživí fádní příběh. Z pouhé pětice herců, která se tu objeví, upoutají zejména velmi dobrý Scott Speedman a umírněná Liv Tyler. Noční žánrovka jak má být.

Synopse: James Hoyt (Scott Speedman) a Kristen McKay (Liv Tyler) spolu chtějí v domě patřícím jeho rodičům strávit pohodovou a vášnivou noc. Po odchodu z kamarádovy svatby a návratu domů jim však už nic nevychází. Uprostřed noci se navíc ozve klepání na dveře a za nimi zvláštní hlas. Zamilovanou dvojici tak místo milostných hrátek čeká úprk před třemi maskovanými cizinci. Jenže netuší, že jim se uniknout nedá. 

Zajímavost: Liv Tyler trpěla v průběhu natáčení zánětem mandlí. 

Oficiální trailer filmu Oni / The Strangers

Piko (středa 26. 3., ČT2, 22.50 - 00.15)

Plakát filmu Piko / PikoPoměrně zajímavé tuzemské drama zrežíroval, napsal a kameru k němu obstaral talentovaný Tomáš Řehořek. A právě řemeslná stránka je jeho devízou. Atmosféra je zvládnuta výborně, kamera je velmi dobrá, tvůrce se nebojí prokládat snímek dokumentárními záběry a vše dokresluje perfektní hudba. Horší je to se samotným příběhem, který je přeplněn postavami a vztahy mezi nimi nejsou příliš vysvětleny a spousta věcí je nedořečena. Z neokoukaného obsazení výrazně zaujme jen Rostislav Novák. I vzhledem k netradičnímu tématu nicméně film za vidění stojí.

Synopse: Hrdiny snímku je trojice mužů, jejichž životy výrazně ovlivnily drogy. Jeden patřil k vynálezcům a "vařičům" pervitinu v Československu, druhý roky působil v protidrogovém oddělení policie a třetí drogové závislosti propadl. Všichni prošli zajímavými osudy a mnohdy i takřka psychickým peklem.

Zajímavost: Piko je krycím názvem pro pervitin.

Originální trailer filmu Piko

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Oni se vrací v prvním traileru (02.03.2024 13:15 v Novinky | Trailery)
- Luc Besson natočí Drákulu (18.02.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Westwood a Zappa hledají tiché místo v temném domě (15.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Přání prezidentovy ženy je zjistit jak mít sex (29.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Profesor a šílenec vědí jak vykrást banku a rozpoutat vzpouru ve věznici Carandiru (08.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Teaser: DogMan (06.09.2023 08:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Fantom Opery podstoupil zkoušku umění a stal se z nuly hrdinou (01.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Equalizer zažívá brutální vedro (30.08.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Sommersby se vrátil kolem půlnoci a zatančil si tanec v temnotách (18.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Amélie z Montmartru a divoký klaun objevují kouzlo romantických komedií (07.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Wes Anderson ve filmu Asteroid City zvážněl, poprvé zkusil i sci-fi prvky (28.06.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Japonská mafie rozehrává za slunovratu zlodějskou partii (23.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Pan Nepolapitelný hledá odhalenou stopu devadesátek (19.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Joseph Baena jde do filmu Gunner (07.04.2023 15:30 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu