TV tipy: Američan, Drive a další formálně propracované kousky

Vydáno: 14.03.2014 07:00 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Dva stylové a formálně vytříbené filmy - Refnův Drive a Corbijnův Američan - jsou tím nejlákavějším, co se v nadcházejícím týdnu objeví na televizních obrazovkách. Neztratí se ale ani posmrtný počin legendárního Bruce Lee.
Lemony Snicket: Řada nešťastných příhod (Lemony Snicket´s A Series of Unfortunate Events) (pátek 14. 3., Nova Cinema, 20.00 - 22.00 / sobota 15. 3., 12.20 - 14.00)

Plakát filmu Lemony Snicket: Řada nešťastných příhod / Lemony Snicket's A Series of Unfortunate EventsMožná lehce nedoceněná adaptace tří dílů románu Lemonyho Snicketa, která se pyšní i Oscarem za masky, doplácí nejvíc právě na fakt, že vychází z vícera knih a pracuje s mnoha motivy, které logicky úplně nevysvětlí. Jinak se ale režírujícímu Bradu Silberlingovi podařilo vytvořit solidní a potemnělou atmosféru a nezapomněl ani na nezbytný černý humor. V hlavní roli exceluje Jim Carrey, vedle kterého se objeví třeba také Meryl Streep, Emily Browning nebo Jude Law. Škoda jen, že se tvůrce tak úplně nerozhodl, jestli chce pobavit víc děti, nebo dospělé.

Synopse: Sourozenci Baudelaireovi se právě dozvěděli smutnou zprávu, že jejich rodiče zahnyuli při požáru a zanechali jim obrovský majetek. Jejich novým poručníkem se stává lstivý a vychytralý strýc Olaf (Jim Carrey), který udělá téměř cokoli, aby dědictví získal. Děti tak budou muset použít všechen svůj důvtip, aby se jeho pastem vyhnuly a ubránily. 

Zajímavost: Carrey trávil v maskérně každý den tři hodiny.

Originální trailer filmu Lemony Snicket: Řada nešťastných příhod / Lemony Snicket´s A Series of Unfortunate Events

Hra smrti (Game of Death) (pátek 14. 3., Prima Cool, 22.10 - 00.05 / sobota 15. 3., 04.25 - 06.15)

Plakát filmu Hra smrti / Game of DeathHongkongsko-americký akční snímek je jednou velkou poctou legendárnímu bojovníkovi Bruceovi Lee. Jelikož vznikl už po jeho smrti a sám herec a v tomto případě i režisér natočil pouhé tři scény, je v mnoha dalších použit jeho dvojník. Film nakonec s pomocí tvůrcových přátel dokončil Robert Clouse, který zachoval určitou pietu a fanouškům naservíroval hned několik ikonických momentů a akčních scén, které naplno předvádí umění slavného artisty. Příběh, který je tentokráte opravdu víc než kdy jindy jen pouhou vějičkou, nemá smysl řešit.

Synopse: Herec a šampion v kung-fu Billy-Lo (Bruce Lee) se dostává do sporu s mafiánskou organizací, která se ho rozhodne odstranit. Umělec však atentát zázračně přežije, nicméně ho využije k tomu, že předstírá vlastní smrt a v tichosti se připravuje na pomstu, která bude hodně krutá. 

Zajímavost: Ve snímku jsou dokonce použity i záběry z pohřbu Bruce Lee.

Originální trailer filmu Hra smrti / Game of Death

700 mil v sedle (Bite the Bullet) (pátek 14. 3., Prima, 23.15 - 02.05)

Plakát filmu 700 mil v sedle / Bite the BulletNetradiční western malinko kombinovaný se sportovním dramatem natočil a napsal Richard Brooks, což je právě jeho hlavní problém. Tvůrce se totiž nebyl schopen rozhodnout, zda chce točit vážný snímek, nebo komedii a tak velmi často střídal nálady a atmosféru, že výsledek z tohoto hlediska příliš nefunguje. Nepotěší ani zejména v závěru velké množství příběhových náhod. Pozvolné tempo je ale velmi příjemné, ústřední zápletka zajímavá a některé momenty zábavné. Vydařilo se i obsazení, jemuž vévodí spolehliví Gene Hackman a James Coburn. Nenáročná jednohubka.

Synopse: Noviny West Press pořádají v roce 1908 jezdecký závod na trati dlouhé sedm set mil, na jehož konci čeká odměna ve výši dvou tisíc dolarů. Všichni účastníci musí složit potřebné zápisné a pak už se můžou pustit do vyčerpávající cesty, v níž rozhodně nestačí jen jezdecké umění. Kdo bude tím nejrychlejším?

Zajímavost: Film je inspirován skutečným závodem, který uspořádala denverská pošta.

Originální trailer filmu 700 mil v sedle / Bite the Bullet

Řeka bez návratu (River of No Return) (sobota 15. 3., Fanda, 17.00 - 18.40 / neděle 16. 3., 12.30 - 14.00)

Plakát filmu Řeka bez návratu / River of No ReturnV zahraničí slušně hodnocený a u nás prakticky neznámý šedesát let starý dobrodružný snímek přesně odpovídá době svého vzniku. To tedy znamená, že režírující Otto Preminger vsadil na barevné kulisy, jednoduchý, naivní a předvídatelný příběh, romantickou atmosféru a množství kýčovitých záběrů. Samozřejmě nechybí ani v tomto případě místy přehrávající herci, kterým dominuje krásná Marilyn Monroe, jež i zazpívá. Své kvality předvedou i Robert Mitchum a Rory Calhoun. Tip pro milovníky žánru v té nejklasičtější podobě.

Synopse: Farmář Matt Calder (Robert Mitchum) společně se svým synem zachrání Harryho (Rory Calhoun) a půvabnou zpěvačku Kay (Marilyn Monroe) z rozbouřených peřejí. Sobecký Harry je však hnán touhou po zlatě, tudíž ukradne Mattovi koně a všechny ostatní zanechává napospas nepřátelským indiánům. Ti se rychle blíží a osamocené trojici nezbývá než jednat. Jedinou variantou se zdá být útěk po řece.

Zajímavost: Natáčení provázely vleklé spory mezi režisérem a Marilyn Monroe, která si dokonce vymyslela zlomeninu nohy, čímž práci prodloužila a prodražila. 

Originální trailer filmu Řeka bez návratu / River of No Return

Drive (Drive) (neděle 16. 3., Prima, 21.30 - 23.45)

Plakát filmu Drive / DrivePod názvem Jízda nadoraz najdete v programu stylový snímek režiséra Nicolase Windinga Refna, který si před třemi lety získal srdce snad všech diváků. Ohromil je úchvatnou neonoirovou atmosférou, precizním soundtrackem, takřka geniální souhrou zvuku a obrazu a několika nezapomenutelnými scénámi. Příběh rozhodně není nikterak originální, ale o ten tu ani nejde. Hlavní je v tomto případě chirurgicky přesná a "vymazlená" forma. V titulní roli exceluje charismatický Ryan Gosling, jehož doplňují třeba Carey Mulligan nebo Ron Perlman. Jasný tip týdne.

Synopse: Přes den hollywoodský kaskadér (Ryan Gosling) je v noci řidičem pro ty, kteří chtějí rychle zmizet ze scény. Jeho pohodový život se ale změní, když ho vazby k jeho krásné sousedce (Carey Mulligan) a pokažená loupež dostanou do sítí podsvětí, z nichž není jednoduché se vymotat. 

Zajímavost: Hlavní hrdina, jehož jméno se po celou dobu nikdo nedozví, poprvé promluví až po osmnácti minutách.

Český trailer filmu Drive / Drive

Američan (The American) (neděle 16. 3., ČT2, 21.50 - 23.30)

Plakát filmu Američan / The AmericanHodně rozporuplně přijímané a určitou diváckou skupinou až adorované krimi nabízí dost specifický a zajímavý zážitek. Režírující Anton Corbijn totiž rezignoval na jakékoli žánrové škatulky a zůstal věrný své původní profesi fotografa. Ta je vidět hlavně na promyšlené kompoziční stránce a skladbě záběrů, které jsou opravdu fantastické. Hodně mu pomáhá i minimalistický a až geniální George Clooney v hlavní roli. Škoda jen, že někdy je to opravdu až moc artové a celé se to chvílemi dost táhne. Jinak ale parádní a těžce osobitá záležitost, která ovšem nesedne každému.

Synopse: Nájemný vrah Jack (George Clooney) je neustále v pohybu a tím pádem pořád sám. Když jedna jeho zakázka ve Švédsku končí mnohem krutěji, než čekal, uchyluje se na italský venkov. Tam rozjímá a zároveň přijímá další úkol. Jak ale poznává místní krajinu, obyvatele a hlavně krásnou Claru (Violante Placido), uvědomuje si, že bude muset vyjít ze svého stínu a odhalit všem pravdu.

Zajímavost: Herbert Grönemeyer se tímto snímkem vrátil po dvaceti letech k tvorbě filmové hudby. 

Originální trailer filmu Američan / The American

Vojenský lékař (Le Toubib) (úterý 18. 3., TV Barrandov, 21.50 - 23.50)

Plakát filmu Vojenský lékař / Le toubibNejen v našich končinách v podstatě neznámé francouzské válečné drama s prvky sci-fi možná mnohé překvapí. Režisér a scenárista Pierre Granier-Deferre se soustředí hlavně na protiválečné vyznění a brilantně si pohrává s formou. Na začátku nastoluje hodně pomalé tempo a depresivní atmosféru, aby uprostřed malinko zrychlil a nechal divákovi trochu naděje, na konci ovšem přechází v těžkou skepsi, smutek a prázdnotu. Humor tedy rozhodně nečekejte. V pro sebe netradiční velmi vážné roli se tu objeví výborný Alain Delon, jenž dokazuje šíři svého rejstříku. Parádní záležitost.

Synopse: Svět dospěl do fáze třetí světové války, která je kompletně atomová. V této době se doktor Desprée (Alain Delon), který už přišel o všechny sny, zamiluje do zdravotní sestry. Ačkoli ta je úplně jiná než on, v takto těžkých časech mezi nimi vzniká hodně silné pouto. 

Zajímavost: Snímek je adaptací románu Jeana Freustiého.

Originální trailer filmu Vojenský lékař / Le Toubib

Dobrý člověk (Un Buen hombre) (úterý 18. 3., ČT art, 22.40 - 00.15)

Plakát filmu Dobrý člověk / Un buen hombreMálo známé španělské psychologické krimi sice chvílemi působí až příliš televizně, to by ale tolik vadit nemělo. Režírující Juan Martínez Moreno se soustředil hlavně na solidní atmosféru a hluboký morální podtext, který se mu naštěstí podařilo podat nenásilně a uvěřitelně. Výborný je i silný příběh, který je odvyprávěn v pozvolnějším, avšak působivém tempu. Zmínit se musí ještě výteční Tristán UlloaEmilio Gutiérrez Caba v hlavních rolích. Tip pro milovníky evropských a náročnějších filmů.

Synopse: Mladý a úspěšný právník Vicente (Tristán Ulloa) má luxusní dům, reprezentativní ženu a velkou naději na to stát se nejmladším děkanem fakulty. Jenže když chce šanci na tento post zvětšit a jde na sklenku s kolegou, stává se svědkem vraždy. Jelikož je ale zbabělec a bojí se o kariéru, rozhodne se zločin krýt a někdejšího přítele (Emilio Gutiérrez Caba) se raději straní. Změna chování však neunikne jeho konkurentovi, který si začne dávat věci dohromady.

Zajímavost: Premiéru si snímek odbyl v dubnu 2009 na festivalu v Málaze.

Originální trailer filmu Dobrý člověk / Un Buen hombre

Můj milý, můj drahý (My One and Only) (středa 19. 3., Nova Cinema, 22.10 - 23.55 / čtvrtek 20. 3., 15.15 - 17.15)

Plakát filmu Můj milý, můj drahý / My One and OnlyAmerické komediální road movie určitě nezaujme neoriginálním a předvídatelným příběhem, čehož si je režírující Richard Loncraine dobře vědom a sází tedy na jiné aspekty. Těmi jsou kupříkladu svěží tempo, pohodová atmosféra a přímočará režie. V hlavních rolích uvidíte spolehlivého Kevina Bacona, snesitelnou a poměrně roztomilou Renée Zellweger nebo Nicka Stahla. S vědomím, že jde o pouhou nenáročnou žánrovku, se snímek dá v klidu užít.

Synopse: Ann Devereaux (Renée Zellweger) opouští v padesátých letech minulého století svého manžela Dana (Kevin Bacon), vezme své náctileté syny a vydává se na cestu, aby našla bohatšího muže a lepší život. Problém je, že Ann už není nejmladší a okouzlovat opačné pohlaví už nejde tak snadno jako před dvaceti lety. 

Zajímavost: Příběh je založen na osudech matky herce George Hamiltona

Originální trailer filmu Můj milý, můj drahý / My One and Only

Poll (Poll) (čtvrtek 20. 3., ČT art, 20.20 - 22.25)

Plakát filmu Poll / PollNěmecko-rakousko-estonské drama zaujme hlavně formální stránkou, která je bezmála skvostná. Režírující Chris Kraus vytvořil dusnou atmosféru, nechal působit překrásnou kameru plnou nádherných obrazů a famózní hudbu Annette Focks, která všechno jen umocňuje. Výrazně pomáhají také výkony všech herců, jejichž tváře nejsou příliš známé. Škoda, že dojem dost kazí předvídatelný a nezáživný příběh, jemuž byla navíc vyměřena přehnaně dlouhá stopáž.

Synopse: Krátce před vypuknutím první světové války hrozí rozpad Pobaltí, které sice formálně patří carskému Rusku, ráz má však německý. Tato událost ohrožuje i aristokratickou rodinu čtrnáctileté Ody (Paula Beer), jejíž život se rázem otřásá v základech. Dívka navíc potkává těžce raněného estonského anarchistu a spisovatele, kterému se rozhodne pomoci. Aniž by to věděla, definitivně tím změní svůj osud. 

Zajímavost: Snímek vychází ze skutečné události.

Originální trailer filmu Poll / Poll


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY