Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Téma: Vánoční filmy

Téma: Vánoční filmy

Vydáno: 25.12.2010 13:00 v sekci Články | Publicistika - Redakce | foto: facebook tvůrce

O Vánocích má každý jiné filmové choutky. Někdo rád podlehne rodinné náladě, někdo utíká k růžové romantice a někdo vyrovnává množství lásky a vzájemného pochopení poletující ve vzduchu záplavou krvavých slasherů. Do které skupiny zapadají naši redaktoři?

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Jana Bébarová: David Bowie: A Reality Tour (2004)
I když asi úplně nejlepším koncertním videem Davida Bowieho je bizarní osmdesátková show Glass Spider, kde všichni poskakují s natupírovanými vlasy ve třpytivých oblečcích a mnou uctívaný Bowie se na pódium snáší s křídly anděla, k mým Vánocům patří jeho bilanční Reality Tour. Záznam jeho koncertu z Dublinu z roku 2004 si totiž pravidelně pouštím při zdobení stromečku, které mi časově vyjde přesně na ty dvě a půl hodiny, co Bowie a všichni kolem něj hrají a zpívají. Díky těm skvělým třiceti písním, mezi nimiž sice chybí má srdeční záležitost Modern Love, skoro zapomínám na to, že Vánoce jsou pro mě spíš nutným zlem a ze zmechanizovaných úkonů se stává docela příjemná činnost. Tu odstartuje již samotné geniální intro a úvodní skladba Rebel Rebel, Bowieho duet Under Pressure s basistkou Gail Ann Dorsey (kterou bych mimochodem chtěla být, až vyrostu), jenž přijde zhruba v půlce, značí čas na přestávku, a při závěrečném Ziggym Stardustovi už se jen kochám tím, jak to mám všechno pěkně nazdobené.

Miroslav Böhm: Sám doma (1990)
Nikdy jsem neměl rád Mrazíka. Vážně. Dlouhou dobu jsem ho v televizi trpěl a dokázal ho sledovat celého, ale když jsem v patnácti vyfasoval roli Ivánka ve středoškolském divadle, začal jsem jej doslova nesnášet. Proto jsem si hledal svůj vlastní vánoční kult, svůj vlastní kýč. Našel jsem ho až v podobě Lásky nebeské, spolu s miliony dalších. Ale nic není na stálo. Co se v mladí naučíš, ve stáří jako když najdeš, říká se. A do té mé rodinné pohody dnes nejvíce ze všeho zapadá film, na který jsem vůbec poprvé v životě byl sám v kině, bez rodičů. Útrapy malého Kevina, resp. zlodějíčků, kteří se rozhodnou Kevinův dům vykrást, jsou prostě dokonalým rodinným vánočním filmem. Totálně pobaví děti od tří do dvanácti let, puberťáci vás s ním nepošlou někam, ale s kamennou tváří si jej užijí, a my ostatní... my ostatní si rádi zazvzpomínáme na to, jak jsme se u něj totálně pobavili v mládí, nebo jej s kamennou tváří a radostí uvnitř trpěli v pubertě. Stojí totiž na nekonečné sérii gagů, které nikdy nezestárnou. Možná mám o trochu raději původní Zázrak v New Yorku, ale pokud jde o rodinný film, tak Sám doma válcuje všechny. A letos jsem si jej konečně nadělil pod stromeček na Blu-rayi...

Martin Bubrín: Láska nebeská (2003)
Za těch sedm let od uvedení do kin se stala tato britská komedie novodobou romantickou klasikou a zároveň neodpíratelným vánočním dárečkem, který nemůže chybět v každé domácnosti alespoň jednou do roka. Debutujícímu Richardu Curtisovi se podařilo nemožné - ukuchtit přesně na míru spletitou mozaiku hořkosladkých příběhů, jež mají jen jediné možné zakončení. Absolutně odzbrojující pozitivní atmosféra se přenese lusknutím prstu i na toho nejzarytějšího cynika a vyžene z vás jakoukoliv depresi. Energie tady totiž proudí stejně rychle jako vám ze zásuvek protékají peníze za vánoční osvětlení. Není to je náhoda - zástup sympatických herců, chytlavé songy a dobře načasované gagy dělají z Lásky nebeské přímo ultimátní film pro každou generaci, která se nebojí si čas od času připomenout "All you need is love!". Tak se pěkně usaďte, poslouchejte a nechte se unášet na vlnách této dokonalé (nejen) Vánoční podívané. "I feel it in my fingers, I feel it in my toes..."

Zbyněk Kubín: Santa je úchyl! (2003)
Pokud hledáte v době svátků protipól k laskavým vánočním pohádkám, komedie Terryho Zwigoffa Santa je úchyl! je ideální volbou. Hlavními hrdiny jsou sice Santa Claus, skřítek a malý chlapec, ale se svými ratolestmi se na jejich příběh rozhodně dívat nebudete. Tento Santa totiž děti nesnáší, namísto toho má v oblibě anální sex, chlast a hrubé nadávky a jediný důvod, proč má rád Vánoce, je ten, že se při nich se svým liliputánským pomocníkem napakují na celý rok dopředu, neboť pravidelně vykrádají obchodní domy, ve kterých účinkují. Léty zajetý stereotyp jednoho dne naruší malý svérázný klučina, který začne zhýralému Santovi naivně vysvětlovat skutečný význam vánočních svátků a opravdových hodnot. Základním kamenem filmu je výkon Billyho Boba Thortona v roli Willieho, za Santu se převlékajícího losera, ožralu a flákače. Ten jej obdařil takovou dávkou charismatu, že mezi nenávistí a lítostí k této životní trosce najednou zjistíte, že ho máte doopravdy rádi. Jeho zvrácené životní názory, sprosté hlášky a opilecké excesy by však nevyzněly tak vtipně, kdyby nebyly konfrontovány s naprosto čistou a neposkvrněnou povahou naivního chlapce, jenž oddaně věří tomu, že má tu čest se skutečným Santou, a kterého dokonale ztvárnil Brett Kelly. Santa je úchyl! rozhodně není pro každého. Osobně jej ale považuji za jednu z nejvtipnějších vánočních komedií a naprosto vyvážené dílo, které si za ty roky vysloužilo pozici sváteční stálice.

Eva Pytlounová: Lilo & Stitch (2002)
Ano, i cyniky postihuje vánoční nálada. Na ulicích se válí rozsolená břečka, v rádiích hrají osmdesátkové hřejivé (občas spíš přihřáté) písně a rodinné hodnoty lze vidět i mezi policemi čokoládových Santů v Tescu. Jak se ukázalo v lednu roku 2002, zlí mimozemšťané také chápou, proč je důležité mít přátele. A já zase chápu zlé mimozemšťany. Poté, co Stitch uprchne z vězení (Critters), přistane v malé Hawaiské vesnici, potká holčičku Lilo a stane se jejím kamarádem. Lilo bydlí se svou sestrou, na paty jim šlape sociální pracovník (Muži v Černém) a destruktivní mimozemšťan v domě situaci moc nepomáhá. Film táhne typické disneyovské téma o rodině a o tom, že nikdo nemá být sám, a zároveň odstřeluje dospělé diváky kulometnou palbou odkazů, vedlejších bizarností (ničení miniaturního L.A. jako v Earth vs. The Spider, superhrdinský obleček z podprsenky, mimozemský transvestita) a linií (Lilo učí Stitche jak se stát Králem - ano, opravdu myslím Elvise). Ač ne ryze vánoční film, poselství rozhodně. A Stitch je roztomilý. Bezkonkurenčně nejlepší disneyovka.

Kateřina Samková: Ukradené Vánoce (1993)
Filmy s vánoční tematikou bývají obvykle plné lásky, patosu a falešného pozlátka. Nic proti nim, při tom všem šílenství, které se při adventu odehrává, se nemůžu nikomu divit, když pak doma v teple utíká k něčemu podobnému. Sama občas taky podlehnu. Mým nejmilovanějším vánočním doplňkem a tím, co si nejčastěji na svátky pouštím, se ale už dávno stal film tak trochu jiný. Mix kapky černého humoru, precizně stylizovaného prostředí a loutek, příběhu z hlavy Tima Burtona a úžasně hravých písniček Dannyho Elfmana mě prostě nikdy nezklame. Když vidím Jacka Skellingtona, jak je znuděný vším tím strašením, které má každoročně na triku, soucítím s ním a představuji si sebe po pár letech v práci a říkám si, že ten chudák fakt potřeboval změnu. No řekněte, po tolika nekonečných letech strávených v depresivně černém městě, nezatoužili byste taky vyměnit si roli se Santou? Vkrást se do jeho pestrobarevného, pozitivního světa, šoupnout ho do velkého pytle, aby neprotestoval, ukrást mu sáně a soby a vydat se kolem světa rozdávat taky jednou radost a štěstí? Stačí prvních pár not a zpěv "This is Halloween!" a všechny starosti i předvánoční shon spadnou, jako by tu nikdy nebyly.

Eduard Spáčil: The Shop Around The Corner (1940)
Dobré filmy odehrávající se o Vánocích si klidně pustím i v parném létě, ale konec roku znamená automaticky i víc volného času, takže je škoda toho nevyužít. Tentokrát mám (mimo jiné) schovaný jeden speciální snímek - The Shop Around The Corner je totiž nejen skvělý film sám o sobě, ale zároveň i jeden z těch iniciačních, které mě donutily zamilovat si klasický Hollywood. Brilantní romantická komedie klasika žánru Ernsta Lubitsche je sice místy vážná a smutná, ale asi díky tomu tak skvěle už sedmdesát let funguje. Navíc zápletka - on a ona se nesnášejí v reálném životě jako kolegové, ale zároveň si nevědomky anonymně vyměňují čím dál víc zamilované dopisy - inspirovala dnes už klasickou romanťárnu Láska přes internet s Tomem Hanksem a Meg Ryan. Nic proti těm dvěma, ale James Stewart byl asi nejlepší hollywoodský představitel sympaticky obyčejných chlapíků vůbec a jeho škádlení s naoko přezíravou Margaret Sullavan je plné vtipu a života. Zapomenout nejde ani na pro žánr velmi důležité vedlejší postavy, které jsou obsazeny do poslední skvěle. Prostě zkuste tenhle krámek ve sněhem zapadlé předvánoční Budapešti někdy navštívit. Na konci budete slzet, ale bude vám moc fajn.

Vratislav Šálek: Smrtonosná past (1988) & Smrtonosná past 2 (1990)
Znáte to - máte plné břicho a nechce se vám nic. Navíc máte plné zuby přeslazených programů a filmů a rádi byste něco trošku jiného. Poradím vám - zkuste první dvě Smrtonosné pasti. Ty mají totiž k vánoční pohodě hodně daleko. Ostatně o tom by mohl John McClane vyprávět. Chtěl jen vyzvednout manželku z firemního večírku a jet domů užít si krásné Vánoce. Jenomže jakýsi Hans Gruber byl proti a celou budovu obsadil svými lidmi. Co už ten John mohl dělat? Sám proti všem jen dělal svou práci a místo rozbalování dárků a pojídání krocana pobíhal bos po skle, skákal z oken mrakodrapu a vyhazoval do vzduchu co šlo. Navíc u toho neskutečně vtipně hláškoval. Všechno ale nakonec dobře dopadlo a alespoň trochu té vánoční pohody zavládlo. O rok později se mu stalo to samé. Je to vůbec možné? Tentokráte jel pro ženu na letiště a zase tam byli. Teroristé. Johne, Johne, ty máš ale smůlu. Opět musel vše vzít do vlastních rukou a zachránit Vánoce mnoha lidem. Situaci mu navíc ztěžoval všudypřítomný sníh. I s ním si ale velký John poradil a opět vystavil zlým chlapcům stopku a utrousil u toho několik vtipných poznámek. Zkrátka a jednoduše: obě Smrtonosné pasti jsou ideální vánoční filmy, které vám dokáží, že na tom ještě nejste tak špatně a starosti se zaskočenými kostmi nebo hořícím stromečkem jsou malichernosti. Jen si stačí vzpomenout na Johna McClanea.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 15. týden
Kinopremiéry: Nezlomní Krotitelé duchů v říši ledu sledují ohňostroje V tomto týdnu budou kinaři vyhlížet především premiéru dalších Krotitelů duchů, která by měla do sálů přivést milovníky nostalgie a oblíbené ságy. Zbytek novinek pak zůstává na okraji zájmu a je určen spíš pro klubová... čtěte zde
Vydáno: 10.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Veselé Vánoce přeje Filmserver (24.12.2023 07:30 v Novinky | Zprávy)
- Top 20 ČR: Wonka ovládl kina (19.12.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Bruce Willis trpí demencí (17.02.2023 07:00 v Novinky | Zprávy)
- Veselé Vánoce přeje Filmserver (24.12.2022 10:30 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Šílená noc - cynická a brutální vánoční podívaná, v níž budete idylu hledat marně (10.12.2022 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Téma: 10+1 zahraničních vánočních klasik, které musíte do Vánoc vidět (04.12.2022 12:30 v Články | Publicistika)
- Zemřel Clarence Gilyard (29.11.2022 09:40 v Novinky | Zprávy)
- John McTiernan chystá nový film (04.10.2022 16:20 v Novinky | Zprávy)
- Téma: 6 nejlepších filmů Bruce Willise (09.04.2022 12:30 v Články | Publicistika)
- Bruce Willis končí s herectvím ze zdravotních důvodů (30.03.2022 21:17 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Ve stínu nejslavnější role: Jennifer Grey (bejby z Hříšného tance) (12.02.2022 10:30 v Články | Publicistika)
- Téma: Pět vánočních novinek na streamu a v kině, které byste si letos neměli nechat ujít (02.12.2021 07:30 v Články | Publicistika)
- Téma: Ve stínu nejslavnější role: Macaulay Culkin (27.11.2021 10:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Home Sweet Home Alone (13.10.2021 10:00 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu