Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Koleje osudu

Recenze: Až příliš chladné Koleje osudu

Vydáno: 11.03.2014 16:00 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Colin Firth bojuje s válečným traumatem v dramatu natočeném podle mezinárodního literárního bestselleru. Stvořil neznámý režisér Jonathan Teplitzky žánrovou trvalku, nebo byste se ambicióznímu snímku měli raději vyhnout?

Koleje osuduRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 11.03.2014 16:00. Colin Firth bojuje s válečným traumatem v dramatu natočeném podle mezinárodního literárního bestselleru. Stvořil neznámý režisér Jonathan Teplitzky žánrovou trvalku, nebo byste se ambicióznímu snímku měli raději vyhnout? Hodnocení: 2.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Filmy podle skutečných událostí v současnosti táhnou a jsou jednou velkou sázkou na jistotu. A není se co divit, když většina snímků nominovaných na nedávné Oscary vychází právě z reálných základů. Drama Koleje osudu sice zatím žádnou cenu neposbíralo, skutečný příběh ale nabízí.

Colin Firth ve filmu Koleje osudu / The Railway ManJe adaptací stejnojmenné autobiografické knihy Erica Lomaxe, který v ní vzpomíná na dávné události, které se odehrály za druhé světové války. Samotný autor je i hrdinou filmu a seznamujeme se s ním ve chvíli, kdy ve vlaku, který je pro něho absolutní vášní, jelikož zná nazpaměť snad všechny jízdní řády v celé Británii, potkává svou budoucí ženu Patti. Oba se do sebe zamilují a vypadá to na idylický vztah. Jenže Eric má velké trauma z druhé světové války, kterou trávil na asijském kontinentě, kde padl do japonského zajetí. V něm zažil psychické i fyzické utrpení, hladovění a nepředstavitelnou dřinu při stavbě železnice. 

Ačkoli se mu manželka a jeho nejlepší kamarád Finlay, který vším prošel s ním, snaží všemožně pomoci, vypadá to, že se svých psychických problémů nezbaví. To by se mohlo změnit ve chvíli, kdy se od Finlayho dozví, že důstojník Takaši Nagase, jenž se na jeho mučení a strádání podílel nejvíc, stále žije. Společně se svou ženou se tak vydává do Japonska, kde se chce pomstít a vypořádat se svou minulostí jednou provždy.

Nicole Kidman, Colin Firth ve filmu Koleje osudu / The Railway ManJestli je na snímku něco hodně znát, jsou to velké ambice, které při jeho natáčení všichni měli. Ty ale bohužel zůstaly z velké části nenaplněny. A hlavním viníkem je v tomto případě prakticky neznámý režisér Jonathan Teplitzky, který jako by spoléhal na to, že ústřední téma je silné samo o sobě, což k úspěchu bohatě stačí. To samozřejmě není pravda, protože podobných filmů už divák viděl spousty a je tedy potřeba se nějak odlišovat a něčím zaujmout.

Tvůrce si totiž neuvědomil, že to základní, co musí v takovéhle žánrovce být, jsou emoce. A ty tu ke vší škodě a nejspíš i ke všeobecnému údivu zcela chybí! Všechno je podáno tak sterilně a chladně, že zkrátka není přes veškerou snahu možné s nějakou postavou sympatizovat, sblížit se s ní, natožpak soucítit. Také scény útrpného mučení a opravdových fyzických muk nechávají diváka v klidu a to je prostě průšvih.

Fotografie z filmu Koleje osudu / The Railway ManV momentě, kdy na plátně sledujete japonské důstojníky, jak nechávají britské vojáky hladovět, přivazují je ke stolům, provozují na nich tzv. waterboarding a surově je kopou a bijí železnou tyčí a nic to s vámi nedělá, je rozhodně něco špatně. Do značné míry je to dáno i extrémně pomalým tempem filmu, které je od začátku do konce úplně stejné. Celé se to tedy chvílemi dost táhne a překračuje hranice nudy a prostříhat o takových patnáct minut by v rámci lepšího dějového spádu určitě neuškodilo. Nemluvě o tom, že je to všechno dost předvídatelné. 

Svým způsobem je to škoda, protože onen přesah v podobě úvahy nad tím, zda lze dlouhodobě žít s velkou nenávistí v srdci a zda je možné vůbec odpustit konání nelidských činů, je velmi silný a jednoznačně mohl a měl být podán mnohem lépe. Kór když tvůrce disponoval zajímavými exotickými lokacemi a nádhernou kamerou, která je precizně a malebně nasnímala. 

Colin Firth ve filmu Koleje osudu / The Railway ManOd úplného fiaska snímek zachraňuje kompletní obsazení, které se vydařilo na výbornou. Titulní Colin Firth hraje náramně a se svou ne úplně dobře napsanou, protože dost plochou postavou dělá, co se dá a jen díky němu je ve výsledku v rámci možností zajímavá. Ani Jeremy Irvine jako její mladší verze není úplně špatný a i on odvádí v podstatě úplné maximum. O Nicole Kidman a Stellanu Skarsgårdovi, kteří se zde také objeví, se nedá příliš mluvit, protože mají málo prostoru a logicky tak nemají moc šancí nějak zvlášť zaujmout. A to je vlastně vše, protože snímku jako takovému chybí potřebný zlý charakter v podobě japonského mučitele, který je tu víceméně do počtu a není příliš výrazný.

Koleje osudu je film, který utopil určité ambice a možná i očekávání ve fádní a nezajímavé režii, která až příliš spoléhala na silné ústřední téma. Pokud tedy chcete vidět válečné drama z asijského zajateckého tábora, které by ve vás zanechalo silnější zážitek a plno emocí, doporučuji raději klasický Most přes řeku Kwai, jemuž se nejspíš Teplitzky a spol. chtěli přiblížit, ale zdaleka se jim to nepovedlo. Když zkrátka dva dělají totéž, není to totéž.

Český trailer filmu Koleje osudu

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
5/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Sci-fi Duna: Část druhá láká na příběh mesiáše i na jízdu na pouštních červech (01.03.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Série Vymítač ďábla seřazená od nejhoršího dílu po nejlepší (15.10.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Bláznivá Lara Croft viděla supernovu (13.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Toyen rozehrává velkou hru o humra (22.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Teaser: Aquaman a ztracené království (11.09.2023 16:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Profesor a šílenec vědí jak vykrást banku a rozpoutat vzpouru ve věznici Carandiru (08.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Duna: Část druhá (03.05.2023 18:11 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Churchill a Hrabě Monte Christo chystají zlatý podraz (28.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Oklamaní a pokoření Prvok, Šampón, Tečka a Karel prožívají lepší časy (24.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Generála Eisenhowera čeká na sv. Valentýna smrt ve tmě (10.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: 10+1 zahraničních vánočních klasik, které musíte do Vánoc vidět (04.12.2022 12:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Říše světla (15.11.2022 15:31 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Záletník prožil svatbu podle Margot, která se proměnila v ohňostroj marnosti (30.09.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Říše světla (24.08.2022 18:40 v Novinky | Trailery)
- Andor: prequel Star Wars má nový trailer (02.08.2022 09:45 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu