Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Fair Play

Recenze: Povedená Fair Play hraje nefér

Vydáno: 04.03.2014 14:00 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: Falcon

Režisérka a scenáristka Andrea Sedláčková se po dlouhých dvanácti letech vrací na plátna kin s filmem, jehož ústřední téma není zatím v tuzemsku moc probádáno. Povedlo se jí natočit snímek z totalitních dob jinak než ostatním?

Fair PlayRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 04.03.2014 14:00. Režisérka a scenáristka Andrea Sedláčková se po dlouhých dvanácti letech vrací na plátna kin s filmem, jehož ústřední téma není zatím v tuzemsku moc probádáno. Povedlo se jí natočit snímek z totalitních dob jinak než ostatním? Hodnocení: 4
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
K velkým sportovním kláním a událostem bohužel neodmyslitelně patří i různé dopingové kauzy a skandály. Podobná podezření mohou viset prakticky nad každým účastníkem a v případě pozitivního nálezu je velmi těžké svět přesvědčit o případné sportovcově nevině. Může se totiž opravdu stát, že postižený o tom, že má v těle nepovolenou látku, mnohdy ani neví. O něčem podobném vypráví české drama Fair Play.

Judit Bárdos ve filmu Fair Play / Fair PlayTo se odehrává v osmdesátých letech v Československu, kdy byl státem řízený doping veřejným tajemstvím. Hlavní hrdinkou je nadějná sprinterka Anna, která se stává členkou Střediska vrcholového sportu. Jejím snem je postoupit na Olympijské hry v Los Angeles, v což kromě ní doufají i její trenér a matka. Ti jí navíc bez jejího vědomí začnou podávat anabolické steroidy. Anniny výkony jdou strmě nahoru, jenže podpůrné látky si vybírají svou daň v podobě častých nevolností a zvýšeného výskytu některých hormonů. Když si dívka zjistí pravdu, rozhodne se vysadit a trénovat jako dřív. Jenže matka by ráda, aby se dcera dostala na olympiádu a emigrovala, tudíž jí steroidy podává dál.

S filmem Fair Play se po dlouhých dvanácti letech vrací do kin režisérka a scenáristka Andrea Sedláčková a hned zkraje recenze uvedu, že jde o návrat ve velkém stylu. Sama autorka na následné tiskové konferenci přiznala, že tohle téma se jí nezpracovávalo lehce, protože nacházela víc a víc překážek a lidí, kteří se jí ho snažili rozmluvit. A po zhlédnutí filmu se není co divit.

Aňa Geislerová ve filmu Fair Play / Fair PlayPokud vás po přečtení synopse odradí myšlenka, že jde o sportovní drama, nenechte se zmást. Sport je sice nosnou linkou, ale samotných závodů je tu minimum. Jde spíše o depresivní portrét nelichotivé doby, v níž šlo pouze o to se nějak přizpůsobit a přežít ji a doufat v lepší zítřky. Dobrou zprávou je i to, že režisérka se nevydala tradiční českou cestou prvoplánové líbivosti a obroušení hran, ale naopak se pustila do v rámci možností realistického líčení, které se nemusí líbit úplně každému. To je umocněno i tím, že podle některých viditelných a neskrývaných signálů si může znalejší divák domyslet, kdo se stal inspirací některým ztvárněným atletkám.

Je to opravdu tak, že atmosféra snímku je po celou dobu ponurá a neveselá stejně jako doba, o které vypráví. Sedláčkové se podařilo na minimu prostoru vytvořit vskutku realistický dojem, že se vše odehrává v osmdesátých letech a ačkoli film nemá nějak opulentní výpravu, stojí za to sledovat, jak vypadá věrně a "osmdesátkově" zašle. Ruku v ruce s tím jde i zajímavý a nadčasový příběh, který sice nestrhne, protože je vyprávěn záměrně pozvolna, o to intenzivněji ale působí. Divák se tak přistihne u toho, že s postupujícím časem drží postavám palce v jejich snaze a propadá beznaději z toho, co se na ně řítí. A že to nejsou příjemné věci.

Igor Bareš ve filmu Fair Play / Fair PlayV tom autorce vydatně pomáhá kompletní obsazení, které tvoří vesměs neokoukané tváře. Judit Bárdos v titulní roli je vynikající (a kupodivu se podařil i její dabing, který netrhá uši a zní relativně přirozeně, což se dá vlastně říci o všech postsynchronech) a svou postavu uchopila se všemi drobnými nuancemi. Stejně tak Aňa Geislerová jako její matka je naprosto excelentní a pro někoho možná překvapivě civilní, a i když tu nepostrádá svůj tradiční sexappeal (což asi ani nejde), rozhodně zaujme i ty, kteří ji jinak v lásce příliš nemají.

Ostatní tu nemají až zas tak výrazné role, nicméně jsou beze zbytku výborní a v hlavě utkví zejména Roman Luknár jako trenér, který nemá jinou možnost než podporovat cestu dopingu, úlisný Igor Bareš jako agent StB a Ondřej Malý ve své typické poloze nepříliš charakterního člověka, tentokráte lékaře.

Kromě pomalejšího rozjezdu lze autorce vytýkat i to, že v závěru jsou možná všichni ústřední hrdinové až příliš heroizováni a v reálu by se nejspíš matka dívky zachovala trošku jinak, to ale v kontextu celého snímku není tak úplně fér. Poselství stát si za svým za jakýchkoli podmínek tu totiž nevyznívá lacině a donutí k zamyšlení.

Fotografie z filmu Fair Play / Fair PlayAčkoli je teprve březen, troufnu si tvrdit, že Fair Play se v boji o příštího Českého Lva bude řadit k velkým favoritům, protože patří k tomu nejlepšímu, co tu minimálně za poslední dva až tři roky vzniklo. Na neveselou dobu nahlíží bez příkras a taktéž nevesele a ukazuje, jak málo v tzv. normalizaci stačilo vládnoucí straně k tomu, aby zničila nejen jednoho člověka, ale všechny jeho blízké a přátele. Pokud trpíte averzí na český film, zkuste v tomhle případě udělat výjimku a do kina se vydejte. Litovat byste neměli a možná změníte názor na některé sportovce, kterým prostě v osmdesátých letech nic jiného nezbývalo. Následné společenské diskuze budou asi hodně bouřlivé, ale je dobře, že někdo toto nepříjemné téma otevřel. Nezbývá než doufat, že si film povede i v kinech.

Originální trailer filmu Fair Play

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
8/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Reakce na film Fair play (Petr Vejsada, 25.10.2014 01:57) Reagovat

    Budu asi v silné menšině , ale na rozdíl od většiny pozitivních hodnocení jsem tento film přijal s rozpaky.
    Jako bývalý vrcholový sportovec a reprezentant právě v osmdesátých letech musím konstatovat , že pokud se paní Sedláčková pouští do takového tématu musí být faktograficky co možná nejvěrnější a maximálně objektivní , nebo se radši do něčeho takového nepouštět.
    Musím ale uznat , že film je velice působivý a dobře natočený a naprosto vynikající je píseň Fair Play Mira Žbirky.
    Vývoj používání anabolik u našich sportovců v minulém režimu byl trochu jiný. Začal zcela dobrovolným , živelným a individuálním dovozem anabolik ze strany jednotlivých sportovců-to se týkalo především některých sportovních ( především silových ) disciplín v sedmdesátých letech. Ani zdaleka se nepoužívaly ve všech sportovních odvětvích.Až později bylo tomuto divokému dovozu zamezeno tím , že aplikaci a řízení užívání těchto látek převzal stát na vědecké úrovni.
    Nesetkal jsem se nikdy !!! za svou dlouhou sportovní kariéru , že by anabolika byla někomu nucena násilím , bylo mu vyhrožováno , nebo byl snad jinak postihován,pokud by podpůrné prostředky odmítal. Jiná věc je , že bez těchto prostředků by se výkonnostně , zejména v některých silových disciplínách, mezinárodně neměl šanci prosadit.
    Navíc v rámci objektivity je nutné říci , že vyspělé západní země brzy srovnaly krok a tyto látky svým sportovcům poskytovaly také a v nemalé míře!
    Dnes se různé podpůrné prostředky používají možná ještě ve větší míře a na daleko větší vědecké úrovni. Dříve šlo o politiku a nyní o šou , podléhající kultu peněz a zisku.
    V každém případě je obojí špatně a nesouhlasím s tím. Se sportem to totiž v této podobě nemá nic společného.
    Navíc zápletka filmu o matce , podávající vlastní dceři anabolika , aby se dostala na Olympiádu a mohla emigrovat je naprosto stupidní a nesmyslná ! Neznám žádnou normální matku , která by toto svému dítěti udělala a žádný takový případ neznám !!!
    Každý výkonný sportovec z té doby ví , že i tehdy dobrý sportovec měl možnost se svým oddílem vycestovat na různé soutěže i do tzv, "kapitalistické ciziny" a tedy měl celkem dobré možnosti v klidu emigrovat ( sám jsem takových emigrací zažil několik.
    Závěrem si myslím , jako filmový laik , že se jedná o dobrý a poutavý film , i když neobjektivní a ne vždy korektní ke skutečnosti. Zaujme asi hlavně mladou generaci , která nemá možnost srovnání fikce a tehdejší reality . Krásná je ale doprovodná píseň Mira Žbirky. PV

    • Re: Reakce na film Fair play (Anonym, 01.01.2016 23:05) Reagovat

      Petr Vejsada má v podstatě pravdu, co se týče užívání anabolik. Dovolil bych si říct, že jde svým způsobem o slátaninu chartistictví, tématu drog (což anabolika v podstatě jsou) a toho, jak do roku 89 všichni trpěli s přídavkem trochy sexu. Škoda el. proudu pro TV.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Nežádoucí opičí muž se vydává za hranice Evropy (03.04.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Protivná sprostá kung fu panda vyzvala železné bratry (06.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Manželé Stodolovi zavalila Duna (28.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Toyen rozehrává velkou hru o humra (22.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Churchill a Hrabě Monte Christo chystají zlatý podraz (28.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Přenašeč Spider-Man jede daleko od domova poslední závod, v němž chce vždycky zvítězit (24.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Drama Služka je skromnější, ale na slovensko-české poměry trochu jiné drama (19.03.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Bastard Shazam se služkou skládají reparát, který se mění ve velké nic (15.03.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Operace Fortune je blízko osmi hor (04.01.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Piargy (08.12.2022 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Blíženec našel deníček moderního fotra, v němž je ukryto alibi na klíč (18.11.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Rozhněvaný muž Buster Keaton spustil tichou revoluci (07.10.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Záletník prožil svatbu podle Margot, která se proměnila v ohňostroj marnosti (30.09.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Top 20 ČR: Mimoni dorazili do českých kin (05.07.2022 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Kinopremiéry: Elvis volí prezidentku a prožívá summer massacre (22.06.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Lukas hraje vysokou karetní hru a podniká útok na Rommela (17.06.2022 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu