Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Dobré srdce

Recenze: Dobré srdce

Vydáno: 04.01.2011 18:00 v sekci Recenze | Premiéry - Jana Bébarová | foto: 2010 Magnolia Pictures

Nejnovější režijní počin talentovaného islandského režiséra Dagura Káriho, který osobně představil na 36. Letní filmové škole, je působivým komorním dramatem stavícím na vynikajících hereckých výkonech.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Pozn.: Článek původně vyšel 19. září 2010 pod názvem Filmový klub: The Good Heart v rubrice filmový klub.
Dagur Kári, jeden z největších talentů islandské kinematografie posledního desetiletí, se do širšího povědomí dostal v roce 2003 celovečerním debutem Albín jménem Noi (Nói Albinói) o dospívajícím outsiderovi z islandského zapadákova. Od té doby natočil Kári další dva snímky, nicméně Albín jménem Noi zůstal jediným, který byl uveden v české distribuci. Zbylou část jeho filmografie, včetně nejnovějšího projektu The Good Heart (2009), mohli čeští příznivci zhlédnout v Uherském Hradišti na 36. Letní filmové škole, kde byla retrospektiva Dagura Káriho s jeho osobní účastí uvedena v rámci hlavní sekce zaměřené na islandskou kinematografii.
Devětatřicetiletý režisér, jenž patří mezi oblíbence největší persony islandského filmu, Fridrika Thóra Fridrikssona, bývá často přirovnáván k přednímu finskému režisérovi Aki Kaurimäkimu, a to především díky tragikomickému pojetí hrdinů a osobitému smyslu pro humor. Byť Kári přiznává, že Kaurimäkiho filmy má hodně rád, od podobných srovnání se spíše distancuje. Nutno totiž uznat, že černý humor a tendence k sarkasmu jsou vlastní spoustě severských filmů a s trochou nadsázky je můžeme považovat za jejich trademark.
V Káriho posledním snímku však můžeme vysledovat razantní odstup od tragikomického pojetí hrdinů, společenských outsiderů. Po dalším filmu Outsider (Voksne mennesker, 2005) režisér zvážněl a tragikomičnost jakoby se z jeho filmu vytratila. Z nehostinného prostředí země ohně a ledu se v The Good Heart přesunul na předměstí amerického velkoměsta, v němž rozehrává příběh mrzoutského samotáře, kterému osud zkříží cestu s introvertním mladíkem se sebevražednými sklony.
Jak vyplývá i z původního názvu, Dagur Kári natočil The Good Heart v angličtině (zajímavostí je, že ze tří Káriho filmů, které režíroval, je každý v jiném jazyce: ve snímku Albín jménem Noi se mluví islandsky, zatímco Outsider vznikal v dánštině). Pro představitele hlavních rolí si vybral Briana Coxe a Paula Danu, kteří se společně sešli již v roce 2001 při natáčení amerického nezávislého snímku Michaela Cuesty L.I.E.. Oba představují vskutku výtečnou volbu vzhledem ke skutečnosti, že The Good Heart je spíše charakterovou studií než velkým příběhem plným nečekaných zvratů. Konec je totiž vcelku předvídatelný a závěrečnou pointu si může každý vnímavý divák snadno domyslet vlastně již na samém začátku. To však v případě Káriho filmu není vůbec na škodu.
The Good Heart není o hledání cesty dvou zcela odlišných osobností k sobě navzájem, jak by se z načrtnuté zápletky mohlo zdát. Coxův nerudný majitel zapadlého baru Jacques si plachého bezdomovce Lucase v podání Paula Dana oblíbí hned při úvodním setkání a s téměř rodičovskou starostlivostí se jej záhy ujme. Snaží se mu předávat své pracovní i životní zkušenosti a nevědomky si jej tak "vychovává" k obrazu svému. Avšak nesmělý Lucas sebou nenechá vláčet jako loutka a jeho vrozená dobrosrdečnost se přímo pere s chladnou odměřeností Jacquese, což opakovaně vede k jejich vzájemným sporům. Obzvlášť vyhrocená situace nastává, když mezi ně vstoupí třetí osoba, žena. Vztah dvou mužů, který nelze jednoduše označit jako přátelství, se postupně vyhrocuje a začíná být čím dál víc jasné, že někdo bude muset ze svých nároků slevit a některé názory přehodnotit.
Nejnovější snímek Dagura Káriho je působivým komorním dramatem, jehož síla spočívá zejména v přesvědčivých hereckých výkonech a citlivě napsaném scénáři, jehož autorem je sám režisér. Ten si píše scénáře ke všem svým filmům a stejně tak k nim i sám skládá hudbu. V závěrečných titulcích proto zazní i vynikající song "Very Slow Bossanova", který Kári, mj. profilující se jako aktivní hudebník, nahrál se svým kamarádem Orri Jonssonem, s nímž působí ve skupině Slowblow.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • ... (Lukáš, 21.09.2010 15:02) Reagovat

    Palec nahoru za to, že se věnujete i jménu jako je například právě Dagur Kári. Jsem zvědav na další recenze z podobného soudku.

  • díky (BJ, 21.09.2010 18:48) Reagovat

    Děkuji, podpora určitě potěší. Zkuste třeba recenzi na film Xaviera Dolana :)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Festivalové ozvěny: Jako nikdy v soutěži ve Varšavě (09.10.2013 09:31 v Články | Festivaly)
- Názor: Projekt 100 u konce s dechem? (14.01.2011 16:00 v Blogy)
- Kinopremiéry speciál: Projekt 100 (12.01.2011 23:00 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: 1. týden (06.01.2011 07:00 v Radar | Kinopremiéry)
- Nový ročník Projektu 100 nabídne sedm filmů (05.12.2010 15:24 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu