Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Atilla Marcel

Recenze: Vtipný Attila Marcel je hravý jako animovaný film

Vydáno: 28.02.2014 18:25 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Uznávaný a oceňovaný režisér animovaných filmů Sylvain Chomet si splnil dlouholetý sen a konečně vytvořil svůj hraný debut. Zachoval si v něm svou typickou poetiku a invenci, nebo by se raději měl nadále věnovat animaci?

Attila MarcelRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 28.02.2014 18:25. Uznávaný a oceňovaný režisér animovaných filmů Sylvain Chomet si splnil dlouholetý sen a konečně vytvořil svůj hraný debut. Zachoval si v něm svou typickou poetiku a invenci, nebo by se raději měl nadále věnovat animaci? Hodnocení: 4
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Když dlouhá léta točíte animované filmy, je pravděpodobné, že vás postihne touha po tom natočit si taky nějaký ten film "živý" se skutečnými herci, skutečným štábem a se vším, co k tomu patří. Něco podobného se teď stalo oceňovanému francouzskému animátorovi Sylvainu Chometovi, jehož snímky mají poměrně dost fanoušků a těší se velké oblibě.

Fotografie z filmu Attila Marcel / Attila MarcelPokud jste Trio z Belleville nebo Iluzionistu viděli, určitě víte, že jsou to snímky proslulé hodně specifickou atmosférou a hlavně zvláštní a svéráznou animací a osobitými postavičkami, které prostě z hlavy jen tak nedostanete. Podařilo se tohle všechno "propašovat" i do hraného tvůrcova debutu?

Jeho hlavním hrdinou je poněkud ušlápnutý třicátník Paul, který žije v pařížském bytě se svými dvěma aristokratickými a poněkud šílenými tetami, které z něho chtějí mít koncertního pianistu. Život má děsivě rutinní a pohybuje se pouze mezi svým pokojem a hodinami tance, kde doprovází přítomné tanečníky. To se ale změní ve chvíli, kdy se řízením osudu seznámí s madame Proust ze čtvrtého poschodí. Ta zná recept na tajemný bylinkový čaj, který dokáže vyvolat i ty nejzapadlejší vzpomínky. S jeho pomocí tak Paul pozná svou minulost a objeví klíč k tomu, jak správně žít.

Chomet se naštěstí ve svém hraném debutu nevzdal svých typických atributů a jeho animátorský původ je na něm opravdu znát. Zejména vizuální stránka ho nezapře a stojí za to sledovat uchvacující barevnost a propracovanost i těch nejmenších detailů a také perfektní práci se světlem a stínem. Ani celková hravost a poetika, které k jeho filmům patří, nezmizely, takže si jich tu užijete vrchovatou měrou, což je jen a jen dobře.

Fotografie z filmu Attila Marcel / Attila MarcelNemusíte se bát o specifickou a chvílemi až magickou, zároveň ale lehce posmutnělou atmosféru, která tu taktéž je, stejně jako typicky "chometovské" postavičky a charaktery (samotná madame Proust je svým vzhledem i životním přístupem přesně taková, bláznivé tetičky jakbysmet). Všechno rovněž snímá perfektní a zajímavá kamera, která se nebojí delších "first person" záběrů, které už tak zajímavou náladu ještě prohlubují a příjemně oživují celkový děj.

Prakticky totéž se dá říct o "šílených" sekvencích sestavených z hrdinových vzpomínek po požití čaje, které jsou většinou muzikálové a dost nápadité. Využívají totiž originální místa, kde se odehrávají (třeba výstup v ringu, kde bojují Paulovi rodiče, je zrealizovaný dokonale a takřka snově), což je dáno právě možností halucinogenních představ. A takových momentů je tu dost a dost a nikdy se neomrzí, protože tvůrce přesně ví, kdy je střídat a zklidnit tempo.

Fotografie z filmu Attila Marcel / Attila MarcelVydařené je i obsazení, v němž vyniká zejména titulní Guillaume Gouix, jehož postava je němá (zřejmě upomínka na režisérův animátorský původ), takže vše musí uhrát jen gesty. To se mu daří bravurně a navíc je velmi úsporný, takže nesklouzává k různým manýrům a svůj charakter dokáže beze zbytku prodat. Stejně tak výborná je Anne Le Ny jako Madame Proust, jež je potřebně energická a živelná a zcela přesně tvoří protiklad k hlavní postavě. I zbytek ansámblu složený z pro našince neznámých tváří a jmen je výtečný a hraje famózně.

Je malinko škoda, že ve vší vizuální a technické kráse zaniká ústřední příběh, který vlastně není nijak objevný a trpí nepřímočarosti, unylejším tempem a hlavně množstvím zbytečných odboček, které sice jsou místy vtipné, většinou ale stopáž jen protahují. Tím pádem by prospělo i prostříhání o takových deset až patnáct minut.

Je samozřejmě možné argumentovat, že kdyby byl Attila Marcel animovaný, šlo by o lepší snímek. To je nepochybně pravda a na tento argument nelze moc reagovat, na druhou stranu ale naprosto chápu tvůrcovu touhu zkusit si hraný film. Výsledek dopadl velmi dobře a troufnu si tvrdit, že své příznivce Sylvain Chomet absolutně nezklamal a vesměs jim dal přesně to, co očekávali. A to by pro ně měla být ta nejdůležitější zpráva.

Originální trailer filmu Attila Marcel

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
8/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 29. 3. 2024 - 4. 4. 2024
TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském K Velikonocům se letos televizní dramaturgové moc neodvázali a vsadili na jistotu v podobě tradičních repríz. Kromě jednoho zapomenutého biblického příběhu tak nejvíc zaujme uvedení rozporuplného dramatu o Dianě Spencer. čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Bojový anděl Alita se účastní hry peněz a poznává tajemství mumie (22.10.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Vyšinutý děda je postrach rodiny a skrývá se v krajině ve stínu (09.09.2020 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Kryštůfek Robin prožil pád Londýna a ocitl se v království opic (05.06.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Tintin hraje Hunger Games (19.06.2015 07:00 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Let´s Dance a Fakjů diváku (27.08.2014 07:00 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: J. Edgar nosí Pradu a je na stopě ďábelskému Khanovi (13.06.2014 07:00 v Radar | TV tipy)
- Festivalové ozvěny: Blíží se 21. Febiofest (13.03.2014 08:48 v Články | Festivaly)
- Program 21. ročníku Febiofestu byl odtajněn (09.03.2014 08:00 v Novinky | Zprávy)
- Simpsonovi v režii skorooscarového režiséra (08.03.2014 14:00 v Novinky | Zprávy)
- Top 20 ČR: Babovřesky stále ve vedení (04.03.2014 07:00 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Kinopremiéry: Non-stop Památkáři loupí ořechy u Angeliky (26.02.2014 07:00 v Radar | Kinopremiéry)
- Top 20 ČR: Jak Babovřesky na buben přišly (25.02.2014 07:00 v Komentáře | Top 20 ČR)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu