Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 28. 2. 2014 - 7. 3. 2014

TV tipy: Epický závěr Harryho Pottera a další adaptace

Vydáno: 28.02.2014 07:00 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

V aktuální desítce našich televizních tipů opět najdete spoustu zajímavých a někdy i raritních kousků. Vedle několika literárních adaptací domácích i zahraničních vyčnívá premiérové zařazení posledního Harryho Pottera.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Na Větrné hůrce (Wuthering Heights) (pátek 28. 2., ČT2, 22.45 - 00.30)

Plakát filmu Na Větrné hůrce / Wuthering HeightsJedna z adaptací slavného románu Emily Brontë spoléhá hlavně na technickou stránku. Režírující Robert Fuest se opírá zejména o nádhernou kameru, malebné lokace odlehlých anglických mokřin a celkovou romanticko-tajemnou atmosféru, která se neomrzí. Funguje i obsazení, v němž titulní role připadly Anně Calder-Marshall a Timothymu Daltonovi, mezi nimiž panuje potřebná chemie. Obrovský problém je však v příběhu samotném, který knižní předlohu osekává na nutné minimum a navíc mu chybí hlavní pointa. Tip je tak určen spíše těm, kteří tuto literární klasiku nečetli.

Synopse: Z jedné ze svých obchodních cest si farmář Earnshaw (Harry Andrews) přiveze chlapce, jehož pojmenuje Heathcliff (Timothy Dalton). Celá jeho rodina však nově příchozího nenávidí, jenže otec nad ním drží ochrannou ruku. Po jeho smrti ale mladík začne zažívat pravé ponižování. Útočiště najde u krásné Cathy (Anna Calder-Marshall) - jediné členky rodiny, které je sympatický. 

Zajímavost: Snímek se dočkal nominace na Zlatý Glóbus za nejlepší hudbu.

Ukázka z filmu Na Větrné hůrce / Wuthering Heights

Matkou v šestnácti (Mom at Sixteen) (sobota 1. 3., Nova Cinema, 18.20 - 20.00 / neděle 2. 3., 10.00 - 11.30)

Plakát filmu Matkou v šestnácti / Mom at SixteenPřekvapivě dobře hodnocené, zároveň ale nepříliš známé televizní drama je ryze komorní záležitostí. Režisér Peter Werner se s divákem nikterak nemazlí a nastoluje nezvykle temnou a depresivní atmosféru, kterou navíc kombinuje s realističností, syrovostí a takřka dokumentární autentičností. Opřít se mohl i o precizní výkony mladé Danielle Panabaker a Jane Krakowski. Správně vsadil také na nepatetické a zajímavé dialogy, které mnohdy cílovou skupinu donutí k zamyšlení. Škoda jen, že někdy tlačí na emoce až moc a konec není úplně uspokojivý a jasný. Jinak ale perfektní kousek.

Synopse: Nedávno rozvedená Terry Jeffries (Mercedes Ruehl) se společně se třemi dětmi stěhuje do jiného města, kde chce začít nový život. Zatímco Terry musí zvládnout péči o celou rodinu, šestnáctiletá Jacey (Danielle Panabaker) se s novým školním prostředím sžívá jen velmi pomalu. Důvěrnou přítelkyni najde pouze v bezdětné školní poradkyni Donně (Jane Krakowski), která se při jednom jejich sezení dozvídá o šokujícím tajemství, které zcela změní celou situaci. 

Zajímavost: Ve snaze o větší realističnost je většina dialogů improvizovaná.

Upoutávka na film Matkou v šestnácti / Mom at Sixteen

Chobotnička (Octopussy) (sobota 1. 3., ČT2, 20.00 - 22.10)

Plakát filmu Chobotnička / OctopussyJedna z těch slabších bondovek je typickým zástupcem série, v níž se v roli 007 objevoval Roger Moore. To znamená, že v ní je plno humoru a nadsázky, místy přepálené akce a celkově odlehčené atmosféry. Režírující John Glen jel na jistotu a výrazně nezklamal, protože dodal slušný náboj, svěží tempo a vsadil na exotické lokace. Role bondgirl připadla Maud Adams, záporáka si užil Steven Berkoff. Z celkové rutiny nevytrhne ani překombinovaný a zbytečně komplikovaný příběh. Pro fanoušky nesmrtelné ságy jde ale o povinnost.

Synopse: Z Moskvy zmizí vzácná starožitnost, která patřila carskému rodu Romanovců. Získá ji jeden z tajných agentů, jenže vzápětí je smrtelně raněn. Po stopě artefaktu se vydává James Bond (Roger Moore), který díky dražbě okamžitě poznává, kdo ho chce zpátky. Jeho protivníkem se tak stává šílený generál Orlov (Steven Berkoff), jenž chce zaútočit na Německo. Důležité informace může Bond získat i v sídle tajemné ženy s tetováním chobotničky (Maud Adams), která je ale stejně krásná jako nebezpečná.

Zajímavost: Jedná se o první bondovku, v jejímž úvodu se objevilo logo MGM.

Originální trailer filmu Chobotnička / Octopussy

Harry Potter a Relikvie smrti - část 2 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2) (sobota 1. 3., Nova, 20.20 - 22.40)

Plakát filmu Harry Potter a Relikvie smrti - část 2 / Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2Zakončení populární kouzelnické ságy je přesně tak velkolepé, jak se očekávalo. Režírující David Yates nemá problémy se strhující akcí, svižným tempem a temnější atmosférou a dovolí si také odlehčení v podobě několika hlášek a vtipných situací. Jeho snaha vynesla i tři oscarové nominace (masky, výprava, vizuální efekty) a pozitivní ohlasy fanoušků. Doplatil jen na absenci silnějších emocí a velké množství postav, které je úlitbou předchozím dílům. V hlavních rolích samozřejmě Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Alan Rickman a další. Premiéra týdne.

Synopse: Bitva mezi dobrem a zlem eskaluje do otevřené války čarodějného světa. V sázce je strašně moc a výsledek je nejistý. Nejvyšší oběť ale bude muset nejspíš podstoupit Harry Potter (Daniel Radcliffe), protože rozhodující bitva s Lordem Voldemortem (Ralph Fiennes) se nezadržitelně blíží.

Zajímavost: Za necelé tři týdny utržil film po celém světě vysněnou miliardu dolarů.

Český trailer filmu Harry Potter a Relikvie smrti - část 2 / Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2

Marvinův pokoj (Marvin´s Room) (sobota 1. 3., TV Barrandov, 23.50 - 01.55)

Český plakát filmu Marvinův pokoj / Marvin's RoomNejslabší složkou solidního, ale nikterak uchvacujícího komorního dramatu je režisér Jerry Zaks. Ten totiž nedokázal dodat strhující tempo, zajímavější atmosféru, natožpak nějakou památnou scénu. Až příliš spoléhal na slzopudný příběh a silné emoce, které jsou jeho součástí. Naštěstí snímek dobře obsadil, takže na Oscara nominovaná Diane Keaton, kterou doplňují třeba Meryl StreepLeonardo DiCaprio nebo Robert De Niro, jsou jistotou, která nezklame. Spíše žánrová jednohubka.

Synopse: Sestry Lee (Meryl Streep) a Bessie (Diane Keaton) spolu nijak zvlášť nevycházejí, po dvaceti letech je však znovu sblíží Bessiina leukémie. Jelikož její léčení vyžaduje transplantaci kostní dřeně od příbuzného, příjíždí Lee společně se svými dvěma syny (Leonardo DiCaprioHal Scardino) na Floridu. Ošetřující lékař (Robert De Niro) však brzy prozradí, že nemoc je vážnější, než se domníval. 

Zajímavost: Ve snímku ztvárnil svou poslední roli Hume Cronyn.

Originální trailer filmu Marvinův pokoj / Marvin´s Room

Přes palubu (Overboard) (neděle 2. 3., Nova, 16.00 - 18.15 / pondělí 3. 3., Nova Cinema, 15.15 - 17.20)

Plakát filmu Přes palubu / OverboardNaprosto nenáročná a pohodová romantická komedie stojí na ústředním páru, který si zahráli Goldie Hawn a Kurt Russell. Ti dokáží prodat většinu příjemných vtipů a humorných situací. Režírující Garry Marshall nezůstal pozadu a kromě řemeslné preciznosti dodal i svěží tempo, odlehčenou atmosféru a značnou dávku sentimentu, se kterým to však trošku přehnal. Když přežijete důraz kladený na typicky americké životní hodnoty a malinko hloupý konec, užijete si slušnou porci zábavy.

Synopse: Joanna Stayton (Goldie Hawn) cestuje se svým manželem Grantem (Edward Herrmann) na luxusní jachtě. I když je bohatá, jen tak pro zábavu připraví mladého truhláře Deana (Kurt Russell) o zaslouženou odměnu za práci. Příležitost k pomstě se však muži naskytne velmi brzy, protože v noci Joanna přepadne přes palubu a ze šoku ztratí paměť. Dean neváhá a napovídá jí, že je jeho žena a vezme ji do svého zchátrálého domova.

Zajímavost: Sám režisér se ve filmu objeví v cameo roli bubeníka.

Originální trailer filmu Přes palubu / Overboard

Děkan Spanley (Dean Spanley) (neděle 2. 3., ČT art, 20.20 - 22.00)

Plakát filmu Děkan Spanley / Dean SpanleyMálo známé novozélandsko-britské komediální drama potěší hlavně tím, že umně přechází od ryzí komiky k melancholii s nostalgickým nádechem. Režírujícímu Tou Fraserovi se daří i jakási snaha o přesah a některá životní moudra prodává velmi dobře a nenásilně. Plusem budiž i to, že i přes téma reinkarnací nesklouzává k lacinému kýči a hře na emoce. V hlavních rolích excelují Peter O'Toole a Sam Neill. Nadšeni budou hlavně milovníci typicky britského suchého humoru, kouzelné atmosféry tamního venkova a také psů. Příjemná záležitost.

Synopse: Horatio Fisk (Peter O'Toole) se po těžkých ranách osudu stal starým bručounem. Jeho syn (Jeremy Northam) se ho snaží rozpýtlit, ale moc se mu to nedaří. Jednoho dne přivede kvůli přednášce o reinkarnaci na návštěvu hinduistického mnicha. Do jejich života zasáhne i kněz Dean Spanley (Sam Neill), jenž má slabost pro maďarské víno, které ho přivádí do stavu extáze. Když je tedy jeho přísun zajištěn, rázem se může církevní hodnostář rozpomínat na to, jak byl kdysi psem.

Zajímavost: Snímek je adaptací novely Lorda Dunsanyho.

Originální trailer filmu Děkan Spanley / Dean Spanley

Výstřel (Blow Out) (pondělí 3. 3., ČT2, 21.55 - 23.40)

Plakát filmu Výstřel / Blow OutNapínavý a skvěle promyšlený thriller režiséra a scenáristy Briana De Palmy vyniká hutnou a v dobrém slova smyslu nepříjemnou atmosférou. Za zmínku stojí i hodně zajímavá kamera Vilmose Zsigmonda a odpovídající hudba Pina Donaggia. Tvůrce tu překvapivě moc neexhibuje, ale spíše umírněně dávkuje napětí a strhující tempo. V hlavní roli se objeví vynikající John Travolta, vedle něhož uvidíte třeba Nancy Allen a Johna Lithgowa. K už tak výtečnému dojmu přispívá i nečekaná a nehollywoodská pointa. Snímek s minimem hluchých míst. 

Synopse: Zvukař Jack Terry (John Travolta) vyrábí pro malou společnost specializovanou na erotické horory zvukové efekty. Když se jedné noci pokouší nahrát šumění větru, je svědkem nehody auta, které se zřítí z mostu. Řidič sice zemře, Jackovi se ovšem podaří zachránit dívku Sally (Nancy Allen). V nemocnici vychází najevo, že auto řídil guvernér McRyan, který se ucházel o post amerického prezidenta. Jeho podřízený (John McMartin) požádá Jacka, aby o dívce vzhledem k okolnostem pomlčel. Celá situace tím ale zdaleka nekončí a do té doby bezvýznamný zvukař se ocitá ve vleku událostí, které ho mohou stát i život. 

Zajímavost: V průběhu natáčení trpěl Travolta nespavostí, což se podepsalo i na jeho vzhledu.

Originální trailer filmu Výstřel / Blow Out

Čest a sláva (úterý 4. 3., ČT2, 21.45 - 23.10)

Plakát filmu Čest a sláva / Čest a slávaNeprávem opomíjený trezorový snímek je další ze studií typicky české povahy, kterých bylo v šedesátých letech natočeno poměrně dost. Režírující Hynek Bočan, který se podílel i na scénáři, do historického dramatu "propašoval" i několik symbolických poselství a jinotajů na tehdy vládnoucí režim. Jelikož se nemohl opřít o výpravu, na které je znát nedostatek financí, musel spoléhat na dobře napsané a silné dialogy a excelentní obsazení, jemuž vévodí Rudolf HrušínskýBlanka Bohdanová, Karel Höger, Iva Janžurová a Josef Kemr. Jedinečná příležitost vidět tento pozapomenutý tuzemský skvost.

Synopse: Na podzim roku 1647 jsou Čechy zdevastované, všude vládne bída a hlad a katolická církev se snaží vymýtit zbytky protestantství. V této těžké době se snaží přežít i rytíř Václav Rynda z Loučky (Rudolf Hrušínský). Dlouho odolává svodům protestantského emigranta Jindřicha Donovalského (Karel Höger), který ho chce vyprovokovat ke vzpouře proti Habsburkům. Když je uzavřen vestfálský mír, vyráží Rynda s hrstkou věrných do sebevražedného boje za čest a slávu.

Zajímavost: Na festivalu v Benátkách roku 1969 získal snímek cenu pro nejlepší zahraniční film. 

Ukázka z filmu Čest a sláva

... a bude hůř (středa 5. 3., ČT2, 22.45 - 00.10)

Plakát filmu ... a bude hůř / ... a bude hůřČeským Lvem za střih oceněné drama je adaptací svérázného a v určité komunitě kultovního románu Jana Pelce. Režírující Petr Nikolaev, který napsal i scénář, se sice oproti předloze drží dost při zemi a ve většině momentů není tolik intenzivní a vulgární, její atmosféru nicméně převedl poměrně věrně. Vychází mu i sázka na takřka autentickou dokumentární výpověď, kterou umocňují černobílá kamera, nestylizované vyprávění a obsazení neznámými tvářemi. Škoda jen, že část literární předlohy zůstala ignorována. Realistická záležitost potěší nejen ty, kteří inkriminovanou dobu zažili.

Synopse: Snímek je uměleckou výpovědí o době, kterou si tzv. prokletí básníci dovedli jen těžko představit. Hlavní hrdinové jsou na svůj undergroundový původ hrdi a pokouší se svou lidovou a vulgární mluvu povýšit na umění. Pozor si ale musí dávat hlavně na všudypřítomnou tajnou policii a vládnoucí režim.

Zajímavost: Kvůli závěrečným scénám v Paříži se hlavní představitel Karel Žídek musel nechat ostříhat.

Trailer filmu ... a bude hůř

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Martin Scorsese natočí Sinatru (18.04.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Ezra (15.03.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem (15.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Iñárritu a Cruise poprvé spolu (23.02.2024 09:32 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Sněhurka provedla poslední loupež a žije šťastně až na věky (09.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- TOP 10: WOODY ALLEN (02.12.2023 09:30 v Články | Žebříčky)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu