Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Oscar: Oscar 2014: Nejlepší herec v hlavní a vedlejší roli

Oscar 2014: Nejlepší herec v hlavní a vedlejší roli

Vydáno: 22.02.2014 17:20 v sekci Články | Publicistika - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Po herečkách přicházejí v naší oscarové analýze na řadu jejich mužští kolegové. K největším favoritům na zisk sošky letos patří herecké duo Matthew McConaughey a Jared Leto z Klubu poslední naděje. Potvrdí svou pozici?

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Oscar je možná už dost zprofanovaný a někdy úplně nesouzní s tím opravdu nejlepším, ale stále je nezpochybnitelným faktem, že každý jeho držitel se stává v podstatě legendou a nabídky se mu začínají jen hrnout. O hercích to platí dvojnásob a pro všechny oceněné znamená vrchol kariéry. Letošní kategorie mužských hlavních i vedlejších výkonů sice má své velké favority, ale může se stát, že dojde k překvapení. Kdo tedy má největší šance?

NEJLEPŠÍ HEREC V HLAVNÍ ROLI

Christian Bale (Špinavý trik)

Amy Adams, Christian Bale ve filmu Špinavý trik / American HustleVeřejností i odborníky milovaný herec se další oscarové nominace dočkal za roli zkušeného podvodníčka, který ale má své zásady a nechce se mu vstupovat na tenký led usvědčování politiků. Spolupráce s režisérem Davidem O. Russellem mu svědčí, neboť předchozí společný kousek Fighter mu pozlacenou sošku nakonec přinesl. Ani jejich další spolupráce nezůstala bez odezvy a Bale se ocitá v pětici nominovaných. Na vítězství to ale nevypadá, protože bodovat budou spíše jeho kolegyně - Špinavý trik je herecký film, což znamená, že každý představitel má svůj moment, kdy vynikne a film jako takový na něm vyloženě nestojí. V jeho prospěch by naopak mohly hrát další z hercových fyzických proměn (tentokrát viditelně přibral a hraje s legrační parukou) a nepopiratelné charisma.

Bruce Dern (Nebraska)

Bruce Dern ve filmu NebraskaSedmaosmdesátiletý herecký veterán je nejstarším nominovaným v této kategorii, což je zřejmě jeho jedinou výhodou v boji s dalšími konkurenty. Ačkoli je černobílý road movie Alexandera Paynea dost chválený, jeho hlavní představitel patří v rámci své kategorie k outsiderům. O filmu jako takovém se příliš nemluví, což vždy šance nominantů jistým způsobem devalvuje. Jak už bylo zmíněno, jedinou Dernovou výhodou budiž jeho pokročilý věk a možnost Akademie ocenit ho za konkrétní roli a ne za přínos kinematografii. Uvidíme, jak to všechno dopadne, velké šance ovšem chicagskému rodákovi osobně nedávám.

Leonardo DiCaprio (Vlk z Wall Street)

Leonardo DiCaprio ve filmu Vlk z Wall Street / The Wolf of Wall StreetJeden z nejlepších herců své generace už za roli bohémského finančního makléře získal Zlatý Glóbus, jenže při lehce alibistickém rozdělení tohoto ocenění do žánrů komedií a dramat to neznamená vůbec nic. Jeden z favoritů herecké kategorie odtáhne tříhodinový opus úplně sám, na což Akademie slyší a podobné výkony oceňuje dost často. Bodíky navíc přidává i bezchybná spolupráce s režírujícím Martinem Scorsesem, který z něho dokáže vyždímat to úplně nejlepší. Proti němu stojí rozhodně fakt, že jeho postava není morálním vzorem, hodně souloží a mluví dost vulgárně, což konzervativní Akademie nevidí ráda. Půjde jen o to, zda se její členové vyhnou předsudkům, nebo se budou držet zajetých kolejí a pojedou na jistotu. 

Chiwetel Ejiofor (12 let v řetězech)

Chiwetel Ejiofor ve filmu 12 let v řetězech / 12 Years a SlaveTvář britského herce patří k těm známějším, jeho jméno už si vybaví málokdo. To se po letošních Oscarech změní, ačkoli není jisté, zda si nakonec pro sošku dokráčí. Otrokářské drama Steva McQueena patří k největším favoritům večera a jeho ústřední představitel rozhodně není bez šancí. Svou roli zahrál velmi zodpovědně a zcela přesně, oproti svým konkurentům možná není tak výrazný a je spíše umírněný, v kontextu celého snímku je to ale přesně to, co bylo potřeba. Zásadní fyzickou proměnu tedy nepodstoupil a jeho výkon netáhne celý film, přesto je jeho šance na zisk Oscara poměrně velká.

Matthew McConaughey (Klub poslední naděje)

Matthew McConaughey ve filmu Klub poslední naděje / Dallas Buyers ClubDlouhá léta vysmívaný herec, jehož poznávacím znamením bylo, že snad ve všech filmech musí sundat košili, letos všechny své kritiky umlčel bravurním výkonem v roli arogantního jezdce rodea, který onemocní AIDS a jeho naděje na delší přežití jsou mizivé. Za fantastické ztvárnění nepříliš sympatické postavy už má doma Zlatý Glóbus, což z něho dělá jednoho z favoritů v oscarovém klání. Pomáhá mu i fakt, že kvůli roli zhubl zhruba dvacet kilo, na což Akademie vždy slyší. Okolností, které by se výrazně stavěly proti němu, příliš není, i proto je pravděpodobné, že si zlatou sošku odnese právě on. 

Šance podle Filmserveru:


NEJLEPŠÍ HEREC VE VEDLEJŠÍ ROLI

Barkhad Abdi (Kapitán Phillips)

Barkhad Abdi ve filmu Kapitán PhillipsDebutující herec somálského původu, který ale od čtrnácti let žije v USA, se uvedl ve velkém stylu a v Greengrassově dramatu udržel krok s hvězdným Tomem Hanksem. Jako pirátský náčelník je fantastický a díky svému vzhledu a původu i autentický. Těžko říci, jak okouzlí Akademii, protože nic výrazně špatně neudělal a ve filmu nikterak nezaniká. Ve velké konkurenci přesto patří k outsiderům, ačkoli právě on by mohl být (doslova) černým koněm této kategorie. Už samotná nominace je ale pro něj takřka vítězství.

Bradley Cooper (Špinavý trik)

Bradley Cooper, Christian Bale ve filmu Špinavý trik / American HustleMiláček fanoušků (a zejména fanynek) se dočkal své další oscarové nominace a opět ho k ní dovedl režisér David O. Russell. V nabité kategorii ale patří k outsiderům, což je možná dobře, protože už jeho nominace vyvolala údiv. V kriminální retro komedii totiž nepředvádí nic extra a skoro po celou dobu zůstává ve stínu svých kolegů. Jeho charisma (a možná i natáčky, které v jedné scéně nosí) ale okouzlilo Akademii natolik, že se rozhodla ho do nejužší pětice uchazečů o Oscara nominovat. U toho zřejmě zůstane.

Jonah Hill (Vlk z Wall Street)

Jonah Hill ve filmu Vlk z Wall StreetStále spíše komediální herec se dočkal už své druhé oscarové nominace za dramatickou roli. Je ale vysoce pravděpodobné, že ani tentokrát ji nepromění. Proti němu stojí jednak fakt, že Vlk z Wall Street je příliš kontroverzní a nemorální film, a také to, že veškerou pozornost v něm na sebe strhl titulní Leonardo DiCaprio. Při jeho kreaci si totiž fascinovaný divák Hilla s lehkou nadsázkou řečeno ani nevšimne. Faktorů, které by svědčily o jeho možném vítězství, je hodně málo. Víc než nominace by bylo obrovské překvapení. 

Michael Fassbender (12 let v řetězech)

Michael Fassbender ve filmu 12 let v řetězech / 12 Years a SlaveCharismatický německý rodák si v otrokářském dramatu svého dvorního režiséra Steva McQueena vyloženě užil svou první ryze zápornou roli a hned si vysloužil nominaci na Oscara. A není se co divit, jako sadistický otrokář je nepřehlédnutelný a chvílemi zastiňuje i hlavního představitele. Ačkoli má méně prostoru, dokáže ho využít na maximum a nedá se mu de facto vůbec nic vytknout. Sošku by si nepochybně zasloužil, konkurence je ale veliká. Přesto patří k mírným favoritům.

Jared Leto (Klub poslední naděje)

Jared Leto ve filmu Klub poslední naděje / Dallas Buyers ClubVycházíme-li ze Zlatých Glóbů, je frontman skupiny 30 Seconds to Mars, který je hercem až ve druhé řadě, jasným favoritem na zisk sošky v této kategorii. V roli transsexuála nemocného AIDS odvádí vskutku sugestivní výkon a jen umocnil dlouhodobé spekulace o své sexuální orientaci. Na plátno se vrátil po čtyřech letech a v průběhu tří týdnů zhubl kvůli úloze o třináct kilo a v kostýmu prý zůstal i při natáčení. Všechny tyto okolnosti mu hrají do karet, protože jsou přesně těmi, které Akademie miluje. Proti ocenění se nestaví tařka nic, takže se nejspíš stane očekávaným vítězem.

Šance podle Filmserveru:

And the Oscar Goes To...

Letošní herecké Oscary se tak dají shrnout jako souboj nezávislého a artovějšího filmu (Klub poslední naděje) s výpravnými záležitostmi, které spoléhají na tvůrčí jistotu a kvalitu. Uvidíme, kdo z něj nakonec vyjde jako vítěz.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 29. 3. 2024 - 4. 4. 2024
TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském K Velikonocům se letos televizní dramaturgové moc neodvázali a vsadili na jistotu v podobě tradičních repríz. Kromě jednoho zapomenutého biblického příběhu tak nejvíc zaujme uvedení rozporuplného dramatu o Dianě Spencer. čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem (15.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Iñárritu a Cruise poprvé spolu (23.02.2024 09:32 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Můj táta hrdina má poslední šanci si vzpomenout (23.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Matka je o zimních prázdninách v trapu a poslouchá hlasy mrtvých (21.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Zimní prázdniny (24.01.2024 12:30 v Novinky | Trailery)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Jeden gól stačí Ferrarimu k zásahu štěstím (03.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Jeden gól (13.12.2023 14:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Trailer: Vládcové nebes (10.11.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Smolný den pro Jana Žižku (03.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Michael Fassbender je Zabiják (28.10.2023 19:04 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Zabijáci rozkvetlého měsíce (21.10.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu