TV tipy: Olympiáda v zajetí Čelistí a filmových experimentů

Vydáno: 07.02.2014 07:00 - Vratislav Šálek | foto: Universal Pictures

Začíná olympiáda a nabídka televizí podle toho vypadá. Velké hity na programu nejsou a divák se musí spokojit s reprízami, případně s trošku náročnějšími a někdy i experimentálními filmy. Jasným hitem je horor Čelisti.
Město duchů (Ghost Town) (pátek 7. 2., Smíchov, 20.00 - 21.45 / sobota 8. 2., 14.15 - 15.55)

Český plakát filmu Město duchů / Ghost TownAčkoli je snímek prezentován jako komedie, jde spíše o vážnější "duchařinu" občas odlehčenou humornými situacemi a hláškami. Režírující David Koepp, který se podílel i na scénáři, spoléhal hlavně na odpovídající odlehčenou atmosféru a atraktivní téma, které ale tak úplně nevytěžil. Nevyhnul se ani tradičním klišé a předvídatelnosti, na druhou stranu ale měl k dispozici zajímavé obsazení v čele s výborným Rickym Gervaisem, jemuž sekundují třeba Téa Leoni, Greg Kinnear nebo Kristen Wiig. Při nevysokých nárocích bude výsledkem příjemná večerní zábava.

Synopse: Mrzutý zubař Bertram Pincus (Ricky Gervais) podstoupí operaci, při níž na chvilku zemře, ale zanedlouho znovu ožije. Posléze zjistí, že získal zvláštní schopnost vidět duchy a komunikovat s nimi. Ti po něm neustále něco chtějí a jeho to spíše otravuje. Přesto se zaplete do intriky někdejšího obchodníka Franka (Greg Kinnear), který chce za každou cenu zabránit novému sňatku své ženy Gwen (Téa Leoni).

Zajímavost: Při natáčení údajně Gervais prohlásil, že jde o poslední film, v němž hraje, ale nemůže mluvit do jeho realizace.

Originální trailer filmu Město duchů / Ghost Town

Město šílenců (Mad City) (pátek 7. 2., Fanda, 20.20 - 22.10 / sobota 8. 2., 12.45 - 14.40)

Plakát filmu Město šílenců / Mad CityZajímavý thriller doplácí především na to, že chtěl být jakousi satirou na soudobou společnost ovládanou médii. Režírující Costa Gavras totiž dostal k dispozici nedotažený scénář, který není strhující, často přešlapuje na místě a objeví se v něm i několik zásadních nesmyslů, které nelze přehlédnout. V lehce nadprůměrných vodách tak snímek kromě slušné režie a solidní atmosféry udržují hlavně výborní herci, jimž dominují John Travolta, Dustin Hoffman a Alan Alda. Víceméně oddechová jednohubka.

Synopse: Ambiciózní novinář Max Brackett (Dustin Hoffman) vyhledává senzace a rád překrucuje informace tak, aby ovlivnil veřejnost. Řízením osudu se ocitne před muzeem, kam se zbraní v ruce vtrhl čerstvě propuštěný člen ochranky Sam Baily (John Travolta), který chce za pomoci násilí získat své místo zpět. Žurnalista vycítí příležitost a rozhodne se konat.

Zajímavost: Náklady na film se vyšplhaly na padesát milionů dolarů.

Originální trailer filmu Město šílenců / Mad City

Čelisti (Jaws) (pátek 7. 2., Nova, 23.20 - 01.30)

Plakát filmu Čelisti / JawsDnes už klasický horor znamenal celosvětový průlom pro tehdy relativně neznámého Stevena Spielberga. Ten si dokázal s omezeným rozpočtem poradit naprosto výborně a vsadil na hrůzu z neviděného, což se mu bohatě vyplatilo. V kombinaci se svou fantastickou režií, hutnou a mrazivou atmosférou a výtečnou oscarovou hudbou Johna Williamse stvořil parádní kousek, který nestárne a slabším povahám stále může navodit strach z koupání v moři. Dodejme ještě, že snímek získal další dva technické Oscary a v hlavních rolích se objeví Roy Scheider, Robert Shaw a Richard Dreyfuss. Není co dodat.

Synopse: Návštěvníky rekreačního střediska Amity vítají písečné pláže, modré nebe a teplé moře. Nikdo ale netuší, že pod hladinou číhá nebezpečný žralok. Když zaútočí, zástupci města se pokoušejí vše utajit a doufají, že se najde někdo, kdo bestii usmrtí. Své štěstí tak zkusí šéf místní policie Brody (Roy Scheider), ichtyolog Hooper (Richard Dreyfuss) a lovec žraloků Quint (Robert Shaw).

Zajímavost: Maketa žraloka je ve filmu dlouhá osm metrů.

Oficiální trailer filmu Čelisti / Jaws

Návrat do budoucnosti 2 (Back to the Future Part II) (sobota 8. 2., Nova, 09.00 - 11.00)

Plakát filmu Návrat do budoucnosti 2 / Back to the Future Part IIBezmála geniální pokračování vynikajícího sci-fi dobrodružství je možná ještě o chloupek lepší, protože pracuje s více časovými liniemi a tvůrci v čele s režisérem Robertem Zemeckisem je dokáží podat přehledně a bezproblémově, aniž by se v nich ztratili oni sami, případně diváci. Nechybí ani pohodová hudba Alana Silvestriho, odlehčená atmosféra a Michael J. Fox a Christopher Lloyd v titulních rolích. Další nestárnoucí klasika, která nikdy nezklame.

Synopse: Marty McFly (Michael J. Fox) musí odcestovat do roku 2015, aby zachránil svého syna před vězením. Jenže věci se vyvíjejí trochu jinak a on je posléze nucen se vrátit do roku 1955, aby zabránil případným změnám o třicet let později. Na jednoho teenagera práce až až.  

Zajímavost: Jelikož Michael J. Fox hraje také svou vlastní budoucí dceru, podstupoval líčení dlouhé čtyři hodiny. 

Oficiální trailer filmu Návrat do budoucnosti / Back to the Future Part II

Sedmikrásky (sobota 8. 2., ČT art, 20.20 - 21.35)

Plakát filmu Sedmikrásky / SedmikráskyExperimentální československá komedie patří dodnes k našim nejodvážnějším filmovým počinům vůbec. Režisérka a spoluscenáristka Věra Chytilová v něm totiž odvyprávěla nelineární, diskontinuitní a interpretačně náročný příběh, který je plný symbolů a jinotajů. Krom toho zaujme i technická stránka, která hodně připomíná komiks a ohromí krásnými kostýmy a zajímavou výpravou. Všechny zmiňované prvky mohou být zároveň někým označeny za hlavní zápory snímku. V hlavních rolích uvidíte málo známé Ivanu Karbanovou a Jitku Cerhovou. Tip pro milovníky formy a estetiky.

Synopse: Marie I (Jitka Cerhová) a Marie II (Ivana Karbanová) jsou dvě mladé ženy, které se rozhodnou být zkažené, protože svět kolem nich je také takový. A tak vyhledávají jakoukoliv legraci, při níž nic netušícím lidem vyvádějí poměrně drsné vtípky. Jenže to jim nestačí, protože chtějí být ještě zkaženější. Příležitostí je pro ně opulentní hostina chystaná v jednom luxusním hotelu. 

Zajímavost: Na Mezinárodním filmovém festivalu v Bergamu získal snímek Velkou cenu.

Mezinárodní trailer filmu Sedmikrásky

Krajina přílivu (Tideland) (sobota 8. 2., ČT art, 22.30 - 00.30)

Plakát filmu Krajina přílivu / TidelandNejbizarnější a nejrozporuplněji přijímaný počin Terryho Gilliama rozhodně nesedne každému. Slavný tvůrce to v něm totiž lehce přehnal se svými typickými vizuálními výjevy a některé halucinogenní scény působí až hororově. Neopomněl pro sebe typickou zvláštní atmosféru a neuchopitelný nádech celého příběhu, který se pohybuje od příjemné hravosti až k takřka perverznosti a úchylnosti. Škoda, že to celé začne být po chvíli monotónní a divácká pozornost je rozptýlena. Tu ale do značné míry udržují perfektní herecké výkony, jimž dominuje malá Jodelle Ferland. Hodně svérázný kousek.

Synopse: Malá Jeliza-Rose (Jodelle Ferland) to má těžké, protože oba její rodiče berou drogy, takže nejsou příliš schopni se o ni starat. Poté, co matka zemře, vydá se s otcem (Jeff Bridges) do Texasu. Zdaleka ale netuší, že teprve tam na ni čekají skutečně podivné věci. 

Zajímavost: Snímek vychází z knihy Mitche Cullina, který si v něm také zahrál malou roli pasažéra autobusu.

Originální trailer filmu Krajina přílivu

Sucker Punch (Sucker Punch) (neděle 9. 2., Nova, 00.30 - 02.20)

Sucker Punch / Sucker PunchPrapodivné fantasy zaujme zejména akčními scénámi, které jsou typické pro režírujícího Zacka Snydera. To tedy znamená, že jsou plné zpomalovaček, opulentních barev a technicky dobře zvládnuté. Postupem času jsou sice monotónní a čím dál delší, to ale paradoxně tolik nevadí, protože příběh nemá co nabídnout a nic moc se v něm jinak neděje. Někoho určitě uchvátí titulní představitelky, mezi nimiž nechybí Abbie Cornish, Emily Browning nebo Vanessa Hudgens. Na noční podívanou ale ideální a vizuálně zajímavá podívaná.

Synopse: Mladá dívka (Abbie Cornish) je svým nevlastním otcem uvržena do blázince, kde se má v nejbližší době podrobit lobotomii. Únik z temné reality jí poskytují snové vize, které nemají hranice a přináší jí nová a nová dobrodružství. Ty ale mohou mít i tragické následky. 

Zajímavost: Hlavní postava promluví až po pětadvaceti miutách.

Originální trailer filmu Sucker Punch / Sucker Punch

Čas, který zbývá (Le Temps qui reste) (neděle 9. 2., ČT art, 20.20 - 22.05)

Plakát filmu Čas, který zbývá / Le temps qui resteV zahraničí relativně dobře hodnocené francouzské drama režiséra a scenáristy Françoise Ozona možná někoho odradí svou snahou samoúčelně šokovat mimo jiné zbytečným množstvím homoerotických scén. Jinak ale jde o solidní záležitost s melancholickou atmosférou, vyváženými emocemi a nádhernou kamerou. V hlavních rolích se objevují neznámé tváře, což zvyšuje pocit autenticity a jakési realističnosti. Když se povznesete nad nedokonalým a v podstatě klišovitým příběhem, dostanete technicky vytříbenou záležitost.

Synopse: Úspěšný módní fotograf Romain (Melvil Poupaud) vychutnává život plnými doušky a užívá si rostoucí popularitu. To se ale změní, když je mu diagnostikována rakovina v posledním stádiu. S vědomím blížícího se konce tak musí muž začít přehodnocovat svůj život a pokusit se stihnout to, co by ještě stihnout chtěl. 

Zajímavost: Snímek byl uveden v oficiální sekci festivalu v Cannes.

Originální trailer filmu Čas, který zbývá / Le Temps qui reste

Škola života (An Education) (pondělí 10. 2., Nova Cinema, 20.00 - 22.00 / úterý 11. 2., 15.25 - 17.15)

Plakát filmu Škola života / An EducationBritsko-americké drama nadchne především pohodovou retro atmosférou, neexhibující a citlivou režií Lone Scherfig a také suverénními hereckými výkony, kterým vévodí na Oscara nominovaná Carey Mulligan, vedle níž se objeví třeba Peter Sarsgaard, Dominic Cooper nebo Alfred Molina. Lehkým zklamáním může být taktéž na Oscara nominovaný scénář pocházející z pera Nicka Hornbyho, jemuž chybí určitá lehkost typická pro jeho knihy. Možná to celé mohlo být o chloupek kratší a přímočařejší.

Synopse: Šestnáctiletá Jenny (Carey Mulligan) žije na počátku šedesátých let na londýnském předměstí a sní o výjimečných zážitcích. Ty by jí možná mohl nabídnout okouzlující David (Peter Sarsgaard), kterého jednoho dne potká. Problém je v tom, že muž je dvakrát starší než ona, což se její rodině vůbec nelíbí. 

Zajímavost: Předlohou filmu se staly memoáry novinářky Lynn Barber, která později proslula agresivně a nesmlouvavě vedenými rozhovory.

Oficiální trailer filmu Škola života / An Education

Sestry Brontëovy (Les Soeurs Brontë) (čtvrtek 13. 2., ČT art, 20.20 - 22.15)

Plakát filmu Sestry Brontëovy / Les soeurs BrontëMálo známé francouzské životopisné drama by mělo potěšit i ty, kteří o životě titulních sester nic moc nevědí. Je sice pravda, že režírující André Téchiné, který si napsal i scénář, občas vypráví příliš překotně a zbytečně rychle stříhá, částečně to ale vynahrazuje působivou a syrovou atmosférou a malebnou kamerou Bruna Nuyttena. Zmínit se musí i excelentní obsazení, v němž září ústřední trio Isabelle Adjani, Marie-France Pisier a Isabelle Huppert. Trošku náročnější kousek.

Synopse: Život sester Emily (Isabelle Adjani), Charlotte (Marie-France Pisier) a Anne (Isabelle Huppert) Brontëových a jejich bratra Branwella (Pascal Greggory) nebyl vůbec jednoduchý. Od žen se očekávala jen práce kolem domácnosti a svobodomyslnost a vzdělání bylo spíše přítěží. Není tak divu, že díla všech tří sester, která otevřeně popisovala tehdejší společnost, nebyla vůbec úspěšná a přijímaná. 

Zajímavost: Původní stopáž dosahovala délky tří hodin, posléze byla ale o hodinu zkrácena.

Originální trailer filmu Sestry Brontëovy / Les Soeurs Brontë


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY