Z oscarových nominací byl jeden film vyřazen

Vydáno: 31.01.2014 13:00 - | foto: facebook tvůrce

O Oscara v kategorii Nejlepší píseň se nakonec budou ucházet pouhé čtyři filmy, jelikož pátý - Alone Yet Not Alone - byl kvůli porušení pravidel Akademie diskvalifikován. Proč se tak stalo a existuje precedens?
Fotografie z filmu  / Alone Yet Not AloneV historii Oscarů se pouze pětkrát stalo, že by byl vyřazen snímek, který byl v některé z kategorií nominován. Nejznámější je nejspíš nenominování Nina Roty za hudbu k prvnímu Kmotrovi, protože se zjistilo, že část jeho kompozice byla ke slyšení již ve snímku Fortunella z roku 1958. Uvedený případ je ale výlučný sám o sobě, protože Akademie na nesplnění podmínek přišla zavčas a Kmotr se mezi pětici nominovaných nedostal.

Hudební kategorie na sebe dovede upoutat pozornost. Není ani třeba chodit do dávnější minulosti, stačí si vzpomenout na diskuze vyvolané kolem Temného rytíře. Komiksová adaptace se o Oscara nemohla ucházet, protože se na snímku podíleli dva skladatelé (což odporuje pravidlům) a bylo sporné užití motivů z Batman začíná (což ale příliš nevadí, stačí si vzpomenout na druhý a třetí díl Pána prstenů či Skyfall).

Fotografie z filmu  / Alone Yet Not AloneA porušení předpisů je i důvodem, proč byla píseň Alone Yet Not Alone ze stejnojmené náboženské agitky vyřazena z pětice nominovaných v kategorii Nejlepší původní píseň. Textař Bruce Broughton totiž napsal několika z celkem 239 členů Akademie e-mail v době, kdy se rozhodovalo o nominacích, což se nesmí, protože je to považováno za přímé ovlivňování. Samozřejmě nepřímé v podobě větší frekventovanosti písně v médiích je naprosto v pořádku, zvlášť když za vámi stojí velké studio, jež je součástí nadnárodního konglomerátu.

A zatímco Broughtona vyřazení mrzí, ostatní textaři/textařky, skladatelé/skladatelky a zpěváci/zpěvačky, kteří byli v užším seznamu, se dovolávají doplnění pátého nominovaného songu. Akademie ale dala najevo, že se již nic měnit nebude a o Oscara za píseň se bude ucházet na konec pouze čtveřice snímků (Já padouch 2, HerLedové království a Mandela: Long Walk to Freedom).

Z oscarových nominací vyřazená piseň k filmu Alone Yet Not Alone.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY