TV tipy: Návrat do budoucnosti s komediemi i dramaty

Vydáno: 31.01.2014 07:00 - Vratislav Šálek | foto: Universal Pictures

Zajímavě žánrově namíchaný je náš aktuální televizní výběr, který by měl uspokojit snad každého. Najdete v něm mimo jiné jedno legendární sci-fi dobrodružství, velkolepé čínské drama nebo hollywoodský debut Karla Rodena.
Návrat do budoucnosti (Back to the Future) (sobota 1. 2., Nova, 09.05 - 11.05)

Plakát filmu Návrat do budoucnosti / Back to the FutureÚvod dnes už legendární dobrodružné sci-fi trilogie nezestárl ani o chloupek a pořád skvěle baví. Režírující Robert Zemeckis vsadil na svižné tempo, brilantně zachycené vtipné situace a hlavně se mohl opřít o takřka geniální scénář, který je přehledný a absolutně se neztrácí v několika časových rovinách. Navrch přidal fantastické obsazení v čele s Michaelem J. Foxem a Christopherem Lloydem. Těžká klasika, která nepotřebuje mnoho komentářů.

Synopse: Marty McFly (Michael J. Fox) je typický teenager, který má starosti úměrné svému věku. Jenže zároveň má kamaráda v podobě lehce šíleného vědce Emmetta Browna (Christopher Lloyd), který sestrojil stroj času. A s jeho pomocí pošle Martyho do roku 1955, aby ho v praxi vyzkoušel. Jenže všechno se trochu zkomplikuje a hrozí, že historie jejich životů bude nenávratně změněna. 

Zajímavost: Strojem času měla být původně lednička, až posléze se přešlo na automobil.

Originální trailer filmu Návrat do budoucnosti / Back to the Future

Nikdy neříkej nikdy (Never Say Never Again) (sobota 1. 2., ČT2, 20.00 - 22.15)

Plakát filmu Nikdy neříkej nikdy / Never Say Never AgainJediná neoficiální bondovka je dost atypická a prakticky všechny agentovy atributy tu chybí. Ikonickou roli si naposledy vystřihl Sean Connery, který souzněl s většinou parodickým duchem filmu, který se nebere vážně. Režírující Irvin Kershner sice natočil pár výborných akčních scén, na druhou stranu se ale nevyhnul zbytečně pomalému tempu a občasné nudě. Bondgirl propůjčila svou tvář krásná Kim Basinger, jako hlavní zloduši se představili nevýrazní Max von Sydow a Klaus Maria Brandauer. Vyloženě potěší jen minirolička Rowana Atkinsona. Záležitost hlavně pro fanoušky.

Synopse: Organizace SPECTRE unesla dvě letadla s jadernými střelami a s jejich pomocí chce vydírat světové mocnosti. Po jejich stopách se vydává James Bond (Sean Connery), který se dostane až k nebezpečnému Largovi (Klaus Maria Brandauer) a jeho asistentce Fatimě Blush (Barbara Carrera). Nečekanou pomocnicí se mu ovšem stává Largova odvržená milenka Domino (Kim Basinger). Času mají ale dost málo.

Zajímavost: Funkci asistenta pro bojová umění zastával u filmu tehdy neznámý Steven Seagal

Originální trailer filmu Nikdy neříkej nikdy / Never Say Never Again

Následky otřesu (Tangshan Dadizhen) (sobota 1. 2., ČT art, 20.25 - 22.35)

Plakát filmu Následky otřesu / Tangshan DadizhenU nás takřka neznámé čínské drama vychází z reálných událostí a zaujme hlavně zhruba čtyřminutovou scénou zemětřesení, která je natočená mrazivě realisticky. Režírující Feng Xiaogang navíc dostal k dispozici vysoký rozpočet, který je vidět především na trikové úrovni a celkové výpravě. Tempo je sice pozvolné a občas tu nepříjemně vykoukne propaganda politického režimu, ústřední příběh je ale natolik silný, že většinu výtek překryje. Když se smíříte s typicky asijským přehráváním, budete mít co dělat s opravdu zajímavým a emočně bohatým snímkem. 

Synopse: 27. července 1976 zasáhlo město Ťan-šan ničivé zemětřesení. V jednom domě zůstanou pod troskami uvězněna sedmiletá dvojčata. Když se k nim dostanou záchranáři, zjistí, že mohou zachránit pouze jedno, protože jakmile mu uvolní cestu, druhé zemře. Jejich matka (Fan Xu) tak stojí před děsivou a prakticky nemožnou volbou.

Zajímavost: Jde o první vysokorozpočtový film pro IMAX natočený mimo území USA.

Originální trailer filmu Následky otřesu / Tangshan Dadizhen

15 minut (15 minutes) (sobota 1. 2., Fanda, 21.55 - 23.55 / neděle 2. 2., 03.00 - 04.55)

Plakát filmu 15 minut / 15 MinutesJinak tuctový a ryze průměrný thriller u našince o několik úrovní povyšuje v Hollywoodu debutující a naprosto fantastický Karel Roden, jehož kreace je děsivá a nezapomenutelná. Suverénně tu přehrál mimo jiné i legendárního Roberta De Nira a dal o sobě vědět vskutku razantně. O to větší škoda je, že režisér a scenárista John Herzfeld přišel s tak rutinní záležitostí a jeho snaha o satiru na současná média a touhu po slávě vyznívá naprázdno. Typická večerní oddechovka.

Synopse: Emil (Karel Roden) a Oleg (Oleg Taktarov) se vracejí do New Yorku pro svůj podíl z dávné loupeže. Když zjistí, že peníze jsou pryč, vyřeší vše razantně a jejich tehdejšího kumpána brutálně zabijí. Případ dostává na starost detektiv Eddie Flemming (Robert De Niro), jenž je jím naprosto šokován. Čas ubíhá a jedinou stopou zůstává klíčová svědkyně, po které se slehla zem. Nic jednoduchého ho tedy nečeká. 

Zajímavost: Taktarov všechno skutečně natáčel na domácí videokameru.

Originální trailer filmu 15 minut / 15 Minutes

Tropická horečka (Jungle Fever) (sobota 1. 2., Barrandov, 23.40 - 02.15)

Plakát filmu Tropická horečka / Jungle FeverMéně známý počin uznávaného Spikea Lee je typickou ukázkou jeho práce. Nechybí tedy realistické úvahy na téma rasové segregace a nerovnosti lidí, kouzelná atmosféra New Yorku a v neposlední řadě také civilní a precizní režie. Atraktivní budiž fakt, že příběh je zajímavou variací na Romea a Julie, což skoro vždy funguje. Spolehliví jsou také herci, mezi kterými se objeví třeba Wesley Snipes, Samuel L. Jackson, John Turturro nebo Annabella Sciorra. Vytýkat lze přehnanou délku a neuspokojivý a nepovedený konec.

Synopse: Černoch Flipper Purify (Wesley Snipes) je úspěšný architekt, jemuž je přidělena sekretářka italoamerického původu (Annabella Sciorra). Ačkoli ji muž nejprve opovrhuje a dává jí najevo své lepší sociální postavení a dobírá si jí kvůli barvě kůže, přeroste jejich vztah později v sexuální rovinu. Jelikož je ale segregace v plném proudu a Flipper je ženatý, nemůže jejich partnerství skončit dobře.

Zajímavost: Samuel L. Jackson byl při zahájení natáčení pouhé dva týdny po léčbě z drogové závislosti, jeho strhaný výraz tedy není dvakrát hraný.

Originální trailer filmu Tropická horečka / Jungle Fever

To byl zítra flám (Hot Tub Time Machine) (pondělí 3. 2., Prima, 23.25 - 01.25)

Plakát filmu To byl zítra flám / Hot Tub Time MachineU čtyři roky staré dobrodružné sci-fi komedie silně záleží na diváckém přístupu. Pokud jste dříve narozeni, případně patříte k nostalgikům, bude se vám snímek, který hodně těží z atmosféry osmdesátých let, líbit. Připravte se ale na to, že režírující Steve Pink se nevyhýbá fekálnímu humoru a tělesných tekutin je tu opravdu hodně. Z hereckého ansámblu je suverénně nejznámější John Cusack, ale menší roličky si tu střihnou i někteří aktéři z "osmdesátek". Pokud se vám tvůrci trefí do noty, milerádi odpustíte i v podstatě nesmyslný a epizodický děj.

Synopse: Čtveřice kamarádů ze studentských let je svým současným životem dost zklamaná, proto se rozhodne připomenout si bezstarostné dny a oživit ideály z mládí. Netuší ale, že se jí to podaří takřka doslova. Po bouřlivém večírku se všichni ocitají v roce 1986 a jejich současný život začíná znovu.

Zajímavost: Snímek se natáčel v lyžařském středisku Fernie v Britské Kolumbii.

Oficiální trailer filmu To byl zítra flám / Hot Tub Time Machine

Královský omyl (úterý 4. 2., ČT2, 21.50 - 23.15)

Plakát filmu Královský omyl / Královský omylMálo známé československé historické drama je silné obzvláště v dialozích a logicky tím pádem i v konverzačních scénách. Jeho režisér a scenárista Oldřich Daněk na ně byl totiž specialista, což zde potvrdil měrou vrchovatou. Atraktivitě přidávají nejednoznačné postavy skvěle zahrané tehdejší elitou, mezi kterou nechybí kupříkladu Miroslav Macháček, Luděk Munzar, Jana Hlaváčová nebo Martin Růžek, a skryté podobenství. Zamrzí jen drhnoucí nedialogové scény. Výtečný kousek nejen pro milovníky historie.

Synopse: Královský podkomoří je obviněn ze zrady a uvězněn. Ačkoli se podezření ukáže jako neopodstatněné, zůstává muž ve vězení, protože král se nikdy nemýlí. Zachránilo by ho jedině přiznání, protože poté by mu panovník udělil milost. To ale hrdý sluha nepřipustí.

Zajímavost: Natáčení probíhalo na hradě Švihov.

Upoutávka na film Královský omyl

Gejša (Memoirs of a Geisha) (středa 5. 2., Nova Cinema, 20.00 - 22.45 / čtvrtek 6. 2., 14.50 - 17.20)

Plakát filmu Gejša / Memoirs of a GeishaAmerické romantické drama je po technické stránce precizní a je dokonalou ukázkou hollywoodského velkofilmu. Režírující Rob Marshall v podstatě nedělá nic špatně a servíruje opulentní a oscarovou výpravu, lehce kýčovité a barevné scény, krásnou a taktéž Oscarem oceněnou kameru, atraktivní exteriéry,  nádherné kostýmy (do třetice Oscar) a v neposlední řadě i výborné obsazení, v němž uvidíte mimo jiné Zhang Ziyi, Kena Watanabeho, Michelle Yeoh nebo Li Gong. Problémem je ovšem vyprázdněný a laciný příběh bez potřebné hloubky a zajímavých postav. Lehce nadprůměrnému výsledku nepomáhá ani přehnaná délka.

Synopse: Těsně před druhou světovou válkou je malá japonská holčička odtržena od chudých rodičů a je nucena živit se jako gejša. Přestože v domě má nebezpečnou rivalku (Michelle Yeoh), dokáže se jejím intrikám ubránit a vyroste z ní legendární Sayuri (Zhang Ziyi). Ta dokáže okouzlit nejmocnější muže své doby, jenže její srdce patří tomu, kdo je zcela mimo její možnosti.

Zajímavost: Kostyméři vytvořili kvůli filmu dvě stě padesát ručně malovaných kimon.

Originální trailer filmu Gejša / Memoirs of a Geisha

Mistři (středa 5. 2., ČT2, 21.55 - 23.15)

Plakát filmu Mistři / MistřiNedoceněné tuzemské drama je ironickým a zároveň posmutnělým pohledem na zpackané životy několika venkovských lidí. Režírující Marek Najbrt tu otevřeně upozornil na typicky české nešvary včetně xenofobie a rasismu a krutě tím narazil. Přitom nabízí citlivou a přesnou režii, depresivní atmosféru a několik povedených vtipů. Navrch si připočtěte excelentní obsazení, jemuž dominují Českými lvy ocenění Jan Budař a Klára Melíšková, které doplňují třeba Jiří Ornest nebo Josef Polášek. Při troše shovívavosti se povznesete i nad absencí nosného příběhu a místy lehce ochotnickým nádechem. 

Synopse: Zdevastovaná vesnička kdesi v pohraničí má plno svérázných obyvatel, pro které je hokej víc než jen sport. Pomocí něj si realizují vlastní touhu po vítězství, obdivu a moci. Většina se jich schází před dosluhující televizní obrazovkou v místní hospodě, jejíž zadlužený majitel (Leoš Noha) už po nich ani nechce peníze za útratu. Když utkání skončí, vrací se všichni ke svým víceméně nelichotivým životům. 

Zajímavost: Snímek získal Českého lva i za střih.

Upoutávka na film Mistři

Síla lásky (Creation) (čtvrtek 6. 2., ČT art, 20.25 - 22.10)

Plakát filmu Síla lásky / CreationBritské drama je sice uváděno jako životopisné, ale spíše jde o silný příběh o muži, který změnil několik do té doby pevně stanovených společenských názorů. Režírující Jon Amiel kladl důraz na precizní dobovou výpravu, odpovídající atmosféru a atraktivní a emocemi hýřící příběh. Do hlavních rolí manželů obsadil skutečné manžele Paula Bettanyho a Jennifer Connelly, čímž snímku dodal další zajímavý rozměr. Mezi zápory bývají zmiňovány občasné opakování se a nuda. Spokojenost by se ale dostavit měla.  

Synopse: Přírodovědec Charles Darwin (Paul Bettany) napsal po zdrcující ztrátě nejstarší dcery knihu, jejíž vědecká náplň silně kontrastovala s dogmatickými názory tehdejší společnosti, které zastávala i jeho nábožensky založená manželka (Jennifer Connelly). Podaří se mu i v tak těžké době a po vydání kontroverzního díla udržet vztah?

Zajímavost: Darwinova manželka byla zároveň jeho sestřenicí a společně měli deset dětí. 

Oficiální trailer filmu Síla lásky / Creation


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY