TV tipy: Neznámý Liam Neeson a francouzská dramata

Vydáno: 24.01.2014 07:00 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Zvýšený výskyt méně známých fracouzských dramat hlásí tento týden náš televizní výběr. Mimo nich najdete i dramata jiná, která jsou ale většinou určená náročnějšímu divákovi. Jednou z mála oddechovek je akční thriller Neznámý.
Policie (Police) (sobota 25. 1., Nova Cinema, 00.05 - 02.00 / 04.15 - 06.30)

Plakát filmu Policie / PoliceMálo známé francouzské krimidrama spoléhá zejména na realistické vykreslení všedního života, kterým byl jeho režisér Maurice Pialat proslulý. Těšte se tedy na syrovou atmosféru, místy drsné scény a slušnou akci. V hlavních rolích se objeví velmi dobří Gérard Depardieu a Sophie Marceau. Škoda, že tvůrce zbytečně rozmělnil tempo, které je dost rozvláčné a už tak tuctový příběh obohatil o zbytečnou romantickou linii. Přesto milovníky evropské filmové školy víceméně uspokojí.  

Synopse: Mladý policejní inspektor Mangin (Gérard Depardieu) je na stopě obávaných pašeráků drog. Podaří se mu zatknout jednoho z šéfů bandy (Jonathan Leïna) a jeho milenku Norii (Sophie Marceau). Ta je však propuštěna z vězení a okamžitě gangu ukradne zásobu drog a dva miliony franků. Netuší ale, jakému nebezpečí sama sebe a svého advokáta vystavuje.

Zajímavost: Depardieu získal v roce 1985 na MFF v Benátkách za svou roli Volpiho pohár.

Originální trailer filmu Policie / Police

Neznámý (Unknown) (sobota 25. 1., Nova, 20.20 - 22.25 / neděle 26. 1., Nova Cinema, 16.15 - 18.20)

Plakát filmu Neznámý / UnknownNad koprodukčním akčním thrillerem nemá smysl moc přemýšlet, protože jinak se v něm najde dost chyb a logických nesmyslů. Výsledek si to ani nezaslouží, neboť režírující Jaume Collet-Serra vše výborně natočil, naservíroval solidní a přehlednou akci a navrch přidal i skvělou atmosféru. Potěší i poměrně nečekaný závěrečný zvrat. Jistotou je Liam Neeson v titulní roli, kterého doplňují výborní Bruno Ganz, Aidan Quinn a snesitelná Diane Kruger. Velmi příjemná žánrovka na víkendový večer.

Synopse: Dr. Martin Harris (Liam Neeson) se po autohavárii v Berlíně probere z komatu a zjistí, že ho jeho vlastní žena (January Jones) vůbec nepoznává a jeho identitu si přivlastnil úplně cizí muž (Aidan Quinn). Úřady, které mu nevěří, ho naprosto ignorují a navíc ho pronásledují nájemní vrazi  Nečekaným spojencem se mu stává záhadná žena (Diane Kruger), s níž se pouští do pátrání, na jehož konci by mělo být poznání, kdo skutečně je.

Zajímavost: Natáčelo se mimo jiné i ve studiu Babelsberg, což je nejstarší komplex filmových studií.

Originální trailer filmu Neznámý / Unknown

Transport z ráje (sobota 25. 1., ČT art, 20.25 - 21.55)

Plakát filmu Transport z ráje / Transport z rájeMéně známé československé drama z období holocaustu vychází z povídkového románu Arnošta Lustiga, což prozradí mnohé. Na rozdíl od jiných adaptací je však tato zvláštní v tom, že režírující Zbyněk Brynych se pokouší o objektivnost a pouhé sledování děje. To může na někoho působit chladně a bez jakýchkoli emocí. Drsných, syrových a těžce depresivních scén se ovšem divák dočká, čímž by to mělo být kompenzováno. V hlavních rolích čekejte Zdeňka Štěpánka, Ilju Prachaře, Ladislava Peška nebo Vlastimila Brodského. Málo vysíláný tuzemský skvost.

Synopse: Terezín je klidné a šťastné město, jehož obyvatelé mají radost ze života. Jenže jde jen o iluzi vytvořenou za účelem propagandistického filmu. Generál SS Knecht (Jindřich Narenta), který tu koná inspekční cestu, nařizuje transport do vyhlazovacího tábora. Zprávu se mu ale nepodaří utajit a ta se rozšíří mezi vězně. Nastává všeobecná panika.

Zajímavost: Natáčení skutečně probíhalo v prostorech terezínského ghetta.

Ukázka z filmu ani upoutávka k němu nejsou dostupné.

Tetro (Tetro) (sobota 25. 1., ČT art, 22.50 - 00.55)

Plakát filmu Tetro / TetroKoprodukční drama slavného Francise Forda Coppoly zaujme zejména po formální stránce. Ta je totiž naprosto vytříbená a například nádherná černobílá kamera je fascinující a vytváří opulentní a krásné obrazy. Taktéž tempo je příhodně pomalejší až meditativní, aby si divák mohl vše vychutnat. K tomu přispívají i výborní Vincent Gallo a Alden Ehrenreich v titulních rolích. Problém je s příběhem, který bohužel nemá daleko k telenovelám a neoslní ani nedůvěryhodnou pointou. Ke cti budiž tvůrci přičtena občasná ironie a sarkasmus. Tip pro milovníky filmové estetiky a úchvatných kompozic.

Synopse: Bennie (Alden Ehrenreich) se vydává do Buenos Aires, aby našel svého zmizelého bratra. Ten býval slibným spisovatelem, nyní je však pouhým stínem svého bývalého já. Jednoho dne Bennie objeví bratrovu téměř dokončenou hru, která může být vodítkem k pochopení jejich společné minulosti a vyřešení vzájemného vztahu.

Zajímavost: Coppola považuje snímek za to nejkrásnější a nejosobnější, co kdy natočil.

Oficiální trailer filmu Tetro / Tetro

Klíč k minulosti (Elle s´appelait Sarah) (neděle 26. 1., ČT art, 20.25 - 22.15)

Plakát filmu Klíč k minulosti / Elle s'appelait SarahFrancouzské drama líčí méně známou etapu francouzské historie, čímž je rázem atraktivnější. Režírující Gilles Paquet-Brenner nastoluje solidní tempo a hlavně zajímavý a celistvý příběh. Neopomíná ani silné emoce a pár ryze symbolických a alegorických momentů. Vše podmalovává působivou a přesnou hudbou Maxe Richtera. O to víc pak vynikne, že v druhé polovině zvolní a už nemá příliš co nabídnout a ke konci také nudí. Ze známějších tváří se objeví jen standardně dobrá Kristin Scott Thomas. Lehce náročnější záležitost.

Synopse: V červenci 1942 je desetiletá Sarah (Mélusine Mayance) spolu se svými rodiči zadržena pařížskou policií, která zatýká židovské rodiny. Ve snaze zachránit bratra ho zamkne do skříně a slíbí mu, že až bude po všem, vrátí se pro něho. O skoro sedmdesát let později její příběh zkoumá novinářka Julia (Kristin Scott Thomas), která ani netuší, jak moc jí tato událost prozradí o jejím vlastním životě.

Zajímavost: Událost, o níž film vypráví, byla ve své domovině v plném rozsahu odhalena až roku 1995.

Originální trailer filmu Klíč k minulosti / Elle s´appelait Sarah

Nelítostný souboj (Adieu, poulet) (neděle 26. 1., ČT2, 22.05 - 23.35)

Plakát filmu Nelítostný souboj / Adieu, pouletMálo známé francouzské krimidrama ze zlatého období tamních podobných žánrovek potěší především milovníky tzv. staré školy. Režírující Pierre Granier-Deferre nikam nespěchá a důraz klade především na hutnou atmosféru a syrový příběh, který je nadčasový a nadnárodní. Kladem budiž i nepředvídatelná zápletka s pro někoho možná šokujícím závěrem. Třešničkou na dortu jsou i výtečně hrající Lino VenturaPatrick Dewaere a Victor Lanoux, na nichž film do značné míry stojí. Pokud se vám tvůrci trefí do noty, příliš chyb tu nenajdete.

Synopse: Předvolební boj o první místo na radnici jednoho francouzského městečka skončil tragédií, když se soupeřící tábory příznivců vzájemně napadly. Vůdce násilníků podporujících současného starostu Portor (Claude Brosset) ubil jednoho protivníka k smrti, zastřelil zasahujícího policistu a uprchl z místa činu. Případ dostává na starost komisař Verjeat (Lino Ventura). Jeho snahu však záměrně brzdí starosta (Victor Lanoux), který se obává případné kompromitace. Podaří se mu dokonce dosáhnout Verjeatova přeložení. Jenže ani to svědomitého policistu nezastaví. 

Zajímavost: Snímek byl inspirován skutečnou událostí, která se stala v roce 1971.

Originální trailer filmu Nelítostný souboj / Adieu, poulet

Je to i můj život (My Sister´s Keeper) (pondělí 27. 1., Nova Cinema, 20.00 - 22.05 / úterý 28. 1., 15.30 - 17.25)

Plakát filmu Je to i můj život / My Sister's KeeperOd začátku amerického psychologického dramatu je patrné, že jde o tzv. citovou vydíračku a hru na divákovy emoce, přesto se v závěru slzám ubrání málokdo. Režírující Nick Cassavetes totiž prokázal obrovskou zkušenost a nenaservíroval pouhý kýč, ale hodně silný a emotivní příběh, který pojal až syrově realisticky. Pravdou je, že ke kýženému efektu mu pomohlo i obsazení upřímných dětských herců, kterým vévodí Abigail Breslin. Ti se neztratili ani ve vybrané společnosti kupříkladu Aleca Baldwina, Cameron Diaz nebo Jasona Patrica. "Doják" na začátek týdne.

Synopse: Jedenáctiletá Anna Fitzgerald (Abigail Breslin) má své nemocné sestře darovat jednu ledvinu. Jenže z ničeho nic se začne domáhat svého práva a dokonce si najme i zkušeného obhájce (Alec Baldwin). Tento šokující akt tak rodinu buď navždy rozdělí, nebo donutí k sounáležitosti a poznání sebe sama.

Zajímavost: Film je natočen podle stejnojmenného románu Jodi Picoult, konec je však radikálně změněn.

Oficiální trailer filmu Je to i můj život / My Sister´s Keeper

Já, Natálie (Me, Natalie) (čtvrtek 30. 1., ČT2, 09.00 - 10.45)

Plakát filmu Já, Natálie / Me, NatalieKomediální drama z konce šedesátých let sice lehce zastaralo a v dnešní době už nemá čím překvapit, přesto za vidění stojí. Režírující Fred Coe dokázal vyvážit humor a vážnější momenty, takže nic výrazně nepřevažuje, což je jedině dobře. Univerzálně platný příběh o strastech mladé dívky navíc natočil svižně, s nadhledem a vtipnou ironií a doplnil ho příjemnou hudbou Henryho Manciniho. V hlavní roli uvidíte obstojnou Patty Duke. Zápory jsou určitá naivita a dost rozvleklé tempo.

Synopse: Už jako dítě si Natalie Miller (Patty Duke) myslela, že je ošklivá. Po neshodě s rodiči se odstěhuje do podnájmu a získá práci v klubu, kam dojíždí na motorce. Tady potká okouzlujícího Davida (James Farentino), se kterým má milostný poměr. Zanedlouho se ale dozví, že je ženatý. 

Zajímavost: Ve snímku debutoval Al Pacino. Ve svém minutovém výstupu si zahrál protřelého a sebevědomého playboye. 

Ukázka z filmu Já, Natálie / Me, Natalie

Hvězdná brána: Návrat (Stargate: Continuum) (čtvrtek 30. 1., Fanda, 20.20 - 22.45 / pátek 31. 1., 04.05 - 05.40)

Plakát filmu Hvězdná brána: Návrat / Stargate: ContinuumCelovečerní zakončení populárního televizního seriálu je určeno zejména jeho pravidelným divákům. Jen ti ocení nostalgickou atmosféru, spoustu odkazů na předchozí díly a série a camea snad všech oblíbených postav. Režírující Martin Wood sice nedostal k dispozici závratný rozpočet, což je vidět hlavně na úrovni digitálních triků, to by ale zásadně vadit nemělo. Horší je to s příběhem, který už je dle ohlasů dost nastavovaný a marně hledá nosné téma. Příznivci ságy si ale snímek ujít nenechají i z toho důvodu, že se dočkají i vzývaného Richarda Deana Andersona. Ryze fanouškovská záležitost. 

Synopse: Poté, co Teal´c (Christopher Judge) s Valou (Claudia Black) zmizí, uvědomí si tým, že časová linie byla změněna a program Stargate už neexistuje. Carter (Amanda Tapping), Daniel (Michael Shanks) a Mitchell (Ben Browder) cestují časem zpět na místo, kde došlo ke změně historie. Jenže ani tato výprava není bez komplikací.

Zajímavost: Snímek vznikal za vydatné podpory amerického letectva a námořnictva.

Oficiální trailer filmu Hvězdná brána: Návrat / Stargate: Continuum

Camille Claudelová (Camille Claudel) (čtvrtek 30. 1., ČT art, 20.25 - 23.15)

Plakát filmu Camille Claudelová / Camille ClaudelNa dva Oscary nominované francouzské životopisné drama předkládá osudy slavné sochařky, jejíž život byl plný zajímavých a pro ni ne úplně příjemných zvratů. Režírující Bruno Nuytten sice někdy zbytečně sklouzává k přílišnému artu, po většinu malinko přetažené tříhodinové stopáže ale nenudí a umně nahlíží pod povrch komplikované osobnosti. V paměti ale utkví hlavně po zásluze na Oscara nominovaná Isabelle Adjani, která náročnou roli zvládla famózně a psychickou proměnu umělkyně zachytila naprosto dokonale. Dobrý je i Gérard Depardieu v roli jejího milence. Depresivní záležitost pro náročného diváka. 

Synopse: Stárnoucí sochař Auguste Rodin (Gérard Depardieu) se zamiluje do mladičké Camille Claudel (Isabelle Adjani). I ona má talent na sochařinu, v čemž ji Auguste podporuje a stává se také jejím učitelem. Problém ovšem nastane, když ho žena začne umělecky přerůstat a vystupovat z jeho stínu.

Zajímavost: Alain Cuny, který hraje otce sourozenců Claudelových, se v roce 1944 setkal se skutečným Paulem Claudelem. 

Originální trailer filmu Camille Claudelová / Camille Claudel


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY