Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Cliffhanger

Stroj času: Na vlnách adrenalinu v Cliffhangerovi

Vydáno: 25.01.2014 12:00 v sekci Recenze | Stroj času - Václav Limberk | foto: Carolco/TriStar

Cliffhanger je jízda horskou dráhou, jak nazval jeden ze svých nejúspěšnějších akčních trháků režisér filmu, Renny Harlin. Natočil snímek, za který se nemusí stydět on, ani jeho hlavní představitel Sylvester Stallone.

CliffhangerRecenzoval/a Václav Limberk dne 25.01.2014 12:00. Cliffhanger je jízda horskou dráhou, jak nazval jeden ze svých nejúspěšnějších akčních trháků režisér filmu, Renny Harlin. Natočil snímek, za který se nemusí stydět on, ani jeho hlavní představitel Sylvester Stallone. Hodnocení: 4
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Na začátku devadesátých let vypadalo všechno růžově, alespoň pro finského režiséra Rennyho Harlina, který se úspěšně etabloval v Hollywoodu. Tehdy měl za sebou čtvrté pokračování Noční můry v Elm Street a druhý díl Smrtonosné pasti . Oba filmy byly komerčně úspěšné a v případě Smrtonosné pasti 2 se jednalo o vyložený trhák, který komerčně překonal dokonce i jedničku. Není tedy divu, že se musel Harlin cítit jako "bůh", pro kterého nic není nemožné. Nepochybně tehdy zažíval velkou vlnu euforie a filmařského sebevědomí a vypadalo to, že ho nic nemůže zastavit.

Fotografie z filmu  / CliffhangerSylvester Stallone na tom byl trochu jinak. Po třetím Rambovi, který už do kina tolik diváky netáhnul jako ještě druhý díl, se rozhodl razantně změnit cestu, kterou se od dob Rockyho ubíral. První vlaštovkou změny byl Kriminál, potom akční komedie Tango a Cash a konečně i pátý Rocky, který se ale zoufale nepovedl. Pak bylo dokonce ještě hůř, když se Sly rozhodnul, že ukáže světu i své komediální vlohy. Neukázal a nedokázal. Oscar a především děsuplná komedie s příšerným názvem Stůj, nebo maminka vystřelí, kterou později Stallone nazval "nejhorším filmem ve vesmíru", dopadly bídně a v druhém případě přímo katastrofálně. Nedalo se nic dělat, Stallona lidi milují, ale jen jako Rockyho nebo Ramba. Musel proto zpět tam, kam patří, tedy do akčního filmu. A tak přijal roli horského vůdce v "přepadení v horách".

Gabe Walker (Stallone) žije vcelku dobrodružný život záchranáře americké horské služby ve Skalistých horách. Má tam svou přítelkyni Jessie (Janine Turner), pilotku helikoptéry a také kámoše Hala (Michael Rooker), který podobně jako on zachraňuje zatoulané turisty. Vše se změní ve chvíli, kdy v horách tragicky zahyne Halova přítelkyně. Kdo za její smrt může? Gabe, který byl poslední, kdo se jí díval do očí, nebo Hal, který jí nezodpovědně vzal na příliš těžký výstup? Po nějaké době se Gabe vrací, ale jen, aby si odvezl Jessie. Jeho plány však zhatí vzdušná loupež - Eric Qualen (John Lithgow) se svou bandou uloupí sto milionů dolarů, jenže jejich lup i oni skončí ve Skalistých horách. Nezbývá než povolat do akce Gabea a Hala, které čeká boj o život jejich i Gabeovy přítelkyně.

Fotografie z filmu  / CliffhangerSylvester Stallone si jako spoluautor scénáře zase jednou napsal roli na tělo. Projekty, ve kterých si může scénář buď napsat sám, nebo "poopravit" pro sebe, dopadají nejlépe. Takový byl Rocky a takový byl i Rambo. Cliffhanger je takový kompilát obou jeho životních rolí. Zdědil Rockyho outsiderství a pochyby o sobě samém a Rambovu akční výbušnost a zavilost. Je jedno, jak drsní nebo mazaní námezdní zabijáci a samotný Qualen jsou, jakmile se do toho Gabe ještě s pomocí Hala pustí, je jasné, že to mají spočítané. Co na tom, že jeden z Qualenovy party Kynette (Léon) má dlouhý ostrý nůž a ovládá bojová umění. Proti horskému Rockymu/Rambovi nemá šanci a jeho napíchnutí na krápník je vcelku originální a zasloužený způsob smrti. V závěrečném spektakulárně natočeném showdownu na vraku helikoptéry, kde se utká Walker s Qualenem face-to-face je jasné, že Qualen není ani zdaleka rovnocenným protivníkem a Gabe ho vyřídí o něco velkolepějším způsobem než všechny předchozí.

Akční scény, kterých je v Cliffhangerovi nespočet, jsou všechny natočeny originálním a dechberoucím způsobem. Ať už je to úvodní vzdušná loupež, četné Gabeovy vysokohorské výstupy nebo nápaditá likvidace padouchů. Vše díky důmyslné a dynamické Harlinově režii a Stalloneho fyzickým dispozicím běží jako na drátkách a během necelých dvou hodin se ani chvíli nebudete nudit. Natáčelo se jak v exteriérech (Skalisté hory simulovaly italské Dolomity), tak i ve studiu Cinecitta v Římě, ale také třeba na parkovišti v Los Angeles (maketa Skalistých hor to ovšem dobře skryla).

Fotografie z filmu  / CliffhangerVeškeré exteriérové záběry a četné letecké záběry jsou natočeny úchvatným způsobem a hudba Trevora Jonese je patřičně majestátní. Samotnou kapitolou je pak geniální úvodní sekvence, která je zdaleka tím nejlepším, co Harlin kdy natočil, a to nejen v rámci tohoto filmu. Moment hrůzy a paniky je tu skoro hmatatelný - tato brilantně natočená sekvence zařazená hned za úvodní titulky byla opravdu nečekaná a způsobila divákům opravdový adrenalinový zážitek. Ostatně jako celý film.

Cliffhanger sklidil zasloužený úspěch od kritiky i od diváků. Pro Sylvestera Stallona to byl veleúspěšný comeback a nejúspěšnější film od Rockyho IV a Harlina zastihnul Cliffhanger také na tvůrčím i komerčním vrcholu, aniž to tehdy sám tušil. Jeho následující projekt, pirátská a velenákladná komedie Ostrov hrdlořezů byla totiž megapropadákem devadesátých let podobně jako Nebeská brána v letech osmdesátých a tento neúspěch doslova zlomil Harlinovi vaz. Režisér sice točil a točí dál, ale jsou to už jen odlesky jeho bývalého umu. Vychutnejme si proto ještě jednou jeho povedenou jízdu na horské dráze. Jediným, koho Cliffhanger nepotěšil, byli italští ekologové - ti prý museli po filmařích uklízet hrozný nepořádek.  

Trailer k filmu Cliffhanger

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
8/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Nejhorším filmem je levný krvavý horor (09.03.2024 14:32 v Novinky | Zprávy)
- Oni se vrací v prvním traileru (02.03.2024 13:15 v Novinky | Trailery)
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Sylvester Stallone a sériový vrah (15.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Sbohem, Apollo! (03.02.2024 06:36 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Beavis a Butt-head drží slovo a vyráží do útoku (01.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Chystá se čtvrtý Creed (19.11.2023 09:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Sebevražedný oddíl vypráví pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy (10.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Sly je osobní zpovědí Sylvestera Stallona (04.11.2023 10:30 v Recenze | Za horizontem)
- Zemřel Burt Young (19.10.2023 09:25 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Série Vymítač ďábla seřazená od nejhoršího dílu po nejlepší (15.10.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Expend4bles: Postr4datelní (22.09.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Postradatelná Golda hledá bod obnovy (20.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Teaser: Sly (02.09.2023 10:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Kazma a Blue Beetle jsou vocasy na tripu (16.08.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Rambo uvízl v pavučině Gran Turisma (09.08.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu