Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 17. 1. 2014 - 23. 1. 2014

TV tipy: Bláznivý, zatracený Schindler

Vydáno: 17.01.2014 11:00 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Druhá polovina ledna se v televizi rozjíždí jen pozvolna a přednost v programu dostávají zejména odlehčenější žánry. Vedle jedné premiérové romantiky stojí za pozornost hlavně Spielbergovo oscarové drama Schindlerův seznam.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Sexmise (Seksmisja) (pátek 17. 1., Nova Cinema, 20.00 - 22.15 / sobota 18. 1., 14.30 - 16.50)

Český plakát filmu Sexmise / SeksmisjaAsi nejslavnější polská komedie s prvky sci-fi sice vznikla ještě za dob komunismu, to ale na jejím vyznění nemění prakticky vůbec nic. Je jasné, že zub času na filmu nějakou stopu zanechal a nějaké vtipy už nepůsobí tak jako v době vzniku, nicméně jde o slušnou podívanou. Režírující Juliusz Machulski vytvořil zajímavou atmosféru světa, v němž už nežijí takřka žádní muži a neměl problémy ani s tempem, které je poměrně svěží. V hlavních rolích excelují Olgierd Łukaszewicz a Jerzy Stuhr, které doplňují zástupy krásných a zajímavých žen. Takřka kultovní snímek slušně pobaví i po letech.

Synopse: Dobrovolníci Maks (Jerzy Stuhr) a Albert (Olgierd Łukaszewicz) se po umělém zmrazení těla probouzejí déle, než bylo plánováno. Jejich šok je ihned dvojnásobný, protože se ocitají v jedenadvacátém století a ve společenství, kde žijí pouze ženy. Ty se staly soběstačnými a opačné pohlaví je pro ně úhlavním nepřítelem. Je jasné, že to oba pánové budou mít hodně těžké. 

Zajímavost: Oba hrdinové se z hibernace probudí 8. března, čili na Mezinárodní den žen.

Originální trailer filmu Sexmise / Seksmisja

Schindlerův seznam (Schindler´s List) (sobota 18. 1., Nova Cinema, 20.00 - 23.20)

Plakát filmu Schindlerův seznam / Schindler's ListJeden z nejosobnějších snímků slavného Stevena Spielberga mu zcela po právu vynesl prvního režijního Oscara a navrch získal dalších šest. Skvostně natočené černobílé válečné drama vychází ze skutečných událostí a románové předlohy Thomase Keneallyho a jeho tvůrce ho naplnil velkým množstvím silných a působivých scén, které rezonují ještě dlouho po jeho skončení. A vůbec nevadí, že stopáž přesahuje tři hodiny. V hlavních rolích excelují na Oscara nominovaní Liam Neeson a ďábelský Ralph Fiennes, vedle nichž se objeví třeba Ben Kingsley. Chyby se v tomhle legendárním opusu hledají jen těžko.

Synopse: V Krakově je v roce 1939 židovská obec vystavována neúnosnému tlaku ze strany nacistů. Do tohoto chaosu přichází obchodník Oskar Schindler (Liam Neeson), který je členem Nacistické strany a známým svůdníkem. Jenže je to i muž, který dokázal zachránit miliony lidí, kterým už zdánlivě nebylo pomoci.

Zajímavost: Spielberg si za film nenechal zaplatit, protože by dle něho šlo o "krvavé peníze".

Oficiální trailer filmu Schindlerův seznam / Schindler´s List

Moonraker (Moonraker) (sobota 18. 1., ČT2, 20.00 - 22.05)

Plakát filmu Moonraker / MoonrakerJedenáctá bondovka se veze na vlně tehdy populárních vesmírných ság a je zároveň asi nejbizarnějším dobrodružstvím 007. Režírující Lewis Gilbert ovšem nijak výrazně nezklamal a minimálně první polovina má švih, spád a velmi slušnou akci a vlastně i náběh na zajímavý příběh. Jakmile se ale děj přesune do vesmíru, vše malinko upadne a nadvládu přebírají blikající lasery a jiná "udělátka", která jsou vskutku hodně zvláštní. Agenta si opět vystřihl Roger Moore, jeho protivníka ztvárnil výborný Michael Lonsdale, nezbytnou bondgirl si zahrála Lois Chiles. Spíše pro ortodoxní fanoušky série.

Synopse: Raketoplán Moonraker je při letecké přepravě unesen přímo ze vzduchu. Rozřešením záhady je pověřen James Bond (Roger Moore), kterého stopy přivádí až k mocnému průmyslníkovi Hugo Draxovi (Michael Lonsdale), jenž vyvinul nervový plyn schopný vyhubit lidstvo. Jeho snem je vytvoření orbitálního města obývaného nadlidmi. A tomu musí 007 zabránit. 

Zajímavost: Kvůli scéně, v níž se Bond přetahuje s padouchem ve vzduchu o jeden padák, musela dvojice kaskadérů vyskočit z letadla osmdesátkrát.

Originální trailer filmu Moonraker / Moonraker

Bláznivá, zatracená láska (Crazy, Stupid, Love) (sobota 18. 1., Nova, 20.20 - 22.30 / neděle 19. 1., Nova Cinema, 16.10 - 18.20)

Plakát filmu Bláznivá, zatracená láska / Crazy, Stupid, Love.Překvapivě vydařená romantická dramedie sbírá body hlavně tím, jak umně balancuje na hraně komična a tragiky. Režírující dvojka Glenn Ficarra a John Requa si diváka získá tím, že některé situace jsou odpozorovány ze života a příjemně civilní a jiné si zase dělají legraci z tradičních žánrových klišé. K příjemnému výsledku přispívá i obsazení v čele s Ryanem Goslingem, Stevem Carellem, Julianne Moore a Emmou Stone. Potěší i fungující scénář s minimem logických děr. Škoda jen přeslazeného a konvenčního závěru.

Synopse: Čtyřicátník Cal (Steve Carell) má spokojený život. Ale jen do doby, než zjistí, že ho manželka (Julianne Moore) podvádí a chce se rozvést. Muž se tak rázem ocitá ve světě svobodných, jenže nerandil už desítky let, takže sbírá samé neúspěchy. Pod ochranná křídla si ho vezme pohledný sportovec Jacob (Ryan Gosling), který mu otevírá zcela nové možnosti a životní styl. 

Zajímavost: Postava Cala byla napsána Carellovi přímo na tělo.

Český trailer filmu Bláznivá, zatracená láska / Crazy, Stupid, Love.

Počítání mrtvých (Bringing Out the Dead) (sobota 18. 1., Prima, 22.55 - 01.35)

Plakát filmu Počítání mrtvých / Bringing Out the DeadAsi nejzvláštnější režijní počin Martina Scorseseho bývá dost často odsuzován a nepříliš dobře hodnocen. Je to zřejmě tím, že tempo je hodně pomalé a příběh dost rozvláčný a symbolický. Tím pádem se může až nepříjemně často dostavovat nuda. Nechybí tu ale hutná až depresivní atmosféra a hodně černý humor. V hlavní roli se objeví nijak zvlášť výrazný Nicolas Cage, kterého doplňují kupříkladu John Goodman, Patricia Arquette nebo Tom Sizemore. Realistické drama s rozporuplnou interpretací.

Synopse: Řidič sanitky Frank Pierce (Nicolas Cage) je na dně. Po pěti letech služby se z něj stal alkoholik trpící těžkými depresemi a halucinacemi. Vidí duchy desítek mrtvých pacientů, které se mu nepodařilo zachránit, kterak bloudí ulicemi Manhattanu a na jejich tvářích se zračí výčitky a utrpení. Záblesk naděje mu do života vnese záhadná Mary (Patricia Arquette), jejíhož otce vyrval ze spárů smrti. Dokáže vůbec Frank dojít vykoupení?

Zajímavost: Třetina snímku byla natáčena v sanitkách a skoro pořád v noci.

Originální trailer filmu Počítání mrtvých / Bringing Out the Dead

Rodičovství (Parenthood) (sobota 18. 1., Barrandov, 23.55 - 02.15)

Plakát filmu Rodičovství / ParenthoodMéně známé komediální drama si diváka získá hlavně tím, že si na nic nehraje a skoro každý se v něm pozná skrze univerzální téma výchovy dětí. Režírující Ron Howard brilantně vyvážil chvíle humorné s těmi vážnějšími a i přes absenci nosného příběhu a epizodický děj baví po celou dobu. To je zapříčiněno jednak jeho svěží a výbornou režií a taktéž brilantním obsazením, jemuž dominuje Steve Martin. Vedle něho se neztratí ale ani Jason RobardsTom Hulce, tehdy začínající Keanu Reeves a také na Oscara nominovaná Dianne Wiest. Ideální nenáročná zábava na víkendovou noc.

Synopse: Gil (Steve Martin) je upracovaný manažer, který bojuje se snahou stihnout práci, naplnit své profesní ambice a zároveň být dobrým manželem a otcem svých dětí. Jenže i ty už mají své děti a své problémy s nimi a takhle to jde dál a dál a tato čtyřgenerační rodina má starostí až nad hlavu. 

Zajímavost: Snímek byl do češtiny nadabován pětkrát, což představuje malý rekord.

Originální trailer filmu Rodičovství / Parenthood

Užívej si, co to jde (Whatever Works) (neděle 19. 1., ČT art, 20.25 - 21.55)

Plakát filmu Užívej si, co to jde / Whatever WorksRomantická komedie Woodyho Allena bude více bavit ty, kteří od něho nemají příliš "nakoukáno". Podle jeho zarytých fandů jde totiž pouze o recyklaci už párkrát viděného, což určitě není špatně, jen je to na tvůrce podobného formátu málo. Nicméně ani tady nechybí řada výborně odpozorovaných vtipných situací a životních mouder, která víceméně fungují. Snímek ale na vyšší úroveň pozvedá famózní Larry David, jenž dokáže prodat všechny fórky a na jehož etudy je radost pohledět. Mimo něj uvidíte třeba Evan Rachel Wood a Patriciu Clarkson. Absolutně neškodná a veskrze příjemná jednohubka na konec týdne.

Synopse: Výstřední Boris (Larry David) rezignuje na život vyšší společenské třídy, protože se chce věnovat svobodnějšímu stylu života. Kritizuje všechny a všechno a všem má potřebu to vyprávět. Kašle na konvence a řídí se heslem: užívej si, co to jde. Když tedy potká mladou dívku Melody (Evan Rachel Wood), obrátí znovu svůj život naruby. A nejen ten svůj. 

Zajímavost: Scénář byl napsán už v roce 1977, Allen ho ale odložil k ledu a zfilmoval až v době hrozící herecké stávky.

Oficiální trailer filmu Užívej si, co to jde / Whatever Works

Motýl na rameni (Un papillon sur l´épaule) (pondělí 20. 1., ČT2, 21.50 - 23.25)

Plakát filmu Motýl na rameni / Un papillon sur l'épauleTakřka neznámé francouzské krimidrama pochází ze zlatého období podobných žánrovek, takže se těšte na opravdu hutnou a temnou atmosféru, spletitý a napínavý příběh a v neposlední řadě i lehký nádech filmu noir. Režírující Jacques Deray nikam nespěchá, tempo je tudíž dost pomalé, což je ale snad jediná zásadnější výtka. Potěší také surrealistické prvky a zejména fantastický Lino Ventura v ústřední roli, který snímek utáhne zcela sám. Parádní záležitost (nejen) pro milovníky evropské klasiky. 

Synopse: Roland Fériaud (Lino Ventura) se vrací z dovolené u moře. Ubytuje se v malém hotelu, kde ovšem ve vedlejším pokoji nalezne bezvládné tělo. Brzy poté je odvezen neznámými lidmi na stanici, kde je vyslechnut a neustále je mu ukazován malý cestovní kufřík, který nikdy neviděl. Situaci vůbec nerozumí, to ale nikoho příliš nezajímá.

Zajímavost: Jde o jeden z filmů trilogie tzv. noir filmu Staré Francie. 

Originální trailer filmu Motýl na rameni / Un papillon sur l´épaule

Čaj s Mussolinim (Tea with Mussolini) (pondělí 20. 1., ČT2, 23.25 - 01.20)

Plakát filmu Čaj s Mussolinim / Tea with MussoliniItalsko-britskému snímku škodí nejvíce to, že neví, zda chce být komedií, nebo dramatem a tak nabízí od každého trochu, což v tomto případě moc nefunguje. Režírující Franco Zeffirelli nemá problém vytvořit potřebnou atmosféru, naservírovat uchvacující obrázky a příjemnou hudbu, jen ten scénář není příliš dotažen a někdy působí až moc naivně. Slabé chvilky ale vyvažují výborné herečky, mezi kterými uvidíte mimo jiné Judi Dench, Maggie Smith, Joan Plowright nebo Cher. Nejspíš ne úplně využitý potenciál ze všech stran.

Synopse: Florencie je v létě 1935 plná historických staveb a útulných kavárniček, proto není divu, že zde našlo druhý domov mnoho Angličanů z lepší společnosti. Ti s sebou pochopitelně mají i manželky, které přesně o čtvrté zasedají ke svému pravidelnému čaji. Ze svého středu nenápadně vylučují pouze extravagantní Američanku Elsu (Cher). Jenže s blížící se válkou se vše mění a ulicemi se šíří strach. A právě v tuto chvíli projeví opovrhovaná Elsa velké hrdinství.

Zajímavost: Pes Nikki je ve skutečnosti přímo Zeffirelliho.

Oficiální trailer filmu Čaj s Mussolinim / Tea with Mussolini

Van Gogh (Van Gogh) (čtvrtek 23. 1., ČT art, 20.25 - 23.00)

Plakát filmu Van Gogh / Van GoghPrakticky neznámý francouzský filmový životopis jednoho z nejslavnějších malířů světa stojí za pozornost už kvůli svému náhledu na jeho osobu. Režisér a scenárista Maurice Pialat rezignoval na hudební doprovod a důraz kladl zejména na výbornou kameru a snahu o všední pohled na život. V rámci atraktivity ale upozadil klíčové malování a soustředil se spíše na malířovy milostné avantýry a alkoholové skandály. Titulní roli solidně ztvárnil Jacques Dutronc. Tip pro milovníky biografií.

Synopse: Vincent van Gogh (Jacques Dutronc) příjíždí koncem května 1890 do Auvers-sur-Oise, aby se léčil pod dohledem doktora Gacheta (Gérard Sety). Paradoxně se toto období stalo nejplodnějším v jeho životě, protože v jeho průběhu namaloval stovky pláten a kreseb. Jenže netušil, že jeho pozemský čas se rychle krátí. 

Zajíamvost: Jde o jediný počin z celé Pialatovy filmografie, k němuž si také sám napsal scénář. 

Originální trailer filmu Van Gogh / Van Gogh

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Martin Scorsese natočí Sinatru (18.04.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském (29.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Teaser: Kinds of Kindness (27.03.2024 17:00 v Novinky | Trailery)
- Oscar 2024: filmem roku je Oppenheimer (11.03.2024 07:07 v Novinky | Zprávy)
- Nicolas Cage čelí apokalypse (07.03.2024 18:45 v Novinky | Trailery)
- Teaser: Longlegs (03.02.2024 13:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Přátelé z dovolené mají těžký život a tvoří řetěz bláznů (26.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Provokativní Chudáčci vás nenechají vydechnout aneb nejpodivnější filmový trip všech dob! (25.01.2024 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Chudáček Karlos je malířem jejího těla (24.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Zemřel Norman Jewison (23.01.2024 09:59 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Zdá se mi, že s tebou nikdy, krvavý Johanne (10.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Zlatý glóbus vyhráli Oppenheimer a Chudáčci (08.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu