Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Budoucnost Spider-Mana, část II.: Venom

Téma: Budoucnost Spider-Mana, část II.: Venom

Vydáno: 14.01.2014 19:05 v sekci Články | Publicistika - Jakub Brych | foto: facebook tvůrce

Posledně jsme si řekli něco o tom, jak by mohla na filmovém plátně vypadat připravovaná Sinister Six, dnes se podíváme na zoubek Spideyho největšímu komiksovému nepříteli. Připravte se, přichází Venom.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Fotografie z filmu  / Spider-Man 3V první části článku jsem se dostal k tomu, že jedním z potenciálních Spider-Manových spojenců proti Sinister Six by mohl být třeba i jeho nejzavilejší nepřítel Venom. Než ale dospějeme až k téhle na první pohled nepravděpodobné spolupráci, budeme se věnovat tomu, kdo vlastně Venom je a jak by mohl vypadat jeho sólový film.
Už posledně jsme si museli ujasnit, jakou vlastně podobu spider-manovských záporáků můžeme ve filmech čekat. Staré originy už totiž nejsou v módě a nejinak tomu určitě bude i při zfilmování Venoma. Režírující a spolupíšící Alex Kurtzman bude takřka stoprocentně vycházet z nového přepracovaného Ultimates původu Venoma, to ale neznamená, že "starý" Venom je něco pro nás nedůležitého, právě naopak, znát ho je naprostý základ, a tak si něco povíme o tom, jaké byly jeho úplně počátky.

Těmi se poměrně volně inspiroval Sam Raimi ve Spider-Manovi 3, úplně prapůvodně v komiksu byla ale celá story trochu komplikovanější. Černého symbionta si Peter Parker přivezl z vesmíru a Eddie Brock se zdaleka neprovinil jen plagiátorstvím fotografií. Coby mladý ambiciózní novinář se rozhodl udělat si jméno díky případu sériového vraha, nakonec ale zašel moc daleko a než by poskytl informace k jeho dopadení, nechal ho vraždit dál, což se nakonec provalilo a Brock byl zostuzen. Sám ovšem vinil ze svého debaklu Spider-Mana, který v případu taky figuroval, ovšem naprosto nevinně.

vyberte
Brockův život se po incidentu postupně rozpadal, jeho nenávist vůči Spideymu rostla a celkově se stával čím dál omezenějším a zahořklejším. A potom přišla ona osudová noc v kostele, kde se oba náhodou sešli. Spider-Man se tehdy svého symbionta zbavoval, jelikož si uvědomoval, jak špatný vliv na něj má, a Eddie Brock šeptal k Bohu své tiché modlitby. A ty byly vyslyšeny. Symbiont plný nenávisti k Peteru Parkerovi se tehdy v kostele střetl s osobou, která ho v tomhle ohledu dalece převyšovala, a spojili se v jednu živoucí noční můru - ve Venoma.

Jenom nenávist ale Venomovi nestačila. Jeho hlavní zbraní byla hlavně a především hrůza. Jednak věděl, KDO Spider-Man skutečně je a mohl toho zneužívat, jednak byl fyzicky zdatnější, jelikož už Brock sám o sobě byl zocelen dlouhodobým posilováním a se symbiontem se stával skutečnou hroudou svalů (o dalších schopnostech nemluvě), a jednak na něj nepůsobil Spideyho šestý smysl, čímž nad ním získával obrovskou výhodu. A podle toho taky raná Venomova činnosti vypadala - dělal prostě Peteru Parkerovi ze života peklo. Terorizoval jeho blízké, především tetu May a neustále mu byl v patách. Brock nikdy neměl velký smysl pro morálku a v úvodní fázi svého pobytu v černém obleku se neštítil žádného zla, pokud to mělo jakýkoli negativní dopad na Spider-Mana.

Na druhou stranu ale nikdy nebyl tím klasickým prospěchářským superpadouchem, jeho jediný cíl byl opravdu jen pavoučí muž a mimo tenhle spor se nijak zločinecky neangažoval, nevykrádal banky ani zbůhdarma nevraždil. Když pak Spider-Man později nafingoval svoji smrt, Eddie Brock došel klidu a zůstal na opuštěném ostrově v naprosté samotě, dokud ho právě Spidey nepřišel žádat o pomoc. A to nás přivádí k tomu, že právě oni by ve filmovém univerzu mohli jednou stát bok po boku.

vyberteVenomův symbiont má totiž, no ehm, dítě. A jablko rozhodně nepadlo daleko od stromu, jelikož malý symbiont si taky našel nositele ze zločineckého fochu, dokonce ještě mnohem horší existenci než Eddieho Brocka - jeho bývalého spoluvězne Cletuse Kasadyho. Kasady byl naprosto vyšinutý sériový vrah a spolu se symbiontem dal vzniknout šílené kreaci zvané Carnage (v českých luzích často překládán jako "Masakr"). Vzhledově se podobal Venomovi až na barevné provedení, předčil ho ale v kreativitě a schopnostech - byl schopen tvarovat své tělo do nespočtu podob, což realizoval převážně tak, že si z končetin vytvářel různé druhy sečných a bodných zbraní, jimiž zabíjel své oběti.

Carnage byl pro Spider-Mana moc velké sousto, a proto si na pomoc proti němu pozval právě Venoma, který proti němu měl největší šanci. Venom samozřejmě nepřijal fakt, že Spidey žije, nijak dobře, nakonec si ale nechal domluvit a rozhodl se mu pomoct Carnagovo šílenství zastavit. Nedošlo sice k žádnému usmířeni letitých rivalů, byl to ale důkaz toho, že Eddie není jen tak obyčejný padouch. A nebyl to ojedinělý případ, Venom měl i jiná světlá období, kdy svým způsobem stál na té kladné straně barikády.

Teď ale k alternativnímu vesmíru, k tomu, kde tohle velké nepřátelství začalo trošku jinak. V moderní verzi Spider-Mana byli Peter s Eddiem spolužáci a přátelé a symbiont byl tajným vynálezem jejich otců. Po tom, co ho oba mladíci objevili a Peter zjistil, jak zhoubné účinky může mít na nositele, přesvědčoval Eddieho, aby oblek zničili. To vedlo k hádce, jelikož Eddie nechtěl, aby práce jejich otvů přišla vniveč. Peterovi se nakonec opravdu oblek zničit podařilo, nevěděl ale, že Eddie malý vzorek zachoval a nechal se jím ovládnout a pomátl se z toho.

Fotografie z filmu  / Spider-Man 3A dál už to šlo celkem podobně. "Nový" Venom má ale několik odlišých vlastností od toho původního - není náchylný na silné zvukové vlny, ale spíš na oheň a na Spideyho pavoučí smysl působí naprosto opačným způsobem - přetěžuje ho až do bodu, kdy je to pro Spideyho neúnosné. Pro film je ale klíčové, že oblek má svůj původ ve vědeckém experimentu, jelikož je to další dílek do mysteriózní skládačky kolem Oscorpu, který bude prostě původcem všeho zla.

Takže už můžeme víceméně čekat, jak se to všechno seběhne, otázka je jen, jak k tomu Alex Kurtzman přistoupí. A že má hodně co napravovat - Raimiho odfláknutá inkarnace Venoma znamenala pro spoustu fanoušků pořádnou ránu pod pás. Co do vzhledu sice vypadal slušně a Topher Grace vysekl hodně povedeného Brocka, jeho potenciál ale absolutně nedošel využití. Mluvit o nedostatcích Spider-Mana 3 je ale až příliš snadné, takže přejděme dál. Jak by měl Kurtzmanův film vypadat?

Venom může být absolutním padouchem, nebo "jen" nehrdinou a osobně rozhodně sázím na druhou možnost, protože film o krystalickém záporákovi má hodně pochybný finanční potenciál. Přesto by se z Brockových temných osobnostních stránek nemělo slevovat, protože Venomova síla tkví ze všeho nejvíc v jeho hrůznosti a strachu, který dokáže ve Peteru Parkerovi vyvolat. Spider-Man má spoustu nepřátel, většina z nich jsou ale jen padouši s vlastními agendami a i ti nejchytřejší a nejstrašnější ho chtějí zničit především protože se jim plete do cesty.

Fotografie z filmu  / Spider-Man 3Venom je ale zrůda stvořená čistě z nenávisti ke Spideymu a je pro něj v podstatě až hororovou postavou. A Kurtzman by právě tohle měl mít na zřeteli - vykreslit Venomův charakter jako napůl chorou mysl, zvrácenou a neúnavnou. Při konfliktech se Spider-Manem by Venom měl být vždycky o krok napřed, přicházet neočekávaně a ze tmy a dávat mu řádně na frak. I samotný Eddie by měl být Peterovým protipólem - neduživý a ramenatý, aby demonstroval, jak moc odlišní oba rivalové jsou.

Čistě osobně si představuji Venomův origin jako příběh Anakina Skywalkera. Začíná to pozitivně, chlapec z nejistých poměrů objevuje život a do budoucna kráčí s velkými ambicemi, už od začátku ale divák moc dobře ví, že tohle neskončí dobře. Brock by stejně jako Anakin neměl být už od začátku záporná postava, ale měl by k tomu mít potenciál, který ho potom donutí naplnit nešťastné okolnosti, v nichž bude figurovat Peter Parker podobně jako Obi-Wan. Otázka je, jak velkou roli v originu bude Peter hrát, zda to bude čistě Brockova záležitost, nebo půjde i o jeho boj se Spider-Manem.

V každém případě by ale Venomovo solo mělo být řádně temné a atmosferické a ideálně hodně psychologicky založené. Jedině tak může jeho charakter dojít důstojné filmové podoby.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Divoký mustang Beauty podstupuje hru o život (24.06.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Krásný kluk Noe míří do hadího doupěte, kde potkává divoké kočky (30.07.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Televizní pokračování Mlčení jehňátek má první teaser (09.12.2020 08:42 v Novinky | Trailery)
- Téma: série Predátor řazena od nejhoršího k nejlepšímu (28.11.2020 13:30 v Články | Publicistika)
- Top 10: komerčně nejúspěšnější filmy 2000-2009 (01.02.2020 10:30 v Články | Publicistika)
- Steve Carell v traileru satiry Irresistible (24.01.2020 12:43 v Novinky | Trailery)
- Clarice Sterlingová bude mít seriál (14.01.2020 09:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Bílá velryba jede grand prix a ofukuje ji stříbrný vítr (08.11.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- Star Trek: Picard: první teaser (24.05.2019 19:25 v Novinky | Trailery)
- Zemřel scenárista Spider-Mana Alvin Sargent (11.05.2019 10:00 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Venom – kompromisy ve znamení spousty přístupné zábavy (04.10.2018 15:30 v Recenze | Premiéry)
- Spock se vrací do Star Trek: Discovery (15.08.2018 11:58 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Equalizer dává kopačky BlacKkKlansmanovi (15.08.2018 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Psychothriller Delirium stojí a padá na hře s představami a realitou (31.05.2018 07:00 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Obrovská hruška prožije delirium na teambuildingu v Gangsterdamu (30.05.2018 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- BlacKkKlansman: Novinka Spika Lee v traileru (15.05.2018 11:14 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Under the Silver Lake - nový snímek od režiséra hororu Neutečeš (21.03.2018 21:58 v Novinky | Trailery)
- Box Office: Nový Spider-Man splnil očekávání (10.07.2017 07:39 v Komentáře | Box office)
- Kinopremiéry: Mumie a Smrtihlav stíhají krále Belgičanů (07.06.2017 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Tom Hardy je Venom, film dorazí do kin už příští rok (21.05.2017 09:48 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu