Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Po zavírací hodině

Stroj času: Po zavírací hodině je vše jinak

Vydáno: 19.01.2014 16:00 v sekci Recenze | Stroj času - Václav Limberk | foto: Impawards

Americká černá komedie Po zavírací hodině je u nás celkem dobře známá, nebo není? Ve stroji času si jí připomeneme díky premiéře posledního Scorseseho filmu, životopisné komedie Vlk z Wall Street.

Po zavírací doběRecenzoval/a Václav Limberk dne 19.01.2014 16:00. Americká černá komedie Po zavírací hodině je u nás celkem dobře známá, nebo není? Ve stroji času si jí připomeneme díky premiéře posledního Scorseseho filmu, životopisné komedie Vlk z Wall Street. Hodnocení: 5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Po zavírací hodině je tak trochu "vedlejším a neplánovaným" projektem amerického režiséra Martina Scorseseho. Jeho předchozí černá komedie nazvaná Král komedie s tehdejším režisérovým kmenovým hercem Robertem De Nirem nebyla komerčně úspěšná a to byl na počátku osmdesátých let velký problém. Scorsesemu to pozastavilo práci na jeho dalším chystaném projektu, kterým byla adaptace Kazantzakisova románu Poslední pokušení Krista. Místo toho se režisér pustil do nízkorozpočtového nezávislého filmu Po zavírací hodině. A dobře udělal - patří totiž mezi jeho nejpodařenější snímky. Po Králi komedie se jednalo v krátké době o druhou černou komedii, kterou natočil, ale na rozdíl od něj byla divácky úspěšnější.

Fotografie z filmu Po zavírací hodině / After HoursDěj filmu je sledem obyčejných i bizarních situací, které zažívá během jedné noci Paul Hackett (Griffin Dunne), který pracuje v jedné newyorské firmě jako počítačový specialista. Poté, co se v nočním bistru seznámí s mladou ženou Marcy (Rosanna Arquette), je od ní o pár okamžiků později pozván do čtvrti SoHo do bytu sochařky Kiki (Linda Fiorentino), která tu s Marcy bydlí. Paul se tedy vydává taxíkem na noční výlet, kterým začíná série nedorozumění a nehod, při kterých nakonec Paul bojuje o své zdraví i život. 

Po zavírací hodině je klasickou ukázkou Scorseseho režijního mistrovství. Všechny bizarní, černohumorné situace (a že jich tu není málo), které se na sebe vrství do té míry, že se zápletka podobá stahující se smyčce kolem Paulova krku, skýtají režisérovi volné pole působnosti pro ukázku jeho inscenační invence a režijních kvalit. (Podobnost s Kafkovým hrdinou Josefem K. z románu Proces není náhodná, ve scénáři je i místo, konkrétně dialog mezi Paulem a vyhazovačem z nočního klubu Berlin, který je adaptací Kafkovy krátké povídky "Před zákonem", která je součástí Procesu.)

Fotografie z filmu Po zavírací hodině / After HoursFilm disponuje klasickými Scorseseho vizuálními finesami (úvodní Paulova zběsilá jízda taxíkem, i záběr padajících klíčů hozených Kiki z okna Paulovi v sobě mají dynamiku a vyvolávají napětí) a celou řadou drobných detailů (myš chycená do pastičky u jedné z Paulových nočních známostí) nemluvě o výborné hudební dramaturgii, kterou jsou jeho filmy pověstné. To vše dělá z malého filmu velké drama plné bizarních, komických i zlověstných, celkově však absurdních situací, které se ale mohou přihodit komukoliv z nás.

Jde o snímek natočený podle scénáře Josepha Miniona, který ho napsal "jako úkol" při studiích na newyorské Columbijské universitě. Původně se jmenoval "Lži" a částečně byl plagiátem rozhlasové hry amerického rozhlasového umělce Joe Franka, který kvůli sporu o autorství také později tvůrce filmu úspěšně žaloval. Scénář, který Scorseseho zaujal, koloval v Hollywoodu pod názvem "Vzdej se Doroty", podle jednoho z dialogů, ve kterém Marcy Paulovi vypráví o svém manželovi Franklinovi, který byl posedlý filmem Čaroděj ze země Oz. Jméno Doroty je právě z něj. Ve filmu najdeme mnoho intertextuálních odkazů a citací, které potěší hlavně cinefilní, "uměním posedlé", diváky. 

Fotografie z filmu Po zavírací hodině / After HoursVzhledem k tomu, že Po zavírací hodině vzniklo jako nezávislý nízkorozpočtový snímek, odpovídá tomu i jeho herecké obsazení. Vůbec poprvé zde nehraje Robert De Niro, kterého do té doby Scorsese pravidelně obsazoval. I díky tomu je tento film specifický a odlišný od jeho předchozích snímků. V hlavní roli se představil Griffin Dunne, který zahrál postavu okolnostmi smýkaného "everymana" výborně a jedná se o jeho nejvýraznější a nejznámější roli dodnes. Vedle něj se pak objevila celá řada nehvězdných, ale vhodně obsazených herců, z nichž nejvíce zaujala "královna nezávislých" Rosanna Arquette, ale také třeba Linda Fiorentino v roli sochařky Kiki nebo John Heard jako barman a přítel Marcy.

Snímek měl mírný komerční úspěch, který Scorsesemu otevřel dveře k prvnímu velkému studiovému filmu Barva peněz. Měl ale i příznivý kritický ohlas a režisérovi, kterého mimochodem můžete zahlédnout i ve filmu (mihne se jako osvětlovač v nočním klubu Berlin), přinesl cenu za režii na MFF v Cannes a také dvě ceny na Independent Spirit Awards za nejlepší film a režii. 

Fotografie z filmu Po zavírací hodině / After HoursPo zavírací době se ve srovnání s režisérovým posledním filmem Vlk z Wall Street jeví jako "chudý příbuzný". Vznikl v době, kdy se Scorsesemu mohlo o (především finančních) podmínkách, které má pro natáčení dnes, jenom zdát. Můžeme ho však směle zařadit do zlatého režisérova fondu hned za TaxikářeZuřícho býka nebo po bok později natočených filmů jako Mafiáni a Casino a řady dalších.

Originální trailer filmu Po zavírací hodině

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
10/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Recenze: Zabijáci rozkvetlého měsíce (21.10.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Zabijáci rozkvetlého měsíce analyzují anatomii pádu, při kterém mohou být také mrtví (18.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Fokus Fest 2023 míří do Semil (26.09.2023 08:00 v Novinky)
- Téma: 10 nejlepších rolí Roberta De Nira (17.08.2023 16:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Freddie Mercury se vydává do casina na cestu samuraje (14.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Scorsese chystá dalšího Ježíše (30.05.2023 07:45 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Killers of the Flower Moon (19.05.2023 08:32 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Pan Nepolapitelný hledá odhalenou stopu devadesátek (19.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Top 10: deset nejlepších filmů Harveyho Keitela (13.05.2023 11:25 v Články | Publicistika)
- Krvavý poledník natočí John Hillcoat (01.05.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Churchill a Hrabě Monte Christo chystají zlatý podraz (28.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu