Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
12 let v řetězech

Recenze: 12 let v řetězech - působivé obrazy s nepatrným poselstvím

Vydáno: 20.01.2014 16:00 v sekci Recenze | Premiéry - Markéta Jindřichová | foto: facebook tvůrce

Dějový obsah snímku 12 let v řetězech je beze zbytku shrnutý už v samotném názvu. Dokáže ale Steve McQueen povýšit standardní formu filmů s otrokářskou tématikou na úroveň filmového umění?

12 let v řetězechRecenzoval/a Markéta Jindřichová dne 20.01.2014 16:00. Dějový obsah snímku 12 let v řetězech je beze zbytku shrnutý už v samotném názvu. Dokáže ale Steve McQueen povýšit standardní formu filmů s otrokářskou tématikou na úroveň filmového umění? Hodnocení: 2
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Díky svým raným experimentálním filmům i předchozím dlouhometrážním snímkům HladStud je Steve McQueen považován za tvůrce, kterému jde spíše o estetiku než o psychologii. Oba výše zmiňované celovečerní počiny tematizovaly uvěznění, respektive utrpení, ať už fyzické či psychické, a možnosti vnitřní i faktické svobody. U obou také zvolil filmovou řeč, která promlouvá primárně skrze atmosféru vytvářenou obrazovou a zvukovou stránkou. Dlouhé promluvy a filozoficko-psychologické meditace jsou mu cizí. Není proto žádným překvapením, že podobnou metodu zvolil i při zobrazování jedné z nejtragičtějších kapitol americké historie.

Fotografie z filmu 12 let v řetězech / 12 Years a SlaveVýsledná podoba filmu je do velké míry určena tím, že McQueen ve spolupráci se scenáristou Johnem Ridleym zadaptovali stejnojmenné memoáry Solomona Northupa, který je na plátně ztvárněn Chiwetelem Ejioforem. Jedná se o obdobný formát vyprávění, s jakým se můžeme setkat například v řeckém eposu Odyssea. Jednotlivé a různorodé epizodické příběhy jsou poskládány chronologicky za sebou a postupně vedou kroky hlavní postavy domů. Okolí a podmínky se odlišují, ale charakter a odhodlání hrdiny zůstávají neměnné. Stejně tak se Solomon setkává s nejrůznějšími formami otroctví, útisku a ponížení.

McQueenovi
se nedá upřít, že se snažil pojmout závažné téma poctivě, bez zbytečných melodramatických kudrlinek. Přesto jde o další snímek nikterak nevybočující z řady děl zobrazujících nelidskost otrokářského systému. Režisér se rozhodl jít po povrchu - násilí a utrpení ukazuje velmi otevřeně, nicméně tento postup mu umožňuje pouze zobrazovat bez toho, aby mohl nahlédnout do hlubších vrstev. Pouze konstatuje, že existovalo něco takového jako otroctví a že je to strašné. Nepátrá dál po tom, jak je vůbec něco takového možné. Kde spočívá podstata zla? Nebo proč jsou lidé schopní toho, čeho jsou schopní. A navíc, proč to často jsou úplně obyčejní lidé, jako jsme my.

Chiwetel Ejiofor ve filmu 12 let v řetězech / 12 Years a Slave12 let v řetězech je uváděno jako životopisné drama, ale dramatičnost se rozpouští v zbytečně natažených 134 minutách. Dlouhé pasáže plné bičování, fyzického i psychického znásilňování, křiku a pláče diváky bezpochyby otřesou. Otázkou zůstává, jestli je to dostačující manifestace. Sledovat řádění opilého otrokáře nebo mít možnost proniknout do pohnutek jeho zvrhlého chování jsou dvě různé věci. A právě u filmů, které se snaží odhalovat kořeny zla, je většinou funkčnější druhá varianta. Popisování svrchních projevů krutosti, jakkoli je to legitimní autorská volba, neumožňuje vhled do problematiky v celé její komplexnosti a působí poněkud černobíle. Zlo totiž nemusí být jen fenomén odtržený od lidské existence, ale může to být i svobodná volba či důsledek okolností.

S deskriptivním uchopením problematiky otroctví koresponduje i zvolená forma filmové řeči, která je založena na střídání celků a velkých detailů. V širších záběrech se většinou odhaluje prostředí a situace, které kontrastují s blízkými pohledy na tváře trpících otroků a jejich ztýraná těla. Dobře patrné je to ve scéně, kdy dva ze správců plantáže chtějí Solomona oběsit a nechají ho se smyčkou na krku, že se pouze špičkami dotýká země. Po detailu na nabíhající obličej pomalu se dusícího člověka se záběr rozšíří a divák vidí další otroky, kteří netečně pokračují ve svých každodenních činnostech.

Michael Fassbender, Chiwetel Ejiofor ve filmu 12 let v řetězech / 12 Years a SlaveBohužel - jako většina podobných kontrastních obrazů v tomto snímku - je scéna moc dlouhá a napětí z ní pomalu vyprchává. Nakonec zůstává jen hořký pocit, že více než o příběh a sdělení jde o formu, která se snaží být jedna ku jedné realitě světa otroků a otrokářů. Diskutabilní jsou i dlouhé záběry, v nichž hlavní hrdina dlouhé vteřiny upřeně hledí bůhvíkam. To, co jedni zřejmě ohodnotí jako oscarový výkon Chiwetela Ejiofora, budou druzí považovat za samoúčelnost.

Otázkou zůstává i hvězdné obsazení filmu, které zcela jistě zvýší sledovanost. Na druhou stranu přítomnost všech těch slavných tváří divákovi poněkud znemožňuje investovat do osudu jednotlivých postav. Paul Dano v roli krutého dozorce Tibeatse, Paul Giamatti jako obchodník s otroky, Michael Fassbender coby krutý otrokář Epps a v neposlední řadě Brad Pitt ve značně nevydařeném cameu. Jeho postava cesťáka Basse se objeví ke konci filmu jako deus ex machina, díky němuž se Solomon posléze vymaní z pout otroctví. Tento poněkud mechanický dějový zvrat ještě Bass podtrhne patetickou promluvou, která v podstatě shrnuje hlavní poselství filmu "Všichni lidé jsou - a měli by - si být rovní."

Brad Pitt ve filmu 12 let v řetězech / 12 Years a Slave12 let v řetězech je životopisný film, pocta těm, kteří utrpení nepřežili, stejně jako těm, kteří se dokázali z řetězů vymanit. Nicméně neproblematizující pieta opakuje už jen stokrát řečené či ztvárněné a nepřináší nic nového. Pro srovnání se samozřejmě nabízí loňský Nespoutaný Django, v němž Tarantino přistoupil k problematice otroctví značně neotřelým způsobem. Působit zde bude asi také fakt, že ve střední Evropě vystupují z minulosti jiné formy genocidy, než bylo otroctví, a proto bude pro evropského diváka tento film asi méně palčivý než pro Američany.

Bohužel v konečném důsledku pak hlavní poselství nespočívá v ničem jiném než v konstatování, že otroctví je forma zla a všichni lidé jsou si rovni. Jistě, nezpochybnitelné pravdy, bohužel řečené prázdnými frázemi, které nekonečným omíláním postupně ztrácejí svůj obsah.

DRUHÝ POHLED:

Chiwetel Ejiofor ve filmu 12 let v řetězech / 12 Years a SlaveS kolegyní souhlasím v tom, že dlouhých záběrů je tu opravdu až příliš a i když chápu, co jimi chtěl tvůrce vyjádřit, výsledku by prospělo, kdyby některé zůstaly na podlaze střižny. Na druhou stranu je poměrně příjemné, že McQueen zůstal věrný svému „artovějšímu“ stylu a místo opulentních scén servíruje komorní momenty, které zabírá nádhernou a místy až fascinující kamerou. Díky tomu tak zdánlivě tuctový film vypadá a působí trošku jinak, než by divák čekal. Silných scén tu tedy moc není, ale když už se objeví, jsou zvládnuty bravurně a místy jsou i v dobrém slova smyslu nepříjemně fyzické (bičování Tibeatse a černošské ženy z hlavy jen tak nevymizí). Z (možná zbytečně) hvězdného obsazení stojí za zmínku famózní Chiwetel Ejiofor a ještě o chlup lepší Michael Fassbender, který si sadistického otrokáře vyloženě užívá. 12 let v řetězech sice vyžaduje velkou dávku divácké tolerance, ale tomu, kdo bude chtít, se odmění poměrně silným a neobvyklým zážitkem.

Vratislav Šálek: 7/10

Český trailer filmu 12 let v řetězech

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
4/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Necist ! (Scaramanga, 22.01.2014 11:29) Reagovat

    Tohle je opravdu spatna recenze obsahujici spis relativni subjektivni pocity autora, opakuju relativni. Navic, ktera obsahuje i zasadni spoilery.

  • Klidně číst (Anonym, 22.01.2014 23:55) Reagovat

    Recenze má spoilery, možná by ji uživatel Scaramanga napsal lépe, možná jen nesouhlasí s názorem recenzenta na film, ale asi by si měl uvědomit, že každá recenze je nutně subjektivní, neexistuje glejt na pravdu :-)
    Mimochodem ten film je opravdu ale celkem sračka, jak popisuje autor recenze a nebejt to oscarovej favorit, tak je to jednohubka na lehké strávení možná, takhle to nutí brát s přísnějším měřítkem... Brad Pitt je tam opravdu děsnej, a většina herců (až na Pitta) zcela suverénně přehrává oscarového čekatele Chiwetela Ejiofora (chudáci nenominovaní Redfort a Hanks)

  • recenziu som nečítal, len komentáre, ale aj nap... (Anonym, 24.01.2014 02:25) Reagovat

    recenziu som nečítal, len komentáre, ale aj napriek tomu by ma zaujímalo, že: 1. podľa čoho sa vyberá dotyčný človek, ktorý napíše recenziu na ten alebo ten film; 2. prečo je tu vždy len jedna "hlavná" recenzia, prečo by nemohli byť aj dve napríklad

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Tarantino ruší svůj poslední film (18.04.2024 14:30 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Matka je o zimních prázdninách v trapu a poslouchá hlasy mrtvých (21.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Zimní prázdniny (24.01.2024 12:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Český fantasy horor Krvavý Johann je laciným brakem od fanoušků žánru (13.01.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Zlatý glóbus vyhráli Oppenheimer a Chudáčci (08.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Jeden gól stačí Ferrarimu k zásahu štěstím (03.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Jeden gól (13.12.2023 14:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Recenze: Sly je osobní zpovědí Sylvestera Stallona (04.11.2023 10:30 v Recenze | Za horizontem)
- Michael Fassbender je Zabiják (28.10.2023 19:04 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Zabijáci rozkvetlého měsíce analyzují anatomii pádu, při kterém mohou být také mrtví (18.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Zemřel Jeff Burr (12.10.2023 10:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Králova milenka našla za úsvitu peníze těch tupců (04.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Teaser: Zabiják (29.08.2023 18:30 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu