Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Rocky vs. Zuřící býk

Stroj času: Boxerský zápas Rocky vs. Zuřící býk

Vydáno: 04.01.2014 12:34 v sekci Recenze | Stroj času - Václav Limberk | foto: United Artists / Metro-Goldwyn-Mayer

Sylvester Stallone a Robert De Niro se před časem vrátili Zpátky do ringu. Stroj času bude proto věnován srovnání legendárních filmů Rocky a Zuřící býk, kde oba herci excelovali v titulních rolích.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Box bývá označován za brutální sport. To je ovšem velké zjednodušení, neboť je to především velmi technická disciplína. Nicméně jde o sport, u něhož je fyzická stránka velmi důležitá a často při něm dochází ke zraněním. Právě na této vnější "atraktivitě" staví i filmy o boxu, kterých bylo natočeno nesčíslně, ať už o boxerských postavách reálných (Někdo tam nahoře mě má rádTěžká váha ad.) nebo smyšlených. Ve Stroji času si připomeneme stěžejní a jedny z nejvýraznějších filmů s boxerskou tematikou vůbec. Asi bychom těžko našli větší kontrasty, než jsou filmy Rocky a Zuřící býk.

Předobrazy obou boxerů:

Fotografie z filmu Rocky / RockyRocky je drama o fiktivním boxerovi italského původu jménem Rocky Balboa, který si přezdívá "Italský hřebec". Předobrazem k této postavě a k filmu Rocky byl druhořadý a neznámý boxer Chuck Wepner, kterému se v roce 1975 podařilo vzdorovat tehdejšímu mistru světa v těžké váze Muhammadu Alimu celých patnáct kol, a jednou dokonce šampiona poslal k zemi. Křestní jméno Rocky vzdává hold skutečnému a neporaženému boxerovi a mistru světa těžké váhy, Rocky Marcianovi, jehož plakát a zmínka o něm se nachází i v Rockym

Zuřící býk je naproti tomu biopic o skutečném a stále žijícím (92 let) boxerovi a exmistrovi střední váhy, přezdívanému "Býk z Bronxu" nebo také "Zuřící býk", který se jmenuje Jake LaMotta. Právě jeho memoáry se staly podkladem režisérovi Martinu Scorsesemu a scenáristům Paulu Schraderovi a Mardiku Martinovi. Jake La Motta se stal mistrem světa ve střední váze, když v roce 1949 porazil francouzského šampiona Marcela Cerdana. Film se mimo to zaměřuje i na duely s jeho ústředním rivalem a konkurentem, Sugar Rayem Robinsonem. Jake La Motta byl prvním boxerem, který dokázal Robinsona v ringu porazit. Utkali se spolu celkem šestkrát (všechny další zápasy vyhrál Robinson). 

Synopse Rocky:

Mladý boxer z Philadelphie Rocky Balboa (Sylvester Stallone) boxuje v druhořadých zápasech a vedle toho se živí jako vymahač dluhů pro svého šéfa Tony Gazza (Joe Spinell). Přátelí se s Pauliem (Burgess Meredith) a snaží se získat sympatie jeho nesmělé sestry Adrian (Talia Shire). Do Philadelphie zavítá mistr světa v těžké váze Apollo Creed (Carl Weathers), který si ho kvůli jeho přezdívce "Italský hřebec" vyhlídne jako svého dalšího oponenta. Rockyho tak čeká těžký souboj, jak se šampionem v ringu, tak i o přízeň zakřiknuté dívky. 

Synopse Zuřící býk:

Fotografie z filmu Zuřící býk / Raging BullZuřící býk se odehrává v newyorském Bronxu v rozmezí let 1941 až 1964. Líčí osudy boxera a exmistra světa střední váhy Jakea La Motty (Robert De Niro). Ten byl nebezpečný boxer v ringu, ale daleko větší boje sváděl mimo něj se svou ženou Vicki (Cathy Moriarty) a posléze i se svým bratrem Joeym (Joe Pesci). Jeho hlavním nepřítelem se staly žárlivost a agresivita, která mu zruinovala osobní život. La Mottovy profesní úspěchy v ringu korunuje získání titulu mistra světa ve střední váze nad francouzským šampionem Marcelem Cerdanem v roce 1949. Poté sledujeme jeho rychlý pád na dno, v ringu i v osobním životě.

Rozdíly: Rocky vs. Zuřící býk

Fotografie z filmu Rocky / RockyUž na první pohled je mezi nimi kardinální rozdíl týkající se čistě technické stránky filmu: Rocky je natočen v barvě, Zuřící býk je černobílý. Rocky je prvním dílem šestidílné série, která pak z velké části těžila z úspěchu "jedničky". Zuřící býk je jen jeden a prozatím se vyhnul remaku i dalším pokračováním (ačkoliv "neoficiální" sequel pod názvem The Bronx Bull je nachystán k premiéře v USA na leden 2014). Rocky velkou měrou ilustruje a opěvuje "americký sen" a víru v úspěch a sílu jednotlivce. Zuřící býk je do jisté míry jeho opakem v tom, že ukazuje stinné stránky toho samého. Rocky je v zásadě filmem romantickým, Zuřící býk spíše realistickým.

Co mají společné: Rocky a Zuřící býk

Ačkoliv jsou oba filmy o boxu a jejich postavami jsou boxeři, nejedná se primárně o boxerské filmy. Rocky byl označován jako romantický film o boxerovi, Zuřící býk zase jako životopisné drama ze života boxera. Boxerské scény v obou filmech zabírají menší část děje a tím i filmové stopáže. Oba filmy jsou spíše civilně působícími studiemi charakterů. V Rockym sledujeme nesmělé námluvy neohrabaného, ale dobrosrdečného boxera k podobně nesmělé dívce Adrian. V Zuřícím býkovi pro změnu sledujeme určitou životní, a tedy i mimo box směřující etapu chorobně žárlivé a násilnické povahy Jakea La Motty. Oba titulní hrdiny ztvárnili herci, nikoliv skuteční boxeři.

Sylvester Stallone vs. Robert De Niro

Fotografie z filmu Zuřící býk / Raging BullStallone byl v době natáčení Rockyho, oproti De Nirovi, prakticky neznámým hercem. De Niro, ač také ještě na začátku své tvůrčí dráhy, už měl za sebou oscarovou roli v Kmotru 2 a spolupráci s režisérem Zuřícího býka Martinem Scorsesem na několika dalších filmech (Špinavé ulice, Taxikář). Stallone naproti tomu natáčel Rockyho s poměrně neznámým Johnem G. Avildsenem. Sylvester Stallone Rockyho nejen zahrál, jako De Niro La Mottu, ale Rockyho také vymyslel a napsal. Dá se říci, že Rocky je jeho "dítě" a nepochybně je to nejklíčovější role jeho života. De Niro sice Jakea La Mottu "jen" zahrál, nicméně to byl on, kdo naléhal a nakonec přesvědčil režiséra Scorseseho, aby se do životopisu boxera La Motty pustil. 

Pro oba byly svým způsobem obě role mimořádně důležité a přípravě na roli oba obětovali maximum. Stallone podstoupil náročný fyzický trénink a lekce boxu, to samé i jeho herecký partner Carl Weathers v roli šampiona Apollo Creeda. Stallone byl podle slov koordinátora bojových scén Jimmy Nickersona v boxu zprvu velmi nemotorný a musel se všemu naučit. Naproti tomu De Niro byl podle slov toho samého (Nickerson pracoval na přípravě boxerských scén s oběma), prý tak dobrý, že by mohl nastoupit ke skutečnému zápasu. De Nirova příprava na roli boxera Jakea La Motty se stala legendární. Fyzicky se dostal do naprosto výborné kondice a stejně tak byl schopný ztvárnit La Mottův úpadek a přejídáním se ve špičkových restauracích přibrat natolik, že nemusel použít gumové břicho, které pro něj bylo pro ztvárnění otylého La Motty nachystáno. 

Umělecká stránka: Rocky vs. Zuřící býk

Fotografie z filmu Rocky / RockyRocky je po umělecké stránce filmem naprosto "obyčejným". Dominuje mu špinavě působící (kvůli nízkému rozpočtu) kamera James Crabea, který zachytil naturalistickým způsobem autentické exteriéry Philadelphie, kde se Rocky odehrává. Vynikající se u Rockyho dá nazvat střihová skladba tréningové pasáže a strhujícím způsobem natočený samotný zápas, který se posléze stal  vzorem i pro Rockyho zápasy v dalších dílech. Dalším vynikajícím prvkem Rockyho je hudba Billa Contiho. Jeho hudební motivy napsané pro film, v nichž dominují lesní rohy a fanfáry jsou stále velmi citované a dnes už legendární. A pak jsou tu samozřejmě výborné herecké výkony a stále dojemný i legrační Stalloneho scénář. Celkově by se Rocky dal charakterizovat jako romantické drama inspirované skutečnými událostmi.

Zuřící býk je filmem "artovým", s vytříbeným černobílým obrazem. Všemu dominuje brilantní Scorseseho režie a promyšlená střihová skladba, na které se podílel sám režisér se svou dvorní střihačkou Thelmou Schoonmaker, která potvrdila, že střih byl dělán přesně podle představ režiséra. Výborná černobílá kamera Michaela Chapmana připomíná klasická díla italského neorealismu (Zloděj kol, Umberto D). Rovněž střih zvukových efektů a zvuk má špičkovou úroveň. Ve filmu je například celá řada efektních záběrů blýskajících fotoaparátů ve zvukové stopě značně zesílených, což dělá ze Zuřícího býka působivou skladbu obrazů a zvuků. Herecké výkony tu jsou prvotřídní, a nejedná se pouze o De Nira, ale také o Joea Pesciho v roli Jakeova mladšího bratra Joeyho a Cathy Moriarty v roli La Mottovy ženy Vicky. Zuřící býk je umělecky dílem mnohem ambicioznějším a výraznějším než Rocky.

Komerční a divácký ohlas: Rocky vs. Zuřící býk

Fotografie z filmu Zuřící býk / Raging Bull
Rocky natočený s rozpočtem něco málo (podle různých zdrojů 50-100 tisíc) přes milion dolarů byl klasickým nízkorozpočtovým filmem, od něhož se nečekal žádný zvláštní úspěch, ani zisk. Stallone byl neznámým hercem a stálo ho velké úsilí, aby přesvědčil producenty společnosti United Artists, že je ten pravý pro roli Rockyho (pro titulní roli se uvažovalo o hercích jako byl Ryan O´Neal, Gene Hackman, Paul Newman). Nakonec Rocky jen v amerických kinech utržil v porovnání s jeho low budgetem závratných 117 milionů dolarů, celosvětově pak 225 milionů dolarů.

Takto závratný úspěch nikdo nečekal a především na hlavního představitele měl obrovský dopad. Stallone se v podstatě dostal do zajetí jedné role, která ho provázela po celý život až do posledního sequelu uvedeného v roce 2006. Naproti tomu Zuřící býk utržil při, na tu dobu poměrně velkém rozpočtu 18 milionů dolarů, v amerických kinech jen 23 milionů dolarů. Rocky byl komerční hit, Zuřící býk spíše propadák. Je to pochopitelné. Rocky je vyloženě diváckým filmem, oproti němu Zuřící býk je spíše potravou pro art kina a filmové kluby.

Ocenění: Rocky a Zuřící býk

Fotografie z filmu Rocky / RockyRocky byl na "hlavní filmovou cenu", amerického Oscara nominován v desíti kategoriích a sám Sylvester Stallone byl nominován na Oscara za nejlepší herecký výkon v hlavní roli a scénář. Rocky nakonec získal tři Oscary pro nejlepší film, nejlepší režii pro Avildsena a za nejlepší střih. Zuřící býk byl nominován osmkrát a nakonec získal Oscary jen dva, jednoho pro Roberta De Nira za nejlepší herecký výkon v hlavní roli a druhý za střih pro Thelmu Schoonmaker. 

Stallone Rocky vs. Zuřící býk De Niro v ringu

Sylvester Stallone se s Robertem De Nirem utkal v ringu ve filmu Zpátky do ringu. Potkali se zde po více jak třiceti letech od doby uvedení svých legendárních filmů. Jak by dopadlo jejich setkání v ringu v době kdy byl uveden Rocky a Zuřící býk? Oběma hercům tehdy bylo zhruba kolem třiceti. Stallonemu bylo v době natáčení Rockyho 29 let, De Nirovi v době natáčení Zuřícího býka 36 let. Jak by vypadal jejich "Grudgematch" tehdy? Robert De Niro byl boxersky zdatnějším než Stallone a nepochybně by v ringu nad Stallonem dominoval a nejspíš by ho i porazil, ať už knockoutem, nebo na body. 

Co se týče jejich postav, Rocky Balboa byl těžká váha, Jake La Motta váha střední, tudíž by dle pravidel boxu nebylo možné, aby se v ringu střetli. Ale kdyby se tak přeci jen stalo a my mohli jejich souboj sledovat, jak by jejich klání asi dopadlo? Zatímco v souboji herců jsem favorizoval De Nira, ve fiktivním souboji postav bych věřil Rockymu. Rockyho charakterizovala obrovská vůle, odolnost a tvrdý úder. La Motta disponoval tím samým, s výjimkou onoho velkého srdce, které měl Rocky. Rocky by nad La Mottou by zvítězil svou vůlí a touhou po vítězství. 

Shrnutí:

Fotografie z filmu Zuřící býk / Raging BullOba filmy patří v boxerském žánru, ale i v kontextu světové kinematografie k absolutním špičkám. Rockyho odkaz je legendární a ikonický. Rocky je nezpochybnitelný kult a jedna z nejlepších ilustrací amerického snu o vítězství (ducha) outsidera nad šampionem. Zuřící býk naproti tomu zůstává umělecky působivou výpovědí o stinných stránkách boxu a jeho zákulisí s famózním hereckým portrétem destruktivních a sebedestruktivních stránek lidské povahy, tak přesvědčivě ztvárněných De Nirem. 

Hodnocení:

Jak Rockyho, tak Zuřícího býka i přes všechny rozdílnosti musím hodnotit známkou nejvyšší, tedy 10/10. Rocky si to zaslouží především za svoji ikoničnost a emocionalitu, Zuřící býk pak za svou technickou a estetickou stránku. A lví podíl na tom měli i oba jejich herečtí představitelé. Oba zde předvedli to nejlepší. 

Oficiální trailer filmu Rocky

Trailer k filmu Zuřící býk

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Martin Scorsese natočí Sinatru (18.04.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Ezra (15.03.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- Nejhorším filmem je levný krvavý horor (09.03.2024 14:32 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Sylvester Stallone a sériový vrah (15.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Sbohem, Apollo! (03.02.2024 06:36 v Novinky | Zprávy)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Beavis a Butt-head drží slovo a vyráží do útoku (01.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu