Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 27. 12. 2013 - 2. 1. 2014

TV tipy: Zábava pro celou rodinu i oscarové filmy

Vydáno: 27.12.2013 13:00 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Přelom roku je v televizi ve znamení zajímavých a mnohdy i premiérových snímků, které by mohly potěšit celou rodinu. V našem výběru ale najdete i filmy pyšnící se nějakým tím Oscarem. Vybrat by si tak měl skutečně každý.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Megamysl (Megamind) (pátek 27. 12., Nova, 15.55 - 17.30 / sobota 28. 12., Nova Cinema, 13.20 - 15.05)

<b>Megamysl</b>Tři roky stará animovaná komedie se vezla na tehdy módním trendu udělat hlavní postavou záporáka. A režírující Tom McGrath příliš neselhal a natočil technicky a vizuálně precizní podívanou, která pobaví celou rodinu. Vtípky sice nejsou příliš originální, ale pousmání vzbudí, což je důležité. Za zmínku stojí také vydařený a pohodový soundtrack. Dospělým budou vadit nejspíše drobné logické lapsy a přílišné moralizování, které je přece jen hodně viditelné. Jinak ale výborná a přes svátky ideální záležitost s velmi slušným českým dabingem.

Synopse: Megamysl sice nebyl vždycky darebák, měl ale smůlu v tom, že na Zemi, kam ho poslali jeho vesmírní rodiče, přistál přímo uprostřed vězeňského dvora. To se pak sklony ke zločinnosti získávají velmi rychle a vlastně i nechtěně. Když Megamysl vyroste, stává se smyslem jeho života boj s hrdinným Metromanem, jenž je vzorem dobráka a jemuž klade do cesty různé překážky. Jakmile se mu ho jednoho dne povede zničit, poznává padouch, že vlastně neví, co má dělat dál. Musí si tedy hledat jinou zábavu.

Zajímavost: Na střihu částečně spolupracoval i slavný Guillermo del Toro.

Český trailer filmu Megamysl / Megamind

Návrat do Cold Mountain (Cold Mountain) (pátek 27. 12., Nova Cinema, 20.00 - 22.55)

Plakát filmu Návrat do Cold Mountain / Cold MountainRozmáchlé romantické drama režiséra a scenáristy Anthonyho Minghelly je pro jeho tvorbu víceméně typické. Nechybí v něm tedy pomalé tempo, překrásná kamera snímající nádherně zvolené exteriéry, nekýčovitá a uvěřitelná romance a v neposlední řadě také silný a atraktivní příběh vycházející z románu Charlese Fraziera. Samozřejmostí je také výtečné obsazení, jemuž kraluje Oscarem oceněná Renée Zellweger, vedle které uvidíte i na stejnou cenu nominovaného Juda Law a spolehlivé Nicole Kidman, Philipa Seymoura Hoffmana nebo Brendana Gleesona. Škoda jen malinko přetažené stopáže a zbytečného množství postav, které jen rozptylují pozornost.  

Synopse: Zraněný konfederační voják Inman (Jude Law) se ze strachu o bezpečí své milované Ady (Nicole Kidman) vrací skrze válečné peklo na její farmu na Cold Mountain. Žena si mezitím prochází také velkým utrpením, neboť zdivočelí obyvatelé země čím dál častěji útočí na statek jejího otce. K ruce má svéráznou a nedůtklivou tulačku Ruby (Renée Zellweger), která je silnější, než se zdá. Jestli se ale k sobě oba milenci ještě dostanou, je ve hvězdách.

Zajímavost: Horské scény byly natáčeny v rumunských Karpatech.

Oficiální trailer filmu Návrat do Cold Mountain / Cold Mountain

Zlomený šíp (Broken Arrow) (sobota 28. 12., Prima, 13.10 - 15.00 / neděle 29. 12., 02.20 - 03.55)

Plakát filmu Zlomený šíp / Broken ArrowPřes šedesát let starý western nepatří v našich končinách k těm nejznámějším a zub času na něm asi zanechal velkou stopu, přesto stojí za zhlédnutí. Jde totiž o vůbec první snímek svého druhu, který indiány nevykresluje jen záporně, ale naopak je ukazuje jako "normální" lidi, kteří mají své přednosti i své chyby. Je pravda, že režírující Delmer Daves kladl na protirasistické vyznění příliš velký důraz a celková atmosféra je malinko naivní, nicméně neopomněl solidní akci, fungující humor a krásnou a na Oscara nominovanou kameru. V hlavní roli se objeví výborný a skrz naskrz kladný James Stewart, vedle kterého uvidíte i oscarovou nominací poctěného Jeffa Chandlera. Tip zejména pro milovníky klasického žánru.

Synopse: Bývalý voják Tom Jeffords (James Stewart) naváže přátelství s náčelníkem Apačů Cochisem (Jeff Chandler) a oba se od sebe vzájemně učí. Netrvá dlouho a Tom se zamiluje do indiánské dívky Sonseeahray (Debra Paget), pro kterou se chce vrátit. Nejprve ale musí svým krajanům vyřídit, že Apačové umožní americké poště hladký průjezd svým územím. Ačkoli mu mnozí nevěří, dostavník skutečně projíždí bez problémů. To se ale některým bělochům nelíbí a z toho důvodu vlákají indiány do pasti. Křehká dohoda je tak narušena. 

Zajímavost: Albert Maltz, který napsal scénář, byl v době uvedení filmu na tzv. černé listině, proto bylo autorství připsáno Michaelu Blankfortovi.

Originální trailer filmu Zlomený šíp / Broken Arrow

Tisíc dnů s Annou (Anne of the Thousand Days) (neděle 29. 12., ČT2, 21.05 - 23.20)

Plakát filmu Tisíc dnů s Annou / Anne of the Thousand DaysU nás prakticky neznámé britské historické drama oplývá výbornými dialogy, skvěle napsaným scénářem, parádní atmosférou a v neposlední řadě i oscarovými kostýmy, které berou dech i po více než čtyřiceti letech. Režírující Charles Jarrott nikam nespěchal a nastolil dost pomalé tempo, které v kombinaci s dlouhou stopáží možná může dnešního diváka chvílemi nudit. Jinak by ale mělo být vše v pořádku, neboť v hlavních rolích excelují na Oscara nominovaní Richard Burton, Geneviève Bujold a Anthony Quayle. Výborný kousek (nejen) pro milovníky historie.

Synopse: Na stole krále Jindřicha VIII. (Richard Burton) přistane závažná listina, která má rozhodnout o životě královny Anny (Geneviève Bujold). Je obviněna z cizoložství a zrady, což nenechá panovníka chladným. Jakpak by taky ano, když ženu dobře zná a je otcem dítěte, které v sobě nosí. Vynést verdikt tak bude hodně obtížné. 

Zajímavost: Burton s filmem ani se svým výkonem v něm nebyl absolutně spokojen, proto ho oscarová nominace hodně zaskočila. 

Oficiální trailer filmu Tisíc dnů s Annou / Anne of the Thousand Days

Rango (Rango) (pondělí 30. 12., Nova, 15.40 - 17.35 / úterý 31. 12., Nova Cinema, 08.55 - 10.40)

Rango / RangoAč jde o animovaný snímek, dětem tak úplně určen není. Režírující Gore Verbinski totiž natočil poctu westernům, které zároveň lehce a roztomile paroduje. Oslní svěžím tempem, množstvím vtipných hlášek a humorných situací a velkou tvůrčí invencí. Některé pasáže jsou navíc hodně temné a relativně děsivé, což odrostlejší diváky rozhodně potěší. Opomenout nesmíme ani příjemnou hudbu a solidní tuzemský dabing. Zamrzí snad jen drhnoucí druhá polovina, která se bere zbytečně moc vážně. Nicméně jde o vytříbený kousek.

Synopse: Obyčejný chameleon obývá prostorné terárium, nosí havajskou košili a užívá života. Jenže jednoho dne se ocitá uprostřed vyprahlé pouště, kde ho pronásleduje hladový jestřáb. Na útěku se dostává do městečka Prach, kde všem obyvatelům visí kolty proklatě nízko. V místní nálevně si vymyslí jméno Rango a spousty hrdinských historek. Když mu zoufalí domorodci udělí šerifskou hvězdu a chtějí po něm pomoc, začne své bujné fantazie hluboce litovat.

Zajímavost: Vizuálním konzultantem filmu byl legendární kameraman Roger Deakins

Český trailer filmu Rango / Rango

Ryba jménem Wanda (A Fish Called Wanda) (pondělí 30. 12, ČT1, 22.40 - 00.25)

Plakát filmu Ryba jménem Wanda / A Fish Called WandaBritsko-americká krimikomedie je dílem několika bývalých členů legendární humoristické skupiny Monty Python a ačkoli pro ně není úplně typická, jde o výbornou žánrovku. Nechybí v ní typicky britský suchý humor a několik nezapomenutelných hlášek. Scénář, který se pyšní nominací na Oscara, je sice hodně epizodický, jenže se v něm pořád něco děje a po většinu času je ukrutně vtipný. Režírující Charles Crichton, jemuž vypomáhal i John Cleese, se navíc mohl opřít i o výborné obsazení v čele s oscarovým Kevinem Klinem, jehož doplňují kupříkladu Jamie Lee Curtis, John Cleese, Michael Palin nebo Stephen Fry. Pokud vám tvůrčí přístup sedne, den před koncem roku se královsky pobavíte.

Synopse: Čtyři mazaní lupiči - Wanda (Jamie Lee Curtis), Otto (Kevin Kline), Ken (Michael Palin) a Georges (Tom Georgeson) - provedou dokonalou loupež vzácných klenotů. Georges však svým kumpánům nevěří a lup ukryje jinde, než se původně dohodli. Když je dopaden, nikomu nechce říci, kde se úlovek nachází. Wandu ovšem napadne, že jeden člověk to vědět musí, konkrétně Georgesův obhájce Archie Leach (John Cleese). Všemožně se ho tedy snaží zaujmout a kýženou informaci z něho dostat. 

Zajímavost: V roce 1989 zemřel u filmu na infarkt způsobený záchvaty smíchu jeden dánský lékař a stal se tak jedním ze tří doložených případů smrti smíchem.

Originální trailer filmu Ryba jménem Wanda / A Fish Called Wanda

Věra 68 (středa 1. 1., ČT2, 20.00 - 21.35)

Český plakát filmu Věra 68 / Věra 68Dokumentární portrét jedné z našich nejslavnějších sportovkyň vyniká hlavně tím, že není pouze popisný a tzv. suchý. Režírující Olga Sommerová totiž dokázala výborně zachytit i vnitřní emocionální svět Věry Čáslavské, který je hodně pohnutý a vlastně nezáviděníhodný. Ačkoli jde o profil gymnastky, nudit by se neměli ani ti, kteří sportu příliš neholdují, neboť osud sledované má co dělat se zásadními historickými událostmi naší země a i v soukromém životě si prožila peklo. A nevadí ani délka hodiny a půl, protože vše je dávkováno svižně a střídmě. Výtečný snímek plný zajímavých názorů a myšlenek.

Synopse: Sto čtyřicet medailí včetně jedenácti olympijských pasovalo gymnastku Věru Čáslavskou na nejúspěšnější československou sportovkyni historie. Po triumfu na olympiádě v Mexiku v roce 1968 byla vyhlášena sportovkyní světa a stala se druhou nejpopulárnější ženou na planetě. Ve stejném roce však podepsala manifest Dva tisíce slov a přišel společenský pád. Po změně režimu se zdálo, že se věci vyvíjejí radikálně jiným směrem, jenže z veřejeného života ji na šestnáct let vyřadila rodinná tragédie.

Zajímavost: Snímek vznikl k sedmdesátinám slavné gymnastky.
 

Český trailer filmu Věra 68 / Věra 68

Vyfič! (Whip It) (čtvrtek 2. 1., ČT2, 09.50 - 11.40)

Plakát filmu Vyfič! / Whip ItRežijní debut herečky Drew Barrymore rozhodně není originální a v rámci žánru jede na jistotu, jenže překvapí svižným tempem a příjemně oldschoolovým nádechem. Potěší i vyspěle natočené a nasnímané bruslařské scény, na které je radost pohledět. Spolehlivé výkony v hlavních rolích podávají kromě samotné autorky také Ellen Page, Kristen Wiig nebo Juliette Lewis. I přes spoustu klišé a předvídatelný scénář jde o solidní podívanou, která nikoho neurazí a nenudí ani chvíli.

Zajímavost: Dívka Bliss (Ellen Page) žije na maloměstě v Texasu a jediné, co jí dává smysl, je rocková hudba. Matka ji totiž nutí do přihlouplých soutěží krásy, spolužačky jsou namyšlené a brigáda servírky taky za moc nestojí. Jednou však v sousedním městě narazí s kamarádkou na drsné závody na kolečkových bruslích a její život rázem nabírá jiný směr.

Synopse: Mnoho bruslařek, které se ve filmu objeví, je členkami detroitského Derby Teamu.

Oficiální trailer filmu Vyfič! / Whip It!
Cadillac Records (Cadillac Records) (čtvrtek 2. 1., Nova Cinema, 21.40 - 23.35 / pátek 3. 1., 02.20 - 06.00)

Plakát filmu / Cadillac RecordsHodnocení zajímavého a méně známého amerického hudebního dramatu úzce souvisí s tím, jak moc se divákům líbí blues, o jehož vzniku film je. Těm, kteří tomuto stylu holdují, nebude vadit, že režisérka a scenáristka Darnell Martin pracuje s příliš epizodickým dějem, který nedrží u sebe, a přivádí na scénu mnoho postav. Budou tolerovat i to, že vše je až moc povrchní a dialogy jsou nezajímavé. Stačí zkrátka to, že tu je parádní hudba a několik úchvatných pěveckých čísel. Ostatní pak ocení hlavně již zmiňovanou hudební složku a slušné výkony všech zúčastněných, mezi nimiž vyniká Adrien Brody. Za zkoušku to ale stojí.

Synopse: V roce 1950 založil Leonard Chess (Adrien Brody) v Chicagu hudební vydavatelství Chess Records, které pro svět objevilo styl rhythm & blues. Tato společnost se později stala hlavním centrem hudby produkované afroamerickou menšinou a díky ní se z několika talentovaných zpěváků staly hvězdy první kategorie.

Zajímavost: Zpěvačka Beyoncé přibrala kvůli své roli patnáct kilogramů a v některých scénách hraje bez make-upu.

Originální trailer filmu Cadillac Records / Cadillac Records
Květ pouště (Desert Flower) (čtvrtek 2. 1., ČT art, 22.05 - 00.10)

Plakát filmu Květ pouště / Desert FlowerKoprodukční životopisné drama může někomu připadat šablonovité a schématické, jeho sílu však umocňuje to, že vychází ze skutečných osudů původem somálské topmodelky. Kniha, na jejímž základě je film natočen, navíc celosvětově otevřela téma ženské obřízky, čímž si získala velkou popularitu. Režírující Sherry Hormann se tedy snaží poněkud prvoplánově šokovat a řazení realistických a odlehčených scén se jí příliš nedaří, film si nicméně pozornost zaslouží už jen kvůli tématu a výborným výkonům vesměs neznámých tváří. Místy hodně silný zážitek.

Synopse: Waris Dirie (Liya Kebede) vyrůstala do svých třinácti let v Somálsku, kde byla mimo jiné nucena podstoupit ženskou obřízku. Po útěku do Londýna se stala známou topmodelkou a o svém životě napsala knihu, která šokovala svět. Po jejím vydání s modelingem skončila a rozhodla se, že zasvětí život boji proti ženské obřízce.

Zajímavost: Zmiňované životopisné knihy se celosvětově prodalo přes jedenáct milionů výtisků.

Oficiální trailer filmu Květ pouště / Desert Flower
 


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • nic moc vše... (čus, 25.03.2014 16:48) Reagovat

    nic moc vše

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Zemřela herečka Irene Papas (14.09.2022 14:43 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel herec Ned Beatty (14.06.2021 09:43 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Lék na život aneb zbytečná variace na Prokletý ostrov (22.02.2017 21:26 v Recenze | Premiéry)
- Box Office: Doctor Strange opanoval víkend (07.11.2016 07:00 v Komentáře | Box office)
- Free State of Jones: McConaughey bojuje o Oscara v traileru (10.01.2016 12:15 v Novinky | Trailery)
- Blu-ray recenze: LEGO® příběh - bořit a ničit (23.06.2014 16:00 v Recenze | Blu-ray)
- Stroj času: Pořád okouzlující animák Jak vycvičit draka (22.06.2014 10:00 v Recenze | Stroj času)
- Zemřel Philip Seymour Hoffman, jeden z největších herců své generace (02.02.2014 20:32 v Novinky | Zprávy)
- Osamělý jezdec na cestě napříč žánrem na zdařilém Blu-rayi (14.12.2013 14:46 v Recenze | Blu-ray)
- BD a DVD tipy: Prodloužený Hobit a jiní Mimoňi (08.11.2013 12:00 v Radar | BD a DVD tipy)
- BD a DVD tipy: letní blockbustery a česká klasika (25.10.2013 12:30 v Radar | BD a DVD tipy)
- Soundtrack: vynalézavý Osamělý jezdec (15.07.2013 13:00 v Recenze | Soundtracky)
- Osamělý jezdec vyjíždí ještě naposledy v traileru (18.04.2013 17:00 v Novinky | Trailery)
- Festivalové ozvěny: 30. týden (24.07.2012 20:30 v Články | Festivaly)
- Blu-ray tipy: 11. týden (11.03.2012 07:35 v Radar | BD a DVD tipy)
- Ceny filmserveru 2012: Výsledky (26.02.2012 13:00 v Články | Publicistika)
- Ceny filmserveru 2012: Nominace (18.02.2012 20:13 v Články | Publicistika)
- Byly uděleny ceny BAFTA 2012 (13.02.2012 19:00 v Novinky | Zprávy)
- Oscar 2012: Nejlepší animovaný film (10.02.2012 19:00 v Články | Publicistika)
- Oscar 2012: Nominacím vládnou The Artist a Scorseseho Hugo (24.01.2012 15:27 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu