Preview: Jack Ryan: V utajení a popáté v akci

Vydáno: 22.12.2013 19:24 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Premiéra nového filmu Jack Ryan: V utajení je nachystána na leden příštího roku. My vám v našem preview shrneme, co se dosud o novém snímku s neohroženým agentem CIA ví.
Jack Ryan: V utajení je pátým filmem v pořadí, kde vystupuje jako hlavní postava agent CIA Jack Ryan. Jedná se po předchozím díle Nejhorší obavy o druhý reboot série a zaroveň jde o první film, který není natočen podle autora knižní předlohy, nedávno zesnulého Toma Clancyho. Jeho knihy byly základem všech čtyř předchozích filmů, kterými byly Hon na ponorku, kde Jacka Ryana ztvárnil Alec Baldwin, dále dvojice filmů s Harrisonem Fordem Vysoká hra patriotů a Jasné nebezpečí a konečně Nejhorší obavy s Benem Affleckem. Pátý film s postavou Jacka Ryana režíruje britský herec a režisér Kenneth Branagh. Tolik shrnutí základních faktů. 

Chris Pine ve filmu Jack Ryan: V utajení / Jack Ryan: Shadow RecruitJack Ryan (Chris Pine) je mladý ekonomický analytik, který pracuje pro CIA. Svou práci ale tají před okolím i svou ženou Cathy (Keira Knightley). Poté, co neúmyslně zachytí nestandardní operaci provedenou ruským finančním gigantem, je pověřen svým nadřízeným Harperem (Kevin Costner), aby na místě celou věc prošetřil. Moskva, kam je vyslán, se pro něj rázem stane horkou půdou. Jack Ryan se tak ocitá v nebezpečí ohrožení života a jeho stopy vedou až k ruskému byznysmenovi Viktoru Čerevinovi (Branagh), který má v plánu otřást světovou stabilitou. Do akce se nechtěně připlete i Jackova žena a tak mu nezbývá, než zlikvidovat svého protivníka, zajistit světu stabilitu a zachránit svou ženu. Jistě mnoho nelehkých úkolů, při kterých se Jack Ryan určitě nudit nebude (a diváci snad také ne).

No, řekněte sami, co vám to připomíná? Děj je jak vystřižený z nějaké bondovky a duchem spádá někam do období studené války, kdy Rusko bylo ústřední hrozbou světa a největším nepřítelem Spojených států amerických. V tomto ohledu působí reboot franšízy Toma Clancyho jako dokonalé retro. Jak už bylo napsáno v úvodu, od předchozích dílů série se liší tím, že nevychází z konkrétního Clancyho románu, ale vypůjčuje si z nich pouze jejich ústředního hrdinu, inteligentního a přitom neohroženého agenta tajných služeb Jacka Ryana.

Kenneth Branagh ve filmu Jack Ryan: V utajení / Jack Ryan: Shadow RecruitK projektu, jehož franšízu vlastní studio Paramount, byl docela překvapivě jako režisér a zároveň jako představitel hlavního zlosyna najat anglický herec, režisér a moderní adaptátora Shakespeara Kenneth Branagh - na první pohled poměrně překvapivá a nečekaná volba. Nicméně tento Brit je v obou svých polohách velmi schopný nejen po umělecké, ale jak dokázal jeho předchozí film, fantasy Thor, i po komerční stránce. Mimoto sám přiznal, že předchozí filmy s Jackem Ryanem zná a také, že četl některé jeho romány a že "jde o druh filmu, na které sám chodí". 

Možná se zeptáte, proč se postava Jacka Ryana znovu křísí. Důvod je pochopitelně zcela prozaický. Filmová série s hlavní postavou Jacka Ryana byla dosud po celém světě nadprůměrně komerčně úspěšná, a i když nenabízí nic, co bychom ještě neviděli a naopak vychází z osvědčených schémat a sází především na spektakulární akční scény a atraktivní žánrové prvky thrilleru a špionážních filmů, diváky to stále baví. Proč se na dvě hodiny nepobavit nekomplikovaným soubojem dobra a zla, že? 

Chris Pine, Kevin Costner ve filmu Jack Ryan: V utajení / Jack Ryan: Shadow RecruitUvidíme, zda do oživení této filmové série vnese Branagh nějaký svěží závan. Herecké obsazení, v němž figurují americký herec Chris Pine (Star Trek: Do temnoty), anglická herečka Keira Knightley (Anna Karenina) a ve vedlejších rolích zkušený Kevin Costner a sám Branagh, je dost atraktivní samo o sobě. Není pochyb o tom, že jde především o nalákání mladšího publika, pro které jsou předchozí díly série už značně oldschoolové. A tím, že jde o reboot, který na své předchůdce nenavazuje, má v tomto směru volné ruce a volné pole působnosti. Film je věnován duchovnímu otci Jacka Ryana a nedávno zesnulému Tomu Clancymu.

Na Jacka Ryana: V utajení si budeme moci v českých kinech zajít od 30. ledna 2014.

Oficiální trailer filmu Jack Ryan: V utajení


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY