Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Makrorecenze: Hobit: Šmakova dračí poušť

Makrorecenze: Druhého Hobita provází nadšení i nenávist

Vydáno: 16.12.2013 18:30 v sekci Recenze | Makrorecenze - Redakce | foto: collider.com

Minulý týden vtrhl do kin druhý Hobit, který posunul Bilba a trpasličí družinu zase o něco blíže k Osamělé hoře. Vyplatilo se čekání na druhý díl trilogie nebo jde o promarněný potenciál? U nás je to tak napůl.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Naše makrorecenze jsou tu od toho, aby odhalily, které filmy jsou předurčeny k nadžánrovému úspěchu, a které naopak nikoli. Pět lidí, pět názorů.

HOBBIT RELOADED

Martin Freeman ve filmu Hobit: Šmakova dračí poušť / The Hobbit: The Desolation of SmaugTakhle hravý blockbuster tady nebyl od čtvrtého Indiana Jonese. Když přijmeme fakt, že Hobit není a ani se nesnaží být druhým Pánem prstenů, nabízí Peter Jackson přepálenou středozemskou variaci na King Konga, v které vše, na rozdíl od prvního dílu, funguje jak má. Už jen atmosferický úvod v horách dal tušit, že tohle nebude jen nutně protahovaná představovačka ukájející se lokacemi Nového Zélandu a až fetišistickým lpěním na prstenovské nostalgii, kráse světa a jeho postav - Šmakova dračí poušť je totiž konečně tím plnokrevným fantasy velkofilmem, který přináší funkčně odvyprávěný (epizodický) příběh a rozmanitou škálu charakterů.

Pryč je přímočará vypravěcí struktura jedničky, děj se nyní konečně rozděluje mezi několik izolovaných skupin postav s vlastními cíli, což celek oprošťuje od předchozí bezdějovosti a uspávání diváka. Komu nevadí natahování stopáže odbočkami (Gandalfovo putování, mezidruhová milostná linie) a občas filmu odpustí přílišnou papundeklovitost a digitálnost prostředí, užije si strhující vodopád Jacksonovy hravosti (geniální scéna se sudy) a téměř mistrného zasazování jednoduchého pohádkového příběhu do mnohem drsnější a temnější mytologie Středozemě a jejích politických reálií (napjaté vztahy mezi rasami trpaslíků, elfů, lidí, skřetů apod.).

Fotografie z filmu Hobit: Šmakova dračí poušť / The Hobbit: The Desolation of SmaugBilbo se, navzdory tomu, že je po něm pojmenovaný film, vlastně stává jen takovým malým nenápadným hybatelem mnohem větších událostí, které vyústí až ve filmařsky invenční a novátorskou sekvenci s ohromujícím drakem Šmakem, jenž předvádí dnešní trikové absolutorium v celé své kráse. I zde se nezapře Jackson svými promyšlenými montážemi, v nichž po vzoru Dvou věží přestříhává mezi velkolepou akční scénou a menšími podpůrnými odbočkami (drama z Jezerního města).

Zamrzí jen na sílu vlepená facka divákovi v podobě závěrečného cliffhangeru, který na rozdíl od kteréhokoliv předchozího prstenovského dobrodružství nepřináší alespoň uspokojivý dílčí konec filmu. Mnohem více značí to, že jde jen o půlku mnohem rozmáchlejšího šestihodinového eposu, který musel být podobně jako Matrix Reloaded a Revolutions rozseknut vedví. Všímat si všech komplexností tak zřejmě bude možné až při projekci obou filmů najednou.

Martin Bubrín: 9/10

JACKSON OČEKÁVANÝ PROSTŘEDEK DEFINITIVNĚ POHŘBIL

Ian McKellen ve filmu Hobit: Šmakova dračí poušť / The Hobbit: The Desolation of SmaugJe nadmíru jasné, že skalní fanoušci Tolkiena zpočátku nedávali přestřelené trilogii velkou šanci - teď už to mohu jako jeden z nich pouze s jistotou potvrdit a dodat, že "dvojka" neobstojí už ani v základních filmových měřítkách, a původní strach z totálního přetažení děje se postupně naplňuje. A přitom to Peter rozehraje tak dobře - svůj „opus hobitus secundus“ rozezní do perfektního tempa, co strhne od samého začátku a co musí po hravé sudové scéně logicky zklamat, protože takovou dějovou frekvenci nelze na tříhodinové stopáži udržet (zvlášť, když nemáte co vyprávět).

Totálně vyhlušený prostředek s nudným a nezajímavým Jezerním městem zachrání snad jen závěrečné duo Bilba a Šmaka, které baví podobně jako divadelní přednes otázek ve tmě z prvního dílu, ovšem do té chvíle, než se trpaslíci rozhodnou doslova zatopit pod kotlem. Martin Freeman dostává nelogicky, jako hlavní postava trilogie minimálně prostoru a místo něj se pracuje s neknižní elfkou, nefungujícím Legolasem a odtaženým Gandalfem, jehož linka ve filmu nefunguje. Přídavku ze Silmarillionu se mělo dostat buďto víc prostoru, nebo s ním nevykrádat před deseti lety zfilmovaný román. Alespoň, že Jar-Jar-Gast dostal plátně na všehovšudy pár minut...

Evangeline Lilly ve filmu Hobit: Šmakova dračí poušť / The Hobbit: The Desolation of SmaugVýprava funguje i přes všudypřítomné CGI a na vizuál je opravdová radost pohledět i v "obyčejných" dvou dimenzích. Ale co naplat, že budete v kinosálu kašlat popcorn z Orlanda Blooma, co skáče po trpasličích hlavách a rozdává jeden šíp za druhým, s marností kontrolovat sedící svěrače s rezonancí plamenného hlasu draka a v noci potit postel z do morku děsivé pavoukové scény. Po projekci si můžete maximálně tak gratulovat, ustáli jste půl hodiny zábavy a čtyři hodiny introdukce, která vyláká další peněženkový dvoukilo na epický konklužé příští Vánoce.

AD 1. Nazývejte mě staromódním, ale jsem rád za každého namaskovaného skřeta a lokaci bez smradu ze studia. Za Tauriel požaduji dotyčnému scenáristovi prsty do palečnice.

Adam Hencze: 5/10

DRUHÝ HOBIT PŘEKONÁVÁ PRVNÍHO

Fotografie z filmu Hobit: Šmakova dračí poušť / The Hobbit: The Desolation of SmaugKino přeplněné lidmi, z nichž bylo nezanedbatelné procento navlečeno do tematických kostýmů, dávalo jasně tušit, že Tolkien od Jacksona pořád táhne. A není se moc čemu divit. Šmakova dračí poušť je velkolepá atrakce, fantasy blockbuster v nejlepším smyslu slova – a je o krok dál než Neočekávaná cesta. Možná proto, že neuvěřitelně rozvleklý prolog máme za sebou, takže nyní jsou natahované především akční sekvence (často a hodně, každopádně jsou zábavné). Nutno říct, že ta se sudy na řece je vskutku dynamickým a vtipným zážitkem, takže jí odpustíte i očividně zfotrovatělého Legolase a poněkud necudnou Tauriel. Tihle dva elfové se v knižní předloze nevyskytují a jsou v příběhu víceméně zbyteční, nicméně nějakým způsobem se přerostlá stopáž naplnit musela.

Zajímavějším zážitkem je sledování nesourodých skupinek hrdinů a vůbec všech ras Středozemě, které se mezi sebou často a z mnoha důvodů nesnáší. Útržkovité odhalení temného pána v pevnosti Dol Goldur v kombinaci s věčným hašteřením se jeho potenciálních obětí dává pořádný náboj očekáváním posledního dílu, jenž bude rozhodovat o osudu všeho a všech. Je dobře, že to pro všechny nezavání happy endem; osudovost tolkienovkám sluší. Takže zase za rok - což je trochu k vzteku, zvláště poté, co se v závěru dočkáme mocného dračího cliffhangeru (minimálně pro ty, co nečetli knihu). Do té doby musí temnější a méně infantilní druhý Hobit stačit, přičemž k rozebírání bude zejména charismatický drak Šmak s podmanivým hlasovým projevem (Benedict Cumberbatch) a hutně atmosférické prostředí trpasličí pokladnice.

Možná je malinko škoda, že v závěru je navzdory dobře napsaným dialogům s Bilbem už malinko přešmakováno. Triková stránka a výprava to mají za výbornou, stejně tak spolehlivý Howard Shore a jeho noty. Vlastně nezbývá nic víc, než říct, že jsem se dobře bavil...

Pavel Pinker: 8/10

ZABTE TAURIEL

Evangeline Lilly ve filmu Hobit: Šmakova dračí poušť / The Hobbit: The Desolation of SmaugCo je malé, to je hezké. Proto druhý Hobit hezký není, jelikož jestli první díl místy trochu nepříjemně připomínal, že je uměle natažený, ten druhý je už jako celek jeden velký kopanec pod pás rozumu a střízlivosti. Musím ale přiznat, že nezačíná nijak špatně. Peter Jackson opět vidlácky ukusující mrkev jako by říkal "Nebojte, zas tak vážně se nebereme!" Vstup do Temného hvozdu a následná sudoplavba vyšponovaná ad absurdum pak baví na jedničku a vy si pomyslíte, že tentokrát to snad konečně bude mít grády.

Jenže to je mýlka, protože potom Jackson už nepřihodí nic podobně zábavného. Hnusné CGI se vrství na další hnusné CGI a to, že Šmak se až k neuvěření vyvedl a s fonačním ústrojím Benedicta Cumberbatche zní naprosto parádně, je vážně chabá záplata na to, že zbytek charakterů je úplně o ničem a že až příliš prostoru dostává prkenná Evangeline Lilly, jejíž Tauriel je asi nejzbytečnější postavou všech dob. Patetické promluvy ("That, my lad, .......... was a dragon."), ultratrapná a krajně netolkienovská mezirasová romance, nulový vývoj celé hlavní družiny a žádný konec. Ať to beru jakkoliv, Hobit je pro mě suverénně největším zklamáním roku a na třetí díl za rok půjdu už vážně jen kvůli té velké rubanici.

Jakub Brych: 5/10

HOBIT ŠMAKUJE I NAPODRUHÉ

Fotografie z filmu Hobit: Šmakova dračí poušť / The Hobbit: The Desolation of SmaugHobit: Šmakova dračí poušť opětovně rozděluje, ale tentokrát nejenom diváky, ale i vyprávění, protože přechází od dobrodružné podívané první poloviny k temné fantasy v polovině druhé. Od prvních kroků hobita, třinácti trpaslíků a čaroděje až do příchodu do Jezerního města druhý díl navazuje na Neočekávanou cestu svou výstavbou vyprávění, když řetězí atrakce v duchu těch nejlepších dobrodružných podívaných, zatímco nastiňuje širší kontext putování.

Na rozdíl od první části se ale nevracíme na již známá místa, ale na zcela nová, která vedle provázání s prstenovou trilogií "návratem" některých postav (Legolas) umožňují budovat širší síť významů spojených s hobití trilogií (kritika izolacionismu a mamonu). Není ani třeba čekat na rozšířenou verzi, aby napravila rytmickou nevyváženost. Vyprávění se posunuje kupředu po dvacetiminutových blocích, které jsou odděleny podle místa a představených postav (návštěva u kožoměnce Medděda, Mirkwood s pavouky a u elfů), zatímco je na jednu stranu dynamizováno hrozbou v podobě skřetů a retardováno oddělením Gandalfa na jeho vlastní cestu za zjištěním zla v Dol Golduru.

Richard Armitage ve filmu Hobit: Šmakova dračí poušť / The Hobbit: The Desolation of SmaugOvšem od flashbacku v Jezerním městě přichází zlom, kdy se z fantasy s adjektivem dobrodružný film překlápí do temné fantasy, která je ozvláštňující svou sebeuvědomělostí, když se hlavní otázkou stává, jestli jdou zvrátit předem dané vzorce (v tomto případě mytického) vyprávění. Potíž s druhou polovinou je však nejenom ve změně tónu, ale i rytmu (na místo tří dvacetiminutovek a jedné čtvrthodiny se operuje ve dvou pětatřicetiminutovkách s epilogem), zatímco se vyprávění snaží udržet svou seriálovou výstavbu. Nesměřuje se ale k sjednocení nesourodé party, jako tomu bylo v Neočekávané cestě, ale k jejímu rozdělení (jedni jsou v Osamělé hoře, druzí v Jezerním městě, třetí v Dol Golduru) s příslibem věcí příštích.

Na vyvrcholení temné fantasy si je třeba počkat necelý rok, ta dobrodružná ho nabídla v první hodině Šmakovy dračí pouště v podobě nesmírně opojného úniku v sudech se spoustou nápadů, postupů ze seriálů i nápaditého stylistického odlišení tří skupin (jinak jsou snímáni trpaslíci s hobitem, jinak elfové a jinak skřeti, přičemž jsou odlišeni i délkou záběru). Snad se s Tam a zase zpátky ukáže zlom v polovině dvojky jako promyšlený tah.

P. S. Viděna verze ve 3D s titulky. Ačkoliv se nejedná o konverzi a nad užitím třetího rozměru se evidentně přemýšlelo (jak vtahující pasáže zdůrazňující hloubku prostoru, tak distancující s různými podvratnými vtípky na hraně PG-13 s uťatými částmi těl padouchů), nedabovaná 2D varianta se jeví jako lepší volba. Už proto, že rychleji stříhané atrakční pasáže s trpaslíky a hobitem (sudy, pec a Šmak) jsou prostorově dezorinetující a potemnění moc plusových bodů nepřidává. Jak zní Šmakův hlas v Dolby Atmos a jestli jsou některé části Hobita v 48fps přehlednější, snad doplní kolegové.

Marek Slovák: 9/10

Český trailer filmu Hobit: Šmakova dračí poušť

Pozn.: Naši hlavní recenzi filmu najdete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Děkuji za povedenou makrorecenzi. Sám dávám de... (Avari, 17.12.2013 16:33) Reagovat

    Děkuji za povedenou makrorecenzi. Sám dávám devítku. Jackson si skvěle připravil půdu pro trojku, kde se vše slije dohromady.

    • Re: Děkuji za povedenou makrorecenzi. Sám dávám de... (MatPor, 29.05.2014 09:25) Reagovat

      Ja by som dal slabšiu 7, knihu som čítal takže sa stotožňujem s názorom"ZABTE TAURIEL" a myslím, že nakoniec aj zomre, a jednotka sa mi páčila viac.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Drama Premiantka se úporně snaží tvářit chytřeji, než ve skutečnosti je (03.02.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Český fantasy horor Krvavý Johann je laciným brakem od fanoušků žánru (13.01.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Podivuhodný příběh Henryho Sugara (15.09.2023 12:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Dámy v černém spustily mnoho povyku pro nic (11.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Rambo uvízl v pavučině Gran Turisma (09.08.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Gran Turismo (13.07.2023 08:00 v Novinky | Trailery)
- Gran Turismo má první trailer (02.05.2023 18:47 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Tajná invaze (03.04.2023 09:00 v Novinky | Trailery)
- Čeká nás návrat do Středozemě (24.02.2023 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Komiksový film Ant-Man a Wasp: Quantumania prohlubuje krizi Marvelu (19.02.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 1. část (18.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Ant-Manovi je ze sebe špatně, ale je šťastný až na věky (15.02.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Generála Eisenhowera čeká na sv. Valentýna smrt ve tmě (10.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Nesmrtelný ježek Sonic zúčtovává s Flashem Gordonem (03.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Ant-Man a Wasp: Quantumania (10.01.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Temné síly hledají cestu zpátky a mají srdce na dlani (25.11.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Film Black Panther: Wakanda nechť žije reaguje na úmrtí hlavního hrdiny (14.11.2022 12:30 v Recenze | Premiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu