Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Hobit: Šmakova dračí poušť

Recenze: Hobit: Šmakova dračí poušť

Vydáno: 12.12.2013 12:34 v sekci Recenze | Premiéry - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Stejně jako se po roce vrací Vánoce, vrací se na plátna českých kin i druhé pokračování Jacksonovy filmové trilogie nazvané Hobit: Šmakova dračí poušť. Jak se povedl prostřední díl ságy ze Středozemě?

Hobit: Šmakova dračí poušťRecenzoval/a Václav Limberk dne 12.12.2013 12:34. Stejně jako se po roce vrací Vánoce, vrací se na plátna českých kin i druhé pokračování Jacksonovy filmové trilogie nazvané Hobit: Šmakova dračí poušť. Jak se povedl prostřední díl ságy ze Středozemě? Hodnocení: 4
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Všichni filmoví fanoušci, ať už patří mezi skalní fanoušky stvořitele Hobita a Pána Prstenů anglického spisovatele J. R. R. Tolkiena nebo ne, se dočkali a dostávají druhou porci hobitího nářezu. Přesně před rokem začala Hobitova Neočekávaná cesta, nyní tedy přichází prostřední díl Hobit: Šmakova dračí poušť a celou trilogii završí příští rok Hobit : Tam a zase zpátky. Filmového Hobita, zdá se, milují snad všichni. Jak ti, co knižní předlohu četli, tak i ti (mezi něž patří i autor recenze), kteří ji nečetli.

Martin Freeman ve filmu Hobit: Šmakova dračí poušť / The Hobbit: The Desolation of SmaugPeter Jackson si vydobyl špičkovou pověst tolkienovského adaptátora svou filmovou trilogií o Pánu prstenů. S adaptací Hobita se proto logicky vydal ve stejných stopách, co se týče jeho rozdělení na tři části. Jenže zatímco knižní předloha Pána prstenů je rozdělena na tři části a filmově jí proto tři díly sedí (což neznamená, že se ve filmové adaptaci nemuselo krátit), Hobit je oproti Pánu prstenů tenká knížka pro děti a její rozdělení na tři velké, epické filmy se zdá na první pohled absurdní. Jenže, Jackson správně odhadl choutky celého filmového světa a proto jim vyšel vstříc s velkoryse pojatou adaptací a také mu velká plocha umožnila patřičně si se všemi "drobnostmi" Hobita vyhrát a potěšit tak především ty skalní "hobitofily".

Hobit: Šmakova dračí poušť začíná přesně tam, kde jsme před rokem naše hrdiny viděli naposled, tedy před výhledem na Osamělou horu, kterou v prvním díle na začátku obsadil ohnivý drak Šmak. Třináctičlenná trpasličí skupina spolu s hobitem Bilbem (Martin Freeman) a čarodějem Gandalfem (Ian McKellen) pokračuje ve své cestě. Po návštěvě u Medděda (Mikael Persbrandt), kožoměnce, který jim poskytne útočiště a pomoc před pronásledováním skřety se od skupiny oddělí čaroděj Gandalf, který se vydává na svou vlastní misi. 

Ian McKellen ve filmu Hobit: Šmakova dračí poušť / The Hobbit: The Desolation of SmaugTrpaslíci s Bilbem se vydávají do temného hvozdu, který stojí mezi nimi a cílem jejich cesty, Osamělou horou. V něm jsou trpaslíci zajati elfy, kteří je odvlečou do svého sídla. S pomocí Bilba se jim podaří elfům utéct a dostanou se do jezerního města, kde jim dělá průvodce lodník Bard (Luke Evans). Ke slovu se však výraznou měrou dostává i elf Legolas (Orlando Bloom) a elfka Tauriel (Evangeline Lilly). I s jejich pomocí se nakonec podaří družině úspěšně dostat až k cíli a k draku Šmakovi. Čaroděj Gandalf mezitím poznává na vlastní kůži, že situace ve Středozemi je daleko vážnější, než si kdokoli z družiny myslel a setkává se osobně face to face s mocí sílícího temného pána Saurona. 

Druhá část filmového Hobita je dějově o něco nabitější než ta první a na scénu se sem dostává několik nových postav stejně jako "starý známý" Legolas (i ve stejném obsazení) z Pána Prstenů. Těmi novými postavami jsou jednak Medděd schopný měnit se z člověka v zuřivého medvěda, a potom také muž jménem Bard, který obývá jezerní město a pomáhá družině. Elfy zastupuje již zmíněný princ Legolas a elfka Tauriel, která sem podobně jako Arwen v Pánu prstenů vnáší trochu toho zdravého milostného napětí. Kromě Legolase se totiž líbí i jednomu z trpaslíků, Kilimu (Aidan Turner). Hlavní postavou je zde, i přesto, že se objeví až na konci, chytrý, ale podobně jako trpaslíci ješitný drak. Naštěstí je zde také podobně mazaný hobit Bilbo, bez něhož by celá výprava nejspíše už dávno ztroskotala. 

Orlando Bloom ve filmu Hobit: Šmakova dračí poušť / The Hobbit: The Desolation of SmaugPřestože je filmové tempo druhého dílu Hobita strhující a celá záležitost je patřičně dynamická, nenabízí opravdu nic, co bychom už buď v prvním dílu Hobita, nebo v Pánu Prstenů neviděli. Všechny klíčové a dílčí scény jsou natočeny opět brilantně (což ještě zesiluje použitá HFR /high frame rate/ technologie), ať už je to útok pavouků v temném hvozdu, či skvěle natočený úprk trpaslíků v sudech, ve kterých se to akcí jen hemží. Zklidnění pak přináší komornější scény z jezerního města. Výborně funguje i samostatně rozvíjená osamělá Gandalfova výprava za poznáním. 

Nicméně to všechno jsme již v trochu jiné podobě viděli v Pánu prstenů a především už víme, kam to celé spěje, neboť trilogii Pána Prstenů už známe. Tím pak ztrácí děj Hobita, alespoň co se týče linie s nabývající hrozbou Saurona, na překvapivosti. Očekávaným vrcholem pak měl být (a tuto roli i splnil) závěr s drakem Šmakem. On je tím nezbytným novým prvkem a v druhém díle Hobita tím vůbec nejzajímavějším. V originálním znění jeho impozantní zjev doplňuje v charismatický celek hlas anglického herce Benedicta Cumberbatche

Richard Armitage ve filmu Hobit: Šmakova dračí poušť / The Hobbit: The Desolation of SmaugHobit: Šmakova dračí poušť má zkrátka o něco sevřenější podobu a dramatičtější spád než první díl, v jednotlivých scénách je brilantní, přesto jako celek především v druhé polovině střídáním akce a klidnějších pasáží už poměrně stereotypní a "malinko" nudný. Dobrý dojem ale zanechá samotný drak Šmak, kterému patří poslední okamžiky filmu. 

Je jasné, že vše bude vrcholit až v posledním díle a Hobit: Šmakova dračí poušť je tedy podobně jako Pán prstenů: Dvě věže jen "nezbytným spojovacím můstkem" mezi prvním a třetím dílem. Rozhodně ale obstojí i jako samostatný film a stále je (po většinu filmu) na co se dívat.

Oficiální trailer filmu Hobit: Šmakova dračí poušť

VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
100,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Podvodnice slečna bestie se při honu ocitla v krizi (05.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Válka Roseových se dočká remaku (03.04.2024 11:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském (29.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Drama Premiantka se úporně snaží tvářit chytřeji, než ve skutečnosti je (03.02.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Český fantasy horor Krvavý Johann je laciným brakem od fanoušků žánru (13.01.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Podivuhodný příběh Henryho Sugara (15.09.2023 12:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Dámy v černém spustily mnoho povyku pro nic (11.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Rambo uvízl v pavučině Gran Turisma (09.08.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Gran Turismo (13.07.2023 08:00 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Tony Rome válčí s bohy a přemýšlí, co se stalo jedné noci (09.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Gran Turismo má první trailer (02.05.2023 18:47 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Tajná invaze (03.04.2023 09:00 v Novinky | Trailery)
- Čeká nás návrat do Středozemě (24.02.2023 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Komiksový film Ant-Man a Wasp: Quantumania prohlubuje krizi Marvelu (19.02.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 1. část (18.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu