Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Top 10: Nezapomenutelné role Sylvestera Stallona

Top 10: Nezapomenutelné role Sylvestera Stallona

Vydáno: 16.12.2010 12:00 v sekci Články | Žebříčky - Redakce | foto: 2006 Metro-Goldwyn-Mayer / United Artists

Příští rok na jaře se Sylvester Stallone stane členem boxerské síně slávy. Kdy vstoupí do té filmové, zatím není známo. Je to ale vhodná příležitost k tomu, abychom si zopakovali jeho role a sestavili desítku těch nejlepších.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
<#obrazek "3600,3601,3602,3603,3604,3605,3606,3607,3608,3609">
Sylvester Stallone má tak trochu smůlu. Ačkoli platí za filmovou hvězdu, vlastně nikdy nenatočil "hooodně" úspěšný film. Cliffhanger nebo Rocky IV vydělaly něco kolem čtvrt miliardy dolarů, Arnie i Bruce se ovšem do historie zapsali tučnějším písmem. Jenže Sly má na své straně symboly - jeho postavy John Rambo a Rocky Balboa jsou nepochybně jedněmi z nejslavnějších, a to nehovoříme jen o osmdesátých letech. Položil jimi v podstatě základy žánrů. A ukázal na nich (a některých dalších titulech), že je možná špatný herec na správném místě, ale také docela šikovný scénárista, producent a režisér.

10. Lincoln Hawk (Do útoku / Over The Top, 1987)

Znáte páku? Jak si dva kluci, obvykle na základce, sednou proti sobě, zapřou se rukama a vyhraje ten, kdo přetlačí soupeřovu ruku na desku stolu? No tak v roce 1987 o tom Sly natočil celý film, představte si to! Jo, vždycky toužil po charakterních rolích. A vždycky narazil na to, že krom hory svalů a jednoho křivého úsměvu nemá divákům co nabídnout. A tak bylo třeba, čas od času, namíchat speciální koktejl. Tak jako s filmem Do útoku. Box a střílení nahradily souboje v "arm wrestlingu", hlavní hrdina nebyl udatný policajt, ale udatný šofér kamionu a... kde jsou emoce? Přece táta, který se snaží získat si cestu k synovi.


9. Raymond Tango (Tango & Cash, 1989)

V devadesátých letech se Stallone pokusil vymanit ze škatulky nemluvných drsňáků. Předehrou této poněkud nešťastné snahy (připomeňme si úlety Stůj, nebo maminka vystřelí! či Oscar) byl Ray Tango z detektivní komedie Tango & Cash z roku 1989. Sylvester ztvárnil elegantního, předpisů znalého a předpisy ctícího detektiva, partnerem mu byl zhýralý ranař Kurt Russell. Samozřejmě, že to mezi nimi skřípalo. Prostě klasická buddy movie. Ovšem ve Stallonově filmografii to je dozajista nejlepší komediální role.


8. Ray Quick (Specialista / The Specialist, 1994)

V polovině devadesátých let byli Sylvester Stallone i Sharon Stone na vrcholu, takže dát je spolu do jednoho filmu, byla sázka na jistotu. A vyšla, aspoň co se komerčního dopadu týče. Jiné aspekty už se hodnotí hůř. Nicméně Ray Quick, bývalý expert CIA na výbušniny, má jednu výhodu před jinými Slyovými rolemi - vášnivý sex plný základního instinktu ve sprše se Sharon. Ano, uzlíky svalů s naběhlými tepnami sice nejsou tak úplně sexy, ale partnerka to dohnala i za ně. Pak stojí za to i pasáž z doků s nášlapnými minami pod prkny. A to je asi tak všechno.


7. Robert Hatch (Vítězství / Victory, 1981)

Na tomhle filmu je zase pozoruhodné, do jaké společnosti se Sylvester dostal. Doslova dream team, ale jiného ražení než Expendables: Postradatelní. Do jedné řady se postavili Michael Caine, Pelé či Bobby Moore. Podle posledních dvou jmen asi uhodnete i to, o čem snímek pojednává - o fotbalu. Ale ne ledasjakém. Příběh se odehrává za 2. světové války a střetnou se mančafty válečných zajatců a esesmanů, kteří se snaží soupeře zašlapat do země všemi myslitelnými i nemyslitelnými triky a podfuky. Sly si vystřihnul roli brankáře-důstojníka americké armády.


6. John Spartan (Demolition Man, 1993)

Nebýt Wesleyho Snipese, asi by Demolition Man v tomto výčtu nebyl, protože naspeedovaný kriminálník v jeho podání je faktickým lídrem příběhu. Sylvester tak nějak z podstaty, byť má hlavní roli, brnká na druhé housle. Zápletka: po letech z hibernace probuzení policista a gangster svádí souboj v hi-tech budoucnosti, záda jim přitom kryje mladičká Sandra Bullock. Zhruba v téže době Sly vypustil do světa i tematicky podobnou komiksovou adaptaci Soudce Dredd, u nás ale přednost dostala lépe obsazená řezničina.


5. Gabe Walker (Cliffhanger, 1993)

Nepochybně nejúspěšnější Stalloneův film z devadesátých let, který po světě vydělal víc než čtvrt miliardy dolarů. Ukazuje horského průvodce, jenž se proti své vůli stane protivníkem skupiny vrahounů, toužících po kufrech plných peněz. Řemeslně - a to u Sylvestra obvykle stačí - výborně odvedená práce. Film stojí za to už jen kvůli scéně s přelézáním propasti na laně, při níž budete pociťovat stejnou závrať, jako byste tam viseli sami. Naopak jindy je lépe moc nepřemýšlet...


4. Barney Ross (Expendables: Postradatelní / The Expendables, 2010)

Testosteronová jízda, kterou Sylvester kočíruje od začátku do konce, letos vtrhla do kin jako velká motorka bez šoféra, prostě bum prásk. Italský skororodák v něm nabízí podobnou zábavu jako v posledním Rambovi. Tedy návrat ke kořenům: svaly, akce, svaly, křivý úsměv, svaly, náznak milostného vztahu, akce, akce, svaly. Obklopen akčními hvězdami nejen osmdesátých a devadesátých let ukazuje divákům, že si na sklonku své kariéry umí nejen udělat ze sebe legraci, ale že už definitivně ví, kde je jeho filmové místo.


3. Marion Cobretti (Cobra, 1986)

Tenhle film byl slavný i v socialistickém Československu, stejně jako třeba Rambo: První krev. Na poutích se totiž prodávaly obrázky plakátu, které se nažehlovaly na trička a bundy. A to jste pak po škole chodili a Sly si všechny z vašich prsou měřil zpod černých brýlí a se sirkou v koutku. Je to vlastně hodně stylový snímek, takový násilnický, temný noir kousek. Žádná moudra nečekejte, je to osmdesátkový popkorn, v němž byl Sylvester v plné síle. Na zlé kritiky nic nehleďte.


2. John Rambo (Rambo: První krev / First Blood, 1982)

Ikonická postava, která udala tón žánru. Právě díky svalnatému veteránovi z vietnamské války se ze Sylvestra Stalloneho stal spolu s Arnoldem Schwarzeneggerem prototyp představitele akčního hrdiny. Přitom první díl nakonec čtyřdílné ságy o Johnu Rambovi není ani zdaleka pustou střílečkou a přehlídkou pyrotechnických fíglů. Film, sice poněkud násilně, zpracovává téma postválečného traumatu a problémů se začleněním do společnosti, které bývalí vojáci zažívají. Z dalších pokračování stojí za zmínku hlavně poslední část z před dvou let, která byla návratem Ramba ve velké, krvavém stylu.


1. Rocky Balboa (Rocky, 1976)

Vybrat si, zda je pro Stalloneho klíčovější role boxera Rockyho či válečníka Ramba, je podobně zapeklité, jako určit, zda bylo dřív vejce, nebo slepice. Ale jelikož výčet připravujeme u příležitosti boxerské pocty, jež se Slyovi dostane, nechť má přednost Rocky. Šestidílná série má hodně kolísavou kvalitu, především čtvrtý díl s Dolphem Lundgrenem spíš než vážně míněný film připomíná antisovětskou agitku z dílny amerického ministerstva zahraničí. Platí zde totéž co u Ramba - první díl byl poctivou životní sondou, ty další už toho měly s realitou vždy společného méně a méně.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Borec (Tomas, 18.01.2011 20:34) Reagovat

    Sly to je opravdu borec.Skvele legendarni filmy Rambo a Rocky nebo Cobra.Kdyz jsem byl maly tak to byl muj velky oblibenec,ale mam ho vlatne rad i ted po dvaceti letech.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Sylvester Stallone a sériový vrah (15.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Beavis a Butt-head drží slovo a vyráží do útoku (01.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Recenze: Sly je osobní zpovědí Sylvestera Stallona (04.11.2023 10:30 v Recenze | Za horizontem)
- Recenze: Expend4bles: Postr4datelní (22.09.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Top 20 ČR: novinky na Barbenheimera nestačily (08.08.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Téma: Série Rambo od nejhoršího dílu k nejlepšímu (06.08.2023 12:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Želvy Ninja a Rambo spustili mutantí chaos (02.08.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Stroj času: Sylvester Stallone versus Wesley Snipes ve filmu Demolition Man (21.05.2023 10:30 v Recenze | Stroj času)
- Stallone se vrátí jako Cliffhanger (02.05.2023 09:59 v Novinky | Zprávy)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2022 opustily (26.12.2022 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Čtvrtý díl Expendables získal datum premiéry (07.10.2022 16:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Králíček Jojo míří do krajiny ve stínu, kde pozná temnou tvář Brooklynu (06.05.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Iko Uwais vs Expendables: Postradatelní (27.10.2021 16:45 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Včelka Mája hledá poslední rodinu a ocitá se na pokraji šílenství (01.10.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Expendables: Postradatelní se vrátí počtvrté (31.08.2021 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Liam Neeson se vydává do Mrazivé pasti (14.07.2021 15:00 v Recenze | Premiéry)
- Zemřel herec Ned Beatty (14.06.2021 09:43 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: Bruce Willis (13.03.2021 13:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu