Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Blu-ray recenze: Muž z oceli

Blu-ray recenze: Strhující Muž z oceli přilétá bez výbavy

Vydáno: 18.11.2013 19:45 v sekci Recenze | Blu-ray - Martin Bubrín | foto: Warner Bros. Pictures

Jeden z nejlepších filmů roku, spektakulární reboot Supermana v režii Zacka Snydera, u nás na Blu-ray sice vychází s prvotřídním obrazem a zvukem, ale zato s poněkud skromnou bonusovou výbavou.

Muž z oceliRecenzoval/a Martin Bubrín dne 18.11.2013 19:45. Jeden z nejlepších filmů roku, spektakulární reboot Supermana v režii Zacka Snydera, u nás na Blu-ray sice vychází s prvotřídním obrazem a zvukem, ale zato s poněkud skromnou bonusovou výbavou. Hodnocení: 4

Muž z oceli

Man of Steel
Sci-Fi / Fantazie / Akční / Dobrodružný
USA, 2013 , 143 min.

Režie: Zack Snyder
Scénář: David S. Goyer, Christopher Nolan, Jerry Siegel, Joe Shuster
Kamera: Amir Mokri
Hudba: Hans Zimmer
Herci: Henry Cavill, Amy Adams, Michael Shannon, Diane Lane, Russell Crowe, Antje Traue, Harry J. Lennix, Richard Schiff, Christopher Meloni, Kevin Costner, Ayelet Zurer, Laurence Fishburne, Dylan Sprayberry, Cooper Timberline, Richard Cetrone

Česká premiéra: 20.06.2013

Vydavatel: Warner Bros.

Muž z oceli hodnocení na Kinobox.cz: 75.54 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Reboot nejikoničtějšího superhrdiny všech dob doprovázela velká očekávání jak z kvalitativního, tak z komerčního hlediska. Naposledy se Superman prohnal kinosály roku 2006 pod dohledem Bryana Singera a byl z toho nejenom propadák, ale také rozpačitě přijímané dílo, jehož výstavba jako nostalgické pocty originálu nedostála fanouškovským požadavkům. To vše se mělo změnit s novým nastartováním celé série, které si vzal na starost Zack Snyder a tvůrčí duo stojící za batmanovskou trilogií David S. Goyer (scénář) a Christopher Nolan (produkce). Výsledkem se sice nestal vyžadovaný realistický a potemnělý blockbuster jako v případě Batmana, ani přihlouplý hollywoodský biják ve stylu nákladných velkoprodukcí poslední doby, ale snímek se specifickým filmovým výrazem a zároveň ojedinělý počin v rámci komiksových adaptací.

Henry Cavill ve filmu Muž z oceli / Muž z oceli by se tak dal s trochou nadsázky označit jako takové další posunutí hranic vyprávění v rámci hollywoodských blockbusterů. Těm vždy dominuje přímočará narativní výstavba, která je podřízena drahým trikovým atrakcím, a na příběh jako takový se víceméně zapomíná. Nový Superman však s touto podstatou experimentuje na hranici možností. Zack Snyder, jenž natočil zřejmě jednu z nejlepších (a nejvěrnějších) komiksových adaptací Strážci - Watchmen a podvratný Sucker Punch zesměšňující choutky cílového publika, se v případě superhrdinské ikony vydává ještě dál za běžnou normu – bezmála křesťanské podobenství o spasiteli lidstva v červené pláštěnce totiž nevypráví jako klasický vysokorozpočtový blockbuster, nýbrž mnohem propracovanější formou, která zřejmě nemá v rámci moderních velkofilmů obdoby.

Taková odchylka od normy je nejmarkantnější hlavně v případě skloubení režijních postupů nezávislého a akčního (velko)filmu. Nechronologicky vyprávěný příběh, který neustále přepíná mezi flashbacky a flashforwardy (a občas i snovými sekvencemi), většinou nemotivuje do další scény a vypráví spíše v drobných náznacích a detailech, než aby sděloval jasné a plnohodnotné informace. Lze si také všimnout jistých filmařských technik jako nadmíry přeostřování, zoomování či používání velkých detailů, které výslednému filmu dodávají punc neotřelosti. První, minimalistická půle filmu se však staví do kontrastu s tou druhou, jež je naopak vystavěna jako typický představitel kinematografie atrakcí – splynutí opulentní trikové stránky, pohlcujících zvukových efektů a akční kinetiky tvoří naprosto dechberoucí zážitek hlavně kvůli tomu, že je celá druhá půle filmu konstruována jako jedna dlouhá akční sekvence (navíc s několika rozmístěnými protagonisty a jejich cíli).

Fotografie z filmu Muž z oceli / Výsledkem tedy není nelogická ani nedotažená resuscitace známého superhrdiny, jak jí mnozí kvůli jejímu netradičnímu uspořádání vytýkají, ani tak tupě megalomanská a přepálená podívaná, jak je označována kvůli velikáškému destruktivnímu finále. To je naopak velmi sebevědomým a smysluplným klimaxem a zároveň zřejmě nejrozmáchlejší akční scénou v dějinách kinematografie. Potěšující navíc je, že se Muž z oceli nesnaží kopírovat styl jiných komiksových megahitů, jako ponurého Temného rytíře nebo infantilně hravých Avengers, nýbrž si razí cestu svým vlastním způsobem.

Superman v podání Henryho Cavilla se odpoutává od naivní idealistické vize Christophera Reevea (a jeho nápodoby Brandona Routha) a přináší skutečného, dilematy zmítaného hrdinu, který se musí naučit skrývat svou sílu a vypořádat se svými božskými schopnostmi. Zkrátka jakoby Snyder vzal Dr. Manhattana a navlékl mu červenomodrý kostým. I přes několik drobných zaškobrtnutí jde stále o jeden z nejpozoruhodnějších titulů letošního roku, který kromě sofistikovaného režijního uchopení supermanovského mýtu nabízí i takovou verzi Kal-Ela, jakou si fanoušci přáli odjakživa. Ale pokud ani s ní nejsou spokojeni, obávám se, že lepší už to nebude...ono to vlastně ani nejde.

Video z natáčení filmu Muž z oceli

OBRAZ A ZVUK:

Jak je u warnerovských titulů zvykem (viz Velký Gatsby), dočkal se i Muž z oceli prvotřídní obrazové a zvukové péče - reboot Supermana si ostatně drží velmi vysokou audiovizuální kvalitu jako v případě předchozích Snyderových filmů. Kromě velké ostrosti v HD rozlišení vynikne hlavně hra s „malickovskými“ detaily a makrodetaily (uvězněný motýl, mořská voda na kamenech), stejně jako se spektakulárními velkými celky, které šperkují závěrečnou destrukci města Metropolis. Tam se sice v některých scénách odhaluje nedokonalost filmových triků (hlavně při vzdušném souboji Kal-El vs. Zod), ale díky kinetickému zpracování jim to s radostí odpustíte.

Amy Adams, Henry Cavill, Antje Traue ve filmu Muž z oceli / Akční scény obecně obsahují výrazné zrno – to ale příliš nevadí, jelikož v kombinaci s agresivním zoomováním a „ruční“ roztřesenou kamerou vytváří sympatický špinavý look. Není jisté, zda podobná technika bude fungovat i v třetím rozměru, u něhož by mohla agresivní střihová a obrazová stránka působit nepřehledným dojmem, ale tuto skutečnost však nemůžeme potvrdit, jelikož jsme měli k dispozici pouze 2D verzi filmu. Ani ve statičtějších scénách se však Muž z oceli neztratí – zrno sice stále přetrvává, ale divákova pozornost se bude obracet k již zmíněným obrazovým detailům nebo k preciznímu rozvržení barev. Nejvíce vyniknou hlavně ostré kontrasty Supermanova červeného pláště s bílou ledovou plochou nebo nevídaně „černá“ barva. Občas jde vidět Snyderova posedlost barevnými filtry (do oranžova kolorované západy slunce, modře stylizované interiéry), tudíž je jakékoliv škatulkování filmu jako „realisticky vypadajícího“ zcela scestné.

Poplácání po zádech si zaslouží také zvuková stopa DTS-HD MA 7.1, která ve vašem domácím kině vytvoří prostorovou kulisu a dá vám vědět, když se Superman rozhodne zaletět si z jednoho konce obrazu na druhý. V krystalicky čistém zvuku vyniká každý detail, každá jemná nuance, kterou si můžete užít v kombinaci s dialogy nepřehlušujícími okolní prostředí. Reproduktory naopak pořádně protáhne soundtrack Hanse Zimmera, jehož burácející melodie (hlavně v závěru) vytváří spolu s ruchy a hlasitou destrukcí intenzivní zvukovou složku. Vcelku vyvedený je také český dabing (sice jen v šestikanálovém Dolby Digital), který neochudí vaše sluchovody o zvukové detaily, jak bývá díky jejich typickému ztišení zvykem. Film tak bez problému můžete sledovat i s vaší prababičkou a nezpůsobit si kvůli tomu újmu na zdraví.

Featurette "Létání" z filmu Muž z oceli

BONUSY:

Fotografie z filmu Muž z oceli / Jakožto jeden z největších filmů roku k nám však Muž z oceli přilétá oproti zahraničním edicím značně podvyživen. Tuzemská bonusová výbava totiž obsahuje pouze tři krátké dokumenty a dvě videa, což je oproti originálním výživným čtyřem hodinám z natáčení pouze slabý odvar. Ani potřetí se tak u filmu Zacka Snydera nedočkáme warnerovské fičury Maximum Movie Mode, která interaktivně prokládá sledování snímku s rozhovory s členy štábu, moderujícím režisérem, nepoužitými záběry, záběry za natáčení, storyboardy a podobně. Stejně tak se nám nedostane ani čtvrthodinového dokumentu o planetě Krypton.

Místo toho se na disku nachází tři zdánlivě nesouvisející featurette, z nichž se každá soustředí na jeden aspekt filmu. První z nich s názvem „Silné charaktery, legendární role“ je zdaleka tou nejvýživnější, jelikož sestává z rozhovorů s hereckými představiteli a tvůrci, kteří mluví o novém přístupu ke známým postavám komiksového univerza DC. V rámci necelé půlhodiny se stihne probrat také Supermanova komiksová historie a způsob adaptace, jaký tvůrci zvolili v rámci Muže z oceli.

Henry Cavill ve filmu Muž z oceli / Druhá položka s všeříkajícím označením „Maximální akce“ se soustředí na náročný herecký trénink herců a způsob natáčení akčních scén. Kromě toho, že skoro celou dobu uvidíte Henryho Cavilla bez trička, se dozvíte, jaké drastické metody museli herci podstoupit, aby dosáhli odpovídající fyzické úrovně své postavy. Po více než patnácti minutách záběrů z tělocvičny se krátce podíváte na natáčení létacích scén s herci visícími na lanech a také na tvorbu speciálních efektů. Trojici minidokumentů zakončuje sedmiminutovka "Krypton odhalen", v níž představitel dvanáctiletého Clarka Kenta v rádobyvtipném duchu provádí diváky kryptonskou technologií a designem z úvodní scény filmu.

Bonusovou výbavu zakončuje dvouminutové video k 75. výročí Supermana režírované Zackem Snyderem a nadbytečné featurette "Nový Zéland: Domov Středozemě", které zřejmě slouží jako promo k dalšímu warnerovskému titulu – Hobitovi. Všechny bonusy jsou v k dispozici v 1080p rozlišení a jsou opatřeny českými titulky.

Blu-ray trailer filmu Muž z oceli

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
8/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
100,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 29. 3. 2024 - 4. 4. 2024
TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském K Velikonocům se letos televizní dramaturgové moc neodvázali a vsadili na jistotu v podobě tradičních repríz. Kromě jednoho zapomenutého biblického příběhu tak nejvíc zaujme uvedení rozporuplného dramatu o Dianě Spencer. čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Oscar 2024: filmem roku je Oppenheimer (11.03.2024 07:07 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Sci-fi Duna: Část druhá láká na příběh mesiáše i na jízdu na pouštních červech (01.03.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Recenze: Akční komedie Argylle: Tajný agent je nejslabším filmem Matthewa Vaughna (05.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Trailer: The Ministry of Ungentlemanly Warfare (31.01.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Zlatý glóbus vyhráli Oppenheimer a Chudáčci (08.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Argylle: Tajný agent (01.11.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Vizuálně opojná sci-fi Stvořitel obstojí jedině jako kritika americké válečné politiky (04.10.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Trailer: Argylle (29.09.2023 10:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Rebel Moon: První část – Zrozená z ohně (23.08.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Tvůrce atomové bomby bojuje ve filmu Oppenheimer o spásu své duše (22.07.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Zázračný aparát Barbenheimer (19.07.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Flash bleskurychle servíruje fanservis, ale jako příběh pokulhává (15.06.2023 07:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Tony Rome válčí s bohy a přemýšlí, co se stalo jedné noci (09.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Do Varů přijede Russell Crowe (05.05.2023 12:59 v Novinky | Zprávy)
- Téma: 10+1 nejočekávanějších filmů roku 2023 (20.04.2023 15:00 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu