Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Příběh Kmotra

Recenze: Černobílý Příběh kmotra

Vydáno: 05.11.2013 17:00 v sekci Recenze | Premiéry - Natálie Bergerová | foto: facebook tvůrce

Nečekejte Kmotra od Coppoly ani plnokrevný thriller. Tohle je mafie po česku, řemeslně slušná detektivka s jedním upachtěným kmotrem, několika akčními scénami a hromadou klišé. Okresní přebor, žádná Liga mistrů.

Příběh kmotraRecenzoval/a Natálie Bergerová dne 05.11.2013 17:00. Nečekejte Kmotra od Coppoly ani plnokrevný thriller. Tohle je mafie po česku, řemeslně slušná detektivka s jedním upachtěným kmotrem, několika akčními scénami a hromadou klišé. Okresní přebor, žádná Liga mistrů. Hodnocení: 2.5

Příběh kmotra

Příběh kmotra
Drama / Krimi
Česká republika, 2013 , 99 min.

Režie: Petr Nikolaev
Scénář: Petr Nikolaev
Kamera: David Ployhar
Herci: Ondřej Vetchý, Lukáš Vaculík, Kryštof Hádek, Andrej Hryc, Filip Kaňkovský, Vica Kerekes, Jan Vondráček, Jiří Dvořák, Marko Igonda

Česká premiéra: 24.10.2013

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Před deseti lety mi jeden neznámý chlapec vyprávěl, že jeho otec je mafián, který má pod palcem půlku kraje. Příběhy z jeho města zněly jako vystřižené z šestákových kriminálních románů. Považovala jsem to za klasické pubertální vytahování á la můj tatínek uzvedne zeměkouli a pustila to z hlavy. Vzpomněla jsem si na něj před několika roky, když jsem v trilogii Kmotr Mrázek, nosné předlohy investigativního novináře Jaroslava Kmenty, narazila na jméno jeho otce jako jedné z vedlejších postav Krakatice. Možná jsem tehdy měla poslouchat pozorněji.

Produkce halasně troubí do světa, že Příběh kmotra není příběhem Františka Mrázka, Fotografie z filmu Příběh kmotra / Příběh kmotrakdysi veksláka a posléze tuneláře, zloděje, vraha, kmotra. Kmotr jménem František Vedral (Mrázkovo krycí jméno) nezastírá mrázkovskou inspiraci, ale zároveň je organickou sloučeninou českých kmotrovských typů, fotbalových bossů a šmelinářů typu Starky, Krejčíře nebo Pitra, kterým se, jak film mezi řádky podotýká, daří za každého režimu.

Namísto soudních tahanic, které by neodvratně provázely docudrama podle skutečných událostí a kterými hrozila Mrázkova rodina i Ivan „Íčko“ Langer, se tak Petr Nikolaev rozhodl vykročit do bezpečnějšího pole fikce a pomrkávání. Setuza je Sezeta, z Íčka je Líčko, kolem jezdí Schlouf Spedition, jen jména politických stran zůstávají stejná. Hlavně to nějak umíchat do kmotrovského guláše, aby se vlk (právníci) nažral, a koza (film) zůstala celá. 

„Nejhorší je smrt z vyděšení“

Tam, kde jde o čistokrevnou kriminálku odkazující na staré české detektivky ze "sedmdesátek", se mu daří držet krok. Řemeslně jde o zvládnutý film, dokonce ani snaha okopírovat něco málo z režisérské kuchyně Tonyho Scotta nevyznívá úplně směšně. Jen hudba Kristiana Knolla působí trochu přepjatě a svou dramatičností vyčnívá z filmu, jako kdyby se alespoň on chtěl rozmáchnout k velkým věcem, když už na plátně vybuchuje jenom karavan.   

Kryštof Hádek, Lukáš Vaculík ve filmu Příběh kmotra / Příběh kmotraO poznání horší je to v pasážích, kde se tvůrci urputně snaží zachytit ducha doby, vystihnout onen prchavý Zeitgeist divokého kapitalismu devadesátých let. Jenže si to představují jako omalovánky: ukazují zašumělé klipy z cinkání klíčů, demonstrací, fronty na kupónovou privatizaci, kterou skrze ekonomická a politická chapadla ovládli bývalí estébáci a veksláci, ukazují propojení veřejné správy a zločinu. "Devadesátky" popisují pouze jako éru marasmu, kdy se z banky odnášely miliony na neexistující vzdušné zámky, dobu, kde neplatila žádná pravidla. Jenže zapomínají, že pohled mafiána je jen výsekem reality, že byla také doba svobody, doba, která přinesla svobodu projevu, vlastnictví, cestování, první demokratické volby po více než čtyřech desetiletích.

Flm povrchně a populisticky surfuje na vlně „blbé nálady“ a papouškuje, že česká politika je do morku zkažená a že politici jsou buď neschopní, nebo zkorumpovaní - a patří do kriminálu. Činí tak s jednoduchostí (a zároveň protřelostí) babišovského kalibru, na což část cílového publika nepochybně uslyší a nad prezentovaným řádem a neřády nepochybně zastříhá ušima. Komplikovaný spis Krakatice sice okem filmové kamery zabírá několik velkých skříní, ale ve filmu z oné kmotrovské nestvůry vidíme jen několik provinčních chapadel, kluků z jednoho fotbalového hřiště.

Vica Kerekes ve filmu Příběh kmotra / Příběh kmotraFilm se po celou dobu pohybuje ve světě jednoduchých karikatur, platí tu pevně rozdělené kasty. Bulvární novináři jsou svině, investigativní reportéři idealističtí světci, policisté (ti správní) jsou poslední baštou morálky, politici páchnoucí morálním bahnem, v němž mafiáni umí chodit. Zkrátka filmový bulvár bez důkladnější analýzy. Pohledem Nikolaeva to téměř vypadá, že jiní lidé než mafiáni a poslední spravedliví se mezi obyvateli české kotliny nevyskytují. Zbytek národa byl odsouzen do role statistů, naivků z kuponové privatizace, kteří strkají mafiánům peníze do chřtánu. A ještě na to stojí frontu.

Nebát se a nakrást

Vedralovi sekundují kamarádi z dětství na život a na smrt, jeden z nich má předobraz v Martinu Hejlovi, bývalém vysoce postaveném úředníkovi z NBÚ. Nejzábavnější postavou filmu je ale jednoznačně gangster-sadista Farkaš (Andrej Hryc), který si svou roli vyloženě užívá. Nicméně platí, že z téhle party jediná postava, která hlasitě nešustí papírem, je ta hlavní. Nejuvěřitelnější  je tedy lotr Vedral (krycí jméno skutečného Mrázka). Dílem těží z předlohy, kterou je Kmentův plastický portrét Mrázka, ale zásluhy je třeba připsat i snaživému Vetchému, který pevně vrostl do svého charakteru, vtiskl mu onen vzývaný lidský rozměr a srdnatě bojuje za moc, peníze a nominaci na nějaké to ocenění.

Ondřej Vetchý ve filmu Příběh kmotra / Příběh kmotraJe sice vidět, že místy naráží na mantinely svého hereckého talentu (scéna s růžemi), ale podobně jako jeho předobraz dělá, co může. Základním nastavením Mrázka (pardon, Vedrala) je totiž pravidlo, že existuje jenom jedno pravidlo: silnější grázl vítězí. A chce všechno: hodně peněz, hodně moci, lepší budoucnost pro svou rodinu, krásnou milenku, urvat, co není přikované. Ukazuje ale nikoliv podnikavého kapitalistu, co si nebere servítky, ale příživníka socialistického myšlení ve stylu „kdo nekrade denně alespoň hodinu, okrádá vlastní rodinu“. Ale nečekejte Palermo, Mrázek totiž není žádný velký kmotr, který ovládá celou republiku lusknutím prstů. Je to jen úspěšný šmelinář s podpultovým zbožím, kterým tu jsou kompra, informace a dezinformace, styční agenti v policii, na úřadech, politice a bezpečnostních složkách, síť hochů, co spolu mluví. Zkrátka proslulý Mrázkův archiv, před kterým nás vypravěč temně varuje v závěru filmu.  

Vica Kerekes v roli Vedralovy milenky, která se po návratu převtělí v alterego Sabiny Slonkové, nemá moc co hrát. Smyslem její postavy bylo ukázat prsa, aby bylo co dát do ukázek, což vzorně splnila v prvních scénách, takže její další angažmá je z hlediska dalšího děje nadbytečné. Lukáš Vaculík v roli posledního spravedlivého policisty Čestmíra (sic!) Cajthamla je chodící karikaturou, jejíž černobílé kontury někdo zapomněl vybarvit. Je to ten polda, který má monopol na morálku a ctí ty správné hodnoty a fér způsoby a když už je na úplném dně, objeví se policejní zelenáč Bohoušek (Kryštof Hádek) a burcuje ho, aby neztratil naději.

A zatímco kulisy dějin se kolem Vaculíka překotně mění, jemu se osud a maskéři odmění tím, že nestárne a vypadá celý úsek filmu (cca v letech 1986- 2006) pořád stejně. Zároveň je hlasem svědomí, otravným vypravěčem příběhu, který radí divákovi, co si o době a jejích (ne)hrdinech myslet. Ne, že by to bylo potřeba - film diváka manipuluje přesně tam, kde ho tvůrci chtějí mít. V kontextu takového náhledu na svět pak nemůže překvapit ani výsledek letošních voleb.

Oficiální trailer filmu Příběh kmotra
 


NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
5/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
100,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Český lev 2024: Filmem roku jsou Bratři (10.03.2024 06:03 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Gump - jsme dvojka (05.03.2024 14:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Pes v ofsajdu míří na grand prix (24.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Tony Rome válčí s bohy a přemýšlí, co se stalo jedné noci (09.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Malá mořská víla stojí v cestě na Svatou horu (24.05.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Churchill a Hrabě Monte Christo chystají zlatý podraz (28.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Tenkrát v Hollywoodu patřili apoštol Pavel a myši do nebe (07.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Muž v ohni se dočká televizní verze (29.03.2023 09:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Přenašeč Spider-Man jede daleko od domova poslední závod, v němž chce vždycky zvítězit (24.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Drama Služka je skromnější, ale na slovensko-české poměry trochu jiné drama (19.03.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Bastard Shazam se služkou skládají reparát, který se mění ve velké nic (15.03.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Příběh zrození mladého mesiáše je téměř dokonalé tajemství (23.12.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Grinch pořádá hon na pačlověky a chce splnit tři přání pro Popelku (16.12.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Česká komedie Grand Prix kombinuje výbornou režii a vulgární humor (26.11.2022 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Princezna zakletá v čase připravila menu pro Kennedyho (16.11.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Pohádka Jana Budaře Princ Mamánek nevyrovnaně vypráví o lásce a smrti (30.10.2022 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Princ Mamánek řeší vraždu v Londýně a hledá ďáblovu kořist (26.10.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Drama Běžná selhání mísí strasti tří žen s hrozbou blížící se katastrofy (17.10.2022 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Válečnice a Robin Hood dobře ví, že Halloween končí (12.10.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu