Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
The Fifth Estate

Recenze: The Fifth Estate - jak najít příběh WikiLeaks

Vydáno: 30.10.2013 17:42 v sekci Recenze | Za horizontem - Natálie Bergerová | foto: facebook tvůrce

Nikdy jsem nechtěla vidět Benedicta Cumberbatche v peroxidovém přelivu. Stalo se. Nikdy jsem nechtěla vidět bytostné konverzační drama jako pokus o bizarní thriller. Stalo se. A nikdy jsem nechtěla vidět film o názorových střetech bez názoru. Stalo se.

WikiLeaksRecenzoval/a Natálie Bergerová dne 30.10.2013 17:42. Nikdy jsem nechtěla vidět Benedicta Cumberbatche v peroxidovém přelivu. Stalo se. Nikdy jsem nechtěla vidět bytostné konverzační drama jako pokus o bizarní thriller. Stalo se. A nikdy jsem nechtěla vidět film o názorových střetech bez názoru. Stalo se. Hodnocení: 2.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
"Člověk je nejméně sám sebou tehdy, když mluví sám za sebe. Dejte mu masku a poví vám pravdu. Dva lidé a jedno tajemství, to je počátek všech konspirací. Více lidí, více tajemství. Ale stačí najít jednoho čestného člověka mezi nimi, jednoho whistle-blowera, který sdílené tajemství prozradí: a takový muž může svrhnout i ten nejmocnější a nejstrašnější režim."

Benedict Cumberbatch, Daniel Brühl ve filmu  / The Fifth EstateWikileaks je virtuální síla, která před více než třemi roky pohnula reálným světem. Staví na premise, že vědění je moc a informace patří veřejnosti. Symbolizovala určitou revoluci v právu na informace a předznamenala problematický přechod od tradičních médií k anarchistické občanské žurnalistice. Odhalila utajené dokumenty o bankovních podvodech, scientologii, materiály z Guantanamo Bay, války z Iráku i Afghánistánu, ale třeba i více než čtvrt milionu amerických diplomatických depeší kabelogramů, v nichž vyslanci své domácí základně barvitě popisovali problémy, kterým čelí na opačném konci světa. Indiskrece, místní diktátoři, bizarní kulturní a politické zvyky, ale i špehování spojenců, soukromé názory a tajné bezpečnostní strategie a zprávy, tím vším mohl Pepa z Dolní Horní ve volných chvílích brouzdat jako sobotními novinami. Diplomatická noční můra se stala skutečností, ale s odstupem několika let lze říct, že samotný náraz byl větší než dlouhodobý dopad. 

The Fifth Estate není příběhem vzestupu a pádu Wikileaks ani biografickým portrétem šíleného/geniálního zakladatele Juliana Assange, věnuje se samotnému zrodu Wikileaks, příběhu, kdy se začínalo z počítače jednoho bláznivého Australana s batohem. Vypráví příběh jedné myšlenky na pozadí několika konfliktů: střet internetových pionýrů a tradičních umírajících médií, práva na informace a práva na soukromí, australského podivínského samorosta a rakouského idealistického hackera.

Daniel Brühl, Benedict Cumberbatch ve filmu  / The Fifth EstateFilm je adaptací dvou knih: vzpomínek bývalého mluvčího WikiLeaks Daniela Domscheit-Berga z roku 2011, "Inside WikiLeaks: My Time with Julian Assange and the World’s Most Dangerous Website" a "WikiLeaks: Inside Julian Assange’s War on Secrecy" z pera novinářů z britského Guardian Davida Leighe a Lukea Hardinga. Obě knihy reálný Assange pokládá za výtvor ďáblův, který je třeba zničit, snad proto, že pohledem bývalých spolupracovníků z toho vychází jako podivín, který jde hlavou proti zdi, aniž by přemýšlel o obětech své křižácké války za absolutní otevřenost.

Jenže je třeba připomenout, že i záslužná myšlenka může mít ničivé důsledky: a to je jádrem sporu mezi Assangem a Danielem, určení hranice, kam až lze zajít, aniž by byly ohroženy životy vojáků či civilistů, právo na soukromí či národní zájmy. Právě pro domýšlení neblahých důsledků jsou představeny vedlejší linie příběhu: američtí diplomaté žehlící jeden průšvih za druhým, kteří se snaží zadržet hráz informací holýma rukama a zachránit svoje informátory (Laura Linney a Stanley Tucci), ale i žurnalisté liberálního anglického listu Guardian: investigativní novináři, kteří dodržují pravidla své profese a bojují s Assangem o to, aby se citlivá data a jména vymazala (David Thewlis).

Peter Capaldi ve filmu  / The Fifth EstateJenže co naplat, když výsledek působí trochu jako WikiLeaks: kopa hodnotných informací a balastu na jednom místě, ale vybírat, třídit a analyzovat je musíte po vzoru Popelky sami, nikdo vám v tom nepomůže. Režisér Bill Condon (Dreamgirls, Kinsey) měl v rukávu trumfová esa: fantastickou hereckou dvojku Benedict Cumberbatch - Daniel Brühl, silné aktuální téma, potřebnou kontroverzi kolem Assange, toho času obyvatele ekvádorské ambasády v Londýně, který film ostře odmítl a Cumberbatchovi napsal otevřený dopis. Jenže bohužel, další The Social Network po fincherovském vzoru se nekoná.

Ne proto, že by silný politický thriller potřeboval Finchera. Ale proto, že silný politický thriller potřebuje brilantního a chytrého scenáristu, např. Aarona Sorkina, který stál za kultovním seriálem Západní křídlo nebo aktuálně komentuje proměnu televizního zpravodajství v seriálu Newsroom. Scenárista The Fifth Estate je rovněž veteránem ze Západního křídla, svému mistrovi ale bohužel nesahá ani po kotníky. Tuny materiálu jsou pohřbeny v jakési plovoucí mase, které chybí výběr, názor a dramaturgie, film tak na ploše 128 minut připomíná podivný chaos.

Chybí teze a antiteze, někdo, kdo by se pokusil diváka tou změtí provést: ponechat mu právo volby, ale ukázat mu možnosti, úskalí, přesvědčit ho, zda a v čem je WikiLeaks revoluční, jaké jsou důsledky absolutní transparentnosti, kde jsou etické hranice, rizika a přínosy. Jenže na jakékoli odpovědi je film příliš nejistý a nerozhodný, jakoby prostě jen naházel data, fakta a pomluvy na jednu obrovskou hromadu a řekl divákovi, ať si to nějak přebere.

Benedict Cumberbatch ve filmu  / The Fifth EstateJe teprve tři roky poté - a film se zdá být pozoruhodně passé, nostalgický relikt dávné minulosti. Všechna ta zběsilá grafika, frenetický střih, montáže titulků působí jako zběsilá snaha působit postmoderně, jenže tenhle rádobyrevoluční vizuál vypadá spíš komicky. Od průšvihu zachraňuje film jen ústřední herecká dvojice. Benedict Cumberbatch, jedna z nejzářivějších hvězd současnosti a nový sexsymbol, už si svou porci podivínských géniů zahrál: Sherlocka Holmese, fyzika Hawkinga nebo Khana ve Star Treku. I Assangovi zvládá dodat trojrozměrnost, lidskost a rozporuplnost, aniž by z něj dělal fanatické monstrum nebo dokonalého svatého. Zdatně mu sekunduje německý talent Daniel Bruhl (Goodbye, Lenin, fenomenální Niki Lauda v Rivalech), v kůži snílkovského hackera z bohaté vídeňské rodiny, který si na rozdíl od svého šéfa uvědomuje, že vypustit džina z lahve znamená ztratit kontrolu i v případech, kdy je potřeba.

Právě teď se možná někde v Hollywoodu chystá příběh Edwarda Snowdena (který prozradil skandál odposlechů a sledování NSA a dlí kdesi v Rusku) nebo vojína Bradleyho Manninga (který předal vojenské materiály WikiLeaks a byl odsouzen k 35 letům vězení). Podobně jako v The Social Network je důležité spojit příběh člověka a příběh myšlenky  - The Fifth Estate se to nepovedlo, ale možná právě příklad, jak to nedělat, je cesta k budoucímu úspěchu. Je totiž zbytečné opakovat chyby ostatních, když můžeme dělat svoje vlastní.

Originální trailer filmu The Fifth Estate

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
5/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 29. 3. 2024 - 4. 4. 2024
TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském K Velikonocům se letos televizní dramaturgové moc neodvázali a vsadili na jistotu v podobě tradičních repríz. Kromě jednoho zapomenutého biblického příběhu tak nejvíc zaujme uvedení rozporuplného dramatu o Dianě Spencer. čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Bláznivá Lara Croft viděla supernovu (13.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Podivuhodný příběh Henryho Sugara (15.09.2023 12:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Dámy v černém spustily mnoho povyku pro nic (11.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Citadel (07.03.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 2. část (25.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 1. část (18.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Generála Eisenhowera čeká na sv. Valentýna smrt ve tmě (10.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Drsnej Shaft a Abraham Lincoln jsou božští kazišuci (27.01.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Kocour v botách chce tančit s Whitney Houston (21.12.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Temné síly hledají cestu zpátky a mají srdce na dlani (25.11.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Whitney Houston: I Wanna Dance with Somebody (10.11.2022 07:30 v Novinky | Trailery)
- Za horizontem: Na západní frontě klid připomíná peklo války (05.11.2022 10:30 v Recenze | Za horizontem)
- Enola Holmesová 2 má nový trailer (12.10.2022 07:15 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Papoušek Paulie se po svatbě ocitl pod vodou (16.09.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Whitney Houston: I Wanna Dance with Somebody (15.09.2022 18:40 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Na západní frontě klid (06.09.2022 15:00 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu