TV tipy: Nemožná mise se sladkobolnými filmy

Vydáno: 25.10.2013 07:00 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Hodně zajímavá je tento týden naše televizní nabídka. Vedle různých sladkobolných dramat, romancí a odlehčených snímků uvidíte mimo jiné i druhou část trilogie Milénium. Lákadlem je však premiéra čtvrté Mission: Impossible.
Pod toskánským sluncem (Under the Tuscan Sun) (pátek 25. 10., Prima Love, 20.15 - 22.50 / sobota 26. 10., 14.05 - 16.25)
Český plakát filmu Pod toskánským sluncem / Under the Tuscan SunRomantická záležitost doplácí na to, že neví, zda chce být komedií, nebo dramatem a ve výsledku se tak pohybuje někde mezi oběma žánry a není tak vlastně ničím. Režírující Audrey Wells vsadila na optimistickou notu a celý snímek vyznívá až nerealisticky pozitivně, čímž se z něho stává výhradně dámská záležitost. Mužské publikum zaujmou snad jen nádherná kamera snímající okouzlující italskou krajinu a výborná Diane Lane v titulní roli. Víceméně pohodová záležitost vyžadující větší míru tolerance.

Synopse: Čerstvě rozvedená spisovatelka Frances (Diane Lane) dostává od své přítelkyně nabídku na desetidenní dovolenou v Toskánsku. Příliš se jí ale nechce, přesto se nechá přemluvit a vyrazí na cestu. Prostředí na jihu Evropy ji nakonec okouzlí natolik, že si koupí zchátralou vilu a začne žít nový život.

Zajímavost: Režisérka chtěla do rolí polských imigrantů obsadit skutečné polské herce, kvůli problémům s pracovními vízy se však této myšlenky musela vzdát.

Originální trailer filmu Pod toskánským sluncem / Under the Tuscan Sun

Můj kamarád gepard (Duma) (sobota 26. 10., Nova Cinema, 16.05 - 18.00 / neděle 27. 10., 07.15 - 08.55)

Český plakát filmu Můj kamarád gepard / DumaRodinné dobrodružné drama cílí především na mladší diváky. Těm nebude vadit, že scénář je nerealistický, nelogický a v podstatě nemožný. Režírující Carroll Ballard ale na druhou stranu nabízí opojné záběry africké přírody, dojemný příběh o přátelství člověka s gepardem a obstojné herecké výkony neznámých tváří. Prostě a jednoduše jde o neškodnou záležitost určenou víceméně pro celou rodinu.

Synopse: Mladý chlapec Xan (Alexander Michaeletos) žije s rodiči na ranči v Keni. Jednoho dne najde geparda, jemuž zemřela matka. Aby ho zachránil, vezme ho domů a začne se o něho starat. Vzniká tak hluboké přátelství mezi šelmou a chlapcem. Jenže přírodní zákony jsou neúprosné. 

Zajímavost: Film je adaptací románu Carol Cawthra a Xana Hopcraftových.

Originální trailer filmu Můj kamarád gepard / Duma

Mission: Impossible - Ghost Protocol (Mission: Impossible - Ghost Protocol) (sobota 26. 10., Nova, 20.20 - 22.45 / neděle 27. 10., Nova Cinema, 15.40 - 18.15)

Plakát filmu  / Mission: Impossible - Ghost ProtocolZatím poslední pokračování úspěšné akční série je překvapivě oldschoolové. Režisér animáků Brad Bird zvládl svůj celovečerní hraný debut více než dobře a zejména akce je v jeho podání výborně natočená a úderná. Na některých scénách je jeho animovaná minulost znát, neboť jsou dokonale promyšlené a propracované. Tuzemské diváky potěší i fakt, že část snímku byla natáčena v Praze a jejím okolí. V hlavní roli se samozřejmě objeví Tom Cruise, který ale malinko vyklízí pole a větší prostor dostává zejména Jeremy Renner. Zamrzí snad jen přepálená délka, v níž je zbytečně mnoho dialogů a nevýrazný záporák v podání Michaela Nyqvista, který by potřeboval více prostoru. Na víkendový večer ale ideální záležitost.

Synopse: Špionážní agentura IMF má obrovský problém. V momentě, kdy její nejlepší agent Ethan Hunt (Tom Cruise) prováděl tajnou operaci v Moskvě, spáchal kdosi úspěšný bombový útok na Kreml. Ruská strana je pochopitelně rozezlena a mluví o válečném aktu. Americký prezident dává od IMF pro jistotu ruce pryč, čímž ji odřízne od veškerých zdrojů. A aby toho nebylo málo, je její oficiální šéf (Tom Wilkinson) brzy zavražděn. Hunt a jeho věrní se tak musí sami pokusit najít pachatele a očistit své jméno. 

Zajímavost: V průběhu natáčení scény na nejvyšším mrakodrapu světa se Cruise nenechal zastupovat kaskadérem.

Český trailer filmu Mission: Impossible - Ghost Protocol / Mission: Impossible - Ghost Protocol

Dívka, která si hrála s ohněm (Flickan som lekte med elden) (sobota 26. 10., ČT2, 22.00 - 00.05)

<b>Dívka, která si hrála s ohněm</b>Prostřední část trilogie Milénium je jejím nejslabším článkem. Režírující Daniel Alfredson bohužel dostal k dispozici scénář pracující s příliš mnoha postavami, který navíc mnoho věcí neobjasňuje. Románová předloha je značně osekaná, takže nečtenář se orientuje dost těžko. Nefunguje tu ani atmosféra a chybí napětí. Nad vodou tak snímek drží hlavně fantastická Noomi Rapace, která jednoznačně přehrává i Michaela Nyqvista, jenž postrádá charisma a je tu spíše do počtu, což je ale také vinou zmiňovaného scénáře. Neuškodilo by ani lehčí prostříhání. Přesto snímek kvůli pár scénám a postavě záhadné hackerky za pozornost stojí. 

Synopse: Novinář spolupracující s časopisem Milénium je společně se svou partnerkou zavražděn. Stane se tak jen pár dní před publikováním třaskavého článku o dětské prostituci, korupci a obchodu s bílým masem. Na místě činu se najdou otisky prstů Lisbeth Salander (Noomi Rapace), která se po roce v zahraničí vrátila do Švédska. Také její poručník je nalezen mrtev a i v tomto případě všechno ukazuje na ni. Jediný, kdo věří v její nevinu, je Mikael Blomkvist (Michael Nyqvist). 

Zajímavost: Jediný díl trilogie, který se anglicky i švédsky jmenuje stejně.

Originální trailer filmu Dívka, která si hrála s ohněm / Flickan som lekte med elden

Nic než pravda (Nothing But the Truth) (sobota 26. 10., Nova Cinema, 22.30 - 00.30)

Český plakát filmu Nic než pravda / Nothing But the TruthInteligentní soudní drama spoléhá hlavně na silný scénář vycházející ze skutečných událostí. Režisér Rod Lurie vsadil na pomalé tempo, odpovídající atmosféru nejistoty a výtečné herecké výkony Kate Beckinsale a Matta Dillona, které doplňují třeba Alan Alda, David Schwimmer nebo Vera Farmiga. Trumfem tvůrců je ovšem to, že pointa je odhalena až v závěru, což nebývá u podobných záležitostí příliš časté. Jediné, co tu chybí, jsou výraznější emoce. Jinak parádní kousek.

Synopse: Mladá reportérka Rachel Armstrong (Kate Beckinsale) odhalila v jednom ze svých článků identitu tajné agentky CIA Ericy Van Doren (Vera Farmiga) a upozornila tak na nečisté praktiky americké administrativy. Zatímco Erica musí bojovat o svou pověst, Rachel se snaží ochránit svůj zdroj, ačkoli proti ní stojí silný soupeř v podobě americké vlády. 

Zajímavost: Zmiňovanou reálnou událostí je film inspirován velmi volně a spousta faktů je upravena. 

Oficiální trailer filmu Nic než pravda / Nothing But the Truth

Aféra Thomase Crowna (The Thomas Crown Affair) (sobota 26. 10., ČT1, 22.45 - 00.35)

Český plakát filmu Aféra Thomase Crowna / The Thomas Crown AffairPoslední relativně podařený režijní počin Johna McTiernana je odlehčenou zábavou, která asi ničím jiným být nechce. K jeho nejlepším dílům má sice daleko, zaujme však atmosférou, atraktivní zápletkou a tempem, kterému by však občas prospělo zrychlení. Slušné je i obsazení, v němž hrají prim Pierce Brosnan a Rene Russo. Možná kdyby kdysi vzývaný tvůrce malinko přitlačil na pilu, byl by celkový dojem o dost lepší. Takhle jde "jen" o řemeslně dobře zvládnutou žánrovou jednohubku, která neurazí.

Synopse: Milionář Thomas Crown (Pierce Brosnan) zahání nudu tím, že krade a před ničím se nezastaví. Jeho slabostmi jsou umění a ženy. Ještě více však miluje různé hry, proto přivítá, když se v jeho životě objeví půvabná a cílevědomá vyšetřovatelka pojišťovny Catherine Banning (Rene Russo), která ho podezřívá z krádeže Monetova obrazu z newyorského muzea. Crown všechno bere jako zkoušku jeho intelektu a schopností.

Zajímavost: Divoká erotická scéna byla ve skutečnosti natočena bez účasti hlavních hvězd.

Originální trailer filmu Aféra Thomase Crowna / The Thomas Crown Affair

Rande na jednu noc (Nick and Norah´s Infinite Playlist) (pondělí 28. 10., Smíchov, 20.50 - 22.25)

Plakát filmu Rande na jednu noc / Nick and Norah's Infinite PlaylistZdánlivě obyčejné romantické komediální drama nenabízí nic moc originálního a jeho příběh je předvídatelný, jenže režírující Peter Sollett ho naplnil takovým "feelingem", že je těžké mu odolat. Jeho trumfem jsou i reálné situace, v nichž se mnozí poznají, melancholická atmosféra a příjemný a energický soundtrack. Výteční jsou i Michael Cera a Kat Dennings, mezi nimiž parádně funguje potřebná chemie. Hledat na tomhle chyby je zkrátka nespravedlivé.

Synopse: Basáka z podprůměrné kapely Nicka (Michael Cera) a dobře situovanou dceru majitele prestižního hudebního studia Norah (Kat Dennings) nepojí vůbec nic. Oba si prošli bolavými rozchody a jejich srdce jsou uzavřená před světem a opuštěná. Jenže někdy stačí jediná noc, aby se všechno zdálo veselejší a krásnější než kdy dřív. A právě takovou chvíli oba zažijí při hledání tajného koncertu jejich oblíbené nezávislé indie kapely.

Zajímavost: Skupina Where´s Fluffy?, jejíž utajený koncert oba hledají, ve skutečnosti neexistuje.

Originální trailer filmu Rande na jednu noc / Nick and Norah´s Infinite Playlist

Frajeři (Lascars) (úterý 29. 10., ČT art, 23.40 - 01.15)

Plakát filmu Frajeři / LascarsAč je francouzsko-německá komedie animovaná, dětem určena není, neboť v ní padá hodně vulgarit a nevyhýbá se ani násilí. A to je také jeden z jejích problémů, protože režírující dvojka Emmanuel Klotz a Albert Pereira-Lazaro nikdy nejde "až na dřeň" a vždy, když by měla ukázat nějakou drsnější scénu, vezme zpátečku. Taktéž samotná animace může někomu připadat až nepříjemná a všechny postavy jsou dost nesympatické, což ale zase může být pro jiného lákadlo. Vzhledem k tomu, že jde o u nás takřka neznámý snímek a taktéž kvůli určité kontroverzi, stojí za pozornost.

Synopse: Ve zchátralé a zaplivané části nekonkrétní evropské metropole se Tony a José snaží vymyslet, jak získat peníze na prázdniny v Santo Rico. Tony se tedy zaváže ke spěšnému prodeji pěti kilogramů trávy a José staví saunu a hlídá vilu zámožnému soudci. Jenže situace se oběma začne dost komplikovat.

Zajímavost: Pokud bude snímek vysílán v původním znění, uslyšíte třeba Vincenta Cassela nebo Diane Kruger.

Originální trailer filmu Frajeři / Lascars

Strýček Buck (Uncle Buck) (středa 30. 10., Prima, 11.10 - 13.20)

Český plakát filmu Strýček Buck / Uncle BuckKomediální drama je takřka typickou ukázkou žánrovky, které se točily v osmdesátých letech. Režisér a scenárista John Hughes v ní dokázal perfektně vybalancovat komediálno se sentimentem a všemu dodat tu správnou odlehčenou náladu. Výrazně nad průměr snímek zvedá famózní John Candy, který dokáže prodat i ten nejlacinější vtípek. Vedle něho se objeví třeba ještě malý Macaulay Culkin. Škoda silně nevyrovnané úrovně humoru.

Synopse: Manželé Cindy (Elaine Bromka) a Bob (Garrett M. Brown) Russellovi musí kvůli náhlému onemocnění Cindina otce odjet a nezbývá jim nic jiného než svěřit své tři děti do péče strýčka Bucka (John Candy), který je proslulý svým bohémským stylem života. Vzhledem k jeho svéráznosti a faktu, že jde o zapřísáhlého starého mládence, se mají nic netušící děti nač těšit. 

Zajímavost: Zvuk z Buckova rozbitého auta byl simulován výstřelem ze zbraně.

Oficiální trailer filmu Strýček Buck / Uncle Buck

Velký průšvih (Big Trouble) (středa 30. 10., Prima Cool, 22.45 - 00.40)

Plakát filmu Velký průšvih / Big TroubleLehce nedoceněná kriminální komedie Barryho Sonnenfelda většinu diváků rozhodně nedonutí k hlasitému smíchu, úsměv na tváři by jim ale měla udržet po celou dobu. Je pravda, že tvůrce se tu hodně mírnil a nevyužil tolik svých tradičních vizuálních "vychytávek", což je určitě škoda. Mohl se ale opřít o překvapivě vydařený scénář rozehrávající atraktivní a zajímavou zápletku, a také o hvězdné obsazení, v němž nechybí Tim Allen, Rene Russo, Stanley Tucci nebo Tom Sizemore. Jednoznačně velmi příjemná záležitost .

Synopse: Propuštěný novinář, z něhož se stal reklamní textař, krásná, ale nešťastná manželka, dva gangsteři, které pronásleduje smůla, dva zmatení policisté a dva agenti FBI  jsou hrdiny příběhu, v němž důležitou roli hraje i kufřík s výbušninou, jenž se objevuje na těch nejméně očekávaných místech.

Zajímavost: Snímek měl mít premiéru koncem roku 2001, kvůli teroristickým útokům z 11. září byla však posunuta na duben 2002.

Originální trailer filmu Velký průšvih / Big Trouble


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY