Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Lásky čas

Recenze: Lásky čas s trochou Lásky nebeské

Vydáno: 04.11.2013 17:00 v sekci Recenze | Premiéry - Jakub Brych | foto: Universal

Nezve vás k ní hrdliččin hlas, nýbrž Richard Curtis, který coby zvěstovatel romance vydá za sto zpěvných ptáků. Tentokráte se zkouší vyhnout stínu svého "nebeského" majstrštyku. Daří se mu to?

Lásky časRecenzoval/a Jakub Brych dne 04.11.2013 17:00. Nezve vás k ní hrdliččin hlas, nýbrž Richard Curtis, který coby zvěstovatel romance vydá za sto zpěvných ptáků. Tentokráte se zkouší vyhnout stínu svého "nebeského" majstrštyku. Daří se mu to? Hodnocení: 3

Lásky čas

About Time
Drama / Komedie / Sci-Fi
Velká Británie, 2013 , 123 min.

Režie: Richard Curtis
Scénář: Richard Curtis
Kamera: John Guleserian
Herci: Domhnall Gleeson, Rachel McAdams, Bill Nighy, Lydia Wilson, Lindsay Duncan, Richard Cordery, Joshua McGuire, Tom Hollander, Margot Robbie, Will Merrick, Vanessa Kirby, Tom Hughes, Clemmie Dugdale, Harry Hadden-Paton, Mitchell Mullen

Česká premiéra: 07.11.2013

Lásky čas hodnocení na Kinobox.cz: 79.62 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Nejnovější export ze země Shakespeara, Churchilla, Beatles, Seana Conneryho, Harryho Pottera a pravé (i levé) nohy Davida Beckhama nese zase konečně štítek se jménem Richarda Curtise (neplést ovšem s Ianem), nenapravitelného komedianta a romantika, jemuž vděčíme za obří nůši prořehtaných chvilek a barely zadržených i nezadržených slz. Ať už romantické komedie hltáte nebo jimi okázale pohrdáte, Láska nebeská vás s nejvyšší pravděpodobností aspoň trošku, byť třeba jen nepatrně oslovila a urvala si pro sebe menší či větší kousek vašeho srdce. Jen těžko bychom mezi romantikami hledali skvost tak moc se blížící metě dokonalosti. Curtisovi se povedlo do jednoho filmu nacpat všechny možné tváře milostného příběhu a přitom nesklouznout k totální povrchnosti, což v nemá ve filmu zrovna moc obdoby.

Domhnall Gleeson, Bill Nighy ve filmu Lásky čas / About TimeJeho nové dílko má mnohem skromnější ambice (Curtis by ostatně musel být na hlavu, aby se snažil trumfnout svůj životní masterpiece), pokud ale patříte k zastáncům staré dobré Anglie, skřípete zuby při sledování amerických remaků britských pecek a obecně si myslíte, že nezávislost USA bylo to nejlepší, co mohlo Spojené království potkat, potěší vás už jen čirý fakt, že Lásky čas (mimochodem sympatický český název) dýchá poctivým britským humorem na každém kroku a až na velmi vkusně zvolené hostování Rachel McAdams (jsme rádi, že Zooey Deschanel roli passla) je šitý na míru každému anglofilovi.

Manifestem "anglickosti" je už jen sympatický zrzoun Domhnall Gleeson alias mladý právník Tim (Bill to z Weasleyovic čeládky dotáhl suverénně nejdál), etalon všech nesmělých dobrosrdečných mladíků toužících po lásce a roztomilý snílek, jehož si dámy zamilují a my, mužská část publika, si do něj s potěšením promítneme svoje vlastní milostné neumětelství a diletantství. Gleeson má prostě všechno, co správný romantický nešika mít má. Není krasavec, není korba, není playboy, ale není ani ošklivý. Je přesně tou koncentrací sympatické všednosti, jakou Curtisův film potřebuje.

Rachel McAdams ve filmu Lásky čas / About Time
Jeho hlavní zbraní je ostatně lidskost. Na šablony sice hraje, ale vkusně a chytře, a vysázet tradiční komediální základ ve stylu "relativně normální hlavní hrdina s trhlou charakterovou kompanií" zvládá jako nic. Veterán Bill Nighy nechybí ani tentokrát a dělá to, co umí nejlíp - je "divnej". Nighy už asi vždycky to bude ten haluzní rocker, který vašim dětem udělá přednášku o nejlepších vulgarismech a doporučí, jak nejlíp splašit fet. A kdo by se za to zlobil.

Lásky čas se veze přesně na téhle přeštěné vině - trhlých charakterů je v něm dost na to, aby měl Tim na své pouti za láskou vždycky po ruce nějakého vtipného sidekicka. Kvocient sympatičnosti je naštěstí pořád nad průměrem, co ale pokulhává jsou konkrétní gagy. Tam, kde Curtis vysekával v Lásce nebeské všechny vtípky s absolutní lehkostí, často v Lásky čase dost slevuje. Ne do bodu trapnosti nebo nevkusu, ale nevyhne se nepříjemné lacinosti. Spousta okamžiků působí až sitcomově, což sem prostě nepasuje.

Rachel McAdams, Domhnall Gleeson ve filmu Lásky čas / About Time
A špatná zpráva číslo dvě - trumfem nejsou ani hrátky s časem. Takováhle cestovatelská zápletka má solidní potenciál, který se tentokrát naprosto pochopitelně vymezuje na milostné eskapády a na to, jak se s nimi Tim s nově nabytou schopností vypořádá. To je fajn. Hlášky padají, karamboly nastávají a je to psina, jenže i přes to, že na nějakou časoprostorovou logiku se rádi vykašlete, vám nemůže ujít, že Curtis si bez okolků porušuje i svoje vlastní v úvodu stanovená pravidla. Když pak ještě začne hrát na vážnější strunu a směřovat příběh spíš směrem k moralitám, nemůžete se ubránit dojmu, že těch prohřešků vůči logice i originalitě už se valí trochu moc.

Film si prostě celou dobu jede na svojí happy indie vlně a pak zčistajasna začne pálit seriózně a klást důraz na rodinné hodnoty a působí to, jako by si najednou Curtis rozjížděl úplně jiný film jen vteřiňákem přilepený na konstrukci toho prvního. V kontrastu s prvními dvěma ryze bezstarostnými třetinami je ta finální prostě třetím kolem u dvoukoláku, jakkoliv krkolmomně tenhle příměr zní. Určitě je na místě chválit Curtise za to, že se nenechal strhnout jen k časoprostorovým eskapádám, jenže na druhé straně by jeho filmu rozhodně prospěl jasnější cíl. Jasnější kodex. Takhle je v tom chaos a ne pohodářský chaos, ale zbytečný chaos, který nedělá dobrotu.

Fotografie z filmu Lásky čas / About TimeLásky čas tak sice má sebranku ultrasympatických charakterů, které byste všechny rádi z fleku vyměnili za svoje přátele a členy rodiny, má roztomilou milostnou dvojici, jíž byste nejradši nakrájeli, roztavili a polili si s ní svůj svatební dort, má tohle všechno, co z něj dělá jednu z lidsky nejsilnějších romantických komedií, co jsme tu za poslední dobu měli. Má ale taky problém s tím, kam by vlastně chtěl směřovat a co říct. Zdaleka není dokonalý a i přes sympatie, které si k němu nelze nevytvořit, to tentokrát prostě není velká bomba. Což neznamená, že by Lásky čas nestál za stovku v kině, stojí i za víc, jen to není zdaleka tak nebeská podívaná jako Curtisova režisérská prvotina.

Originální trailer filmu Lásky čas

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
6/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
100,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • 6/10? (Marketa, 05.11.2013 11:45) Reagovat

    Řekla bych, že recenze vypadá o něco pochvalněji než 6/10. Chystám se na snímek ve čtvrtek, tak si pak ráda udělám obrázek sama. Věřím však, že mě to nezklame. Jak psal autor, americké tvorby už mám po krk, takže se těším na britský humor a trochu toho pohlazení po duši a určitě nečekám LN2. Cinemart k filmu spustil na svém facebooku podpůrnou soutěž. Tak kdo se takz chystá, může zkusit štěstí.

    • Re: 6/10? (Jakub Brych, 05.11.2013 17:38) Reagovat

      On by film jako takový na tu sedmičku v pohodě byl, jenže autora otrávila nerozhodnost a rozpadnutá časo-cestovací linie, tak hodnotil přísněji ;-) Jinak ale samozřejmě Británie rulez a tahle komedie je pořád lepší než cokoliv , co z poslední doby v rámci žánru pamatuju..

      • Re: 6/10? (Marketa, 07.11.2013 17:18) Reagovat

        Tak já nevím, ale tohle přece není o tom, jestli je to cestování časem nějak propracované, nebo alespoň ne mě. To je lepší zajít na pořádné sci-fi. Myslím, že to bude příjemná oddychovka.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: První znamení: Přichází Satan! (08.04.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Nežádoucí opičí muž se vydává za hranice Evropy (03.04.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Top 20 ČR: Wonka ovládl kina (19.12.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Fantom Opery podstoupil zkoušku umění a stal se z nuly hrdinou (01.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Emma žije psí život v prohnilé zemi (28.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Drsnej Shaft a Abraham Lincoln jsou božští kazišuci (27.01.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: 10+1 zahraničních vánočních klasik, které musíte do Vánoc vidět (04.12.2022 12:30 v Články | Publicistika)
- Téma: Oscar 2023: jací jsou favorité? (21.11.2022 12:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Radioaktivní matka zrodila hvězdu Bruce Lee (09.09.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Se začátkem školního roku na Čelisti! (31.08.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství stopy nezanechal (04.05.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Dokonalý student se v roce 1917 pokusil o vraždu lotra, s nímž byl na nože (22.04.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství ukazuje nový trailer (14.02.2022 10:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Hamlet prožívá bouřlivé dny a srážku s láskou (11.02.2022 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu