Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Gravitace

Recenze: vybroušená Gravitace vás nenechá vydechnout

Vydáno: 30.09.2013 16:00 v sekci Recenze | Premiéry - Martin Bubrín | foto: facebook tvůrce

Alfonso Cuarón se po pěti letech vrací na plátna kin s očekávaným a produkčně náročným sci-fi Gravitace, které si už stihlo na internetu vypěstovat pověst nové žánrové klasiky. Jak tomu opravdu je?

GravitaceRecenzoval/a Martin Bubrín dne 30.09.2013 16:00. Alfonso Cuarón se po pěti letech vrací na plátna kin s očekávaným a produkčně náročným sci-fi Gravitace, které si už stihlo na internetu vypěstovat pověst nové žánrové klasiky. Jak tomu opravdu je? Hodnocení: 4.5

Gravitace

Gravity
Drama / Thriller / Sci-Fi
USA, 2013 , 91 min.

Režie: Alfonso Cuarón
Scénář: Alfonso Cuarón, Jonas Cuaron, George Clooney
Kamera: Emmanuel Lubezki
Hudba: Steven Price
Herci: Sandra Bullock, George Clooney, Ed Harris, Orto Ignatiussen, Paul Sharma, Amy Warren, Basher Savage

Česká premiéra: 03.10.2013

Distributor: Warner Bros.

Gravitace hodnocení na Kinobox.cz: 78.48 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Poslední režijní počin Alfonsa Cuaróna patří do té kategorie snímků, jejichž pověst „geniálního“ díla předchází jejich samotnému zhlédnutí a utvoření si názoru na ně. V posledních několika měsících bylo téměř nemožné se vyhnout internetovému šílenství okolo Gravitace – produkčně náročný a vysněný projekt mexického režiséra, který naposledy zanechal stopu výrazným a filmařsky brilantním antiutopickým sci-fi Potomci lidí, od začátku proklamoval svou technickou vybroušenost nejprve velkohubými prohlášeními tvůrců a následně je potvrzoval svou promyšlenou reklamní kampaní.

Sandra Bullock, George Clooney ve filmu Gravitace / GravityNejprve přišel minimalistický teaser, poté trojice na sebe navazujících trailerů upomínajících na dlouhé záběry bez střihu (dva z nich se bez něj obešly úplně) a nakonec klasicky střižená blockbusterová upoutávka propagující příběh a trikové atrakce. Do toho všeho se od prvního uvedení na benátském festivalu objevovaly nejrůznější nadšené reakce mluvící o přelomovém díle v oblasti triků a 3D, což završil režisér James Cameron tím, když prohlásil, že jde o „nejlepší vesmírný film všech dob“. Informační hype tedy vytvořil novou žánrovou klasiku ještě dříve, než byla uvedena v kinech.

Ale oprávněně – jakkoli jednoduše to zní, Gravitaci se opravdu povedlo svým velkým očekáváním dostát a Cuarón stvořil přinejmenším stejnou podívanou, kterou sliboval. Realizačně velkolepou, ale v jádru stále intimní jako křehký boj malého člověka o holý život v nekonečném vesmíru. Podívaná je vlastně slovo, které Gravitace opětovně vrací ke svému původnímu významu – zprofanovaný výraz, který je používán v souvislosti s každým druhým fantasy či komiksovým blockbusterem, zde v podstatě nabývá svého klasického slova smyslu známého z úplných počátků kinematografie.

Podobně vtahujícím způsobem jako například Hugo a jeho velký objev se před námi místo pařížského nádraží rozprostírá tichý svět vesmíru, který ve vší své jednoduchosti, funkčnosti a čistotě ukazuje sílu velkého plátna a možnosti filmových vyjadřovacích prostředků. Ty už se za více jak století existence vyvinuly natolik a prošly tolika změnami, že muselo automaticky dojít k jejich umírnění, které v době epilepticky sestříhaných a přebujelých velkofilmů působí tak ojediněle, že to skoro funguje jako samotné ozvláštnění.

Sandra Bullock ve filmu Gravitace / GravityAby ne, když Gravitace obsahuje pouhých stopadesátšest záběrů, přičemž ten první trvá nepřerušovaných sedmnáct minut, což je v porovnání se standardním počtem i délkou záběrů v nynějších filmech zcela zásadní vychýlení z normy. Díky tomu si divák může vychutnat spoustu působivých a propracovaných záběrů, v nichž spojení obrazové a zvukové stránky nabývá skutečně převratného dojmu. Snímek je vlastně dobrým připomenutím toho, s jakou lehkostí a zcela bez exhibice lze v době přeexponovaných velkofilmů s desítkami postav a zápletek odvyprávět malý survival příběh astronautky s jednoduchou dějovou linií a vyzněním (oslava lidského života).

Cuarón vlastně příkladně demonstruje to, o co se kinematografie snažila od svých úplných počátků – vtáhnout diváka do děje a nechat ho zapomenout na okolní svět. Díky jeho režijnímu uchopení se můžeme zcela vcítit do hlavní postavy astronautky Ryan Stone (Sandra Bullock), která po nehodě na vesmírné stanici musí opět najít pevnou půdu pod nohama a přežít v temném, prázdném prostoru. V něm jsou hlavními nepřáteli ticho, nedostatek kyslíku a nulová gravitace, naopak nejlepším přítelem lidská spolupráce. Tu zajišťuje druhá hlavní postava, vesmírný veterán Matt Kowalski (George Clooney), který se vydává na svou poslední misi před odchodem z branže.

George Clooney ve filmu Gravitace / GravityVíce zápletky ve filmu nehledejte. Gravitace vám kromě niterních pocitů dovolí nahlédnout do osobních příběhů postav jen minimálně, a to je možná dobře. Díky tomu může snímek fungovat jako čistá variace na subžánr survival filmů, zde záměrně ohlodaná na kost v prospěch co možná nejlepšího zprostředkování zážitku, ne příběhu. Ten je velmi univerzální a kromě několika mála postřehnutelných detailů (nejvíce se samozřejmě nabízí náboženská interpretace) i myšlenkově a významově strohý. Devadesátiminutová stopáž plyne vcelku nepřekvapivým dojmem a několikrát uhne k mnohokrát viděnému klišé jen kvůli tomu, aby se postava mohla posunout dál. I samotný backstory doktorky Stone s dcerou nepřekypuje kdovíjakou originalitou, avšak v samotném filmu má své místo – ještě více přidává na intenzitě pocitů, které na diváka přenáší.

Emocionálně je totiž Gravitace působivá jako málokteré sci-fi posledních let, i když je nutné podotknout, že jde z velké části o zásluhu brilantní technické stránky a (bohužel) i místa promítání, kde snímek uvidíte. Pro plné zasažení smyslů se samozřejmě doporučuje IMAX, který díky většímu plátnu a hloubce ostrosti dokáže vtáhnout do děje více než obyčejné multikino. Tady to platí minimálně dvojnásob, a to nejen díky imerzivnímu třetímu rozměru, který zde neslouží jako laciná atrakce plná objektů vyskakujících z plátna, nýbrž k prohloubení zážitku směrem dovnitř. Není divu, že si dal Cuarón s konverzí na čas – díky ní byla premiéra snímku, původně naplánovaná na listopad roku 2012, opožděna skoro o rok. Čekání se však vyplatilo, jelikož je 3D díky brilantní práci s plány, rozmístěním postav a objektů v prostoru a trikovou stránkou rozhodně jedno z nejvyvedenějších, které kinematografie od dob Avatara nabídla.

Fotografie z filmu Gravitace / GravityVtahující efekt však není jen zásluhou 3D, ale také ostatních realizačních složek, z nichž se nejvíce projevuje kamera. Tu si vzal na starost pětkrát na Oscara nominovaný Emmanuel Lubezki, člověk stojící za obrazovou nádherou nejen většiny Cuarónových filmů, ale také podmanivých audiovizuálních poem Terrence Malicka (Strom života, K zázraku). Ve spojení s vizuálními triky je Gravitace doslova pastvou pro oči – kromě epických záběrů na Zemi (která se zde velmi univerzálním způsobem stává postavou samou o sobě) největší pozornost vzbuzují opojné dlouhé záběry bez střihu, které kombinují fascinující jízdy a virtuální kameru včetně promyšleného přecházení z různých perspektiv (například hlediskový záběr přecházející v detail obličeje, který přejde ve velký celek).

Díky nízkému počtu střihů je navíc orientace v prostoru i akčních scénách (tzn. záběrech) velmi přehledná a zprostředkovává takřka hmatatelný a nervydrásající zážitek v téměř reálném čase, který si díky nepřerušované akci jedinečně udrží divákovu pozornost. A to je hlavní – spolu se souhrou zvukové stopy čítající utlumené zvuky vesmíru (žádné hlasité výbuchy jako v traileru nečekejte, tenhle vesmír realisticky mlčí) a burácející hudbu, a přesvědčivých triků funguje kamera a střih v těsné symbióze, která útočí na všechny divákovy smysly.

George Clooney, Sandra Bullock ve filmu Gravitace / GravityV Cuarónově podání vesmír zkrátka vyhlíží velmi nebezpečným způsobem, v němž ztracená půda pod nohama a stav beztíže až nepříjemně evokuje pocit závratě a stísněnosti. Bolestivý herecký výkon statečné astronautky Sandry Bullock najednou začne dávat smysl a divákovi nezbývá než se unášet na „vlnách“ devadesátiminutového vesmírného teroru spolu s ní. Hlavně ona svým výkonem zachraňuje několik málo drhnoucích scén, v nichž se režisér a scenárista v jednom musí vypořádat s drobnou neoriginalitou námětu a několika klišé a náhodami typickými pro daný žánr. Herectví na hranici možností a psychického nátlaku na druhou stranu vyvažuje pohodová role George Clooneyho, který zvládá svého sympaťáka prodat několika skvěle padnoucími hláškami a humorným nadhledem.

Zbytek je však strhující one-woman show, která je přesvědčivá ve všech svých složkách od hereckého výkonu, přes fotorealistické triky až po libovolnou nášivku na skafandru. Alfonsu Cuarónovi se po Potomcích lidí povedlo stvořit další podnětný snímek, nejen k hlubšímu průzkumu, ale také k čistému potěšení z vizuálního spektáklu. A tím je Gravitace především – vtahujícím zážitkem, při němž během prvních minut zapomenete, že sedíte v sedačce a začnete si užívat vesmírných dálav se stejnou vervou jako počítat hladinu kyslíku. Vesmírná odysea si v novém tisíciletí zkrátka nemohla přát lepšího nástupce.

Hlavní český trailer filmu Gravitace

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
9/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
100,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Moc hezká recenze!... (Atrumeos, 01.10.2013 08:47) Reagovat

    Moc hezká recenze!

  • v nedeli v IMAXU, tesim se moooooooooooooooooooooo... (jd, 02.10.2013 15:22) Reagovat

    v nedeli v IMAXU, tesim se moooooooooooooooooooooooc

  • Gravitace 3D bídná kvalita, jděte jen na 2D !! V IMAXU 3D rozmazané. 2D bylo lepší (hitaroof, 08.10.2013 22:30) Reagovat

    V IMAXU v 3D je kvalita bídná. 90% všech scén rozmazaná ( chybí detaily planety a hvězdy jsou jen šmouhy ), což ve 2D nebylo vidět. Vše 2m od objektivu nezaostřené. Každý trochu rychlý pohyb nezaostřený. Když byl detail na "Kluniho a Sandru", bylo to 2D, mohli jste brýle odložit. Vše ostatní v pozadí 3D a to bylo vždy rozmazané. ----NEDOPORUČUJU 3D----, je to bídná kvalita. 2D dává lepší prožitek scén planety a hvězd v pozadí...a o to v tom filmu jde. !!!
    FILM JE SUPER !!!!! super !!! JDĚTE NA TO, NEZKLAMETE SE.

    Myšlenka dne : Když Čínská stanice vstupuje do atmosféry, láme to solární panely, odfoukne to Sandru , nebo je anti-atmosférická ???? HA HA ..

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: 28 dní s Benedettou a rok se Salingerem (12.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Recenze: Vizuálně opojná sci-fi Stvořitel obstojí jedině jako kritika americké válečné politiky (04.10.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Rambo uvízl v pavučině Gran Turisma (09.08.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Série Rambo od nejhoršího dílu k nejlepšímu (06.08.2023 12:30 v Články | Publicistika)
- Top 10: Sam Raimi (04.06.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Stroj času: Sylvester Stallone versus Wesley Snipes ve filmu Demolition Man (21.05.2023 10:30 v Recenze | Stroj času)
- Box Office: 10 komerčně nejúspěšnějších filmů všech dob (13.04.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- James Cameron a Hiroshima? (21.02.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Generála Eisenhowera čeká na sv. Valentýna smrt ve tmě (10.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Zrození národa proběhlo na Titanicu a bez kalhot (08.02.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Box office: Avatar válí dál (23.01.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- Box office: filmem roku 2022 je Avatar: The Way of Water (09.01.2023 12:30 v Komentáře | Box office)
- Box office: Avatar 2 vstupuje do kin (19.12.2022 07:30 v Komentáře | Box office)
- Recenze: Velkofilm Avatar: The Way of Water se podruhé noří do nádherného světa Pandory (17.12.2022 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Avatar čarodějky Kiki zakládá doručovací službu (14.12.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Martin Scorsese slaví 80 (17.11.2022 08:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu