Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Stroj času: Pád Třetí říše

Stroj času: Věrohodný Hitlerův konec aneb Pád Třetí říše

Vydáno: 22.09.2013 19:38 v sekci Recenze | Stroj času - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Německý režisér Oliver Hirschbiegel, jehož Diana před pár dny započala pouť českými kiny, se proslavil dramatem Pád Třetí říše, v němž zachytil poslední dny Adolfa Hitlera. Zaslouží si i po skoro deseti letech obdiv?

Pád Třetí říšeRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 22.09.2013 19:38. Německý režisér Oliver Hirschbiegel, jehož Diana před pár dny započala pouť českými kiny, se proslavil dramatem Pád Třetí říše, v němž zachytil poslední dny Adolfa Hitlera. Zaslouží si i po skoro deseti letech obdiv? Hodnocení: 3.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Snad žádná jiná historická postava nefascinuje lidi tak jako Adolf Hitler. Tento masový vrah, politik a demagog, který dokázal vleklé hospodářské krize využít k tomu, aby realizoval své hrůzné a dodnes jen těžko pochopitelné činy, se i po skoro sedmdesáti letech od své smrti vznáší nad světem jako přízrak a děsivé memento toho, co se už nesmí opakovat. 

Fotografie z filmu Pád Třetí říše / Der UntergangJe logické, že taková osobnost nezůstala ani stranou zájmu filmařů. O jeho životě vznikla spousta snímků, jenomže většina z nich diktátora buď zesměšňovala, nebo logicky zobrazila jako krajně zápornou postavu. Jednou z mála výjimek je koprodukční německo-rakousko-italské drama Pád Třetí říše režiséra Olivera Hirschbiegela vycházející z pamětí jeho sekretářky Traudl Junge, které je zároveň prvním německým poválečným filmem, kde je Hitler ústřední postavou.

Tvůrci nás zavádějí do roku 1945, kdy už bylo víceméně jasné, že rozpoutaná válka skončí pro Německo velkým fiaskem. Ti, kteří to včas pochopili, se pokoušeli tajně dohodnout se spojenci a spáchat na Hitlera sérii atenátů. Ten všem zázrakem unikl, jenže i on si začal uvědomovat, že není neotřesitelný a případné důsledky porážky budou pro něho osobně katastrofální. Své šestapadesáté narozeniny už oslavil pouze v kruhu nejbližších ve svém komplexu bunkrů. Na konci dubna si vzal dlouholetou přítelkyni Evu Braun, aby o den později společně spáchali sebevraždu.

Čím je Pád Třetí říše tak výjimečný? Především v samotném náhledu na osobu Adolfa Hitlera. Tvůrci ho tu zobrazují především jako člověka, aniž by ho ale zároveň nějak ospravedlňovali. To mimo jiné znamená, že se směje na své podřízené, pokouší se o suchý humor, bojí se o svůj život, procitá z naprostého oblouznění mocí a poznává, že není tak silný, jak si dosud myslel. Uvědomuje si, že není nesmrtelný, dělá chyby a stejně jako ostatní potřebuje někoho, s kým by mohl mluvit.

Fotografie z filmu Pád Třetí říše / Der UntergangHirschbiegelovi a spol. se dokonce podařilo to, že diváci mohou "führera" svým způsobem chápat. Když v zoufalství z toho, jak se Berlín rozpadá pod nápory spojeneckých vojsk, křičí, že nebude nikdy kapitulovat, víte přesně, proč to říká a svým způsobem mu rozumíte. Je to částečně zlomený člověk, kterému se pod rukama sypou ideály, kterým věří a kvůli kterým neváhal ničit svět a zabíjet miliony nevinných lidí, jenomže cítí, že cesta zpět není a dřív, či později bude mít pouze dvě možnosti - buď se vydat napospas z jeho pohledu nepřátelským vojskům a posléze soudům, nebo zemřít. Jelikož hrdinná smrt na frontě je pro něho takřka nemožná (a protože je malinko zbabělec), volí nakonec jistotu v podobě vlastní ruky a spouště pistole.  

Úspěch celého snímku tak logicky do značné míry závisel na tom, kdo si Hitlera zahraje. Volba padla na švýcarského rodáka Bruna Ganze a ten jednoznačně uspěl. Ve své zřejmě životní roli je naprosto vynikající a přesný a ač se nevyhne občasnému přehrávání (těžko ale soudit, zda to nebyl záměr, neboť Hitler sám ve svých projevech značně přehrával), odvedl obrovský kus práce a právě jeho si po skončení závěrečných titulků budete pamatovat zdaleka nejvíc. A to i proto, že ostatní kolegy výrazně zastiňuje.

I při zpětném pohledu je obrovská škoda, že Hirschbiegel se nechal semlít obřím rozpočtem (zhruba třináct a půl milionů Eur) a hlavně příliš rozmáchlým scénářem. Co se řemeslné úrovně týče, nelze toho snímku příliš vytýkat. Na evropskou produkci vypadá hodně velkolepě a akce je velmi slušná, i když o ni tu až zas tak nejde. Režisér nijak neexhibuje a jen velmi citlivě buduje stísněnou atmosféru rozpadajícího se Berlína a únikových vůdcových bunkrů. Zvolený klasický přístup se statickou kamerou a poklidným střihem je rozhodně jen k užitku a nelze proti němu nic namítat.

Fotografie z filmu Pád Třetí říše / Der UntergangHorší je to se samotným příběhem, který bohužel v rámci autentičnosti a historické věrnosti přivádí na scénu velké množství postav, v nichž prakticky není možné se zorientovat a ani prostor některých z nich není velký. Místy to tak celé připomíná dokument, což zrovna v tomto případě je docela na škodu. Stejně tak nezvládnutá je monstrózní stopáž (u klasické verze dosahuje slabě přes dvě a půl hodiny, v tzv. director´s cut dokonce bezmála tří hodin), jež je přehnaná.

Vidět je to zejména v závěru, kterým překvapivě není führerova sebevražda. V této chvíli tvůrci evidentně "vaří z vody" a snímek uměle prodlužují. Do konce už spíš doklopýtají a nenabídnou nic zajímavého ani strhujícího, čím by onen epilog obhájili. Ve výsledku pak malinko zavládne hořkost a lehké zklamání z toho, že všichni si tu uzmuli o chloupek větši sousto, než byli schopni spořádat a zvládnout.

Fotografie z filmu Pád Třetí říše / Der UntergangPoslední výtkou, která by se dala najít, je absence jakýchkoli emočně silných scén. Jako by tvůrci nechtěli vystoupit z jakéhosi dokumentárního rámce a v drtivé většině pracují přesně a zároveň chladně tak, aby si stále drželi od svých postav odstup. Jednou z mála výjimek je kompletní smrt rodiny ministra propagandy Goebbelse, která je zachycena až nezvykle "osobně" a i přes charakter otce a matky s nejedním divákem slušně zamává. Jenže takových scén tu příliš není.

S odstupem času a chladnou hlavou můžeme směle říci, že Pád Třetí říše, který se dočkal i oscarové nominace za nejlepší neanglicky mluvený film (který nakonec putoval přece jen k civilnějšímu a závažnějšímu dramatu Hlas moře), je velmi solidní snímek s velkou historickou hodnotou, který stojí za vidění právě pro komplexnost a hloubku postavy Adolfa Hitlera a také proto, že ukazuje cestu, jak se jednotlivé národy mohou vyrovnat se svou minulostí.

Oficiální trailer filmu Pád Třetí říše

VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
100,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Hobbs a Shaw vyprávějí Pinocchiovi legendu o Zorrovi (28.10.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Kleopatra utíká přes 110. ulici, volá divočinu a ocitá se na prahu války (07.01.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Tohle je svět, v němž Jack staví dům a píše tajný deník (29.10.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Top 10: Zahraniční film (27.02.2021 09:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Creed, Deadpool a stařík Diego Maradona jsou hoši z Brazílie (30.10.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Problémissky a trafikant se setkávají v zemi medu (27.05.2020 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Kráska a zvíře vyslovují muži na odstřel přání smrti (10.04.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2019 opustily (23.12.2019 09:54 v Novinky | Zprávy)
- A Hidden Life: trailer nového filmu Terrence Malicka (14.08.2019 07:50 v Novinky | Trailery)
- Zemřel herec Bruno Ganz (16.02.2019 15:22 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Jack staví dům, v němž se zrodily hvězdy Venom a Toman (03.10.2018 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Thriller Jack staví dům je uměleckou autoterapií Larse von Triera (02.10.2018 13:00 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Šílený Max plánuje invazi do rybárny a přepadení ve vzduchu (25.05.2018 07:30 v Radar | TV tipy)
- The House That Jack Built: šokující novinka Larse von Triera v traileru (15.05.2018 09:59 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Než dívka ve vlaku poznala špióna, překročila poslední hranici (30.03.2018 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Šílený Max, Luther, Jindřich IV. a Méďa Béďa se vydávají na zběsilou cestu (20.10.2017 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Producenti předčítají Frankovi divoké historky až do posledního dechu (01.09.2017 07:30 v Radar | TV tipy)
- Uma Thurman se přidává k Trierově The House That Jack Built (07.03.2017 16:44 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Dánští režiséři a režisérky v Hollywoodu (22.09.2016 12:49 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu