Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Jako nikdy

Recenze: Depresivní a syrové drama Jako nikdy

Vydáno: 20.09.2013 14:00 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: Falcon

Jiří Schmitzer, Petra Špalková a Taťjána Medvecká v komorním dramatu o smrti, smíření a traumatech, která v sobě každý z nás nese. Režisér Zdeněk Tyc v něm obětoval prvoplánovou líbivost na úkor tématu. Vyplatilo se mu to?

Jako nikdyRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 20.09.2013 14:00. Jiří Schmitzer, Petra Špalková a Taťjána Medvecká v komorním dramatu o smrti, smíření a traumatech, která v sobě každý z nás nese. Režisér Zdeněk Tyc v něm obětoval prvoplánovou líbivost na úkor tématu. Vyplatilo se mu to? Hodnocení: 4

Jako nikdy

Jako nikdy
Česká republika, 2012

Režie: Zdeněk Tyc
Scénář: Markéta Bidlasová
Kamera: Patrik Hoznauer
Herci: Petra Špalková, Taťjana Medvecká, Jiří Schmitzer, Marek Němec, Luboš Veselý, Marek Taclík

Česká premiéra: 19.09.2013

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Když chce tuzemský divák vyrazit do kina na český (případně koprodukční) snímek s tím, že by se nejen rád pobavil, ale také si trošku popřemýšlel, má to velmi těžké, neboť tvůrci v rámci potenciálních výdělků volí témata nekonfliktní a spíše odlehčená. Proto každý pokus, který se tomuto mustru vymyká, zaslouží pozornost. Něčím podobným je i komorní drama Jako nikdy.

Fotografie z filmu  / Jako nikdyTo se točí kolem tří lidí. Prvním z nich je malíř Vladimír, který se nikdy nepovažoval za dobrého umělce a svými díly takřka pohrdá. Tomu byla diagnostikována vážná nemoc a jeho stav je natolik vážný, že už mu není pomoci, tudíž odpočítává své poslední dny. A při nich mu dělají společnost dvě ženy - přítelkyně a taktéž malířka Karla, která mu byla oporou, inspirací a žila podobně bohémský život jako on a pro ostřejší slovo nechodí daleko, a ošetřovatelka Jaruna, jež s ním kdysi prožila krátký románek a neváhá kvůli němu obětovat vlastní rodinu. Je ale jasné, že tato situace nemůže dlouho fungovat.

Jednou z věcí, jimiž snímek vyniká, je precizně napsaný a vystavěný scénář Markéty Bidlasové, která se nijak netají tím, že v něm zpracovávala těžké životní období a jeho psaní se pro ni stalo jakousi terapií. Tohle všechno je na něm znát, neboť postavy i dialogy jsou hodně "životné" a uvěřitelné a ani na chvíli vás nenapadne, že jde o jakýsi kalkul, natož aby vše "šustilo papírem". Vše, co se tu děje, je naopak hodně skutečné a místy až mrazivé.

Právě v příběhu a rozvíjení vztahů mezi postavami tkví největší síla filmu. Nejsou jednoznačné, nejsou jednorozměrné a každá z nich si nese uvnitř sebe velikou bolest, která vypluje na povrch až v klíčových momentech. A je vskutku radost sledovat, když k tomu dojde, neboť všechno je tak precizně zvládnuté a připravené, že to zapůsobí přesně tak, jak má. A hlavně z toho důvodu jsou naprosto zásadní herecké výkony, které se povedly do puntíku. Pokud by se u nás udělovaly kolektivní ceny, muselo by je ústřední trio, které se tu objeví, jednoznačně získat. Všichni jsou uměření, civilní a hlavně vynikající. 

Fotografie z filmu  / Jako nikdyNejvětší tíha spočívá na obou ženských představitelkách. Jak Taťjana Medvecká, tak Petra Špalková vystihly své postavy naprosto bravurně a dokázaly rozlišit velmi jemné rozdíly mezi vzájemnou rivalitou, porozuměním a možná i začínajícím přátelstvím. Jedna druhou nezastiňuje a jejich společné scény patří k absolutním vrcholům filmu.

Stejně tak Jiří Schmitzer, jenž na první pohled příliš hrát nemusí, neboť většinu času pouze leží v posteli, obdařil umírajícího malíře velkým množstvím charismatu a zároveň bolesti, že to místy není pěkné "pokoukání". Jeho Vladimír je nepříjemný, protivný, ale zároveň lze vysledovat, že uvnitř sebe má obavy a lásku, jenže už ji nedokáže (nechce) dát najevo, aby jeho loučení se světem nebylo tak bolestné.

Kromě bravurního a excelentního obsazení k výtečnému výsledku přispívá i režírující Zdeněk Tyc. Ten na poměrně malém prostoru vytvořil atmosféru těžce depresivní a nepříjemnou, ze které divákům postupem času nebude dobře po těle. Všechno to zrealizoval tak umně, že ač se ve filmu vlastně po většinu stopáže nic moc neděje, pořád cítíte takové hodně zajímavé pnutí a také to, že pod povrchem jsou skryta obří (a samozřejmě neveselá) tajemství a traumata, která brzy vyplují na světlo světa.

Fotografie z filmu  / Jako nikdyTvůrce navíc skvěle staví do kontrastu tragický příběh s až poetickými obrazy odlehlé krajiny a takřka panenské přírody. Kamera je vynikající a nádherná a vedle Hřebejkových Líbánek je letos suverénně nejlepší, jakou jsem v českém filmu viděl. Zde vyniká o to víc, že veškeré lyrické záběry nejsou pouze na ozdobu, nýbrž mají svůj pevný význam a mnohdy nám o postavách prozradí víc než tisíce slov.

Nedílnou součástí celku budiž i zdařilá hudba kombinující klasická díla (zejména z pera Leoše Janáčka) a původní tvorbu, o kterou se postaral debutující Zdeněk Král. Je logické, že vzhledem k náladě snímku je muzikální doprovod tklivý a pomalý a jen velmi nenápadně dotváří divákův vnitřní tíživý dojem.

Je pravda, že kamerových exhibic je někdy až moc, některé scény jsou odděleny příliš ostrým střihem bez větší návaznosti a konec je možná zbytečně otevřený, Jako nikdy je nicméně zatím (alespoň pro mě) tuzemským filmem roku, který za svou řemeslnou kvalitu nejspíš zaplatí daň v podobě nízké návštěvnosti a mizivých výdělků. Proto se nelekejte vážnějšího tématu a až budete mít tu správnou náladu, zajděte do menšího kina a užijte si tam snímek se vším všudy. I za cenu toho, že po jeho skončení vám bude smutno a dost možná ho budete muset zajít do nejbližší putyky zapít.  

Oficiální trailer filmu Jako nikdy

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
8/10
Podobné filmy:
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Známý i neznámý Ludwig van Beethoven si v květnu dělá, co chce (08.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Citlivý vymítač ďábla hledá znamení víry (11.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Stroj času: vzpomínka na Filipa Topola a jeho Žiletky (18.06.2023 10:30 v Recenze | Stroj času)
- Trailer: Citlivý člověk (31.05.2023 12:30 v Novinky | Trailery)
- Zemřela Soňa Červená (07.05.2023 10:24 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Churchill a Hrabě Monte Christo chystají zlatý podraz (28.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Will Penny a Charley Varrick jsou výjimeční (21.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Medvěd na koksu hledá nezvěstné děti Nagana (22.02.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Top 10: čeští režiséři po roce 1989 (26.11.2022 14:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Drama Běžná selhání mísí strasti tří žen s hrozbou blížící se katastrofy (17.10.2022 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Válečnice a Robin Hood dobře ví, že Halloween končí (12.10.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Rozhněvaný muž Buster Keaton spustil tichou revoluci (07.10.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Film Buko staromilsky vypráví o překonávání strachu, stárnutí a hledání životní cesty (02.10.2022 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Záletník prožil svatbu podle Margot, která se proměnila v ohňostroj marnosti (30.09.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: S úsměvem spolu půjdeme tam, kde zpívají raci (28.09.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Česká romantická komedie Řekni to psem je nenápaditá, banální a schematická (07.07.2022 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Thor nastoupil cestu samuraje a všechno řekl psem (06.07.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Králíček Jojo míří do krajiny ve stínu, kde pozná temnou tvář Brooklynu (06.05.2022 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu