Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
BD a DVD tipy: plechový Iron Man a výroční edice kultů

BD a DVD tipy: plechový Iron Man a výroční edice kultů

Vydáno: 05.09.2013 12:30 v sekci Radar | BD a DVD tipy - | foto: facebook tvůrce

Divácky nejatraktivnějším titulem prvních dvou zářijových týdnů bude bezpochyby třetí Iron Man. Začátek marvelovské Fáze 2 by ale neměl zastínit velkou spoustu klasických a kultovních snímků jako Vertigo nebo Harold a Maude.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Iron Man 3 (Iron Man 3) (Magic Box)
BD obal filmu  / Iron Man 3Iron Man 3 jednak završil trilogii, jednak nastartoval Fázi 2, protože přišel až po spojení předtím samostatných komiksových superhrdinů v Avengers. Po dvou dílech, které režíroval Jon Favreau, si představitel titulní role Robert Downey Jr. přivedl Shana Blacka, v jehož režijním debutu Kiss Kiss Bang Bang si zahrál. Třetí část je nejlepší nejenom v porovnání s těmi předchozími (svým přiznaným eskapismem stále ozvláštňující jedničkou a především nesoudržnou dvojkou), ale i v rámci všech dosavadních "marvelovek".  Veliký podíl na tom má především Shane Black. Za Favreauem zaostává sice co do stylu (neočekávejte žádné opojné zpomalé záběry či ve správných chvílích zesílené zvukové efekty v akčních scénách), ale vynahrazuje to důmyslným vyprávěním (retrospektivní rámování s vtipnu pointou, několik nespolehlivých pasáží, zvraty stavící uvádějící dění do nového kontextu), podvratným pohráváním si se žánrovými konvencemi a komplexním uchopením společenského přesahu celé série (zneužívání války s terorem prostřednictvím médií pro vlastní obohacování se).

Bonusy: Audiokomentář režiséra a scenáristy Shanea Blacka a spoluscenáristy Drewa Pearce; Marvel One-Shot: Agentka Carterová (15,5 min.); Iron Man 3: Za maskou (11 min.); Dekonstrukce scény: útok na Air Force One (cca. 9 min.); Exkluzivní pohled do zákulisí: Thor: Temný svět (2 min.); Nepovedené scény (5 min.); 10 vystřižených scén (cca. 16 min.). Pozn.: bonusové materiály s výjimkou audiokomentáře obsahují české titulky. 

Obraz: 16:9/2.40:1.

Zvuk: DTS-HD Master 7.1 anglicky, Audio descriptive 2.0 anglicky, Dolby Digital 5.1 česky, maďarsky, polsky a turecky.

Titulky:
anglické, české, maďarské, polské, rumunské, slovenské.

Doporučená cena: 599 Kč (2D, klasické balení), 699 Kč (3D + 2D, klasické balení), 799 Kč (3D + 2D, steelbook). V obchodech od 4. září 2013.

B-R/DVD trailer na Iron Man 3.

 Uprchlík (Fugitive) (Magic Box)
BD obal filmu Uprchlík / The FugitiveCelovečerní předělávka stejnojmenného seriálu z první poloviny 60. let. Dodnes zastává pozici nejpovedenějšího snímku Andrewa Davise, který se do té doby profiloval především jako režisér lepších "seagalovek" (Nico, Přepadení v Pacifiku). Poté se ještě jednou snažil o další hitchcockovský thriller Dokonalou vraždou, spíše remakem Vraždy na objednávku než adaptací divadelní hry Fredericka Knotta, ale úspěchu srovnatelného s Uprchlíkem (mj. Oscar za vedlejší herecký výkon pro Tommyho Lee Jonese a 6 nominací včetně té za film) nedosáhl. Snímek vycházející s remasterovaným obrazem a zvukem ke svému 20. výročí přebírá syžet z řady hitchcockovek (neprávem odsouzený muž na útěku) a do centra staví inteligentního a aktivního hrdinu (doktor Richard Kimble snažící se nalézt pravého vraha své ženy), který se stal vzorem pro další postavy, kteří běží, protože s nimi vyběhl systém (Bourna nevýjimaje). I po dvou dekádách jde o výborný žánrový film, který je sice vinou nedůsledného strukturování do aktů rytmicky nevyrovnaný, ale promyšlené kamerové jízdy jsou stále stejně vtahující. 

Bonusy: Audiokomentář režiséra Andrewa Davise a herce Tommy Lee Jonese; Úvod režiséra Andrewa Davise a herců Harrisona Forda a Tommy Lee Jonese (cca. 2 min.); Film o filmu: Uprchlík (25,5 min.); Film o filmu: Na útěku s Uprchlíkem (23 min.); Dokument: Anatomie vlakové bouračky (9 min.); Uprchlík - TV pilot (45,5 min.); Upoutávka (2 min.). Pozn.: bonusové materiály s výjimkou audiokomentáře a upoutávky obsahují české titulky.

Obraz: 16:9/1.78:1.

Zvuk: DTS-HD Master 5.1 anglicky, Dolby Digital 2.0 česky, Dolby Digital 5.1 italsky, španělsky, polsky, rusky, thajsky, Dolby Digital 2.0 španělsky, portugalsky, maďarsky.

Titulky: anglické, české, francouzské, španělské, portugalské, italské, chorvatské, řecké, maďarské, korejské, mandarínské, polské, ruské, thajské, turecké.

Doporučená cena: 399 Kč. V obchodech od 4. září 2013.

Kinoupoutávka na Uprchlíka.

Samson a Dalila (Samson and Delilah) (Magic Box)
BD obal filmu Samson a Dalila / Samson and DelilahCecil B. DeMille se z počátku prosazoval jako tvůrce komedií a na ustanovování klasického Hollywoodu měl vliv i jako spoluzakladatel společnosti, z níž se později stal Paramount. Přeto je nejčastěji spojován s historickými eposy, především Desaterem přikázání, které poprvé natočil na počátku 20. let a poté ho předělal v druhé polovině 50. let. Samson a Dalila patří z těch historických mezi jeho méně známé počiny, v současnosti je vyhledávána spíše díky tomu, že jde o barevný debut herečky Hedy Lamarr (Keisler), která se proslavila Machatého Extází. U DeMilla hraje Dalilu, která se kvůli neopětované lásce mstí Samsonovi, jenž byl bohy obdařen velkou silou, aby mohl izraelský lid vyvést z tyranie Filištínců. Dnes už i věci, za které film získal Oscara (výprava, kostýmy) či alespoň nominaci (kamera, speciální efekty, hudba), neohromí. Zaměření se na nerealizovaný vztah titulní dvojice na místo na Samsonovy hrdinské skutky je sice v případě daného produkčního cyklu historických-biblických ozvláštňující, ale také značně divácky neuspokojivé. Samson a Dalila je tak vhodná především pro kompletisty, kteří chtějí vědět, jak se DeMillovi dařilo v daném žánru po Kleopatře a před Desaterem přikázání.

Bonusy: Film je distribuován bez bonusových materiálů.

Obraz:
16:9/1.37:1.

Zvuk: Dolby True HD 2.0 anglicky, Dolby Digital 2.0 francouzsky, italsky, německy, portugalsky a španělsky.

Titulky:  anglické, anglické pro neslyšící, české, čínské, dánské, finské, francouzské, hindské, holandské, chorvatské, italské, japonské, korejské, německé, norské, portugalské, rumunské, řecké, slovenské, slovinské, srbské, španělské, švédské.

Doporučená cena: 399 Kč. V obchodech od 4. září 2013.

Původní upoutávka na Samson a Dalila.

Shane (Shane) (Magic Box)
BD obal filmu  / ShaneFilm George Stevense, vyprávějící o pistolníkovi pomáhajícím farmářům před zlovůlí rančera toužícího po půdě a zneužívajícího nepřítomnosti šerifa, je adaptací i u nás vydané knihy Jacka Schaffera Jezdec z neznáma. Wester nominovaný na pět Oscarů (film, režie, scénář, herci ve vedlejších rolích - Brandon De Wilde a Jack Palance) a jedním oceněný (kamera) vyčníval mezi ostatními díly odmítnutím žánrových a vypravěčských konvencí klasického Hollywoodu. Shaneovi na rozdíl od postav ztvárněných Johnem Waynem dělá problém řešit spory pistolí, a tak je zde přestřelka v podstatě jenom jedna, a to velmi krátká a realistická v závěru. Samotný konec navíc zůstává otevřený a některé otázky (např. jeho otcovství) ohledně ústředního hrdiny nezodpovězené. Netradiční je i náhled na dění prostřednictvím malého chlapce, což ale znamená, že se snímek nevyhne idealizaci některých postav či hodnot jimi reprezentovanými. Přes půl století starý snímek může být kvůli svému pomalému tempu (zvlášť s přihlédnutím k žánru a očekáváním s nimi spojenými) nezáživný, ale kdo nechce čekat na vydání taktéž Stevensonova Obra Jamesem Deanem a má rád atypické westerny, měl by si doplnit vzdělání.  

Bonusy: Distributor neuvedl údaje o bonusové výbavě. DVD edice má audiokomentář režiséra George Stevense a výkonného producenta Ivana Moffata.

Obraz:
16:9/1.37:1.

Zvuk: DTS HD 2.1 anglicky.

Titulky: české.

Doporučená cena: 399 Kč. V obchodech od 4. září 2013.

Původní upoutávka k filmu Shane.

Harold a Maude (Harold and Maude) (Magic Box)
BD obal filmu Harold a Maude / Harold and Maude"Film zábavný asi jako hořící sirotčinec," zhodnotil dnes film Hala Ashbyho jeden kritik v době premiéry. Dnes již kultovní zástupce na konci 60. let nastupujícího Nového Hollywoodu je neobvyklou generační romancí mezi dvacetiletým Haroldem, jenž chce předstíranými sebevraždami vzbudit pozornost své matky z vyšší střední třídy, a osmdesátileté Maude, která je navzdory svému věku stále velmi vitální. Z odstupu je překvapující, jak negativní kritické odezvy se dočkal divácky snad nejpřístupnější snímek Hala Asbyho. Přístupnost je dána nejenom návykovou hudbou Cata Stevense, ale i vytržením z dobového mileu, které je naopak akcentováno v Asbyho ostatních počinech, Velkou hospodářskou depresi reflektující Cesta ke slávě, postvietnamská dvojice Poslední eskortaNávrat domů či mediální a politická satira Byl jsem při tom. Možná i díky tomu je Harold a Maude nadčasovým dílem, které je ale zpětně možné číst jako dozvuk společenských nálad ve Spojených státech 60. let.

Bonusy: Film je distribuován bez bonusových materiálů.

Obraz: 16:9/1.85:1.

Zvuk: Dolby True HD 5.1 anglicky, Dolby Digital 2.0 francouzsky, italsky, německy, portugalsky, španělsky.

Titulky: anglické, anglické pro neslyšící, české, čínské, dánské, finské, francouzské, hindské, holandské, chorvatské, italské, japonské, korejské, německé, norské, portugalské, rumunské, řecké, slovenské, slovinské, srbské, španělské, švédské.

Doporučená cena: 399 Kč. V obchodech od 4. září 2013.

Upoutávka "Tři důvody" společnosti Criterion na Harold a Maude.

Cats (Cats) (Bontonfilm)
BD obal filmu  / CatsZáznam divadelní inscenace kultovního broadwayského muzikálu Cats režíroval David Mallet, který má zkušenosti s natáčením koncertů takových hvězd, jako je Tina Turner, Bon Jovi či U2. Pokud by vás náhodou nechytla hudba zkomponovaná Andrewem Lloydem Weberem, kdy při nejmenším píseň Memory se stala milovaným hitem, můžete si díky vhodně zvolené velikosti rámování, vybranému úhlu ad. prvkům stylu užívat alespoň provedení kostýmů a umělecky motivované svícení. Nemá smysl v krátkosti shrnovat příběh, protože ten je zde veskrze žádný, s čímž by mohli někteří diváci mít problém. Vyprávění nikdy nezačne, jde v podstatě o sled medailonků postav - koček, které mají zastupovat lidské archetypy.

Bonusy:
Z natáčení Cats (29,5 min.); Líčení herců (4 min.); Rozhovory s původním tvůrčím týmem: Andrew Lloyd Weber (9 min.), Cameron Mackintosh (21 min.), Trevor Nunn (cca. 31 min.), Gillian Lynne (cca. 22 min.), John Napier (11 min.), Garry Schoefeld (7 min.). 

Pozn.: všechny bonusové materiály obsahují české titulky.

Obraz:
16:9/1.78:1.

Zvuk:
5.1 a 2.0 anglicky.

Titulky:
české, anglické, portugalské, řecké, maďarské, španělské, polské, rumunské, ruské, turecké, thajské.

Doporučená cena: 399 Kč. V obchodech od 4. září 2013.

Upoutávka na muzikál Cats.

Vertigo (Vertigo) (Bontonfilm)
BD obal filmu  / VertigoVertigo bylo ve své době nominováno na pouhé dva Oscary (zvuk, výprava), několik desítek let na to se pravidelně umísťuje na předních příčkách v hlasování odborníků o nejlepší filmy světové kinematografie a je chápáno jako jedno z nejlepších Hitchcockových děl. Z Paříže do San Francisca přenesená adaptace knihy Mezi mrtvými dvojice francouzských spisovatelů Peirra Boileaua a Thomase Narcejaca nemá v čele neprávem obviněného muže ani psychicky narušenou ženu. Na místo thrilleru či hororu jde o noirové melodrama o bývalém policistovi Fergusonovi, který se zamiluje do osudové blondýny, jejímž sledování je pověřen, ale pozice kočka-myš se ještě několikrát promění. Klasika s řadou ikonických výjevů, které jsou dodnes napodobovány či parodovány, precizností v každém nápaditě inscenovaném záběru a Herrmannově akordu a s charismatickou dvojicí Kim Novak James Stewart dokazuje, že Hitchcock mistrně zvládal každý žánr včetně (detektivní) romance.
Bonusy: Komentář režiséra Williama Friedkina; Posedlost Vertigem: nový život Hitchcockova mistrovského díla (29 min.); Komplicové: Hitchcockovi spolupracovníci (cca. 55 min.); Hitchcock/Truffaut: úryvky z rozhovorů (cca. 14 min.); Závěr upravený zahraniční cenzurou (cca. 2 min.); Archivy Vertiga (galerie); Trailery - původní kinoupoutávka (2,5 min.), upoutávka restaurované verze (cca. 1,5 min.). Pozn.: bonusové materiály by neměly obsahovat české titulky.

Obraz: 16:9/1.85:1.

Zvuk: DTS 2.0 česky, DTS-HD 5.1 anglicky, MONO DTS portugalsky, maďarsky, španělsky, rusky, thajsky, turecky, MONO DTS VO polsky.

Titulky: české, anglické, portugalské, řecké, maďarské, španělské, polské, rumunské, ruské, turecké, thajské.

Doporučená cena: 399 Kč. V obchodech od 4. září 2013.

Upoutávka na film Vertigo.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím (12.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Oscar 2024: filmem roku je Oppenheimer (11.03.2024 07:07 v Novinky | Zprávy)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel Norman Jewison (23.01.2024 09:59 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Zlatý glóbus vyhráli Oppenheimer a Chudáčci (08.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Sommersby se vrátil kolem půlnoci a zatančil si tanec v temnotách (18.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Tvůrce atomové bomby bojuje ve filmu Oppenheimer o spásu své duše (22.07.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Zázračný aparát Barbenheimer (19.07.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Muži, ženy a děti ví, že není čas zemřít (30.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Čestného Oscara získá Angela Bassett a Mel Brooks (27.06.2023 13:00 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Jana z Arku a Spider-Man se pohybují napříč paralelními světy (31.05.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Zemřel Ray Stevenson (22.05.2023 19:36 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Pan Nepolapitelný hledá odhalenou stopu devadesátek (19.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Cillian Murphy je Oppenheimer v novém traileru (09.05.2023 07:30 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu