Preview: Arnie a Sly plánují společný Escape Plan

Vydáno: 06.09.2013 16:30 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Jedním z akčních trháků letošního podzimu by mohl být dlouho očekávaný společný projekt dvou bývalých "áčkových" akčních hvězd Sylvestera Stallona a Arnolda Schwarzeneggera.
Tak jsme se konečně dočkali! Dvě, dnes už "zasloužilé", ikony akčního filmu především osmdesátých a částečně i devadesátých let konečně bok po boku v akčním thrilleru Escape Plan. Obě hvězdy plánovaly společnou spolupráci už na počátku devadesátých let, ale plánovaná komedie Pipeline (Potrubí), kde se měli Sly a Arnie vedle sebe objevit, nikdy nevznikla. Filmová kariéra obou pak nabrala pozvolný úpadek.

Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone ve filmu  / Escape PlanArnold si svůj filmový hrob začal kopat nepovedeným propadákem Poslední akční hrdina a Slyův úpadek nabral enormních rozměrů s filmy jako Formule! či D-Tox. Arnold se posléze po slušném třetím Terminátorovi odebral do dočasného filmového důchodu a věnoval se politice, zatímco Sly svoji upadající kariéru vzkřísil Rockym Balboou, čtvrtým Rambem, ale především kolektivním akčním nářezem Expendables: Postradatelní a jeho sequelem. V obou filmech se objevil i někdejší Slyův hlavní rival, nyní jako jeho parťák Arnie. V prvních Expendables jen jako drobné cameo, v jeho pokračování už jako už téměř regulérní člen týmu "Postradatelných". Escape Plan je ale jejich prvním regulérním "parťáckým" filmem.

Ray Breslin (Sylvester Stallone) je špičkový stavební inženýr, kterého neprávem odsoudí do přísně střeženého vězení, které sám navrhnul. Zde potká spoluvězně Swana Rottmayera (Arnold Schwarzenegger), který Breslina zasvětí do svého plánu na útěk. S útěkem jim pomůže ještě další vězeň a počítačový odborník Hush (50 Cent). Na Breslinově straně bude stát ještě Sam Neill jako doktor Emil Kaikev a Amy Ryan jako jeho obchodní partnerka Abigail Ross. Breslinovými protivníky budou vězeňský dozorce Hobbs (James Caviezel) a zkorumpovaný hlídač Drake (Vinnie Jones). Vincent D'Onofrio si zde zahraje ředitele věznice, z které bude Breslin se svými spoluvězni utíkat. Je jasné, že až se dostane na svobodu, půjde po tom, kdo ho dostal za mříže.

Fotografie z filmu  / Escape PlanTakže tu máme zápletku jak vystřiženou z nějakého osmdesátkového vězeňského akčního filmu typu Kriminál či akční komedie Tango a Cash. Tyto dva Stalloneho zde uvedené starší kousky patří v jeho bohaté filmografii k tomu lepšímu, co nabízí, tak že by se k nim do trojice zařadil i Escape Plan? V Arnoldově taktéž bohaté filmografii zatím "čistý" akční film s vězeňským námětem chybí. Otěží se chopil původem švédský režisér Mikael Håfström, který po svém vynikajícím debutu Zlo mezi námi natočeném ještě ve Švédsku, našel hodně rychle uplatnění v Hollywoodu jako tvůrce inteligentních thrillerů a hororů, z nichž vynikají minimálně alespoň Hra s nevěrou a Pokoj 1408.

Kvalita filmů s málo tvárnými herci typu našich dvou zde přítomných akčních velikánů vždy závisel především na volbě režiséra. Pokud jejich filmy měl pod taktovkou schopný tvůrce jako například Paul Verhoeven či John McTiernan, výsledek potom většinou stál za to, viz kultovní akční pecky jako Predátor nebo Total Recall z roku 1990. Stallonemu se často dařilo zase v projektech "šitých na tělo", často ve vlastní režii, ať to byl právě poslední díl Rockyho či (zatím) poslední Rambo. Håfström stojí někde na pomezí. Není to originální vizionář jako Verhoeven, ale je velmi schopný, v některých svých projektech možná trochu rutinní režisér, který ale dokáže vytvořit hutnou atmosféru strachu a napětí a po technické stránce si také ví rady. 

Fotografie z filmu  / Escape PlanEscape Plan by mohl být po posledních rozpačitě přijatých sólových filmech obou akčních hvězd, Stalloneho Jedné mezi oči a Arnieho Konečné, přeci jen krokem vzhůru. Rovněž Håfström by si mohl po průměrném hororu Obřad trochu vylepšit svůj kredit. Nezbývá než doufat, že jejich Escape Plan nedopadne podobným komerčním fiaskem jako právě uvedené tituly (především Jedna mezi oči). Hvězdná sláva Slye a Arnieho už je dávno pryč a dnes se už nechodí do kina na "nového Stallona" či "nového Schwarzeneggera". S Escape Plan se jim snad ale společnými silami podaří přilákat do kina více diváků. 

Na Escape Plan se do českých kin můžete vydat od 17. října 2013.

Český trailer filmu Plán útěku


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY