Téma: Star Trek míří do bonusové temnoty na Blu-rayi

Vydáno: 02.09.2013 15:44 - | foto: facebook tvůrce

Star Trek vychází na Blu-rayi ve Spojených státech začátkem příštího týdne, u nás pak měsíc na to. Míra exkluzivních edic ovšem vytváří precedens, ve kterém je důležitá pouze loajalita zákazníků k prodejci. UPDATOVÁNO!
B-RZámořští kritici dostali k dispozici recenzní disky, u nichž se shodli na tom, že audiovizuálně jde o referenční, ale co do bonusové výbavy o kvantitativně (sedm dokumentů o celkové délce čtyřiceti minut) i kvalitativně slabý materiál. Přitom všechny dosavadní Abramsovy filmy měly audiokomentář, spoustu dokumentů, vystřižené a/či nepovedené scény ad. Myslíte si, že studio plánuje na předvánoční trh uvést další edici, kterou ještě ze strategických důvodů neoznámilo? Proč kupce upozorňovat, ať si počká, když si může zboží pořídit dvakrát, že? Jde ale o mylnou domněnku, protože Star Trek: Do temnoty již teď vychází v několika různě vybavených verzích nejenom na domácím trhu, ale i na těch zahraničních, kdy nejenom bonusy, ale třeba i verze snímku v IMAX formátu budou k dostání u několika vybraných prodejců. V čem je háček? 

Několik exkluzivních edic

Musíte si pořídit hned několik edic, pokud si chcete vše zkompletovat, přičemž očekávejte, že vás to nepřijde dvakrát levně a budete muset zapomenout na sběratelská balení. Je vám sedm dokumentů a jedno krátké promo u blockbusteru málo? Objednávejte u Targetu, který nabízí bonusový disk s dalšími šesti dokumenty a exkluzivním artworkem (potiskem přední a zadní strany obalu). Dokumenty by měly mít necelých třicet minut a měly by se věnovat znovushledáním štábu, natáčení s Nimoyem, stavbě dekorací, lodi Vengeance, vizuálním trikům a vztahu mezi Kirkem a Spockem. Můžete si vybrat mezi třídiskovou a čtyřdiskovou variantou, které se liší pouze v (ne)přítomnosti Blu-ray disku se snímkem ve 3D.

Nebo dáváte přednost nákupu u Best Buy? E-shopu, který ještě v dobách DVD přišel s exkluzivními bonusy u kolekce Star Treku: Nové generace? Na posádku lodi Enterprise ve třetím rozměru zapomeňte, ale dostanete kód pro tzv. CinemaNow Digital Copy, která má navíc šestici dokumentů, ale jiných, než jsou ty u Targetu. Jeden se zaměří na vznik scény ztráty gravitace, druhý na střih, třetí na hudbu a zvukové efekty, čtvrtý na masky mimozemšťanů, pátý na natáčení v přísně střežených prostorách a šestý na humorný kraťas o bezpečnosti práce na place. Kanadští trekkies věrni Best Buy nebudou muset nic stahovat, protože pohledy do zákulisí budou na samostatném nosiči.

B-R Stahování se ale nevyhnete, pokud si budete chtít poslechnout "rozšířený audiokomentář", který je exkluzivní pro iTunes. Co dostanete za poplatek ve výši patnácti dolarů? Pokud máte dostatečně rychlé internetové připojení a místo na disku (vyžadováno je 5GB), můžete si nejenom poslechnout komentář tvůrců, ale i během filmu sledovat v malém okně záběry z natáčení a různé další vstupy, s nimiž by se stopáž měla protáhnout o necelou půlhodinu. Jde také o jedinou možnost, jak zhlédnout Star Trek: Do temnoty v IMAX verzi, ve které skoro třicet minut bylo natočeno ve formátu 1.78:1. Přesně tak, co bylo na filmových discích Temný rytířTemný rytíř povstal přítomno zdarma, za to bude třeba si připlatit. A neexistuje přitom jistota, že nabídka iTunes nebude regionálně omezená.

I pokud si zakoupíte edici od Target i Best Buy a zaplatíte za iTunes, což by vás dohromady mělo přijít na víc jak osmdesát dolarů, stále vám bude něco chybět. Ví se o existenci přinejmenším dvou vystřižených scén. V první, pro vyprávění nepodstatné, se Khan sprchuje, ve druhé se dozvídáme víc o minulosti postavy Carol Marcusové. Pro ně - a ještě pro nepovedené scény, diskuzi tvůrců a heců i nespecifikované skryté bonusy - se budete muset obrátit do Austrálie na obchodní řetězec Big W, který na svých oficiálních stránkách takovou specifikaci uvádí. V dnes zveřejněném materiálu pro tisk ale stojí, že mezi bonusy bude jenom sedm kratších dokumentů, jako je tomu všude. Combo 3D/B-R/DVD z Německa a B-R/DVD z Velké Británie by ale mělo mít krátké filmy o filmu od Targetu, v britském Tescu pak bude k sehnání ještě další varianta s dvaceti minutami blíže neurčených bonusů navíc. Pokud sáhnete po německém combu, měli byste v rámci něj dostat Star Trek: Do temnoty v IMAX formátu, čímž pro lidi nezajímající se o komentář a obraz v obraze odpadá starost o to, jestli iTunes zpřístupní fičuru i pro evropský trh.

B-R Sběratelé, pro které je důležitější balení než přidaná hodnota na disku samotném, budou muset oželet šest dokumentů od Target i další šestici od Best Buy, ale jejich výběr nebude snadný. Amazon nabízí repliku fazerové pistole, Walmart steelbook s napodobeninou vesmírné lodě U.S.S. Vengeance. A zde spadá i náš trh, pro který je kvůli fanouškovské lobby nejmenovaného e-shopu důležitější mít na výběr mezi různými baleními, nikoliv mezi různě vybavenými disky. Můžeme zapomenout na veškerou exkluzivní bonusovou výbavu i IMAX verzi, lze volit leda mezi klasickým balením (samostatná 2D a 2D + 3D verze), limitovaným steelbookem (2D + 3D) a omezenou dárkovou edicí (2D + 3D) s lodí.

Star Trek: Do temnoty jako precedens

A proč o tom vůbec píšeme, když v České republice a na Slovensku bude bonusová výbava stejná jako na těch nejchudších verzích ve světě? Protože Abramsův druhý díl rebootu sci-fi franšízy by mohl vytvořit nemilý precedens do budoucna. Existovala by spousta informačně bohatých dokumentů, zábavných komentářů, pro vyprávění podstatných vystřižených scén. Ty by ale byly rozděleny mezi několik nejsilnějších hráčů na trhu (obchodních řetězců, e-shopů) a fanoušci by přišli zkrátka, či by jejich peněženka pořádně prohnula. Filmový průmysl by tak začal přebírat obchodní strategie toho videoherního, co se týče různých rozšíření, zatímco by paralelně k tomu pokračoval v "knižní" strategii vydávání produktu s různými přebaly, což popularizovaly a zesílily především komiksové série.

B-RJak vůbec ale rozdělení funguje? Obchodní řetězce a e-shopy si většinou připlatí za exkluzivní materiál, o který si buď mohou přímo zažádat, nebo je jim nabídnut. U Star Trek: Do temnoty je proto nesmyslné svalovat vinu pouze na Paramount, který má na straně zákazníků své odpůrce kvůli tomu, že v předchozích letech vydával hned několik edic stejného filmu v rozmezí několika měsíců či let. Trekkies si navíc na něj mají spadeno kvůli tomu, že první, druhý a šestý Star Trek nevydali na modrém nosiči v režisérské verzi a remasterované edice mají s výjimkou Khanova hněvu velmi špatný obrazový přepis. Rozhodnutí o rozdělení spočívalo i na Abramsově společnosti Bad Robot, která bonusové materiály pro Paramount připravovala.  

V obecné rovině nejde o to, že bychom se s takovými praktikami nesetkávali již dříve. Například Nespoutaný Django měl sice jenom trojici dokumentů a pár upoutávek, ale ve Státech ho bylo možné zakoupit u Target se záznamem panelu z Comic Conu, u Best Buy s rozhovory s tvůrci a herci během premiérového turné a u Walmartu s dokumentem o spaghetti-westernech. Stejně tak jeden prodejce láká u Velkého Gatsbyho na dokument o přípravě scény večírků. Jde o míru, protože je rozdíl mezi "jeden bonus navíc pro každý řetězec, který si za něj zaplatí" a "sérii dokumentů pro jeden řetězec, další pro druhý, nepoužitý materiál pro zvolený zahraniční trh a audiokomentář pro uživatele iTunes".

Možná námitka, že hlavní je film a bonusové materiály jsou přidanou hodnotou, za kterou ať si zákazník klidně připlatí, by byla na místě. Měli bychom tak snímky v audiovizuálně referenční kvalitě a jenom základna fanoušků by byla naštvaná. Problém by se navíc týkal jenom blockbusterů s početným zástupem oddaných diváků, kteří by si nejspíš pořídli víc edic. Ovšem exkluzivita pro prodejce se začíná vztahovat i na verze snímků, což bylo dříve omezeno na typy nosičů (DVD/B-R) a konkrétní národní trh (limitace Ultimate Cut Strážci - Watchmen pro Evropu). Chcete G.I. Joe: Odveta s minutami navíc? Kupujte na jednom jediném e-shopu. Chtěli byste se víc ponořit do světa Star Treku v IMAX verzi? Stahujte z iTunes. Chtěli byste vidět vystřižené scény či režisérskou osvětlující motivace a vývoj postav? Objednávejte ze zahraničí.

Odezva fanoušků a potenciálních zákazníků tak může být efektivně vyjádřena leda tím, že takový přístup studií a obchodních řetězců i e-shopů odmítnou. Ve vesmíru nikdo neslyší lidský křik, ale ignoraci trekkies distributoři přeslechnout nemohou.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY