TV tipy: Premiérové animáky a osobité filmy

Vydáno: 30.08.2013 07:00 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Prázdniny skončily a televizní program je náhle plný premiérových filmů, které stojí za pozornost. V tomto týdnu mají převahu snímky osobité a originální a také animované. Těšte se tedy na třetí Toy Story nebo Aloise Nebela.
Kung Fu Panda 2 (Kung Fu Panda 2) (sobota 31. 8., Nova, 20.20 - 21.55 / neděle 1. 9., Nova Cinema, 16.45 - 18.20)

Plakát filmu Kung Fu Panda 2 / Kung Fu Panda 2Ač bylo pokračování úspěšné animované komedie nominováno na Oscara jako nejlepší film ve své kategorii, na předchůdce ztrácí takřka ve všem. Režírující Jennifer Yuh velmi brzy nemá co vyprávět a tak se uchyluje k nepřetržité akci, která ovšem potěší, protože přichází s několika nápaditými momenty. Režijně i technicky jde o naprostou špičku, takže ani odrostlejší divák by se neměl příliš nudit. Pocitu lehce nastavované kaše se ale nezbaví.

Synopse: Panda Po si plnými doušky užívá nového života legendárního Dračího bojovníka, který společně s přáteli hájí rodné údolí. Pohodu ovšem naruší zpráva o zlosynovi, jenž má v plánu ukrást mocnou zbraň, která by mu měla pomoci ovládnout Čínu a zničit kung fu. To samozřejmě Po nemůže jen tak nechat, tudíž se vydává na pouť napříč celou Čínou, aby starodávnou zem zachránil.

Zajímavost: Jde o první film z produkce DreamWorks Animation, který režírovala výhradně žena.

Originální trailer filmu Kung Fu Panda 2 / Kung Fu Panda 2
Alois Nebel (sobota 31. 8., ČT art, 20.25 - 21.45)

Plakát filmu Alois Nebel / Alois NebelNa tuzemské poměry unikátní záležitost jednoznačně zaujme vizuální stránkou, v níž jsou předehrávající herci do výsledného filmu doanimovaní. V této podobě se tedy objeví mimo jiné Miroslav KrobotKarel Roden nebo Tereza Voříšková. Režírující Tomáš Luňák neopomněl ani velmi hutnou a stísněnou atmosféru a řemeslně se mu vše povedlo na výbornou. Horší je to se scénářem, který se jednak dost odlišuje od komiksové předlohy, ale hlavně nedává moc smysl a vykresluje pouze jednorozměrné a ploché postavy. Přesto tenhle kousek oceněný třemi Českými lvy za vidění jednoznačně stojí.

Synopse: Výpravčí Alois Nebel (Miroslav Krobot) je tichý samotář, kterému se čas od času zjevují zvláštní vize. Nejčastěji v nich vidí krásnou Dorothe (Tereza Voříšková), která se stala obětí násilného odsunu Němců po druhé světové válce. Poklidnou atmosféru odlehlého nádraží naruší až příchod Němého (Karel Roden), jenž překročí hranice se sekerou v ruce a chce pomstít svoji matku. Nebel ví, že se s ním brzy bude muset setkat tváří v tvář. 

Zajímavost: Veškeré práce na filmu zabraly dlouhých pět let.

Český trailer filmu Alois Nebel / Alois Nebel
Královna Alžběta: Zlatý věk (Elizabeth: The Golden Age) (sobota 31. 8., ČT1, 22.10 - 00.05)

Plakát filmu Královna Alžběta: Zlatý věk / Elizabeth: The Golden AgePokračování zdařilého historického dramatu bohužel doplácí na to, že režírující Shekhar Kapur rezignoval na komornost a civilnost, s kterými slavil úspěch a místo toho se nechal unést a naservíroval sice opulentní, leč prázdné akční scény. Scénář je místy zbytečně zkratkovitý a z postav dělá jen figurky a řeší několik témat, která logicky pouze nakousne. Na druhou stranu tu jsou Oscarem oceněné kostýmy a výborné obsazení, jemuž vládne na Oscara pouze nominovaná Cate Blanchett, kterou doplňují třeba Clive Owen, Geoffrey Rush a Abbie Cornish. Na víkendový večer ale ideální záležitost.  

Synopse: Královna Alžběta (Cate Blanchett) je na vrcholu moci, jenže její protestantismus je trnem v oku celé katolické Evropě v čele se španělským králem Filipem II. (Jordi Mollà). Bezpečně se necítí ani doma, kde proti ní její odpůrci intrikují a její rádcové vedeni Francisem Walsinghamem (Geoffrey Rush) jí navíc připomínají otázku nástupnictví, kterou by měla rychle řešit. Jenže vztah s mořeplavcem Raleighem (Clive Owen) je absolutně nemyslitelný. 

Zajímavost: Jako potenciální Alžbětin nápadník se ve filmu objevuje i ruský car Ivan Hrozný, který byl ale v době, kdy se snímek odehrává, již rok mrtvý.

Oficiální trailer filmu Královna Alžběta: Zlatý věk / Elizabeth: The Golden Age
Veřejní nepřátelé (Public Enemies) (sobota 31. 8., Prima, 22.35 - 01.30)

Plakát filmu Veřejní nepřátelé / Public EnemiesKriminální drama Michaela Manna vyniká zejména autentičností a skoro historickou věrností, s čímž souvisí i výprava a celková stylizace snímku. Taktéž akční scény působí dost realisticky, a to i po zvukové stránce. Zásadní problém je v použité digitální kameře, která se do dobového pojetí příliš nehodí a někdy z filmu dělá až televizní záležitost. Mrzí také přehnaná délka, určitý tvůrčí odstup a to, že se děj soustředí vlastně jen na postavu Johnnyho Deppa a jeho protivník v podání Christiana Balea nemá moc co hrát. Pro režisérovy fandy možná lehké zklamání.

Synopse: John Dillinger (Johnny Depp) vykrádal ve třicátých letech minulého století v USA banky, čímž si získal popularitu veřejnosti, která v něm viděla toho, kdo bojuje proti těm, kteří způsobili hospodářskou krizi. Jeho činy překvapovaly nápaditostí a nenásilným průběhem. V patách mu vždy byl agent FBI Melvin Purvis (Christian Bale), který chtěl na jeho zadržení obhájit smysl vznikající organizace, pro kterou pracoval.  

Zajímavost: Chata, v níž se filmový Dillinger schovává, je stejná jako ta, ve které se ukrýval i ten skutečný.

Oficiální trailer filmu Veřejní nepřátelé / Public Enemies
Vysoké podpatky (Tacones lejanos) (sobota 31. 8., ČT2, 23.40 - 01.30)

Plakát filmu Vysoké podpatky / Tacones lejanosRomantické komediální drama je ze scenáristického hlediska typické pro jeho tvůrce, kterým je slavný Španěl Pedro Almodóvar. Ten tu překvapivě přehledně řeší propletené vztahy několika postav, u nichž není jasné, kdo je muž a kdo žena. Opřít se může i o výborné obsazení, v němž se až na výjimku mladého Javiera Bardema objevují zejména neznámé tváře, což dotváří pocit určité autentičnosti. Jen škoda, že občas se pokusy o humor násilně bijí s telenovelovou stylizací a atmosférou. Pro někoho možná až příliš osobité dílo. 

Synopse: Mezi matkou Becky (Marisa Paredes) a dcerou Rebecou (Victoria Abril) panuje mnohaleté napětí kvůli jedinému muži, kterým je bývalý milenec matky a současný manžel její dcery. Po patnácti letech se ty dvě znovu setkávají a měsíc poté je Manuel (Féodor Atkine) zavražděn. Obviněny jsou logicky obě ženy, ke kterým se ještě přidává milenka Isabel (Miriam Díaz Aroca). A další překvapivá odhalení budou následovat.

Zajímavost: Jednu z rolí ve filmu odmítl Antonio Banderas.

Originální trailer filmu Vysoké podpatky / Tacones lejanos
Pod obratníkem kozoroha (Under Capricorn) (neděle 1. 9., ČT2, 10.45 - 12.45)

Plakát filmu Pod obratníkem kozoroha / Under CapricornPovětšinou opomíjené drama patří ke slabším počinům legendárního Alfreda Hitchcocka. Režijně rozhodně nejde o zklamání a vše je precizní, kamera je výborná, někoho možná překvapí, že jde v podstatě o subžánr kostýmního dramatu. Excelentní jsou i herci, kterým vévodí Ingrid Bergman, Joseph Cotten a Michael Wilding. Problém nastává ve scénáři, který je na tvůrce nezvykle konverzační a upovídaný a také melancholický, takže tu možná malinko chybí napětí. Působivý ale výsledek rozhodně je.  

Synopse: Henrietta (Ingrid Bergman) je nádherná manželka bohatého Australana Sama (Joseph Cotten), která ale svůj nešťastný život utápí v alkoholu. Když se dvojice na jednom večírku seznámí s irským přistěhovalcem Charlesem (Michael Wilding), kterého navíc Henrietta zná z mládí, osud jejich karty zajímavě zamíchá.

Zajímavost: Typickým režisérovým cameem je v tomto případě rolička pojmenovaná jako "muž s cylindrem na schodech vládní budovy."

Ukázka z filmu Pod obratníkem kozoroha / Under Capricorn
Toy Story 3: Příběh hraček (Toy Story 3) (neděle 1. 9., Prima, 20.15 - 22.25)

Plakát filmu Toy Story 3: Příběh hraček / Toy Story 3Už třetí díl slavné pixarovské série udržuje velmi vysoko nastavenou laťku a v mnohém ji možná překonává. Režírující Lee Unkrich si totiž bere to nejlepší z obou předchozích pokračování a přidává více jemného humoru, strhující akci a také napětí. A nevadí ani to, že konec je lehce sentimentální a ke klasickým "animáckým" happyendům má na míle daleko. Oscar za nejlepší animovaný film a píseň ostatně hovoří za vše. Slabiny tahle rodinná podívaná skoro nemá.

Synopse: Chlapec Andy už vyrostl a chystá se na vysokou školu. Buzze, Woodyho a další hračky, které ho provázely celým dětstvím, tak čeká nejistý osud. Nakonec se dostávají do školky plné rozjívených dětí a batolat a je jim opět jasné, že budou muset držet při sobě, aby všechno přečkaly bez úhony.

Zajímavost: Jde o první animovaný film, jemuž se celosvětově podařilo utržit přes miliardu dolarů.

Originální trailer filmu Toy Story 3: Příběh hraček / Toy Story 3
Zvláštní dny (Strange Days) (pondělí 2. 9., Prima, 22.50 - 01.35)

Plakát filmu Zvláštní dny / Strange DaysVelmi zvláštní a temný thriller, kterým režisérka Kathryn Bigelow s konečnou platností prokázala, že se mezi mužskými kolegy neztratí. Vyniká hlavně ponurou a dost drsnou atmosférou, která je chvílemi hodně bezvýchodná a depresivní. Stejně tak výborný je i scénář z pera Jamese Camerona, jenž se opět zabývá neveselou vizí budoucnosti. Samozřejmostí jsou famózní herecké výkony, mezi nimiž bezesporu vyčnívá dlouhovlasý Ralph Fiennes, vedle něhož se ale neztratili ani Vincent D'Onofrio, Tom Sizemore, Juliette Lewis nebo Angela Bassett. Hodně osobitý kousek sráží snad jen přepálená stopáž.

Synopse: Na přelomu milénia se bývalý policista Lenny (Ralph Fiennes) živí jako překupník s paměťovými disky, na nichž jsou přímo z mozkové kůry nahrány vzpomínky, zážitky a pocity. Jednoho dne se k němu dostane disk, kde je zachycen zážitek vraha prostitutky. Jelikož Lenny zavražděnou znal, rozhodne se zločin vyšetřit. Jenže zanedlouho se zaplétá do spirály vydírání, vražd a násilí, ze které není úniku.  

Zajímavost: Juliette Lewis nazpívala všechny své písně sama

Originální trailer filmu Zvláštní dny / Strange Days
Anténa (La Antena) (pondělí 2. 9., ČT2, 23.55 - 01.30)

Plakát filmu Anténa / La antenaNáročnější argentinské sci-fi drama je především poctou klasickým němým filmům. Režírující Esteban Sapir vsadil na ohromující vizuální stránku, která zaujme svou stylizací a nápaditostí, nádhernou černobílou kamerou, atmosférickou a vydařenou hudbou, střihovou skladbou a v neposlední řadě i kulisami. Zamrzí možná jednoduchý příběh, který se snaží o velké množství společenských metafor. Zájemce tak možná prožije hodně nevšední filmový zážitek.

Synopse: V blíže nespecifikovaném roce vládne v blíže nespecifikované metropoli pan Televize (Alejandro Urdapilleta). Jediný má monopol na slovo a obraz a všichni lidé ho sledují a vaří a jedí jídla, která připravuje také on. Zároveň chystá ďábelský plán, kterým chce ovládnout všechen život. K tomu ale potřebuje unést jedinou bytost, která má ještě hlas - nádhernou zpěvačku.

Zajímavost: Natáčení sice trvalo pouhých jedenáct týdnu, jenže postprodukce zabrala přes rok.

Originální trailer filmu Anténa / La Antena
Ip Man (Yip Man) (čtvrtek 5. 9., Fanda, 20.20 - 22.15)

Plakát filmu Ip Man / Yip ManVýtečné hongkongské akční drama je jednoznačně a hlavně přehlídkou nápaditých bojových choreografií, které popírají fyzikální zákony a místy berou dech. Režírující Wilson Yip se s ničím moc nemazlí a diváka zásobuje jednou zběsilou scénou za druhou. V hlavní roli se objeví Donnie Yen, kterému hraní sice moc nejde, ale v akci je precizní a bezchybný, což je nejdůležitější. To pak snadno odpustíte i kostrbatý scénář, nejasnou motivaci postav a slabšího záporáka. Tohle si užijí hlavně fanoušci.

Synopse: V Číně roku 1935 roste popularita klubů bojových umění. Ip Man (Donnie Yen) je nezpochybnitelným vládcem umění wing chun - čím dál populárnější verze kung fu. Jeho klidný život však převrátí naruby japonská invaze. Jelikož odmítne japonské vojáky učit svým dovednostem, je nucen bojovat o život v čím dál těžší sérii bojových výzev. 

Zajímavost: Název stylu Wing chun znamená "věčné jaro".

Originální trailer filmu Ip Man / Yip Man


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY